גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השר לשעבר משה נסים ישלם מס על רווח הון בשיעור 3 מיליון שקל

נדחה ערעורו על החלטת פקיד השומה, שלפיה המוניטין של נסים שייך לו בלבד ולא ניתן למכירה ■ ישלם מס על רווח הון בשיעור 3 מיליון שקל, במקום כ-10,000 שקל

פסק דין חדש, שיצא עתה תחת ידיו של שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב, מגן אלטוביה, מגלה כי גם שר האוצר (והמשפטים) לשעבר, משה נסים, נוהג כאחד האדם, כאשר מדובר בניסיון להפחית את סכומי המס שיהיה עליו לשלם למדינה. לגיטימי.

אלא שניסיונו זה של נסים לא צלח הפעם. אלטוביה צדד בעמדתו של פקיד השומה, דחה את ערעורו של נסים על שומת המס הנכבדה, שהוצאה לו, וחייב את נסים לשלם לפקיד השומה אף הוצאות משפט בשיעור 45 אלף שקל.

כבר בשנת 1959 היה נסים לחבר כנסת, וככזה כיהן שנים רבות. במסגרת היותו נבחר ציבור, שימש נסים - שהוא גם עורך דין - אף כשר המשפטים, כשר האוצר, כשר המסחר והתעשייה וכסגן ראש הממשלה. לאחר פרישתו מן החיים הפוליטיים שב נסים לעסוק בעריכת דין, והקים משרד בשותפות עם עו"ד מוטי רינקוב ואבי סנדרוביץ.

זמן קצר לאחר מכן הוא הקים חברת עורכי דין, שהייתה בבעלותו המלאה. מייד לאחר הקמת החברה נחתם בין נסים לבין החברה שבבעלותו הסכם, שלפיו הוא מכר לה, תמורת 3 מיליון שקל, "את המוניטין שרכש בכל שנות עבודתו ובמסגרת מגוון תחומי פעילותו".

רווח הון בסך 3 מיליון שקל בגין מוניטין

בעקבות ההסכם, דיווח נסים לפקיד השומה על רווח הון בסך 3 מיליון שקל, בגין מוניטין שלא שולם בעד רכישתו. הוא התיימר לסמוך על הוראת חוק, שלפיה בעסקה שכזו הסכום האינפלציוני פטור ממס, ודיווח על סכום אינפלציוני של כ-2.99 מיליון שקל. לדידו, נכס המוניטין החל לצמוח בשנת 1964 - כשקיבל את רישיון עריכת הדין. מילים אחרות: על-פי הדיווח של נסים, היה עליו לשלם מס בגין רווח הון בשיעור כ-10,000 שקל בלבד.

פקיד השומה לא ראה את הדברים עין בעין עם נסים. בעסקת המכר הוא ראה מכירתה לחברה של זכותו של נסים בשותפות. מכירה שכזו חייבת במס רווח הון ריאלי, בגין מלוא 3 מיליון שקל, ללא התחשבות בסכום אינפלציוני כלשהו.

נסים (באמצעות עו"ד משה דרוקר ואריאל דיאמנט) ערער על החלטתו של פקיד השומה.

אלטוביה תמך, כאמור, בעמדתו של פקיד השומה. תחילה, הוא אזכר מהי ההגדרה הנכונה של המונח "מוניטין": "סבירות כי הלקוחות ישובו, מסיבה זו או אחרת, למקום העסק... מכלול היתרונות שנצברו לעסק בשל תכונותיו - מיקומו, שמו הטוב, דימויו, איכות השירותים שהוא מציע ואיכות המוצרים שהוא מספק". הוא הוסיף ואזכר את ההבחנה בין מכלול היתרונות, שנצברו לעסק, אשר הם "מקורות המוניטין", לבין התוצרים הנובעים מאותם יתרונות, הם "פירות המוניטין". "בפרט בעיסוקים מסוימים המכונים 'מקצועות חופשיים', מקורות המוניטין אחוזים בעסק או בעוסק עצמו, טבועים בו ואינם ניתנים להפרדה ממנו באשר הוא", המשיך אלטוביה. "המקורות הם המוניטין האישי, אשר הוא כאחד מתכונותיו האישיות של האדם ולפיכך אינו ניתן לעולם להעברה", הוסיף. "פירות המוניטין, לעומת זאת, הם המוניטין העסקי, כלומר תוצר התכונות האישיות, אשר ניתן להפרדה מהתכונות עצמן".

לאחר דברים כלליים אלה פנה אלטוביה להכריע במחלוקת, שנתגלעה בין נסים לבין פקיד השומה ואשר עסקה בשאלה האם שמו הטוב של נסים הוא ממקורות המוניטין - כלומר, אחת מתכונותיו האישיות, הטבועה בו לנצח - או שמא מדובר בפירות נכס המוניטין - כלומר, נכס נפרד, שאותו ניתן להעביר ושבו ניתן לסחור, גם במנותק מזהותו של נסים.

"בכדי להוכיח כי המוניטין הנטען במקרה דנא הינו מוניטין עסקי ולא אישי, על המערער להוכיח כי העביר מרשותו לרשות החברה נכס המעניק לחברה יתרון עסקי מסוים", המשיך אלטוביה בדרכו. דוגמאות לנכס שכזה הן רשימת לקוחות, המאפשרת לרוכש ליצור קשר עם לקוחות המוכר ולהציגו כיורשו, ואף קביעת תניית אי-תחרות, לצד מכר רשימת הלקוחות, היוצרת לרוכש מעין בלעדיות על לקוחות המוכר. "המשותף לכל המקרים בהם יש להכיר במכר מוניטין הוא שתתקיים העברה של נכס בעל ערך כלכלי לידי הרוכש", סיכם אלטוביה את הפן העקרוני של פסק הדין.

יישומם של הדברים על ערעורו של נסים לא היטיב עמו. "יכולת משיכת הלקוחות, הסבירות כי הלקוחות (הקיימים והפוטנציאליים) יביאו עסקיהם אל פתחה של השותפות, גלומה באופיו, מהותו ותכונותיו האישיות של המערער", קבע אלטוביה. את קביעתו זו הוא סמך, בין היתר, על עדויות של לקוחות השותפות, שהובאו מטעמו של נסים דווקא, ושהעידו כי הגיעו למשרד בגלל נסים, וכי תכונותיו-שלו הן שהביאו אותם לפנות אל השותפות, מתוך כוונה שנסים עצמו יעניק להם את השירות. "אם בצד רחוב יש את משרדו של עו"ד משה נסים, ובצד השני של הרחוב יש משרד עו"ד ויש חברה, משה נסים בע"מ, וידוע לי שמשה נסים מכר את המוניטין שלו לחברה, שמחזיקה את המוניטין, וכשאני צריך שירותי עו"ד, אלך למשה נסים עם הידע שלו. אין לו תחליף", השיבו עדים לשאלות עוה"ד אורית וינשטיין, שייצגה את פקיד השומה.

"עדי המערער חזרו שוב ושוב על כך שהאיש משה ניסים הוא האבן השואבת אשר הובילה את הלקוחות למשרדי השותפות", סיכם אלטוביה עדויות אלה. "המערער לא הוכיח מהו אותו נכס מוניטין שנמכר לידי החברה, ולא הוכח כי קיים מנגנון עסקי כלשהו הנפרד מהמערער ומזוהה על ידי הלקוחות כבעל שם טוב בזכות עצמו. אם היה עובר יום למחרת המערער להעניק שירותיו המקצועיים באופן אישי במסגרת שותפות אחרת, הרי שלחברה לא היה קיים כל מוקד משיכה ללקוחותיה, שכן מוקד משיכה זה הוא כאיבר מאיבריו של המערער עצמו", חרץ אלטוביה והוסיף: "אם תימכר החברה לצד שלישי, עדיין ימשיכו לקוחות השותפות לתת מבטחתם במערער דווקא. במצב דברים כזה לא נראה כי הועבר נכס מוניטין מהמערער לחברה שבבעלותו".

מוניטין אישי רב, שאינו ניתן להעברה

לחיזוק מסקנתו זו, ציין אלטוביה, שלצד חתימת הסכם מכר המוניטין, לא העביר נסים לידי החברה כל נכס, כדוגמת רשימת לקוחות, ואף לא התחייב כלפיה בתניית אי-תחרות. "בכדי להוכיח מכירת מוניטין, על הנישום להוכיח כי הגורם אליו נמכר המוניטין רשאי להציג עצמו כממשיכו וכיורשו של המוכר", המשיך. משהחברה הציגה עצמה כמחליפתו של נסים רק מתוקף מעמדו כבעליה הבלעדיים, ומשלו הוא היה מוכר את אחזקותיו בה לצד שלישי כלשהו, לא היה בידי החברה כל נכס, המבטא את הזכות לפנות ללקוחות השותפות, קבע אלטוביה שאין בידי החברה כל נכס, המבטא סבירות, שהלקוחות ימשיכו להתקשר דווקא עמה, אף בהעדרו של נסים עצמו.

"לו נותקה החברה מן המערער, הרי שהיא הייתה נותרת ככלי ריק, כאבן שאין לה הופכין, וודאי שלא כאבן שואבת", כך אלטוביה. "המערער לא הצליח להוכיח ממכר של נכס מוניטין, אלא לכל היותר כי יש בידיו מוניטין אישי רב, שאינו ניתן להעברה", רמז לעבר עדויותיהם של לקוחותיו של נסים, שהובאו מטעמו ושעדויותיהם הזיקו לעניינו.

"בדין קבע המשיב כי אין להכיר במקרה זה במכירת מוניטין", סיכם אלטוביה. לדידו, הסבת זכותו של נסים בשותפות לידי החברה שבבעלותו מהווה "מכירה" על-פי הוראות פקודת מס הכנסה, וככזו חייבת היא במס רווח הון מלא. (ע"מ 1036/08).

עוד כתבות

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל