גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: האם טאבלטים משפרים את הישגי התלמידים?

מחקרים חדשים מזהים את הקשיים שאיתם מתמודדים בתי הספר שמנסים לעבור להוראה דיגיטלית - החל מבעיה תקציבית של מימון הטאבלטים ועד הקושי של המורים לפקח על הקשב של התלמידים

באיזו מידה משפרת הטמעה של מחשבים ועזרים דיגיטליים את הישגי התלמידים ומקלה על המורים? מחקר חדש, שעקב במשך שלוש שנים אחרי מורים ותלמידים שהשתמשו בשיעורים בלפטופים, בדק זאת בקרב המורים הישראלים.

המחקר, שהוצג השבוע בכנס צ'ייס 2013 לחדשנות וטכנולוגיות למידה, בוצע בבית ספר אזורי בצפון, ע"י ד"ר אינה בלאו מהמחלקה לחינוך ופסיכולוגיה באוניברסיטה הפתוחה, ד"ר יהודה פלד מהמכללה האקדמית גליל מערבי ומכללת אוהלו וענת נוסן מהמכללה האקדמית לחינוך אורנים. "בית הספר חיפש שינוי", אומר פלד. "המורים היו שחוקים והמנהלת הבינה שעליה לבצע שינויים". החוקרים אימצו מודל הקיים מספר שנים בארה"ב ומאפשר לכל מורה ותלמיד לעבוד עם מחשב בכיתה.

בשונה ממודלים אחרים בארץ ובעולם, החליטו החוקרים לצייד את כל התלמידים בכיתה ז' לקחת חלק במודל החדש.

במהלך המחקר, המורים לימדו את כל החומר הלימודי, כמו ספרות, באמצעות מחשבים, כשהתלמידים צרכו את התוכן מספרים דיגיטליים וקיבלו את דפי העבודה דרך שירות המסמכים השיתופי של Google Drive.

המורים למדו להתגבר על הקושי

"אנחנו רואים שינויים בשיח הפדגוגי של המורים. זה משנה את דרכי החשיבה וההוראה של דרך הלימוד. המורים מפסיקים לחשוב שהמחשב הוא דבר מאיים, מה שהיה קיים בהתחלה והם מסתכלים על הכלים שהמחשב נותן לתהליך", אומר פלד.

הממצא המעניין היה שהמורים דווקא הצליחו להתעלות על הקושי הטכנולוגי וגם התמודדו עם החששות שלהם שהמחשבים יפגעו באוטוריטה שלהם אל מול התלמידים.

אולם היו גם חסרונות, מורים שלא עברו הדרכה, הרגישו איבוד שליטה על התלמידים. למורים היו התנגדויות להחלפת כתיבה בהקלדה במחשב והימנעות מתקשורת דיגיטלית עם התלמידים.

מאבדים שליטה על ההקשבה

המורים עצמם לא הגיבו תמיד בשביעות רצון מהמהלך הממוחשב. "בלמידה המסורתית הייתה לנו יותר שליטה על ההקשבה של התלמידה", אמרה אחת המורות לחוקרים. "קשה לי שאני נותנת משימה לא בדף עבודה ואני לא יכולה לראות אם התלמידים כותבים. קשה לי עם החוסר שליטה שאני לא יודעת מה הם עשו, אני לא יודעת אם הם נכנסו לדף העבודה במחשב או אולי הם רימו", אומרת מורה אחרת.

"צריכים לתת למורים הרגשה בטוחה בסביבה הדיגיטלית", אומר פלד. החוקרים נמצאים עכשיו בתהליכי גיוס לשנתיים נוספת של הערכה, כאשר המטרה שלהם היא לעסוק הפעם בתלמידים, מכיוון שבמחקר הנוכחי הם שמו דגש על המורים. מלבד זה, בשנה הבאה החוקרים יעלו כיתה ויפעילו את הפרויקט על תלמידי כיתות י' באותו בית ספר, לאחר שהוא פעל בשכבות ז' עד ט'.

העתיד כבר כאן?

טאבלטים, לוח מגע ענק, מדפסות תלת-ממד, שיחות וידיאו רבות משתתפים - כך אמורה להיראות כיתת העתיד. אך שנתיים וחצי אחרי שנכנסה לתוקפה תוכנית התקשוב הלאומית במערכת החינוך, שמטרתה להתאים את מערכות הלימוד לטכנולוגיה של המאה ה-21, הדרך עוד ארוכה.

במשרד החינוך נמצאים היום בפיילוט ב-100 בתי ספר הנמצאים בירושלים ובצפון ודרום הארץ. מדובר בתלמידים בכיתות ה' ו-ו' במקצועות מתמטיקה, אנגלית ומדעים.

השאלה הקריטית שבודקים המחקרים היא אם הטכנולוגיה עוזרת לתהליך הלמידה: "זה תלוי בשלושה פרמטרים", מסבירה בלאו: "הראשון הוא התאמה לאוכלוסייה. ילדים בעלי לקויות למידה, למשל, ילמדו יותר טוב עם טכנולוגיה שמאפשרת להם לענות על שאלות בכיתה בצורה אנונימית. השני הוא ההכשרה שמקבל צוות ההוראה. צריך להשקיע המון בהכשרת המורים. השלישי הוא החיבור בין התוכן לטכנולוגיה, כך שיהיה חומר לימודי דיגיטלי מתאים".

ואכן, במשרד החינוך פועלים להתאמת התכנים לפורמט דיגיטלי: "הגדרנו תקינה לשלוש רמות של ספרים דיגיטליים בהם התלמידים יכולים להשתמש", אומר ד"ר עופר רימון, מנהל מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך. מדובר ספרים המגיעים למחשב או לטאבלט בקובץ pdf או pub. ברמה א' מדובר רק בקובץ טקסט רגיל, ברמה ב' נוספים אליו קישורים לאתרים או סרטונים. ברמה ג' מדובר בספר עם עם חיווי למורה, שיכול לראות כל מה שהתלמיד עושה, כולל קצב ההתקדמות ואפשרות לתת הוראות בתוך הספר עצמו. * האם תיחסך מההורים ההוצאה של קניית ספרי לימוד?

"ספרים ברמות א' ו-ב' צריכים לעלות הרבה פחות מספרים רגילים. ברמה ג' המערכת יותר מורכבת ודורשת יותר משאבי פיתוח. עמדתי שצריך להוזיל את עלות ספרי הלימוד".

מי צריך לפטופ כשיש טאבלט?

"הילדים מתים על זה ונהנים לעבוד עם זה. המוטיבציה שלהם גבוהה לאין ערוך מכל דבר אחר. בשיעור עם טאבלט הם מתיישבים ב"דום שתיקה". זהו, הם שלך לגמרי". כך מתארת מנהלת בית ספר יסודי שהשתתף בפיילוט אחר שהוצג בכנס צ'ייס, שנערך באוניברסיטה הפתוחה. מדובר בפיילוט של משרד החינוך בכיתה בחינוך היסודי, שמשלבת טאבלטים כחלק מתהליך הלימוד. את הפיילוט הזה חקרו ד"ר תמר שמיר-ענבל וד"ר אינה בלאו מהמחלקה לחינוך באוניברסיטה הפתוחה.

מלבד שימוש שוטף באפליקציות, ספרים דיגיטליים ושיתוף מסמכים, אחד התהליכים הלימודיים שבמסגרתו נעשה שימוש בטאבלטים על-ידי התלמידים היה הכנת סיור וירטואלי בארכיון של היישוב בו לומדים התלמידים. מצוידים בטאבלטים, הם אספו מידע בארכיון, סרקו, צילמו סרטוני וידיאו, ראיינו תושבים ותיקים ובסוף יצרו קודי QR ששולבו באתר האינטרנט של הארכיון. השימוש בטאבלטים השפיע לטובה על תהליך הלמידה בשטח.

אחת האמהות שליוותה את הילדים הוסיפה כי השימוש במכשירים הניידים הגביר את המוטיבציה ללמידה. "כל דבר שעושים עם טאבלטים מעלה מדרגה מבחינת העניין. טאבלט הוא כלי מצוין לעבוד בו בארכיון. אם הם היו יושבים בארכיון בלי טאבלטים, הם לא היו זוכרים מה הם קראו". לדברי אחת התלמידות, "ילדים שפחות מחוברים להיסטוריה יכולים ככה להתחבר לתכנים".

המורים: קשיים טכניים

אך כשמצד אחד התלמידים נהנו מהשימוש בטאבלטים, המחקר גילה כי המורים נתקלו בקשיים לא מעטים: אי תמיכה מספקת בעברית, בעיות עם יישור טקסט לימין, פתיחת קבצי וורד או אקסל באמצעות אפליקציה מובנית בטאבלטים מבוססי אנדרואיד, התנהלות בעייתית עם מסמכים משותפים ב-Google Drive ועוד. "הממצאים מראים שלא מספיק לתת הדרכה למורים, כל עוד הטכנולוגיה עדיין לא בשלה מספיק לעבודה בעברית", אומרת בלאו.

לדבריה, המורים אמנם נתפסים כמהגרים דיגיטליים, אך הם מלמדים בבית ספר שמאמץ טכנולוגיות ולכן הם מאוד פתוחים למחשבים ולדיגיטל. ולמרות זאת הם נתקלו בקשיים בעבודה עם הטאבלטים, שהצביעו על ממצאים קוטביים. מצד אחד, המורים ציינו כי לא ברור להם הערך המוסף הייחודי של הטאבלט וכי הם מעדיפים לעבוד על לפטופים כי זה חוסך הרבה זמן ועוגמת נפש. לעומת זאת, הילדים מעדיפים חד-משמעית את הטאבלטים, בין היתר בזכות יכולות המגע והמשקל הנמוך יחסית.

בשורה התחתונה, אומרת בלאו בהקשר לשימוש בטאבלטים כי "צריך לוודא שהטכנולוגיה תהיה מספיק בשלה לפני שיוצאים משלב הפיילוט ומכניסים את השימוש בטאבלטים בכיתות בהיקף רחב. זו השקעה מאוד גדולה וחבל שמחוז שלם או מדינה שלמה תשבור שיניים בגלל קשיי שפה. אין ספק שאנחנו הולכים לכיוון הזה, זה ברור, אבל צריך להיות שם רק ברגע שזה יאפשר זרימה בעבודה. מבחינה אישית, הייתי ממשיכה להשתמש בינתיים בלפטופים בכיתות".

"שההורים יקנו לילד טאבלט"

לדעת בלאו, יש צורך במהלך הסברתי של משרד החינוך כדי להגדיל את מעורבות ההורים ברכישת טכנולוגיה ניידת - לפטופ או טאבלט - כדי לשמש את הילד לא רק בבית אלא גם בכיתה: "זה לא ריאלי שמשרד החינוך יממן לפטופ או טאבלט לכל ילד. אנחנו לא חיים בפינלנד או בשבדיה. צריך לגייס הורים, כך שהמחשב הבא שהם קונים לילד יהיה נייד - לפטופ או טאבלט.

אם הורה מוצא לנכון לקנות לילד שלו אייפון - אפילו מי שבא ממשפחה ענייה יש לו סמארטפון - אז זה עניין של סדר עדיפויות אצל ההורים". לדברי רימון, מערכת החינוך רוצה לקדם את שילוב הספרים הדיגטליים בבתי הספר, אולם יש לבחון את העלויות: "אף מדינה לא תקנה לכל התלמידים את מכשירי הקצה, אבל המדינה צריכה לסבסד לתלמידים שידם אינם משגת".

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח