גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המינהל צריך לשווק קרקע בזול בשרון וביוקר בגליל"

האדריכל שחר לולב, מתכנן מוזיאון הטבע בירושלים: "בנייה פרטית היא כמו מסעדות אכול ככל יכולתך - מעמיסים על הצלחת אם רעבים ואם לא. מזמן כבר לא מסתכלים על מה שצריך, אלא על כמה אפשר"

שניים הלכו, שלישי ינצח "שני פרויקטים לאומיים גדולים וחשובים בירושלים שהתנהלו סביבן תחרויות גדולות, הסתיימו בפארסה (תכנון ביה"ס לאמנויות בצלאל ותכנון הספרייה הלאומית - מ.מ). אני מאמין שזה לא יקרה בשלישית. המוזיאון לטבע בשדרת הלאום, שבתכנונו זכה המשרד שלי בשיתוף עם אדריכל גבי שוורץ, ייצא לדרך".

להרים את הראש מהמודל "הלכה למעשה התחלתי לתכנן שמונה שנים לפני שקיבלתי את התואר 'אדריכל'. הגישה שדוחה פיתוח ניסיון מקצועי לטובת לימודים גבוהים (כך היה נהוג בעבר בבצלאל - מ.מ), היא טעות גדולה. בבתי ספר אחרים בעולם דורשים מהסטודנטים לצאת לעבוד אחרי שלוש או ארבע שנות לימוד, ולחזור אחרי שנה 'בשטח' לקראת פרויקט הגמר. אני מאמין שצריך לדחוף את הסטודנט להרים את הראש מהמודל, לעודד אותו לעבוד תוך כדי לימודים. להיות יזם ולרכוש ניסיון מעשי".

יותר יזם מאדריכל "יש משהו שהוא פלסטי ביישוב שאני גר בו. זה תולדה של האדריכל שתכנן אותו. הוא היה יותר יזם מאדריכל והרוויח מכל יחידה, ולכן השאיפה שלו הייתה לבנות הרבה ומהר. בסופו של דבר התפתחות היישוב הושפעה יותר ממטרות נדל"ניות מאשר ממטרות תכנוניות. כך, שלא כמו בישובים אחרים, שבהם ההתפתחות היא שלבית: בהתחלה בונים קצת, מאכלסים, עוד קצת ואז מאכלסים וכן הלאה, את שמשית בנו מהר ועכשיו. היזמים קיבלו קרקע בחינם מהמינהל, הקימו את היישוב כעמותה והכניסו מיד 520 משפחות. יש לכך גם תוצאות חיוביות - שמשית יותר הטרוגנית מיישובים דומים אחרים שבהם האוכלוסייה מאוד אחידה במאפיינים שלה".

נסיעה בתוך מגרש חניה "תפיסת התכנון של המרחב הכפרי בישראל משכפלת דגם שהצליח מבחינה נדל"נית: וילות בנה ביתך או וילות בכמה מודלים קבועים של קבלן. תמיד זה מגרש בגודל חצי דונם שהזכויות מגדירות בו בנייה עד מרחק שלושה מטר מהגבולות וחמישה מטר מהחזית לכביש. במרחב הפנוי בין הכביש לבית כמעט תמיד מסדרים חניות, בדרך כלל לשתי מכוניות, דבר שיוצר בנסיעה בישוב את ההרגשה של נסיעה בתוך מגרש חניה. אפילו אם רק היו מגדירים את החניה כדבר שצריך להיכנס לתוך נפח הבית, זה כבר היה נראה קצת אחרת".

תלות תעסוקתית ותרבותית "במרחב הכפרי בישראל נולדים יישובים שאין להם שום עצמאות תרבותית או תעסוקתית, ואין להם שום סיכוי לפתח עצמאות כזו. הם חייבים להישען על הערים והמון כסף ומשאבים הולכים על פיתוח תשתיות שמשרתות את הקשר בין היישובים לבין הערים שמשרתות אותם. זה תוצאה של פיתוח אזור בלי חשיבה על צפיפות. בונים בלי לבדוק תשתיות תעסוקתיות, בלי לתכנן תשתיות תחבורה. הגליל היה תקוע בפקקים, עד שממש לאחרונה מע"צ הרחיבה את הכבישים, שחייבים לשרת את הנוסעים מהישובים בוקר-בוקר לעבודה בערים".

נדבקנו לצמודי קרקע "הרחבות הקיבוצים הן הזדמנות מוחמצת. במקום להמשיך את התשתית המדהימה של סביבה ציבורית שאינה מחולקת בצורה פיזית למגרשים, כמו שעשו בכפרים בהולנד למשל, הלכו על התבנית הנדל"נית שקל למכור. מי אמר שבמרחב הכפרי כל הבתים צריכים להיות צמודי קרקע? למה לא בונים בישובים בנייה רוויה של שתיים-שלוש קומות, בנייני מגורים שיוצרים רחוב?"

קצרין היא מערב פרוע "ערי הפריפריה בישראל הן כמו הערים במערב ארצות הברית - one street town. לתכנן את אולם התרבות בקצרין זה לתכנן את המקום היחיד שבו הם יכולים להתקהל, לבלות. זו אחריות גדולה, כי אין אלטרנטיבה".

מרוקנים ופוקקים "רמת המאקרו בתכנון המרחב הכפרי מכלה את אדמות המדינה ומחסלת את השטחים הפתוחים. היא מרוקנת את הערים הגדולות והופכת אותן לפקוקות יותר, כי בהיעדר תחבורה ציבורית, כולם מגיעים אליהן במכוניות, מבזבזים זמן בפקקים במקום לעבוד ולייצר, וגם מסכנים את החיים".

משחק סכום אפס "לפי חישוב כלכלי של עלויות והוצאות המינהל והמדינה היו צריכים למכור אדמות בהוד השרון בזול, ואדמות בגליל העליון ובנגב ביוקר. כי אם מחשבים את כל התקורות שמצפה אחד בגליל גוזל מתקציב המדינה, מבינים שזה בא על חשבון משהו. הרי המשאבים מוגבלים וזה משחק סכום אפס - אם צריך להקים תשתיות בשביל היישוב הקטן הזה שהמדינה מכרה את הקרקע שלו במחיר נמוך ולפעמים אפילו נתנה בחינם, אז הכסף לפיתוח מגיע ממקור אחר. המרוויח הגדול הוא הקבלן".

מגורים לא אורבניסטיים "אין בארץ פתרונות טובים למגורים באיכות חיים עבור מי שאינם אורבניסטיים אידיאולוגיים. מה שיש לרוב היישובים העירוניים להציע הוא דירת 90 מ"ר בבניין H שתקוע באמצע כלומנס. אין רחוב, אין התרחשות עירונית, אין כלום. לא הצלחנו עדיין להמציא מודל איכותי לבנייה רוויה. מי שגר בדירה מהסוג הזה בבניין טיפוסי בחולון למשל, יורד ממנה ונוסע במכונית לתל אביב, בדיוק כמוני, כשאני יוצא מהצמוד קרקע שלי ונוסע משמשית. במצב הפקקים במטרופולין תל אביב, זה גם עלול לקחת לשנינו זמן דומה, למרות ההבדל בקילומטרים".

תודעה מאוחרת "יש לי ביקורת על הניצול של כל עתודות הקרקע במרחב הכפרי של המדינה ועל חיסול השטחים הפתוחים והירוקים. אני גר ביישוב כזה, אבל עברתי להתגורר בו לפני שהפכתי אדריכל. וחלק מהתודעה והמשמעות של ישובים מהסוג התפתחו תוך כדי כך. המעבר לשם היה תוצר שילוב של נוחות ששאפתי אליה ומחיר שיכולתי לעמוד בו. יישובי הפריפריה מאפשרים למתגוררים בהם שליטה באופי התרבותי שלהם. מי יצטרף ומי לא, מה יהיו התכנים החינוכיים בבית הספר. אם התחליף הוא מגורים בפרבר בדירת קבלן כזו או אחרת, ברור שעדיף יישוב כפרי".

אידיאולוגיה לחוד "כמו שעורך דין לא תמיד בוחר את מי הוא ייצג, כך גם אדריכל. יש לי אידיאולוגיה, אבל לא תמיד זה יכול ללכת יחד עם מה שאני עושה. אני מציע, דוחף, אבל אחרי משא ומתן ארוך, כשצריך להחליט במה להשקיע: בבמה של האולם או בקירותיו, לא תמיד אני זה שמכריע".

קולנוע ביתי לילדים "הבנייה הפרטית היא כמו במסעדות שמציעות אכול ככל יכולתך - מעמיסים על הצלחת בין אם רעבים ובין אם לא. כבר לא מסתכלים על מה שצריך, אלא על כמה אפשר. כמתכנן אני מקבל דרישה מהלקוחות שיהיה חדר לכל ילד. ברור שלא צריך, אבל אם אפשר, אז למה לא? מבקשים שאתכנן מרחב בילוי לילדים, עם מקום לקולנוע ביתי רק בשבילם, לא בסלון המשפחתי".

הסטנדרט: בריכה פרטית "היעד הוא ניצול מקסימלי של כל אחוזי הבנייה. חמש נפשות בבית של 140 מ"ר זה לא מותרות. נכון, אפשר להסתדר גם ב-110 מ"ר, וגם בפחות. הסטנדרט נהייה גרידי בהמון מובנים. כולם רוצים בריכה פרטית, גם אם יש בריכה ביישוב. בסוף זה משליך על היחס לציבורי ולמשותף לעומת הפרטי והאישי. ביישובים ה'קהילתיים' בונים חומות סביב הבית כדי לא לראות שכנים חס וחלילה".

למרות שזה לא חוקי "בית מגורים היום אינו דירה במובן הזה שתפקידו להוות דירה למי שמתגורר בו. בית זה נכס. עסק נדל"ני. בונים במחשבה על מה שאפשר יהיה להפיק מה'הבית'. בונים גדול ככל שאפשר, כדי שאפשר יהיה לחלק אותו בעתיד ומוסיפים יחידות דיור, למרות שזה דבר שאינו לגמרי חוקי, כדי שאפשר יהיה להשכיר אותן. עוברים למגורים במרחב הכפרי כדי להיות קרובים לטבע, אבל במקום לנצל את האפשרות לחצר וגינה, שופכים בטון על שטח קרקע גדול ככל שאפשר".

שחר לולב משרד so architecture

גיל: 41

משפחתי: נשוי 3

מגורים: צמוד קרקע ביישוב שמשית בגליל התחתון

לימודים: עיצוב במכון הטכנולוגי בחולון, אדריכלות בויצ"ו חיפה

מיקום המשרד: בין הנגריה והרפת בחלל ששימש כאולם הריתמיקה בקיבוץ שער עמקים

עובדים: השותף עודד רוזנקיר (32, בן קיבוץ כפר מסריק) ובסך הכול 6 מתכננים

פרויקטים נבחרים שנבנים: יד לבנים נשר, הרחבת היכל התרבות בקצרין, גני ילדים בחיפה ובקריות

פרויקטים נבחרים בתכנון: מוזיאון הטבע בקרית הלאום בירושלים, מכללת רמב"ם בחיפה, טיפת חלב בפרדס חנה

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים