גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכם גירושים: גם לקטינים יש מה לומר בעניין המזונות

בג"ץ מדגיש את זכותם של קטינים, שהוריהם חתמו על הסכם גירושים שבו נקבעו מזונותיהם, "לפתוח" את ההסכם ולתבוע באופן עצמאי מזונות גבוהים יותר

החלטתם להתגרש. אפילו החלטתם שזה יהיה בלי "מלחמות". ניהלתם משא-ומתן, דנתם בסוגיות חשובות כמו המשמורת על הילדים, הסדרי הראייה, אופן חלוקת הרכוש ומזונות הילדים, הגעתם להסכמות - וחתמתם על הסכם גירושים. ההסכם אושר על-ידי בית המשפט לענייני משפחה או על-ידי בית הדין הרבני, וקיבל תוקף של פסק דין.

ובכל זאת, הפתעה - האב, הנושא בתשלום מזונות ילדיו, עדיין לא יכול לישון בשקט בידיעה כי נושא המזונות סגור.

ייחודו של פסק דין למזונות ילדים הוא בכך שפסק הדין אינו סופי (בד"מ 1/60, וינטר נ' בארי). כי אם חל שינוי בנסיבות, יכול אחד ההורים להגיש תביעה לשינוי מזונות. זהו החריג ולא הכלל. לפיכך, על המבקש הטוען לשינוי בדמי המזונות רובץ נטל כבד להוכיח כי אכן חל שינוי נסיבות מהותי מיום החתימה על ההסכם ואישורו.

זה לא הכול. על-פי הדין, הסכם גירושים בין הורים אינו מחייב את ילדיהם הקטינים, אשר אינם צד לו. במהלך השנים התפתחה בארץ הלכת "התביעה העצמאית", שלפיה קטין רשאי "לפתוח" את הוראות הסכם הגירושים, שעניינן מזונות, גם לאחר שבית המשפט אישר את הסכם הגירושים, הסביר לצדדים את הוראות ההסכם ווידא כי נחתמו מרצונם החופשי.

בתביעה עצמאית, שתוגש על-ידי הילדים הקטינים, יידרש דווקא ההורה המבקש להשאיר את סכום המזונות על כנו, להוכיח כי קודם לקבלת פסק הדין נערך דיון מהותי בעניין המזונות.

פסק דין חדש שיצא החודש מבית המשפט הגבוה לצדק (בג"ץ), נדונה השאלה אם תביעת מזונות שהגישו קטינים באמצעות אימם לבית המשפט לענייני משפחה היא תביעה עצמאית וחדשה - או שמא מדובר בתביעה להגדלת מזונות, אשר הסמכות לדון בה נתונה לבית הדין הרבני שאישר את הסכם הגירושים.

בג"ץ קבע כי במקרה זה התביעה היא להגדלת מזונות. חשיבותו של פסק הדין בכך שהוא קבע מבחן מהותי, אשר באמצעותו ניתן להבחין בין שתי התביעות - עצמאית או הגדלת מזונות.

בין תביעת מזונות "רגילה" לתביעה עצמאית

השופט יצחק עמית קובע כי "ההבחנה בין הקטין לבין ההורה המייצג אותו היא לעיתים קרובות פיקציה". את תביעת המזונות "הרגילה" מגיש ההורה, האפוטרופוס של הקטין, בשמו.

גם את התביעה השנייה (העצמאית) מגיש ההורה בשם הקטין, אולם כתביעה עצמאית, המאפשרת לקטין עצמו להגיש תביעה לבית המשפט לענייני משפחה, שלא באמצעות אפוטרופוס.

הרציונל בבסיס הלכת התביעה העצמאית

פעמים קורה שההורים המצויים במאבק משפטי זונחים, אפילו בלי משים, את טובת ילדיהם. על מנת להגן על הקטינים פיתחה הפסיקה את דרך התביעה העצמאית, שמאפשרת לבית המשפט לא להיות כבול לסכום המזונות שקבעו ההורים, ולבחון מחדש את דמי המזונות לאור צורכי הקטינים והכנסות ההורים.

התביעה העצמאית מגינה גם על האינטרס של האם, שפעמים נתונה לסחטנות בעת ניהול המשא-ומתן על תנאי הגירושים.

מתי הסכם הגירושים מחייב את הקטין

ההלכה קובעת כי על מנת שהסכם הגירושים יחייב את הקטין, צריכים להתקיים שני תנאים מצטברים: שהוגשה בשמו תביעה נפרדת ושהתקיים בעניינו דיון נפרד, שלא במסגרת הסוגיות האחרות בתביעת הגירושים. על-פי הלכה זו, אין תוקף לפסק דין למזונות של קטין, אם הדיון נכרך עם הדיון בהסכם הגירושים של ההורים.

במשך הזמן עבר הדגש ממבחן פרוצדורלי למהותי, ונקבע כי "גישה זו, המעוגנת בהבחנה שהיא בעיקרה פרוצדורלית-פורמלית, אינה נוהגת עוד, ואת מקומה תפסה גישה המעוגנת במבחן מהותי. על-פי מבחן זה, די בכך שעניין מזונות הילדים נידון לגופו, גם אם לא הוגש בעניין זה הליך נפרד בשם הילדים, ובלבד שבית המשפט בחן כדבעי את ההסכם שנערך בין בני-הזוג באספקלריה של טובת הילדים, ככל שהוא נוגע למזונותיהם". (בע"מ 7916/03).

החידוש: מבחן הבדיקה המהותית

בפסק הדין החדש שהוציא בג"ץ קובע השופט עמית כי בתביעת מזונות עצמאית של קטין יש לערוך בדיקה מהותית דו-שלבית: בשלב הראשון, יש לבחון אם טרם אישור הסכם הגירושים התקיים דיון ענייני במזונות הקטינים. נקודת-המוצא היא שבית המשפט בחן גם את עניינם של הקטינים בעת אישור הסכם הגירושים. ככל שלא מוכח אחרת, "התביעה תיבחן במסלול של תביעה לשינוי מזונות עקב שינוי נסיבות מהותי".

בשלב השני, יבחן בית המשפט אם הקטינים קופחו בסכום המזונות שנפסק בעת אישור הסכם הגירושים. בית המשפט יבחן את גיל הקטין, את צרכיו הבסיסיים והמיוחדים ואת הכנסות הוריו.

יודגש, עם זאת, כי אם מתברר כי הקטין לא קופח במזונותיו, ההסכם לא ייפתח, גם אם לא התמלא התנאי הראשון. במקרה של קיפוח מהותי, יבחן בית המשפט מחדש את מזונות הקטין, ללא הבחנה אם מדובר בתביעה לשינוי דמי המזונות או בתביעה עצמאית.

גם השופט אליקים רובינשטיין תמך בגישת המבחן המהותי. לדבריו, "המבחן הוא אפוא אמיתיות ההליך בכל הנוגע לקטין, לאחר שבית המשפט וידא, באמצעות ייצוג וחוות-דעת לפי הנחוץ, כי ענייניו של זה נשקלים באופן שאינו טבול בסכסוכי הוריו".

השופט ניל הנדל הצטרף לעמיתיו, ואף הוא מאמץ את המבחן המהותי. לדידו, יש להפעיל את הקריטריון, יציר הפסיקה, "דן ופסק". כלומר, האם טובת הקטין וענייניו נשקלו על-ידי הערכאה שהחליטה בעניין. תשובה חיובית תפסול הגשת תביעה עצמאית; ותשובה שלילית תאפשר את הגשתה. אם הקטין יוכיח כי טובתו לא נבחנה באופן מהותי ובנפרד משאר הסוגיות, יעבור הנטל אל ההורה המסתמך על פסק הדין להוכיח כי "התוצאה היא פרי שקילה ודיון לגוף עניינו של הקטין".

פסק הדין עושה "סדר" בכל הנוגע לפתיחת הסכמי גירושים. המבחן המהותי הוא כלי ראוי להבחנה - אם אכן מדובר בתביעה לשינוי מזונות המוגשת באצטלה של תביעה עצמאית; או שמא אכן מדובר בתביעה עצמאית.

חשיבותה העיקרית של הבחנה היא לעניין זהותו של זה שעליו מוטל הנטל בתביעה. בעוד שבתביעה לשינוי המזונות על הצד הטוען לשינוי מוטל להוכיח שינוי נסיבות מהותי, הרי שבתביעה עצמאית מוטל על האב הנטל להוכיח כי סוגיית מזונות הילדים נדונה לעומקה כבר בעת אישור הסכם הגירושים.

חשיבות נוספת להבחנה כרוכה בכך שבעוד תביעה לשינוי המזונות ניתן להגיש רק לאותה ערכאה שאישרה את הסכם הגירושים, תביעה עצמאית יכולים הקטינים להגיש לכל בית משפט מוסמך, גם אם לא הוא אישר את הסכם הגירושים. (בג"ץ 4407/12).

* הכותבת היא בעלת משרד עורכי דין העוסק בדיני משפחה.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת