גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: האם טאבלטים משפרים את הישגי התלמידים?

מחקרים חדשים מזהים את הקשיים שאיתם מתמודדים בתי הספר שמנסים לעבור להוראה דיגיטלית - החל מבעיה תקציבית של מימון הטאבלטים ועד הקושי של המורים לפקח על הקשב של התלמידים

באיזו מידה משפרת הטמעה של מחשבים ועזרים דיגיטליים את הישגי התלמידים ומקלה על המורים? מחקר חדש, שעקב במשך שלוש שנים אחרי מורים ותלמידים שהשתמשו בשיעורים בלפטופים, בדק זאת בקרב המורים הישראלים.

המחקר, שהוצג השבוע בכנס צ'ייס 2013 לחדשנות וטכנולוגיות למידה, בוצע בבית ספר אזורי בצפון, ע"י ד"ר אינה בלאו מהמחלקה לחינוך ופסיכולוגיה באוניברסיטה הפתוחה, ד"ר יהודה פלד מהמכללה האקדמית גליל מערבי ומכללת אוהלו וענת נוסן מהמכללה האקדמית לחינוך אורנים. "בית הספר חיפש שינוי", אומר פלד. "המורים היו שחוקים והמנהלת הבינה שעליה לבצע שינויים". החוקרים אימצו מודל הקיים מספר שנים בארה"ב ומאפשר לכל מורה ותלמיד לעבוד עם מחשב בכיתה.

בשונה ממודלים אחרים בארץ ובעולם, החליטו החוקרים לצייד את כל התלמידים בכיתה ז' לקחת חלק במודל החדש.

במהלך המחקר, המורים לימדו את כל החומר הלימודי, כמו ספרות, באמצעות מחשבים, כשהתלמידים צרכו את התוכן מספרים דיגיטליים וקיבלו את דפי העבודה דרך שירות המסמכים השיתופי של Google Drive.

המורים למדו להתגבר על הקושי

"אנחנו רואים שינויים בשיח הפדגוגי של המורים. זה משנה את דרכי החשיבה וההוראה של דרך הלימוד. המורים מפסיקים לחשוב שהמחשב הוא דבר מאיים, מה שהיה קיים בהתחלה והם מסתכלים על הכלים שהמחשב נותן לתהליך", אומר פלד.

הממצא המעניין היה שהמורים דווקא הצליחו להתעלות על הקושי הטכנולוגי וגם התמודדו עם החששות שלהם שהמחשבים יפגעו באוטוריטה שלהם אל מול התלמידים.

אולם היו גם חסרונות, מורים שלא עברו הדרכה, הרגישו איבוד שליטה על התלמידים. למורים היו התנגדויות להחלפת כתיבה בהקלדה במחשב והימנעות מתקשורת דיגיטלית עם התלמידים.

מאבדים שליטה על ההקשבה

המורים עצמם לא הגיבו תמיד בשביעות רצון מהמהלך הממוחשב. "בלמידה המסורתית הייתה לנו יותר שליטה על ההקשבה של התלמידה", אמרה אחת המורות לחוקרים. "קשה לי שאני נותנת משימה לא בדף עבודה ואני לא יכולה לראות אם התלמידים כותבים. קשה לי עם החוסר שליטה שאני לא יודעת מה הם עשו, אני לא יודעת אם הם נכנסו לדף העבודה במחשב או אולי הם רימו", אומרת מורה אחרת.

"צריכים לתת למורים הרגשה בטוחה בסביבה הדיגיטלית", אומר פלד. החוקרים נמצאים עכשיו בתהליכי גיוס לשנתיים נוספת של הערכה, כאשר המטרה שלהם היא לעסוק הפעם בתלמידים, מכיוון שבמחקר הנוכחי הם שמו דגש על המורים. מלבד זה, בשנה הבאה החוקרים יעלו כיתה ויפעילו את הפרויקט על תלמידי כיתות י' באותו בית ספר, לאחר שהוא פעל בשכבות ז' עד ט'.

העתיד כבר כאן?

טאבלטים, לוח מגע ענק, מדפסות תלת-ממד, שיחות וידיאו רבות משתתפים - כך אמורה להיראות כיתת העתיד. אך שנתיים וחצי אחרי שנכנסה לתוקפה תוכנית התקשוב הלאומית במערכת החינוך, שמטרתה להתאים את מערכות הלימוד לטכנולוגיה של המאה ה-21, הדרך עוד ארוכה.

במשרד החינוך נמצאים היום בפיילוט ב-100 בתי ספר הנמצאים בירושלים ובצפון ודרום הארץ. מדובר בתלמידים בכיתות ה' ו-ו' במקצועות מתמטיקה, אנגלית ומדעים.

השאלה הקריטית שבודקים המחקרים היא אם הטכנולוגיה עוזרת לתהליך הלמידה: "זה תלוי בשלושה פרמטרים", מסבירה בלאו: "הראשון הוא התאמה לאוכלוסייה. ילדים בעלי לקויות למידה, למשל, ילמדו יותר טוב עם טכנולוגיה שמאפשרת להם לענות על שאלות בכיתה בצורה אנונימית. השני הוא ההכשרה שמקבל צוות ההוראה. צריך להשקיע המון בהכשרת המורים. השלישי הוא החיבור בין התוכן לטכנולוגיה, כך שיהיה חומר לימודי דיגיטלי מתאים".

ואכן, במשרד החינוך פועלים להתאמת התכנים לפורמט דיגיטלי: "הגדרנו תקינה לשלוש רמות של ספרים דיגיטליים בהם התלמידים יכולים להשתמש", אומר ד"ר עופר רימון, מנהל מדע וטכנולוגיה במשרד החינוך. מדובר ספרים המגיעים למחשב או לטאבלט בקובץ pdf או pub. ברמה א' מדובר רק בקובץ טקסט רגיל, ברמה ב' נוספים אליו קישורים לאתרים או סרטונים. ברמה ג' מדובר בספר עם עם חיווי למורה, שיכול לראות כל מה שהתלמיד עושה, כולל קצב ההתקדמות ואפשרות לתת הוראות בתוך הספר עצמו. * האם תיחסך מההורים ההוצאה של קניית ספרי לימוד?

"ספרים ברמות א' ו-ב' צריכים לעלות הרבה פחות מספרים רגילים. ברמה ג' המערכת יותר מורכבת ודורשת יותר משאבי פיתוח. עמדתי שצריך להוזיל את עלות ספרי הלימוד".

מי צריך לפטופ כשיש טאבלט?

"הילדים מתים על זה ונהנים לעבוד עם זה. המוטיבציה שלהם גבוהה לאין ערוך מכל דבר אחר. בשיעור עם טאבלט הם מתיישבים ב"דום שתיקה". זהו, הם שלך לגמרי". כך מתארת מנהלת בית ספר יסודי שהשתתף בפיילוט אחר שהוצג בכנס צ'ייס, שנערך באוניברסיטה הפתוחה. מדובר בפיילוט של משרד החינוך בכיתה בחינוך היסודי, שמשלבת טאבלטים כחלק מתהליך הלימוד. את הפיילוט הזה חקרו ד"ר תמר שמיר-ענבל וד"ר אינה בלאו מהמחלקה לחינוך באוניברסיטה הפתוחה.

מלבד שימוש שוטף באפליקציות, ספרים דיגיטליים ושיתוף מסמכים, אחד התהליכים הלימודיים שבמסגרתו נעשה שימוש בטאבלטים על-ידי התלמידים היה הכנת סיור וירטואלי בארכיון של היישוב בו לומדים התלמידים. מצוידים בטאבלטים, הם אספו מידע בארכיון, סרקו, צילמו סרטוני וידיאו, ראיינו תושבים ותיקים ובסוף יצרו קודי QR ששולבו באתר האינטרנט של הארכיון. השימוש בטאבלטים השפיע לטובה על תהליך הלמידה בשטח.

אחת האמהות שליוותה את הילדים הוסיפה כי השימוש במכשירים הניידים הגביר את המוטיבציה ללמידה. "כל דבר שעושים עם טאבלטים מעלה מדרגה מבחינת העניין. טאבלט הוא כלי מצוין לעבוד בו בארכיון. אם הם היו יושבים בארכיון בלי טאבלטים, הם לא היו זוכרים מה הם קראו". לדברי אחת התלמידות, "ילדים שפחות מחוברים להיסטוריה יכולים ככה להתחבר לתכנים".

המורים: קשיים טכניים

אך כשמצד אחד התלמידים נהנו מהשימוש בטאבלטים, המחקר גילה כי המורים נתקלו בקשיים לא מעטים: אי תמיכה מספקת בעברית, בעיות עם יישור טקסט לימין, פתיחת קבצי וורד או אקסל באמצעות אפליקציה מובנית בטאבלטים מבוססי אנדרואיד, התנהלות בעייתית עם מסמכים משותפים ב-Google Drive ועוד. "הממצאים מראים שלא מספיק לתת הדרכה למורים, כל עוד הטכנולוגיה עדיין לא בשלה מספיק לעבודה בעברית", אומרת בלאו.

לדבריה, המורים אמנם נתפסים כמהגרים דיגיטליים, אך הם מלמדים בבית ספר שמאמץ טכנולוגיות ולכן הם מאוד פתוחים למחשבים ולדיגיטל. ולמרות זאת הם נתקלו בקשיים בעבודה עם הטאבלטים, שהצביעו על ממצאים קוטביים. מצד אחד, המורים ציינו כי לא ברור להם הערך המוסף הייחודי של הטאבלט וכי הם מעדיפים לעבוד על לפטופים כי זה חוסך הרבה זמן ועוגמת נפש. לעומת זאת, הילדים מעדיפים חד-משמעית את הטאבלטים, בין היתר בזכות יכולות המגע והמשקל הנמוך יחסית.

בשורה התחתונה, אומרת בלאו בהקשר לשימוש בטאבלטים כי "צריך לוודא שהטכנולוגיה תהיה מספיק בשלה לפני שיוצאים משלב הפיילוט ומכניסים את השימוש בטאבלטים בכיתות בהיקף רחב. זו השקעה מאוד גדולה וחבל שמחוז שלם או מדינה שלמה תשבור שיניים בגלל קשיי שפה. אין ספק שאנחנו הולכים לכיוון הזה, זה ברור, אבל צריך להיות שם רק ברגע שזה יאפשר זרימה בעבודה. מבחינה אישית, הייתי ממשיכה להשתמש בינתיים בלפטופים בכיתות".

"שההורים יקנו לילד טאבלט"

לדעת בלאו, יש צורך במהלך הסברתי של משרד החינוך כדי להגדיל את מעורבות ההורים ברכישת טכנולוגיה ניידת - לפטופ או טאבלט - כדי לשמש את הילד לא רק בבית אלא גם בכיתה: "זה לא ריאלי שמשרד החינוך יממן לפטופ או טאבלט לכל ילד. אנחנו לא חיים בפינלנד או בשבדיה. צריך לגייס הורים, כך שהמחשב הבא שהם קונים לילד יהיה נייד - לפטופ או טאבלט.

אם הורה מוצא לנכון לקנות לילד שלו אייפון - אפילו מי שבא ממשפחה ענייה יש לו סמארטפון - אז זה עניין של סדר עדיפויות אצל ההורים". לדברי רימון, מערכת החינוך רוצה לקדם את שילוב הספרים הדיגטליים בבתי הספר, אולם יש לבחון את העלויות: "אף מדינה לא תקנה לכל התלמידים את מכשירי הקצה, אבל המדינה צריכה לסבסד לתלמידים שידם אינם משגת".

עוד כתבות

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

הנתון שיכריע אם המיזוג הענק בין אקרו לישראל קנדה יצליח

המיזוג הצפוי בין יזמיות הנדל"ן המובילות ישראל קנדה ואקרו צפוי ליצור את החברה הגדולה בענף ● בשוק מנתחים את היתרונות והסיכונים שלקחו על עצמם בעלי ישראל קנדה, את הסיבות שהביאו למכירתה של אקרו, ואת הנתון שעליו תקום או תיפול הצלחת העסקה

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

מכה לאל על: רשות התחרות שוקלת להטיל קנס נוסף בהיקף 110 מיליון שקל

הממונה על התחרות הודיעה לאל על כי תטיל עליה עיצום בסך כ-110 מיליון שקל, בכפוף לשימוע, בנוסף לעיצומים אישיים במאות אלפי שקלים על שני נושאי משרה ● הסיבה: סירוב אל על לאפשר לארקיע גישה להאנגרים עבור תחזוקת מטוסים בתקופת המלחמה ● מדובר בקנס שני לאל על בתקופה קצרה: הקנס הקודם על "מחירים מופרזים" במלחמה עומד על 121 מיליון שקל, בכפוף לשימוע ● אל על: לא נפל כל דופי במעשי החברה

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"