גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משהו חולה בלשכת עוה"ד

לא קשה לחוש אהדה לצעד של נאמן לבדיקת התנהלות הלשכה

חברים בארגונים ובעמותות רשאים בדרך-כלל להשתתף בישיבות, או לפחות לעיין בפרוטוקולי הישיבות של הדירקטוריונים ו/או הוועדים המנהלים אותן. לא כך בלשכת עורכי הדין, גוף סטטוטורי שהוסמך על-ידי המחוקק לנהל את ענייניו המקצועיים של ציבור המשפטנים המבקשים לעסוק בפרקטיקה המשפטית בישראל.

ישיבות המועצה הארצית והוועד המרכזי של הלשכה - שני הגופים הביצועיים והרגולטוריים המרכזיים - חסויים מעין כל, לרבות מעורכי הדין עצמם. מזלם של עורכי הדין. אם היו נחשפים לאופן שבו מתנהלות ישיבות האקזקוטיבה של הלשכה, היו החלחלה והזעזוע מביאים כבר מזמן למרד תשלומים ולסגירת הלשכה על עסקניה.

זה זמן רב משהו יסודי חולה בלשכת עורכי הדין. הבעיה לא החלה בקדנציה של ראש הלשכה הנוכחי, דורון ברזילי, אף שבהתנהלותו הוא עלול עוד להיות זה שמכבה את האור וסוגר אחריו את הדלת על הבית ברחוב דניאל פריש בתל-אביב.

זה גם לא עניין מחנאי. לפני ברזילי כיהן בתפקיד במשך 4 שנים עו"ד יורי גיא-רון. גם הוא, כמו יורשו, נכנס לתפקיד תוך הבטחה ל"פוליטיקה אחרת", ביקש לשלב ידיים בין המחנות בלשכה, ליצור קואליציה רחבה ולפסוע לעבר השקיעה בכוחות משולבים. אלא שהמאבקים הפנימיים, הסכסוכים על כיבודים וג'ובים, והדם הרע הכללי השורר בין השחקנים, פירק מהר את החבילה.

גם בתקופותיהם של ראשי הלשכה הקודמים - בן סיעתו של גיא-רון, עו"ד שלמה כהן, שכיהן בתפקיד 8 שנים, ועו"ד דרור חטר-ישי - ידעה הלשכה טלטלות, זעזועים, מאבקים פנימיים ושערוריות.

מעבר לסגנון המכוער שבה היא מנהלת את ענייניו של ציבור עורכי הדין, ומעבר לשאלות המתעוררות באשר לשימוש בעשרות מיליוני שקלים מדי שנה, מבצעת הלשכה שורה של תפקידים, חלקם בהתאם לחובתה על-פי דין, וחלקם תפקידי רשות לטובת הציבור שהיא מייצגת.

אלא שהמאבקים והמלחמות הפנימיות גוזלים כנראה את רוב האנרגיות של ראשיה. מבקר המדינה הקודם, מיכה לינדנשטראוס, פרסם כבר בדצמבר 2011 דוח חריף, שבו מתח ביקורת על כל היבט בתפקידיה של הלשכה, מפיקוח על מתמחים ועד מערך האתיקה והמשמעת.

לאנשיו של המבקר לא לקח זמן רב להבין שהציר המרכזי של המלחמות סובב בשנים האחרונות בין ראש הלשכה, המחזיק בסמכויות סטטוטוריות, אך תלוי בקואליציות-בלימה, לבין יו"ר ועד מחוז תל-אביב, הגדול והחזק מבין מחוזות הלשכה, שעל-פי מספר חבריו שווה לכפליים גודלם של יתר המחוזות גם יחד.

כפי ששלמה כהן התעמת מול עו"ד אילן בומבך, ששימש אז כיו"ר ועד מחוז תל-אביב, וכפי שגיא-רון התמודד מול ברזילי, כך חוזרת ההיסטוריה על עצמה, וברזילי מנהל מאבק עם עו"ד אפרים נוה, יו"ר הוועד הנוכחי, שאף הצליח לאגד סביבו את ראשי יתר המחוזות.

המבקר כתב את שכתב, ושופטי בג"ץ - שנהגו בעבר לדון בעתירות אנשי הלשכה נגד עצמם - כתבו את המילים החריפות שכתבו; וכעת שופטי בית המשפט המחוזי כותבים.

שופט בית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב, ד"ר קובי ורדי, עיצבן כנראה מישהו לפני כמה שנים, ובתמורה הפך לשופט היעד לעתירות אנשי הלשכה, שאינם מסוגלים להתנהל 5 דקות בלי להביא את המחלוקות שלהם להכרעה שיפוטית.

מחסור בולט במבוגר אחראי

המאבק האחרון נסוב על הפרוצדורה למציאת מנכ"ל חדש ללשכה, במקום לינדה שפיר שהודיעה על פרישה, לאחר שכלו כל הקצים. בית המשפט נאלץ להתערב לאחר שברזילי, המצוי במיעוט אפילו בוועד המרכזי, נמנע במשך חודשים מלהביא לאישור הוועד את נושא הקמת ועדת איתור למנכ"ל, ופעל בדרכים עקלקלות כדי שבוועדה יישבו אנשי שלומו. על זה הם מוכנים להחריב את הלשכה.

על רקע כל זאת, לא קשה לחוש אהדה לצעד שהחליט לנקוט המלאך גבריאל מצלאח א-דין, שר המשפטים היוצא יעקב נאמן, להקים ועדה ציבורית שתבדוק את התנהלות הלשכה ותציע שינויים מבניים ואף שינויי חקיקה.

בלי קשר לאינטרסים שעמדו לנגד עיניו של נאמן, דומה שמדובר בצעד מתבקש. בלשכה, כמו ביתר המוסדות המרכזיים של המערכת המשפטית בימים אלה, יש מחסור בולט במבוגר אחראי.

נאמן, שהחל את הקדנציה שלו כשר המקורב ביותר לאנשי הלשכה מאז ומעולם, בשר מבשרם שישב בכנסים שלהם יומם ולילה, החליט להיות המבוגר האחראי, גם אם הטיפול ביישום הדוח העתידי של ועדת פרוקצ'יה ייפול כבר על כתפיו של שר המשפטים הבא.

עוד כתבות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

שכונת קריית משה ברחובות / צילום: איל יצהר

פינוי בינוי ברחובות: 65 מ"ר תוספת לכל דירה ומענק כספי של 100 אלף שקל

במרינה בהרצליה ייבנה מלון יוקרה שיכלול 365 חדרים שבו שותף גם הכוכב ההוליוודי לאונרדו דיקפריו ● במסגרת פרויקט פינוי-בינוי בשכונת קריית משה ברחובות, יהרסו 40 דירות ישנות ובמקומן ייבנו 224 דירות חדשות ● שכונה חדשה בבאר שבע תכלול 840 יחידות דיור שיוקמו ב-11 מבני מגורים ● חדשות הנדל"ן

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

מטוס אל על / צילום: דני שדה

תזכורת מאל על: המניות שנכנסו בסערה למדדים המובילים בת"א, ואז בעיקר צנחו

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין