גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הרווחתי עשרות אלפים באופציות - ואז iMARKETS חסמה אותי"

75% תשואה בשבוע? 60% תשואה בחודש? הצצה לזירה הפיננסית הכי לוהטת ברשת - חברות האופציות הבינאריות ■ הלקוח טוען בתביעתו כי ברגע שהחל להרוויח, נחסמה יכולתו לבצע עסקאות ■ החברה: "הלקוח טעה בקריאת השוק"

"אתה אמיתי?", שואל גדי סוקניק את משה ממודיעין, אחד מלקוחותיה של חברת המסחר באופציות בינאריות iMARKETS, באחת מפרסומות האינטרנט שלה. השאלה הועלתה לאחר שמשה סיפר כי בתוך חודש הרוויח במסחר דרך איי מרקטס לא פחות מ-60% מההון שהשקיע. גם ענת מראש-העין, יועצת עיצוב במקצועה; לילי, מעצבת גרפית מתל-אביב; ואלעד, עובד היי-טק מחיפה נשאלים על-ידי סוקניק את השאלה המוזרה הזו. "אני לא נראית (אמיתית)?", תוהה ענת בתשובה. "היו עליות וירידות", היא מודה כשהיא מתבקשת לספר על המסחר, אבל מסכמת, "הרווחתי יפה מאוד".

לילי מתל-אביב שמחה לחשוף את שיעור הרווח שלה: 35%. "איך היית מסכמת את חוויית המסחר?", שואל סוקניק. "מאוד פשוטה. נהניתי. בעיקר להרוויח". "זה בטוח", עונה סוקניק בזחיחות, וחוזר על הדברים כשאלעד מחיפה, שמספר על רווח של 75% בשבוע, אומר ש"כיף להרוויח".

אבל נראה כי לא כל הלקוחות של iMARKETS מרוצים באותה המידה. משה (השם המלא שמור במערכת), למשל, הרבה פחות מבסוט מחוויית המסחר שלו. משה, שהתרשם מהפרסומים של iMARKETS, שכוללים הבטחות ל"זירת המסחר המתקדמת בעולם למסחר באופציות בינאריות, מסחר יומי באופציות בינאריות על מניות, מטבעות, סחורות ומדדים" וכן ל"היעדר עמלות ודמי ניהול" ול"ליווי על-ידי מאמן אישי", התפתה להיות לקוח ולהמר על שערי מטבעות. עכשיו הוא תובע את החברה בבית משפט השלום בתל-אביב על 640 אלף שקלים בגין הפסדים ואובדן רווחים.

הטענות של משה בבית המשפט, ותשובת החברה, מספקות עוד הצצה לתחום הלוהט, שהבעייתיות של התנהלות שחקנים שונים בו נחשפה בעבר ב-G ("הבית תמיד מנצח", 8.9.2011), ולאחר מכן בפסקי דין בתביעות שהגישו לקוחות של חברות שונות.

ללא רקע פיננסי

משה, המיוצג על-ידי עו"ד דן צוק, מתאר את עצמו בתביעה כנטול רקע פורמלי בשוק ההון ובעל הבנה בסיסית בלבד בתחום הנגזרים הפיננסיים. את אופן פעולתה של זירת המסחר iMARKETS הוא מתאר כך: מערכת המופעלת על-גבי האינטרנט, ומאפשרת ללקוחותיה לבצע חוזים פיננסיים או עסקאות, המדמים מסחר במכשירים פיננסיים אמיתיים כמו מניות, מדדים, מטבעות וסחורות. כך, למשל, חוזה שנרכש על שער האירו מול הדולר, מאפשר ללקוח להמר על כיוון המסחר במטבעות. הלקוח בוחר את כיוון המסחר שעליו הוא מהמר - למעלה או למטה, ואת משך החוזה. הימר על הכיוון הנכון - הרוויח; טעה - הפסיד.

למעשה, מסביר משה בתביעה, ההבדל בין זירת המסחר הזו לבין זירות מסחר בנקאיות "רגילות", הוא שהמסחר מתבצע מול הזירה ללא כיסוי חיצוני למכשיר הבנקאי שעליו מהמר הלקוח. ובמילים אחרות: זירת המסחר אינה עושה עסקה חיצונית (כמו למשל לקנות אופציות מט"ח אמיתיות) שתכסה על הרווח הפוטנציאלי של הלקוח. הרווח שלו הוא ההפסד של הזירה, ולהפך; ופה נוצר ניגוד עניינים בין האינטרס של החברה לזה של הלקוח.

משה הפקיד בנובמבר 2011 כסף כנדרש והחל לבצע עסקאות של שישים שניות. מדובר בעסקאות המהמרות על שער מסוים לפרק זמן של דקה בלבד. לטענתו, הוא ביצע אלפי עסקאות כאלה. בפועל, לטענתו, חלק בלתי מבוטל מהעסקאות לא בוצעו באופן מכוון; אחרות לטענתו בוצעו באיחור קל שגרם לו הפסדים.

וכאן מגיעה הטענה המרכזית שלו: במערכת של iMARKETS מובנה מנגנון שאותו הוא מכנה בתביעה "תרמיתי, מפלה, בלתי הוגן ובלתי חוקי", שגורם לכך שהמערכת "בוחרת" לבצע רק את העסקאות שבהן יש סיכוי שהלקוח יפסיד והזירה תרוויח. משה מסביר בתביעה איך לדעתו זה נעשה: המערכת דוגמת את השער הרלבנטי מדי שנייה, ויש מנגנון מובנה המשהה את אישור העסקה למשך חמש שניות, כך שמרגע שהמשתמש לחץ על כפתור "אישור עסקה", המערכת "חושבת" אם לבצע אותה או לא. אם יש תנודתיות בשער הרלבנטי, או כשיש תנודתיות לטובת הלקוח, המערכת אינה מאפשרת לבצע את העסקה. לעומת זאת, כשאין תנודתיות במחיר, או כשיש תנודתיות לרעת הלקוח, המערכת מאשרת את ביצועה.

למעשה, טוען משה, מדובר ב"חסימה", והפרמטרים לביצועה נקבעים ומוזנים למערכת מראש, על-פי החלטת מנהלי החברה. כך למשל, לגרסתו, המנהלים יכולים להגביל את היכולת של לקוח ספציפי לבצע עסקאות, או להקל עליו. משה מספר בתביעה כי בתחילת פעילותו נחל הצלחה יחסית במסחר באופציות לטווח קצר, וחשבונו צמח מסכום של אלפי שקלים לסכום של עשרות אלפים. ואולם, לגרסתו משמנהלי הזירה הבחינו בכך, הם שינו את רגישות המערכת עד כדי חסימה מוחלטת של כל הפעולות שביקש לבצע. משה התלונן שונתה הרגישות שוב, והחסימה צומצמה, אם כי עדיין הייתה שיטתית. כתוצאה מכך, הוא טוען, נגרמו לו הפסדים כבדים.

משה מספר כי מנהלי הזירה נימקו את האירועים בתירוצים כמו קשיי תפעול, בעיות עם הדפדפן שבו הוא משתמש, בעיות בשרתים, באגים בתוכנה ועוד. לדבריו, רק בהמשך, בשיחות עם נציגי החברה, הבין את השיטה. בשיחות הללו, לגרסתו, אישרו אנשי החברה במספר הזדמנויות כי יש אמת בדברים ואף הציעו לו פיצוי מסוים על אובדן רווחיו.

החברה: "לא היו דברים מעולם"

iMARKETS מצדה, מכחישה את הדברים. אכן, טוענת החברה בכתב ההגנה שהגישה באמצעות עו"ד ארז אלמוג, זה לא סוד שהחברה היא הצד השני בעסקה, וכמו בכל עסקת אופציה, צד אחד מרוויח והשני מפסיד. המערכת לוקחת סיכון להפסיד, וזכאית לרווח, בדיוק כמו הלקוח.

ספציפית לגבי משה, טוענת iMARKETS כי בשיחות שניהל עם אנשי הזירה הוצע לו לעבור לשימוש במכשירים אחרים שהחברה מציעה, אך הוא בחר שלא לעשות זאת. החברה מכחישה כי הוצע לו פיצוי כלשהו.

לעצם העניין, נטען, המערכת אינה "בוררת" עסקאות, אלא עובדת באופן אוטומטי, תוך שימוש בנוסחאות ובאלגוריתמים המובנים בה, לצורך ניהול המסחר וניהול הסיכונים. אין כל השהיה מובנית במערכת, טוענת החברה, אם כי ייתכנו עיכובים בשל חיבור המחשב של הלקוח, לבין זה של החברה.

החברה מאשרת כי למנהלי המערכת יש כלים מסוימים לשינוי הגדרות המסחר, על-פי פרופיל סיכון הלקוחות ואירועים בזמן אמת. מפעילי המערכת יכולים ואף משנים את התמחור המוצע ללקוחות מסוימים. ועדיין, לטענתה, זה לא תומך בטענה שלפיה המערכת פועלת בדרך הנוחה לה, ולא בוצעו למשה כל חסימות.

"הבעיה יחידה", נטען בכתב ההגנה של החברה, היא שמשה "טעה בקריאת תנודות השוק פעם אחרי פעם. מאחר שכך, הוא הפסיד, וכעת הוא מנסה להפיל את הפסדיו על החברה".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק