גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקר: תחושת הביטחון הכלכלי של הישראלים נמוכה מהממוצע בעולם

שיעור גבוה במיוחד מהצרכנים מרגישים חוסר ביטחון תעסוקתי, חוששים שהמיתון יימשך ומצמצמים את סל הקניות ■ שנת 2012 התאפיינה בהאטה כספית, במיעוט מבצעים ובהתחזקות המותג הפרטי ■ מכון נילסן מסכם שנה

הציבור הישראלי אינו אופטימי, בלשון המעטה. במחצית השנייה של 2012, יותר מ-60% מהציבור סבורים כי המדינה נמצאת במיתון כלכלי - כך עולה מסקר אומניבוס של חברת נילסן.

ברבעון האחרון של 2012 השיבו 57% כי המדינה נמצאת במיתון, לעומת 66% ברבעון שקדם לו, אך עדיין יש פער עצום בהשוואה לסקרים שנעשו ב-3 השנים האחרונות.

יתרה מכך, קרוב ל-90% מהציבור מאמינים שהמדינה תהיה במיתון גם בשנה הבאה.

אם לא די בכך, גם תחושת הביטחון הכלכלי של הצרכנים ירדה לרמה נמוכה, ולמעשה בזמן שקודם למחאה החברתית תחושת הביטחון הכלכלי הייתה גבוהה משמעותית מהממוצע הגלובלי, מאז המחאה היא נמוכה ממנו, כשהירידה בתחושת הביטחון נמשכת שנה וחצי ברציפות.

יותר צרכנים (15% בסוף 2012 לעומת 13% בסוף 2011) מגדירים את הביטחון התעסוקתי כחשש העיקרי שלהם בחצי השנה הקרובה. שיעור גבוה יותר גם רואה בעליית מחירי החשמל, מחירי המזון ומחירי הדלק, כחשש מרכזי.

במקביל, נרשמת ירידה בשיעור המציינים את המלחמה, הבריאות והכלכלה כחשש המרכזי לתקופה הקרובה.

לנתונים האלה יש ללא ספק השפעה על הצריכה הפרטית, והיא ניכרת היטב בשינוים בצריכת מוצרי המזון, המשקאות וטיפוח הפרט והבית (FMCG).

על-פי נילסן, בשנת 2012 נרשמה האטה כספית שנבעה מירידה בכמות המבצעים וכן מירידת מחיר.

ברמה כמותית, המשקפת צריכה ריאלית, נראה כי השוק מתאושש מעט בכל הענפים, להוציא את ענף המשקאות. בזמן שמכירות המזון גדלו ב-1% (כמותית וכספית), מכירות המשקאות ירדו כמותית ב-3.2%. עם זאת, בשל עליית מחיר הירידה הכספית הסתכמה ב-2% בלבד.

בענפי טיפוח הפרט והבית ניכר כי חלה שחיקה במחיר, והצמיחה הכספית היא בשיעור של כמחצית מהצמיחה הכמותית.

החששות הכלכליים באים לידי ביטוי גם בסל קנייה נמוך יותר, אך מאידך בתדירות קנייה גבוהה יותר - התנהגות המאפיינת חשש ממיתון.

כשהמחיר עולה, הכמות יורדת

המחאה החברתית הביאה לירידה מסוימת במחירים וגם לקיפאון זמני במחיר. מניתוח הנתונים של נילסן עולה כי ישנה התאמה בין העלייה במחיר לצריכה הריאלית: בזמן שמחיר המוצר עולה, הצריכה הריאלית (כמותית) יורדת). ברבעון האחרון של 2011 חלה עלייה של 1.4% במחיר ממוצע למוצר. במקביל, הצמיחה הכמותית הייתה שלילית (0.8%-).

הנתונים אשתקד השתנו מרבעון לרבעון. ברבעון הראשון של 2012 הצמיחה הכספית ליחידת מוצר עמדה על 2.1%, והצרכנים הגיבו בסטגנציה של הצריכה הריאלית. לעומת זאת, בשני הרבעונים שלאחר מכן הירידה הכספית ביחידת מוצר, שעמדה על 2.1% ו-0.5% בהתאמה, הביאה לצמיחה כמותית של 1% ו-1.3%.

הרבעון האחרון של שנת 2012 התאפיין בהכרזות היצרנים והרשתות על עליות מחיר, והצרכנים הגיבו בהפחתת כמות הקניות. ספקי המזון והצריכה הגיבו לחוסר היכולת לעלות את המחירים כתוצאה מהמחאה החברתית, באמצעות הפחתת כמות המבצעים.

ניתן לראות כי כל היצרנים המובילים הורידו את רמות המבצעים, והדבר התבטא בכל הקטגוריות. לשם המחשה נציין כי רק 19% מהמוצרים במזון נמכרו בשנת 2012 במבצע לעומת שיעור של 22% שנה קודם לכן. במשקאות מדובר על שיעור של 22% ב-2012 לעומת 24% ב-2011. ירידה בולטת נראית גם בענפי טיפוח הבית והפרט.

התה הירוק צומח

למרות ההאטה הכספית הניכרת, בחלק מהקטגוריות הצליחו היצרנים והרשתות לגבות מחירים גבוהים יותר מהצרכנים. אלה קנו פחות אבל שילמו הרבה יותר. דוגמה בולטת היא קטגוריית שימורי הדגים (טונה), שהצריכה הכמותית בה ירדה בשנה החולפת ב-7%, אך למרות זאת הקטגוריה עלתה כספית ב-10%.

הצרכנים הישראלים גם לעסו הרבה פחות מסטיקים בשנה החולפת, והקטגוריה צנחה כמותית ב-11%, אך למרות זאת הצניחה הכספית הסתכמה ב-7% בלבד.

הצרכן הישראלי צרך בשנה החולפת גם הרבה פחות עוגות ומאפים אישיים (7%-) אבל שילם עליהם יותר, שכן הירידה הכספית בקטגוריה הייתה פחות ממחצית.

קטגוריות נוספות שבהן נראית אותה מגמה בדיוק הן קטגוריית השמנת המתוקה והקצפת וכן קטגוריית הגבינות המיוחדות.

מגמה בולטת נוספת היא ירידת מחיר בקטגוריות שבהן הצריכה ירדה משמעותית, כך שהצרכנים שילמו על המוצרים בקטגוריה הרבה פחות. שתי הקטגוריות הבולטות ביותר הן משקאות האנרגיה והמשקאות החריפים, שרשמו ירידה כמותית של 11% כל אחת, אך הירידה הכספית הייתה גבוהה הרבה יותר - 16%-17%, והעידה על ירידת מחיר.

מאפיין זה ניכר גם בקטגוריית השמן והחומץ, שגלגלה בשנה החולפת 659 מיליון שקל. הקטגוריה ירדה כמותית ב-2% אך ירדה כספית ב-5%, אם כי נראה שכאן ניכרת גם השפעה של מבצעים רבים בקטגוריה.

קטגוריות נוספות שבהן הצרכן הישראלי זכה לשלם מחירים נמוכים יותר הן קטגוריית היוגורט עם פרי והפיצות הקפואות והמצוננות. היוגורט עם פרי צמח ריאלית ב-1% אך נשחק כספית ב-4%. הפיצות הקפואות עלו כמותית ב-8% אך נשחקו כספית ב-3%.

מי שנהנה במיוחד הם יצרני התה הירוק ותה הצמחים ובעיקר חברת ויסוצקי, שהצליחה להצמיח כמותית את המכירות בקטגוריות אלה ב-10% ובמקביל לגרוף פרמיה נאה במיוחד, שכן הצמיחה הכספית הגיעה ל-18%.

המותג הפרטי התחזק

קריאות שונות שנשמעו מפי ציבור הצרכנים לחזק את היצרנים הקטנים בישראל לא קיבלו ביטוי של ממש בנתוני המכירות.

על-פי נילסן, לא חל שינוי ניכר ביחסי הכוחות של היצרנים המובילים בשוק. למרות זאת, ניכר המשך מגמת ההתחזקות של המותג הפרטי. בשנת 2012 החזיק המותג הפרטי בנתח כספי של 6.6% מכלל מכר מוצרי הצריכה השוטפת (FMCG), ובמקביל החזיק בנתח כמותי של 7.4%. בשני הפרמטרים מדובר בנתח השוק הגדול ביותר שהשיג עד היום המותג הפרטי בישראל.

מי שמחזיקה במותג הפרטי החזק ביותר היא רשת שופרסל, ובשנת 2012 המותג שופרסל היה אחראי ל-12% מכלל מכירות ה-FMCG ברשת. יחד עם זאת, שופרסל לא הצליחה להגדיל את שיעור מכירות המותג הפרטי.

בשנה החולפת נרשמה התחזקות משמעותית במותג הפרטי של רשת מגה, שהיה אחראי ל-9% מכלל מכירות ה-FMCG ברשת, בדומה לשיעור שבו מחזיק המותג הפרטי לייף של רשת סופר-פארם. בזמן שהיצרנים הגדולים צמצמו את ההשקות של מוצרים חדשניים, ההשקות במותג הפרטי דווקא עלו בשנה החולפת ל-819, לעומת 706 השקות בלבד בשנת 2011.

באירופה קשה יותר

אם מישהו מחפש נחמה, הרי שהנתונים באירופה קודרים יותר. בסוף 2012, 75% מתושבי מדינות אירופה אמרו שהם מאמינים כי מדינתם נמצאת במיתון. הנתון הזה הושפע ללא ספק מהמשבר הכלכלי הקשה שפקד את יוון, איטליה וספרד.

מגמה נוספת שניכרת באירופה ברבעון השני והשלישי של 2012 היא ירידה בצמיחה הכמותית, המעידה על מיתון של ממש, וזאת לצד עלייה ברמת המחירים, הבאה לידי ביטוי הן בעלייה הכספית ובמחיר הממוצע למוצר והן בצניחה כספית כללית, למרות הירידה הריאלית בצריכה.

קונים פחות

ממה הצרכנים הכי חוששים

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?