גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חלפו הימים שהמאכערים סידרו עניינים במס הכנסה"

משרד עורכי הדין אגמון ושות' פותח מחלקת מיסוי חדשה, בראשות מומחי המס הוותיקים עו"ד-ד"ר יהושע (ג'וש) רוזנצוויג ועו"ד-רו"ח רויטל אבירם

לפני 26 שנה ייסדו ד"ר מישאל חשין ועו"ד צבי אגמון את משרד עורכי הדין אגמון ושות'. ברבות השנים מונה חשין לשופט בבית המשפט העליון וניהל קריירה מזהירה כשופט עליון. גם הקריירה של אגמון כעורך דין פרטי זהרה ועלתה, ומשרדו היה לאחד המובילים בארץ בתחום הליטיגציה האזרחית-מסחרית.

לפני כשנה ביצע המשרד מהלך חשוב והתמזג עם משרד בוטיק המתמחה בדיני חברות וניירות ערך, רוזנברג, הכהן, גודארד, אפרת.

באחרונה ביצע המשרד מהלך חשוב נוסף והקים מחלקה חדשה למיסוי - מקומי ובינלאומי. לשם הקמת המחלקה צירף המשרד לשורותיו את עו"ד-ד"ר יהושע (ג'וש) רוזנצוויג ואת עו"ד-רו"ח רויטל אבירם, שהם עורכי דין ותיקים ומובילים בתחום המיסוי.

"לא נטפל במעלימי מס"

לדברי עו"ד צבי אגמון, פתיחת המחלקה החדשה במשרד תרחיב את היצע תחומי העיסוק שבהם יקבלו לקוחות המשרד שירותים ברמה גבוהה.

"לאורך השנים בחנו לא פעם התפתחות לתחומים שונים, ואנחנו עושים זאת רק כשאנחנו מוצאים שותפים מובילים וידועים בתחומם. עורכי הדין רוזנצוויג ואבירם מביאים איתם ניסיון ומומחיות רבת-שנים, ואני מברך על הצטרפותם למשרד".

לרוזנצוויג ולאבירם החיבור עם משרד אגמון, רוזנברג הכהן, נראה טבעי וברור, "הן בשל ההיכרות והעבודה המשותפת עם השותפים הבכירים בעבר, והן בשל השילוב הטבעי בין התחומים והמומחיות בליטיגציה כלכלית, הגבלים עסקיים, נדל"ן, שוק ההון, אנרגיה, מיסוי, ומשפט מסחרי בינלאומי".

- האם יש מקום לנישה מיוחדת למסים במשרדי עורכי דין?

רוזנצוויג ואבירם: "תחום המסים, שהוא סבוך ומורכב, התפתח בשנים האחרונות לשני כיוונים: נושאי התכנון והייעוץ עברו כמעט בלעדית למשרדי רואי החשבון; ואילו הייצוג בבתי משפט ובפני הרשויות נשאר מסורתית וחוקית בידי עורכי הדין, כי התחום הפך ליותר ויותר ליטיגטורי. העבודה היא מרובה. חלפו הימים שבהם מאכערים סדרו עניינים ברשות המסים, ושהחלטות היו מתקבלות גם על בסיס קשרים אישיים. היום הכול מקצועי, וצריך לשלוט בתחום".

- יש נושאים שבהם לא תהיו מוכנים לטפל?

"אנחנו לא מטפלים בנישומים שלא רשמו תקבול או לא דיווחו על הכנסה. לא ברור למה החברה שלנו כל-כך סלחנית למעלימי מס שבעצם גונבים מכל אחד מאיתנו, וכל-כך עוינת לעובדי רשות המסים.

"לפעמים, כשאנחנו יושבים עם חברים שמתפארים ב'איך עבדנו על רשות המסים', או מספרים על עובד רשות 'מושחת' כי הוא ביקש מהם מס על הכנסה שלדעתם אינו מוצדק, אנחנו מסנגרים על המערכת מכל הלב. מערכת המס אינה מושחתת, היא מקצועית ועניינית, ונדרשים אנשים מקצועיים להתמודד עמה".

- איזה שינויים דרושים במערכת המס?

"ראשית, דרוש ראש רשות מסים חזק שיעביר מסר ברור גם החוצה וגם פנימה, שיש מי שיעמוד מאחורי העובדים על כל החלטה שקיבלו. אחד הנושאים הדורשים טיפול הוא זה שמכונה בסלנג 'חקיקה באמצעות חוזרים מקצועיים'. כיוון שאין מספיק תקדימים משפטיים, והחקיקה בדרך-כלל מפגרת אחר הבעיות, אז הרשות פותרת את הבעיה בעזרת חוזרים מקצועיים. החוזרים המקצועיים הם קווי-הנחיה לעובדיה, אך לא לנישומים, אין להם תוקף מחייב, ורובם חד-צדדיים ומפרשים באופן צר.

"מצד אחד, החוזרים הללו הם תופעה רצויה כי הם מתייחסים לבעיות הבוערות ומבהירים מה עמדת הרשויות בעניין; מצד שני, הנישומים נבהלים הרבה פעמים מהחוזרים הללו, ופוחדים לעמוד על זכויותיהם. אנחנו מנסים לנסוך רוח קרב בלקוחותינו ולקרוא תיגר על החוזרים הללו.

"נושא שני שדורש טיפול הוא האכיפה של חוקים מסוימים. הרבה פעמים החוקים עצמם אינם בעייתיים, והבעיה היא ביכולות ליישם ובעיקר לאכוף אותם. לדעתנו, דרושה רביזיה בכל שיטת האכיפה של רשות המסים. הטכניקות מיושנות, והגיע הזמן לעבור למאה ה-21, ולהשתמש במודלים מובנים יותר, בסטטיסטיקות ובמערכות המידע הרבות. הנושאים האלה לא עלו על סדר-היום ברשות המסים.

"מדברים תמיד על עוד תקנים לעוד אנשים שייצאו לרחובות, אבל הדרך הזו היא מיושנת, ואבד עליה הכלח. היום אפשר לעשות הרבה מאוד דרך המחשבים. כמו שנעשה מאמץ גדול להגיש יותר ויותר טפסים דרך האינטרנט - מהלך שראוי לכל שבח - כך צריך לעשות מאמץ לפתח מודלים חדשים, בשיטות חדשות, ולהילחם בתופעות של העלמות מס והון שחור".

- במה מתאפיין המיסוי הבינלאומי ובמה תתעסקו במשרד?

"אנחנו מתמחים במיסוי בינלאומי, ויש לנו לקוחות ממדינות רבות ושונות. משקיעים זרים רבים משקיעים בישראל ועושים זאת ממניע ציוני בצד המניע העסקי, אבל הם לא משקיעים בשביל להפסיד. הדבר החשוב ביותר למשקיע בינלאומי הוא יציבות חקיקתית. קשה להסביר לתושב זר כיצד זה שיעור המס משתנה כל שנה, או כל שנה יש שיח של פוליטיקאים לשנותו.

"אנשים פחות רגישים להעלאת שיעור המס מ-20% ל-25%, ויותר רגישים לזה שהם בדקו את המצב לפני שהשקיעו, והבטיחו להם אחרי ההעלאה ש'זה שיעור המס'; ואחר-כך מודיעים להם שהשינוי לא יחזיק שנים רבות, אלא כבר מדברים על שינוי נוסף.

"אנשים אוהבים ודאות, ולו לטווח הנראה לעין. הורדת שיעורי המס לפני שנים מספר פתחה דלת להרבה מאוד משקיעים להשקיע בישראל, כי שיעור המס דמה לשיעור המס שלהם בבית, ואף היה נמוך מזה.

"שיעורי מס של כ-25% הם סבירים, ואנשים מוכנים לשלם אותם. מנגד, דיבורים על פגיעה בעשירים, בצורך להטלת מס על מיליונרים, מסי ירושה, העלאת שיעורי המס וכדומה, שנשמעים כאן מדי פעם, פוגעים במשקיעים ומרתיעים אותם".

הטבה מוגזמת

- מה דעתכם על סוגיית 'הרווחים הכלואים' ועל כך שהמדינה העניקה לחברות שרצו לשלם מס בגין רווחים אלה הטבות מס של 40%-70%. האם אתם שותפים לביקורת הרחבה נגד חוק הרווחים הכלואים?

"הנושא הזה קיבל הד תקשורתי שלילי, שמבוסס על חוסר הבנה בסיסי. זה לא שחברות טבע או אינטל ביקשו את החוק הזה. בזמנו חשבו שזה חוק מצוין שימשוך משקיעים, וזה מה שקרה. היום נראה שהגזימו עם ההטבות.

"אבל בין זה לבין לראות בחברות הללו כעושקות המדינה, זה מופרז ומקומם. החוק הזה באמת 'כלא' את הרווחים בארץ. ואז בא שר האוצר ואמר שהקופה שלו ריקה, והוא מחפש דרך למלא אותה. הציע לחברות לשלם מס קטן ולשחרר את הרווחים.

"בלעדי ההצעה הזו - לא היינו רואים מסים. אז אפשר להתווכח מה גודל המס הרצוי. מובן שאם השיעור יהיה גבוה, החברות לא ישלמו. הן לא חייבות לשלם. צריך לפתות אותן לשלם - את כל הדברים האלה אנשים רבים לא מבינים וחושבים בטעות שחילקו מתנות בחינם, והחברות חגגו. אבל זה לא המצב. החוק הזה חל כעת על המון עסקים קטנים אחרים, שבכלל לא מוזכרים בעיתונות".

עוד כתבות

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר