גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רו"ח, התיקון לחוק וטבע

פרוטוקולים מהדיונים על חוק עידוד השקעות הון חושפים איך עובדת השיטה הישראלית

1. זה היה כל כך צפוי, כל כך מתבקש, וזה אכן הגיע. אחרי ש"גלובס" חשף את המספרים הגדולים והשערוריות הגדולות שמאחורי החוק לעידוד השקעות הון, תזמורת הקדושים המעונים החלה להרעיש בקול מחריש אוזניים. כיצד קורה שהפכנו את טבע ממאמי לאומי, מפאר התעשייה הישראלית, לשנואת העם, עד שאפילו ב"ארץ נהדרת" הקדישו לה מערכון משעשע ובהחלט לא מפרגן?

מה, השתגענו פה ב"גלובס"? מה לעזאזל אנחנו רוצים, שטבע, אינטל, צ'ק פוינט וישקר יברחו מארצנו הקטנטונת? שיארזו את המזוודות ויתעופפו למדינות קצת יותר מפרגנות, שיפרסו בפניהן את השטיח האדום, העיקר שיבואו? הן הרי עושות טובה שהן נשארות כאן, אז תגידו תודה ותפסיקו להשמיץ! מה החלופה שלכם, שואלת-טוענת תזמורת הקדושים מעונים, שחברות הענק יסתלקו ופרנסתם של רבים תישלל מהם, שהאבטלה תגדל, שהכנסות המדינה ממסים דווקא יפחתו, שמעגל שלם של ספקים וקבלני משנה יישאר מובטל?

אפשר להירגע: ל"גלובס" אין דבר וחצי דבר נגד טבע, אינטל, צ'ק פוינט וישקר. להיפך, אנחנו חושבים שיזמות, יצירתיות וחדשנות הן הבסיס, המנוע והדלק מאחורי כל משק בריא ומשגשג. אבל מה לכל אלה ולתשלומי מס מאוזנים והוגנים יותר? למה עסקים קטנים ובינוניים צריכים לשלם הרבה יותר מס (דרך אגב, גם זה בספק: ישראל הפכה למעצמת העלמות מס ותכנוני מס, מהשרברב והשיפוצניק, דרך עסקים קטנים ועד התאגידים גדולים; וכן, זו אכן פשיעה מאורגנת צווארון לבן, כפי שהגדיר אותה דורון ארבלי, מנהל רשות המסים). מה, הם לא יצירתיים, יזמים וחדשנים? הם לא מייצרים תעסוקה? הם לא מייצרים תעסוקה עקיפה? הם הרי הבסיס האמיתי לכל משק; הם מהווים שני שלישים כמעט מהפעילות המשקית.

מיד לאחר הפרסום ב"גלובס", ניסתה טבע לרכך את הרושם הקשה שנוצר בעקבות תשלומי המס הרצפתיים שלה. דובריה ניסו לטעון שזה לא בדיוק כך ושכדאי לנו להציץ בסעיפים אחרים בדוחות הכספיים. ביקשנו מטבע לנסח תגובה רשמית שתסביר ותנמק את טענותיה. לחברה לקח לא פחות משלושה ימים לנסח תגובה ארוכה שלא סתרה שום נתון שפרסמנו, ומוטב היה שלא תבוא לעולם.

הטיעונים של טבע, כפי שהובאו על ידי המנכ"ל ג'רמי לוין, מביכים ופשטניים. החברה טוענת שהיא מייצרת תשלומי מסים בהיקף של כ-3 מיליארד בשנה - דרך העובדים, ספקים וקבלנים, ודרך דיבידנדים. סליחה? כל עסק מייצר תשלומי מסים דרך עובדיו וספקיו, מבית הקפה השכונתי, דרך רשתות האופנה ועד מפעלים המעסיקים 100-200 עובדים ואיש לא שמע עליהם. מה זו התפיסה המעוותת הזאת, שלפיה אנחנו צריכים להכיר לחברה טובה על העסקת עובדים ולוותר על תשלומי המס של התאגיד עצמו?

ובכלל, רצוי מאוד שהאיומים המרומזים על נטישת ישראל לא יישמעו. זה לא מכובד, לא הוגן ולא ראוי. טבע, ישקר, אינטל וצ'ק פוינט ניצלו את המשאב האנושי בישראל - משאב שעבר בחממות הצבאיות (היכן צמחה הטכנולוגיה של צ'ק פוינט?), באוניברסיטאות הישראליות ובמעבדות המחקר (היכן צמח הקופקסון של טבע אם לא במכון ויצמן?). הן לא עושות לנו טובה. להיפך, הן הפיקו הרבה טובות מהמערכות הישראליות. ומה עם קצת ערכים ציוניים? ואיפה קצת אחריות חברתית? מה, חברות הענק עוד לא הפנימו שנפל דבר בעולם? שתאגידים מתבקשים לספק איזון טוב והוגן יותר בין הריצה אחרי הערך לבעלי המניות לבין דאגה לעובדים, ללקוחות ולקהילה?

וצריך לשים את הדברים בפרופורציה: טבע, צ'ק פוינט, ישקר ואינטל מעסיקות בישראל כ-20 אלף עובדים יחדיו. זה מספר מכובד בהחלט, אבל בכל זאת רק כ-0.7% מכוח האדם בישראל (לשם השוואה, המערכת הבנקאית מעסיקה כ-42 אלף עובדים ומייצרת הרבה יותר מסים מטבע). אם מביאים בחשבון את התעסוקה העקיפה, מדובר בעשרות אלפי עובדים. מכובד, אבל עדיין לא גורם דומיננטי עד כדי כך בשוק העבודה המקומי.

2. הטיעון הרציני היחיד ששמענו בדיון הציבורי על החוק לעידוד השקעת הון הוא שהאשמה מונחת לפתחה של המדינה: היא הרי נתנה, אז למה שהחברות לא ייקחו? ובכן, המתינו בסבלנות, תחזיקו חזק ותראו איך הדברים עובדים במדינת ישראל - לתפארת המדינה, לתפארת האנשים החזקים שלה, לתפארת השיטה, או יותר נכון, לתפארת השיטה העקומה של מדינת ישראל.

הסיבה העיקרית לגידול הדרמטי בהטבות המס לתאגידי ענק נעוצה בתיקון 60 לחוק שנחקק ב-2005. במסגרת התיקונים לחוק נקבע בין היתר "המסלול הירוק", המאפשר לחברות לקבל הטבות מס בלי כל אישור מקדמי ממרכז ההשקעות, כפי שהיה נהוג עד אז. מרגע זה החלו הטבות המס להתפרע - מיליארדי שקלים בשנה, עשרות מיליארדי שקלים לאורך השנים - רובן ככולן ניתנו למספר מצומצם מאוד של תאגידים. בנוסף, נקבע באותה עת בחוק "המסלול האסטרטגי" שממנו נהנית טבע, עם אפס מס לעשר שנים, ובכלל זה גם אפס מס על דיבידנד.

תיקוני חקיקה כאלה עוברים מתחת לרדאר התקשורתי (אשמתנו, אין ספק) אבל עלותם מסתכמת בטונות של כסף. בשקט-בשקט, עוברים דרך ועדת הכספים כל מיני תיקוני חקיקה השווים הון. מעטים האנשים שמבינים בהם, והתקשורת מעדיפה לא לעסוק בהם (יש הרי כל מיני ועדת סקסיות ומטופשות כמו ועדת הריכוזיות שיש לכתוב עליהן טונות של מילים), אבל בינתיים עשרות המיליארדים זורמים כיין.

וחמור מכול: הטשטוש, ההסתרה וחוסר השקיפות הנלווים לתיקונים הללו. לגבי תיקון החקיקה הנדיב הזה, האוצר מעולם לא הגיש אומדן כספי כלשהו לוועדת הכספים או אומדן אחר של עלות-תועלת. מעולם גם לא התבצע שום מחקר רציני, שנים מאוחר יותר, אם תמריצי המס אכן עושים את עבודתם או גורמים יותר נזק מתועלת.

אבל הפואנטה המרכזית בכל הסיפור שלנו מגיעה מהאופן שבו נחקק התיקון לחוק. צללנו לשניים מהפרוטוקולים שליוו את הדיונים בתיקון בוועדת הכספים. ובכן, 8 במארס 2005, שעה 13:30, על סדר היום: פרק י', עידוד השקעות הון, מתוך הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנת הכספים 2005 (תיקוני חקיקה), התשס"ה 2005. נשמע מפוצץ? תכף תתפוצצו מזעם.

בישיבה השתתפו, בין היתר, היו"ר יעקב ליצמן וחבר הוועדה אברהם שוחט, והוזמנו אליה גם אוסקר אבו-ראזק, אז סמנכ"ל ברשות המסים, וגיא פרמינגר ואבנר וקנין, מפירמת ראיית החשבון קסלמן וקסלמן (לימים PwC ישראל). שלפנו קטע קטנטן מהפרוטוקול הארוך, שימחיש לכם איך הדברים עובדים:

גיא פרמינגר: "אני מדבר על סעיף 18 שמופיע בעמודים 1-2 בנוסח. כדי להיכנס לחוק ולקבל את ההטבות במסלולים השונים, צריך לעמוד בתנאי סף מסוימים. המטרה הייתה שכל מי שמייצא מעל 25%, וניסחו זאת בצורה מסוימת. בדקנו כל מיני דוגמאות והגענו למסקנה שבכל מיני דוגמאות אפשר להגיע למצב שחברה מייצאת 100% ויש לה גידול במחזור, והיא עדיין לא מצליחה להיכנס לחוק. וזאת, בייחוד אם יש חברה שנניח מייצאת 50% לארצות הברית ו-50% לסינגפור, ויש גידול בשניהם. אפשר להגיע לאבסורד שלחברה כזו לא מגיעות הטבות כלל. יש לי פה דוגמה, אם רוצים לראותה".

אוסקר אבו-ראזק: "אם יש דבר כזה והבעיה איננה בהגדרת 'שוק', נתקן".

גיא פרמינגר: "זה בלי שום קשר להגדרת 'שוק'".

אוסקר אבו-ראזק: "אנו חושבים שהנוסחה בסדר, אבל אם זה לא קשור להגדרת 'שוק' וזה כמו שאתה אומר, ואם אתה אומר שהנוסחה לא בסדר - תראה לי וזה יתוקן. לא הייתה שום כוונה כזו".

הפינג-פונג המילולי בין פרמינגר לאבו-רזאק חוזר על עצמו במהלך הדיונים לא פעם ולא פעמיים. פרמינגר יורד איתו לדקויות של החוק ולניסוחים של הפרטים הכי קטנים, אפילו ברמת המילים הבודדות. לצופה מן הצד לא ברור מי פה הריבון והמחוקק ומי פה הקליינט של החוק. זה עוד אחד מאותם סימפטומים של מערכת המס החולה של ישראל: פירמות ראיית החשבון מעורבות עד צוואר בחקיקה ובניסוחי חוק שמיטיבות עם הקליינטים שלהן.

ועכשיו תחזיקו חזק בכיסא שעליו אתם יושבים. שימו לב מה קרה עם השחקנים הראשיים בכל ההצגה הזאת של חוק עידוד השקעות הון:

פירמת ראיית החשבון קסלמן וקסלמן (PwC ישראל), שנציגיה היו מעורים מאוד בחוק, היא רואת החשבון ומתכננת המס של... טבע, כמובן, וגם של ישקר ומוטורולה. מדובר בשלוש חברות בולטות שנהנות מחוק עידוד השקעות הון. קסלמן וקסלמן קיבלה בשנת 2012 מטבע כ-22 מיליון דולר עבור שירותיה המצוינים בביקורת ובתכנון מס, הרבה יותר ממה ששילמה טבע למדינה כמס באותה שנה (5 מיליון דולר).

אוסקר אבו-ראזק, הרוח החיה מאחורי התיקון לחוק, מצא את עצמו אחרי שנה וחצי (בתווך הוא שימש מנכ"ל משרד הפנים) ב... מחלקת המיסוי של קסלמן וקסלמן.

בייגה שוחט, חבר בוועדה, משמש דירקטור בכיל.

מה נותר לנו להגיד? שזה צירוף אירועים מקרי לחלוטין כמובן, צירוף מקרים לתפארת מדינת ישראל.

3. הרמנו השבוע טלפון לאוסקר אבו-ראזק.

- אפשר לומר שאתה היית הרוח החיה מאחורי תיקון 60 בחוק עידוד השקעות הון, החוק שאיפשר את המסלול הירוק, את המסלול האסטרטגי לטבע?

"התיקון לא היה בשביל טבע".

- לא היה בשביל טבע, אבל באופן כללי נקבע בו המסלול הירוק?

"כן, כן, נכון".

- עברתי על הפרוטוקולים של הדיונים, אבל לא ראיתי בשום מקום ניתוח כמותי של ההטבות הללו ואת המשמעות הכספית שלהן. לא מצדה של רשות המסים ולא מצדו של משרד האוצר.

"קשה לכמת דבר עתידי בפטור ממס או במס מופחת. אין מודל מדעי שמשתמשים בו כדי לדעת כמה זה יעלה, כי אתה לא יודע מה תהיה ההכנסה, לא תהיה, מי ישתמש, מי לא ישתמש".

- אבל מדובר במיליארדים שעברו בהטבות מס לחברות. כיצד קרה שלא הייתה לכם שום הערכה לגבי ההטבות? הרי מאז התיקון הייתה עליית מדרגה בהטבות המס לחברות.

"בוא נגיד שלי לא ידוע על עבודה שנעשתה, אולי מינהל הכנסות המדינה עשה, אני לא עשיתי. כמה הדבר הזה יעלה, אף אחד לא ידע אם זה יהיה, אם לא יהיה..."

- אשאל אותך משהו אישי: שנה וחצי מאוחר יותר מצאת את עצמך בקסלמן וקסלמן.

"לא, לא. אחרי תיקון 60 הלכתי למשרד הפנים".

- נכון, אמרתי שזה היה אחרי שנה וחצי.

"לא זוכר מתי התחלפה הממשלה".

- קסלמן וקסלמן היא רואה החשבון של טבע, כפי שאתה יודע. לא נראה לך קצת מוזר שמי שמחוקק חוק שמיטיב מאוד עם טבע מוצא את עצמו שנה וחצי אחרי התיקון בפירמת ראיית החשבון שמטפלת בטבע?

"למה אתה חושב כך? יש חוק צינון, ובטוח שהכול נעשה כחוק. אני לא חושב שמישהו ידע שאני אלך למשרד הפנים ואחר כך יהיו בחירות. לא כל כך מבין את השאלה שלך".

- אחזור שוב: אתה היית הרוח החיה מאחורי חוק שהיטיב עם טבע ואחר כך מצאת את עצמך בפירמת ראיית החשבון שמטפלת בטבע.

"אבל לא עשו את החוק הזה למישהו, לא ידעו מי בכלל ייכנס להגדרות החוק".

- לא ידעתם שטבע תיכנס, זה הרי היה ברור שטבע תיכנס, לא?

"היה ברור לך, אולי אתה יודע".

- לא היה לך ברור שטבע תיכנס להגדרות החוק?

"אולי זה היה ברור לך. אם זה היה ברור לך, אז תגיד לי".

- אני בסך הכול עיתונאי, אתה איש המקצוע.

"חבל שלא שלחת מכתב אז שזה טבע. מי בכלל ידע מי ייכנס ומי לא ייכנס להגדרות החוק?"

- זה לא התפקיד של אנשי המקצוע לדעת את הדברים הללו?

"התפקיד של אנשי מקצוע זה לעשות חוק שישמש לתכלית מסוימת. זה התפקיד של אנשי המקצוע, לא לעשות חוק למישהו כזה או אחר".

טבע

פרשת סער והשתיקה של יחימוביץ' וגלאון

כיצד קרה ששתי מנהיגות מפלגה דעתניות, רהוטות, נחושות ולוחמניות (לפחות לפי התדמית שנוצרה להן) התקשו לארגן את מחשבותיהן, את תובנותיהן ואת כושר השיפוט שלהן בפרשת גדעון סער וכבשו את יצר הפרסום שלהן?

כיצד קרה שדווקא הן, שמגלות אפס סובלנות (בצדק) כלפי כל צורה של הטרדה מינית, לא ניסחו דבר מה נוקב בפרשה המייחסת לשר החינוך קשר לא הולם לכאורה עם עובדת במשרדו?

כיצד קרה שדווקא שלי יחימוביץ', זו שהעיפה את אורי שגיא ממפלגת העבודה על רקע תלונה של בכירה בסקטור העסקי על הטרדה מינית לפני כ-40 שנה, פתאום גילתה קשיים בחיבור שני משפטים על פרשת סער?

וכיצד קרה שדווקא זהבה גלאון, זו שלחמה ללא חת למען זכות הציבור לדעת את סיפורי החסמב"ה של האזרח איקס, התקשתה להיאבק על זכות הציבור לדעת מה קורה בפרשת סער?

כיצד זה קרה באמת ולמה הן שותקות? על זה נאמר שתיקה רועמת.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?