גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית המשפט הכלכלי: גם לבעלי מניות מיעוט יש עניין אישי

נקבע כי לא רק לבעלי שליטה בחברה יכול להיות עניין אישי, הפוסל אותם מלהשתתף בהחלטת החברה בנוגע לעסקה, אלא גם לבעלי מניות המיעוט

בעיתונים היומיים פורסמה הבוקר מודעה גדולה בדבר קיום אסיפה כללית של החברה "נפקו סטאר בע"מ". על סדר היום: עסקת מכירת אחזקות החברה בחברה-בת שלה - "גונתר אנרגית רוח בע"מ". לא רבים מבין קוראי אותה מודעה יודעים, כי ימים ספורים קודם לכן יצא תחת ידי המחלקה הכלכלית שבבית המשפט המחוזי בתל-אביב פסק דין, אשר בו נדונה עסקה זו ואשר נקבעו בו קביעות עקרוניות מעניינות, בנוגע לעניין אישי, שיכול להיות לבעלי מניות המיעוט בחברה ואשר עשוי לפסול אותם מהשתתפות בקבלת החלטה באסיפת בעלי המניות, בנושא שבו לבעלי השליטה יש "עניין אישי".

"מתי צריך בית המשפט לקבוע כי בעל מניות מיעוט הוא בעל 'עניין אישי שלילי' בהצבעה כזו, עניין אישי שמכוחו תישלל מאותו בעל מניות האפשרות להצביע באסיפה הכללית"? זו השאלה, עליה ראתה השופטת רות רונן להשיב מסגרת אותו פסק דין.

באסיפה הכללית של "נפקו סטאר" ביקשה החברה להביא לאישור בעלי המניות מספר הסכמי פשרה, בהם היא התקשרה, במסגרת הליכים משפטיים, המתנהלים בינה לבין גורמים שונים. בעלי השליטה בחברה - ליאון ואילן גולדשטיין - הצהירו על עצמם כבעלי עניין אישי בהסכמי הפשרה. לכן היה על החברה לאשר את הסכמי הפשרה בדרך שנקבעה בחוק, היינו, על-ידי "האישור המשולש": של הדירקטוריון, של ועדת הביקורת ושל רוב מקרב בעלי מניות המיעוט בחברה.

הדירקטוריון וועדת הביקורת אישרו את הסכמי הפשרה. אלא שבבוא העניין בפני בעלי מניות המיעוט, התנגדה לכך "קרל גאוס בע"מ", המחזיקה בכ-10% ממניות החברה. בעקבות התנגדותה של גאוס, הגישה החברה את התובענה, בה ניתן עתה פסק הדין.

הפעלת לחץ על בעלי החברה

בתובענתה טענה החברה, שיוצגה בידי עורכי הדין חמו, עפרון וסלע, כי להתנגדותם של גאוס ונציגיה לא היה כל מניע רציונלי, וכי מטרתם האמיתית בהתנגדותם הייתה להפעיל לחץ על בעלי החברה, שאיתם הם מקיימים משא-ומתן במסגרת עסקאות אחרות. אחת העסקאות האלה היא זו, הנזכרת בפתחה של רשימה זו. נפקו סטאר טענה בפני השופטת רונן, כי קיים חשש מהותי, שהצבעתה של גאוס משמשת אמצעי לחץ, שנועד להיטיב עם נציגיה במסגרת העסקאות האחרות. כך, על-פי הטענה, לגאוס ולנציגיה היה "עניין אישי שלילי" בהסכמי הפשרה.

גאוס ונציגיה (שיוצגו בידי עו"ד טישמן ומדוויר) טענו, מנגד, כי שלושה מתוך הסכמי הפשרה אינם מיטיבים עם נפקו סטאר. לראייה הם הצביעו על כך שגם חברת אקסלנס נשואה, שנכחה באסיפה הכללית, התנגדה לאישור ההסכמים כמקשה אחת.

"ההלכה הפסוקה קבעה כי ההגדרה למונח 'עניין אישי' היא הגדרה 'פתוחה' שעל בית המשפט למלא אותה בתוכן ממקרה למקרה בהתאם למכלול נסיבותיו", פתחה רונן את הדיון. "קיומו של עניין אישי נבחן לאור השאלה האם קיימת לבעל מניות אחד 'זיקה עודפת', כלומר עניין אישי נוסף שלא קיים לבעלי מניות אחרים", המשיכה. היא ציינה את זאת שלבעלי מניות יש תמיד עניינים אישיים, המייחדים אותם מיתר בעלי המניות. לפיכך, לא כל "זיקה עודפת" תהפוך את בעל המניות לבעל "עניין אישי". "הזיקה העודפת הזו צריכה להיות משמעותית, היינו יש להתייחס רק לעניין המשפיע באופן מהותי על שיקול-דעתו של מקבל ההחלטה, ושכתוצאה ממנו הוא אינו רואה לנגד עיניו את טובתה של החברה כולה, והוא עלול להתפתות לשעבד את טובתה של החברה לטובת הגשמתו של אותו עניין שלו", קבעה רונן.

היא הזכירה, שכאשר ניקיון שיקול-הדעת של בעל מניות נפגם, הוא אינו רשאי עוד להשתתף ולהצביע, תהא דעתו אשר תהא ויהיו שיקוליו אשר יהיו. או אז פנתה רונן לקביעתה, שלפיה בעל מניות מיעוט יכול להיחשב כבעל עניין אישי באישור עסקה, באופן שגם קולו לא יימנה במניין הקולות באסיפה הכללית, שנועדה להביא לאישור עסקה. בקשר לכך, היא אזכרה את המנגנון, שנקבע בחוק ושמעביר לידי המיעוט את יכולת ההכרעה ביחס לעסקאות בעלי עניין. "כוח ההכרעה עובר למיעוט, מתוך הנחה כי המיעוט איננו בעל עניין אישי בעסקה, וכי לכן הוא יכול לייצג בצורה טובה יותר את האינטרס ה'נייטרלי' - קרי האינטרס של החברה", הטעימה.

ואם זה הגיונם של הדברים, הרי הוא אינו חל כאשר ברור לחלוטין, כי המיעוט הוא בעל עניין אישי משלו ביחס לעסקה הנדונה.

רונן שבה והדגישה, שההגדרה של "בעל עניין" היא הגדרה רחבה ודינאמית. משכל מקרה נבחן לגופו, היא ראתה לציין מספר כללים ומבחני עזר, שניתן ליישמם לצורך בחינת שאלת העניין האישי האפשרי של בעל מניות מיעוט בהחלטה של החברה.

על-פי רונן, עצם קיומה של 'זיקה אישית עודפת' כשלעצמה, אין די בה. "לכל בעל מניות קיימות זיקות אישיות כאלה ואחרות להחלטות שונות של החברה... לכול בעל מניות יש מכלול של שיקולים אישיים המאפיינים אותו ואת צרכיו". ובכל זאת, והגם שהמחוקק היה ער לכך, הוא החליט להעביר לידי המיעוט את כוח ההכרעה בהתייחס לעסקאות, שבהן לבעל השליטה יש עניין אישי. רונן הזכירה, שהמחוקק היה יכול לבחור בפתרונות אחרים, ובכל זאת בחר בפתרון מיוחד זה של העברת הכוח לידי המיעוט. "את הבחירה הזו של המחוקק, על בית המשפט לכבד ולאכוף", כך היא.

אליבא דרונן, לא כל מחלוקת בין בעל השליטה לבין בעל מניות המיעוט הופכת את בעל מניות המיעוט, המתנגד לעסקה, לבעל עניין אישי, הפסול אותו מלהצביע בנוגע אליה.

הבחנה נוספת, שהיא ראתה לערוך בקשר לעניין, היא בין עניין אישי ישיר לבין עניין אישי עקיף. עניין אישי ישיר קיים כאשר לבעל המניות יש "עניין ממשי" באישור העסקה הנדונה. מאליו מובן, שבמקרה כזה לא ניתן לסמוך על שיקול-דעתו של בעל המניות, בין אם הוא בעל השליטה ובין אם משתייך למיעוט. העניין האישי העקיף מתייחס למקרה, שבו לבעל המניות אין עניין אישי ישיר בעסקה, אלא ליחסים העסקיים שבין הרוב לבין המיעוט במישורים אחרים. "טענת הרוב היא כי המיעוט מבקש 'למנף' את הצורך של הרוב בהסכמתו לעסקה... ולכן הוא מתנה את אישורו לעסקה... בכך שיוטבו תנאי העסקאות האחרות שלו עם הרוב".

המחוקק 'חושד' בשיקול-הדעת של בעלי מניות הרוב

"יש להתייחס בזהירות לטענות הרוב לפיהן למיעוט יש עניין אישי עקיף", חרצה רונן. שהרי מובן הוא, שבעלי השליטה יעדיפו תמיד להניח שהתנגדות המיעוט לעסקה, שבה יש לבעלי השליטה עניין אישי, איננה התנגדות עניינית. "הנחת היסוד של המחוקק היא שונה", מיהרה להזכיר. "המחוקק 'חושד' כאמור דווקא בשיקול-הדעת של בעלי מניות הרוב", כך היא. לדידה של רונן, העברתו, במקרים רבים מדי, של שיקול-הדעת מבעלי מניות המיעוט לבית המשפט, או אפילו למיעוט מבין בעלי מניות המיעוט, אינה רצויה, באשר היא מנוגדת להסדר החוקי שנקבע בקשר לכך.

לאחר קביעות עקרוניות אלה פנתה רונן לבחון את הטענה, שלפיה לגאוס אכן היה עניין אישי שלילי עקיף. היא לא הסתפקה בכך, שגאוס ניהלה עם בעלי השליטה מו"מ ביחס לעסקאות נוספות, וקבעה שכדי להוכיח כי המיעוט מצוי במצב בו לא ניתן לסמוך על שיקול-דעתו, נדרש אלמנט נוסף. בין היתר לאור זאת שהתנגדותה של גאוס התייחסה רק לחלק מהסכמי הפשרה, ולאור זאת, שגם "אקסלנס נשואה" התנגדה לאישור ההסכמים כמקשה אחת, קבעה רונן, שהתנגדותה של גאוס הייתה רציונלית. היא הוסיפה וקבעה, כי נפקו סטאר לא עמדה בנטל להוכיח, כי גאוס ונציגיה היו בעלי עניין אישי שלילי בהצבעה. (ה"פ 646-12-12).

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית