גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העיסוק בשוויון בנטל בא מתוך שנאה - לא מכאב אמיתי"

מוטי לביא, שדר ברדיו קול ברמה ובעלי אתר כיכר השבת, שהפך לאיש התקשורת המשפיע בעולם החרדי, טוען כי "בעוד עשור לא יהיו פה מפלגות חרדיות - יהיו מפלגות ישראליות" ■ "החרדים נעשים יותר ישראלים - תהיה מהפכה גדולה"

קשה לשבת על כורסת המראיין מול מוטי לביא, 34, שדר קול ברמה ובעלים ויו"ר של כיכר השבת, אתר החדשות והאקטואליה החרדי. מהרגע הראשון הוא פוצח במתקפת שאלות משלו, ספק עיתונאי-ספק ילד סקרן, ורוצה לדעת הכול על מי שיושב מולו. כשצפה לבסוף ועולה הסיבה שלשמה התכנסנו - מתפוגגת לפתע הפרסונה העיתונאית ונותר רק ילד ביישן, שבכלל לא מבין מדוע הוא זה היושב בצד המתראיין.

"מוכשר בטירוף", "המשפיע מספר אחת" - אלה הם רק חלק מהסופרלטיבים שמשחררים קולגות למשמע שמו של לביא. את אתר כיכר השבת שהקים הם מכנים "ynet החרדי" ואפילו "אל-ג'זירה של המגזר". עוד קודם לכן הביא את המושג "אקטואליה" לגלי האתר, שהכירו בעיקר תחנות פיראטיות עם רפרטואר שנע בין מוזיקה מסוימת לשיעורים ודברי תורה. פוליטיקאים ואנשי שם במגזר משחרים לפתחו והנושאים העולים על סדר היום לא תמיד ממהרים לרדת ומכים גלים בעולם התרבותי שבו הוא משחק.

- אומרים שאתה העיתונאי המשפיע ביותר היום במגזר החרדי. זה נכון?

"אני לא חושב שזה חשוב מי אני בכלל", אומר לביא. "אני לא האישיו, אני לא הסיפור. מה שמעניין זה מה שמתרחש מסביב".

- אבל אתה ללא ספק חלק ממהפך שעוברת התקשורת הפנים-חרדית. מעיתונות מפלגתית-רבנית, שאינה באמת עיתונות, לאקטואליה אמתית.

"זה לא אני. הייתה צריכה של אנשים, היו מנכ"לים שנתנו גיבוי. אני הייתי רק הכלי ליישום החלטה מאוד אמיצה. בעקבותינו העסק התחיל לפרוח".

"הנה הפרענק הגיע"

את הקרירה הרדיופונית שלו החל לביא כבר בגיל 15. "הייתי ילד קטן", הוא משחזר, "פתאום הגיעה בשורה - רדיו חרדי-פיראטי. לא היה עד אז דבר כזה, ואני התרגשתי: איך יכול להיות שמישהו יושב ומדבר ואני שומע אותו פה?". תחת שם בדוי ובלי שאיש ממכריו ומבני ביתו יידע על הרומן החדש החל לביא לשדר בתחנת "רדיו קול האמת" תוכנית מוזיקה לצעירים. "ההאזנה לתחנות הפיראטיות הייתה מטורפת", הוא אמר, "מכל עבר שמעו אותנו". משם המשיך לביא לתחנה פיראטית נוספת, וברגע שהעניינים החלו להתמסד - מצא את עצמו ברדיו האזורי לציבור הדתי "קול חי".

"הגעתי לתחנה, זו הייתה תחנה אשכנזית כזו. כולם אמרו 'הנה הפרענק הגיע, תוך שבועיים הוא ילך הביתה'. היו קרבות עזים על המקומות. תוך תקופה קצרה התחלתי להגיש לבד, הגיע מנכ"ל חדש עם הרבה אומץ ואמר לי - 'אני רוצה שתעשה חדשות אמתיות למגזר החרדי'. לא היה דבר כזה עד אז". בהמשך, ועל אף שעזיבתו את רדיו "קול חי" לוותה בצלילים צורמים הוא נזהר מלומר מילה רעה על כור מחצבתו. "קיבלתי גיבוי מצוין מההנהלה. היה בסוף תהליך שבעקבותיו הייתי חייב לעזוב, אבל אני חייב להם הכרת טובה גדולה, הם עזרו לי הרבה מאוד".

"בלי לפגוע ברבנים"

בשנה האחרונה השתנתה שגרת יומו של לביא. ב-8:00 בבוקר הוא עולה לשידור בקול ברמה עם תוכנית הבוקר הראשונה במגזר, א-לה רזי ברקאי, ויורה בשצף-קצף את כל מה שראוי מבחינתו לעלות לסדר היום.

"אני קצת משוגע", הוא מעיד על עצמו. "שיטת העבודה שלי קצת שונה ממה שכולם רגילים. אני טוען שמה שיושב לי בבטן צריך לצאת החוצה. אם לא, זה לא יוצא טוב. ככה אתה מייצר אנרגיה שסוחפת את המאזין. אני יכול להעיף כל מה שהיה על הפרק ולעסוק שעתיים בנושא אחד. אני יכול להתעלם מדברים משמעותיים מאוד, לא מחויב לסדר היום. מנסה להתחבר אליו אבל לא בכוח".

- יש לך קו אדום? נושאים שבהם לא תעסוק?

"ודאי שיש קו אדום - לא לפגוע ברבנים. מעבר לזה אנחנו מדברים על הכול, רק בדרך אחרת".

את "כיכר השבת", הבייבי האמיתי שלו, הקים לביא במאי 2009. השפעתו במגזר נחשבת דרמטית, על פיו יישק דבר, ולנתוני הגלישה המרשימים היה מן הסתם חלק בהחלטת ynet באפריל האחרון לרכוש 50% מהאתר במיליוני שקלים.

- "כיכר השבת" הוא בעיניך אכן ynet של החרדים?

"לגמרי".

- אל-ג'זירה?

"אל-ג'זירה זה כבר ביטוי של מהפכנים. אנחנו לא מחפשים מהפכות, אנחנו מנסים לתת לקורא את מה שהוא רוצה וצריך".

את הכניסה הדרמטית לתודעה הציבורית הרוויח לביא בלי להשקיע שקל בפרסום - בעזרת כמה פרובוקציות: "כבר בהתחלה נתתי כותרת", הוא נזכר משועשע, "'זעזוע: חילוני שמאלני רצח את בתו'. שעה אחר כך - רדיו, טלוויזיה, רזי ברקאי. ראיונות בכל מקום. בלגן מטורף. בפרשת האם המרעיבה הבאנו תמונות בלעדיות של הילד. כמה באזזים כאלה עשו את העבודה".

- עד כמה חשוב לכם להיות עיתונות חוקרת?

"כמה שאפשר, אבל בלי לפגוע ולשבור מוסכמות. אין לי שום עניין בזה. הנה, הייתה תקופה שבה עסקו בכיכר השבת באובססיביות בתופעת הפדופיליה בציבור החרדי. בהתחלה זה זכה לביקורת נוראית, אבל אחר כך היו פתאום הרבה תגובות טובות. אני לא הולך לשבור מוסכמות, אבל לעשות מה שצריך בצורה חכמה".

מהפכה בציבור החרדי

לביא, שדיבר יידיש לפני שידע עברית ו"בא מבית שלא מצביעים בו בבחירות", מאמין שהציבור החרדי נמצא היום בפאזה אחרת לגמרי. "העיתונים היומיים כבר לא רלוונטיים", הוא אומר, "החבר'ה הצעירים כבר לא מנויים עליהם. הציבור החרדי עובר אותם תהליכים שעוברת החברה כולה אבל באיחור. מערכת הבחירות הנוכחית במגזר החרדי מתנהלת באינטרנט וברדיו. היום, הקרב הגדול ניטש על אינטרנט מסונן, לא על התנתקות מהאינטרנט. "החרדים", הוא אומר, "נעשים יותר ויותר ישראלים".

"אני מאמין שבעוד עשר שנים לא יהיו מפלגות חרדיות", הוא חוזה. "יהיו מפלגות ישראליות. אלמלא היו מפלגות חרדיות שלי וביבי היו רבים על הקול של הבוחר החרדי. היו נלחמים על מי נותן להם יותר. בכלל, בתוך חמש שנים תהיה מהפכה גדולה מאוד במגזר החרדי. גם אריה דרעי שב ואמר את זה".

- המעורבות של רבנים היא דבר לגיטימי בעיניך?

"ודאי. חייב להיות כך. מסיבה פשוטה - כשאתה בא לרב, אתה לא בא בשביל ההיגיון, אלא בגלל שהוא קרוב יותר לבורא עולם ממך. אם מאמינים בזה באמונה שלמה, שיש להם הסיעתא דשמיא שלהם, אתה חייב שהרבנים ייתנו את הכיוון, במיוחד בהחלטות הרות גורל".

- מה בעניין שוויון בנטל?

"המניע לעיסוק בנושא בא מתוך שנאה ולא מתוך כאב אמיתי. מי שהיה רוצה לדאוג לשוויון בנטל היה עושה תהליכים לשילוב החרדים בעולם התעסוקה. יש הרבה מאוד דברים שהיו יכולים לעשות. אין ספק שמי שלומד באמת בישיבה צריך להיות שם, אבל אפילו הרב שך אמר שמי שלא לומד בישיבה ולא משרת בצבא יש לו דין רודף. צריך לשרת במסגרות. אם אתה לא לומד בישיבה ולא משרת בצבא - איזה סוג של שייכות יש לך למדינה הזו?".

- אבל ישנם הרבה כאלה.

"לצערנו כן, אבל זה רק בגלל המדינה. חברי הכנסת החרדים לא דואגים לנוער השוליים והמדינה לא עושה מהלכים חד-צדדיים בשביל לעזור להם. באסון הכרמל דרעי שאל למה חרדים לא יכולים לשרת, למשל, בכיבוי האש? המדינה מנציחה את הסיטואציה, ובאים אלינו בטענות".

הכתבה המלאה - במגזין פירמה

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?