גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חלפו הימים שהמאכערים סידרו עניינים במס הכנסה"

משרד עורכי הדין אגמון ושות' פותח מחלקת מיסוי חדשה, בראשות מומחי המס הוותיקים עו"ד-ד"ר יהושע (ג'וש) רוזנצוויג ועו"ד-רו"ח רויטל אבירם

לפני 26 שנה ייסדו ד"ר מישאל חשין ועו"ד צבי אגמון את משרד עורכי הדין אגמון ושות'. ברבות השנים מונה חשין לשופט בבית המשפט העליון וניהל קריירה מזהירה כשופט עליון. גם הקריירה של אגמון כעורך דין פרטי זהרה ועלתה, ומשרדו היה לאחד המובילים בארץ בתחום הליטיגציה האזרחית-מסחרית.

לפני כשנה ביצע המשרד מהלך חשוב והתמזג עם משרד בוטיק המתמחה בדיני חברות וניירות ערך, רוזנברג, הכהן, גודארד, אפרת.

באחרונה ביצע המשרד מהלך חשוב נוסף והקים מחלקה חדשה למיסוי - מקומי ובינלאומי. לשם הקמת המחלקה צירף המשרד לשורותיו את עו"ד-ד"ר יהושע (ג'וש) רוזנצוויג ואת עו"ד-רו"ח רויטל אבירם, שהם עורכי דין ותיקים ומובילים בתחום המיסוי.

"לא נטפל במעלימי מס"

לדברי עו"ד צבי אגמון, פתיחת המחלקה החדשה במשרד תרחיב את היצע תחומי העיסוק שבהם יקבלו לקוחות המשרד שירותים ברמה גבוהה.

"לאורך השנים בחנו לא פעם התפתחות לתחומים שונים, ואנחנו עושים זאת רק כשאנחנו מוצאים שותפים מובילים וידועים בתחומם. עורכי הדין רוזנצוויג ואבירם מביאים איתם ניסיון ומומחיות רבת-שנים, ואני מברך על הצטרפותם למשרד".

לרוזנצוויג ולאבירם החיבור עם משרד אגמון, רוזנברג הכהן, נראה טבעי וברור, "הן בשל ההיכרות והעבודה המשותפת עם השותפים הבכירים בעבר, והן בשל השילוב הטבעי בין התחומים והמומחיות בליטיגציה כלכלית, הגבלים עסקיים, נדל"ן, שוק ההון, אנרגיה, מיסוי, ומשפט מסחרי בינלאומי".

- האם יש מקום לנישה מיוחדת למסים במשרדי עורכי דין?

רוזנצוויג ואבירם: "תחום המסים, שהוא סבוך ומורכב, התפתח בשנים האחרונות לשני כיוונים: נושאי התכנון והייעוץ עברו כמעט בלעדית למשרדי רואי החשבון; ואילו הייצוג בבתי משפט ובפני הרשויות נשאר מסורתית וחוקית בידי עורכי הדין, כי התחום הפך ליותר ויותר ליטיגטורי. העבודה היא מרובה. חלפו הימים שבהם מאכערים סדרו עניינים ברשות המסים, ושהחלטות היו מתקבלות גם על בסיס קשרים אישיים. היום הכול מקצועי, וצריך לשלוט בתחום".

- יש נושאים שבהם לא תהיו מוכנים לטפל?

"אנחנו לא מטפלים בנישומים שלא רשמו תקבול או לא דיווחו על הכנסה. לא ברור למה החברה שלנו כל-כך סלחנית למעלימי מס שבעצם גונבים מכל אחד מאיתנו, וכל-כך עוינת לעובדי רשות המסים.

"לפעמים, כשאנחנו יושבים עם חברים שמתפארים ב'איך עבדנו על רשות המסים', או מספרים על עובד רשות 'מושחת' כי הוא ביקש מהם מס על הכנסה שלדעתם אינו מוצדק, אנחנו מסנגרים על המערכת מכל הלב. מערכת המס אינה מושחתת, היא מקצועית ועניינית, ונדרשים אנשים מקצועיים להתמודד עמה".

- איזה שינויים דרושים במערכת המס?

"ראשית, דרוש ראש רשות מסים חזק שיעביר מסר ברור גם החוצה וגם פנימה, שיש מי שיעמוד מאחורי העובדים על כל החלטה שקיבלו. אחד הנושאים הדורשים טיפול הוא זה שמכונה בסלנג 'חקיקה באמצעות חוזרים מקצועיים'. כיוון שאין מספיק תקדימים משפטיים, והחקיקה בדרך-כלל מפגרת אחר הבעיות, אז הרשות פותרת את הבעיה בעזרת חוזרים מקצועיים. החוזרים המקצועיים הם קווי-הנחיה לעובדיה, אך לא לנישומים, אין להם תוקף מחייב, ורובם חד-צדדיים ומפרשים באופן צר.

"מצד אחד, החוזרים הללו הם תופעה רצויה כי הם מתייחסים לבעיות הבוערות ומבהירים מה עמדת הרשויות בעניין; מצד שני, הנישומים נבהלים הרבה פעמים מהחוזרים הללו, ופוחדים לעמוד על זכויותיהם. אנחנו מנסים לנסוך רוח קרב בלקוחותינו ולקרוא תיגר על החוזרים הללו.

"נושא שני שדורש טיפול הוא האכיפה של חוקים מסוימים. הרבה פעמים החוקים עצמם אינם בעייתיים, והבעיה היא ביכולות ליישם ובעיקר לאכוף אותם. לדעתנו, דרושה רביזיה בכל שיטת האכיפה של רשות המסים. הטכניקות מיושנות, והגיע הזמן לעבור למאה ה-21, ולהשתמש במודלים מובנים יותר, בסטטיסטיקות ובמערכות המידע הרבות. הנושאים האלה לא עלו על סדר-היום ברשות המסים.

"מדברים תמיד על עוד תקנים לעוד אנשים שייצאו לרחובות, אבל הדרך הזו היא מיושנת, ואבד עליה הכלח. היום אפשר לעשות הרבה מאוד דרך המחשבים. כמו שנעשה מאמץ גדול להגיש יותר ויותר טפסים דרך האינטרנט - מהלך שראוי לכל שבח - כך צריך לעשות מאמץ לפתח מודלים חדשים, בשיטות חדשות, ולהילחם בתופעות של העלמות מס והון שחור".

- במה מתאפיין המיסוי הבינלאומי ובמה תתעסקו במשרד?

"אנחנו מתמחים במיסוי בינלאומי, ויש לנו לקוחות ממדינות רבות ושונות. משקיעים זרים רבים משקיעים בישראל ועושים זאת ממניע ציוני בצד המניע העסקי, אבל הם לא משקיעים בשביל להפסיד. הדבר החשוב ביותר למשקיע בינלאומי הוא יציבות חקיקתית. קשה להסביר לתושב זר כיצד זה שיעור המס משתנה כל שנה, או כל שנה יש שיח של פוליטיקאים לשנותו.

"אנשים פחות רגישים להעלאת שיעור המס מ-20% ל-25%, ויותר רגישים לזה שהם בדקו את המצב לפני שהשקיעו, והבטיחו להם אחרי ההעלאה ש'זה שיעור המס'; ואחר-כך מודיעים להם שהשינוי לא יחזיק שנים רבות, אלא כבר מדברים על שינוי נוסף.

"אנשים אוהבים ודאות, ולו לטווח הנראה לעין. הורדת שיעורי המס לפני שנים מספר פתחה דלת להרבה מאוד משקיעים להשקיע בישראל, כי שיעור המס דמה לשיעור המס שלהם בבית, ואף היה נמוך מזה.

"שיעורי מס של כ-25% הם סבירים, ואנשים מוכנים לשלם אותם. מנגד, דיבורים על פגיעה בעשירים, בצורך להטלת מס על מיליונרים, מסי ירושה, העלאת שיעורי המס וכדומה, שנשמעים כאן מדי פעם, פוגעים במשקיעים ומרתיעים אותם".

הטבה מוגזמת

- מה דעתכם על סוגיית 'הרווחים הכלואים' ועל כך שהמדינה העניקה לחברות שרצו לשלם מס בגין רווחים אלה הטבות מס של 40%-70%. האם אתם שותפים לביקורת הרחבה נגד חוק הרווחים הכלואים?

"הנושא הזה קיבל הד תקשורתי שלילי, שמבוסס על חוסר הבנה בסיסי. זה לא שחברות טבע או אינטל ביקשו את החוק הזה. בזמנו חשבו שזה חוק מצוין שימשוך משקיעים, וזה מה שקרה. היום נראה שהגזימו עם ההטבות.

"אבל בין זה לבין לראות בחברות הללו כעושקות המדינה, זה מופרז ומקומם. החוק הזה באמת 'כלא' את הרווחים בארץ. ואז בא שר האוצר ואמר שהקופה שלו ריקה, והוא מחפש דרך למלא אותה. הציע לחברות לשלם מס קטן ולשחרר את הרווחים.

"בלעדי ההצעה הזו - לא היינו רואים מסים. אז אפשר להתווכח מה גודל המס הרצוי. מובן שאם השיעור יהיה גבוה, החברות לא ישלמו. הן לא חייבות לשלם. צריך לפתות אותן לשלם - את כל הדברים האלה אנשים רבים לא מבינים וחושבים בטעות שחילקו מתנות בחינם, והחברות חגגו. אבל זה לא המצב. החוק הזה חל כעת על המון עסקים קטנים אחרים, שבכלל לא מוזכרים בעיתונות".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק