גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש דחה את בקשת זיסר להסדר נושים באלביט הדמיה

מוטי זיסר טוען: בנק הפועלים סיכל מהלך למכירת מניות לאקסלנס תמורת 110 מיליון שקל - כך עולה ממכתבים בין זיסר לבנק הנחשפים ב"גלובס" ■ בנק הפועלים: "מכירת מניות אלביט הדמיה הייתה פורעת רק 2% מהחוב"

הסדרי חוב בין בנקים לאנשי עסקים נסגרים לרוב בחדרי-חדרים, רחוק מעיני הציבור. החתול השחור שעבר בין בנק הפועלים למוטי זיסר מהווה תקדים בכל הקשור לפומביות היחסים העכורים בין ראשי הבנק - המנכ"ל ציון קינן וראש החטיבה העסקית שמעון גל - לבין איש העסקים, שחובו הפרטי לבנק מגיע לכ-1 מיליארד שקל.

מכתבים שנשלחו בימים האחרונים בין הצדדים, ונחשפים ב"גלובס", מלמדים כי ביום שני שעבר שלח הפועלים, באמצעות עורכי הדין גיורא ארדינסט ותומר ויסמן, מכתב לזיסר, ובו הוא נדרש לפירעון מיידי של החוב.

במכתב נטען כי "זה מספר שנים מפרות אירופה ישראל ומרכזי שליטה (החברות הפרטיות של זיסר, א' ש') פעם אחר פעם את התחייבויותיהן כלפי הבנק... לחברות ניתנו ארכות רבות מספור למילוי התחייבויותיהן, אך הן כשלו בכך לאורך כל הדרך".

"מנסים לגרור לחדלות פירעון"

ביום רביעי השיב זיסר, באמצעות עו"ד שלום גולדבלט: "מרשתי מבקשת להביע את תדהמתה על האופן שבו הבנק מבקש לנהל את ענייניו מולה על פני העיתונות היומית... מרשתי איננה מפרה ולא הפרה את ההסכם עם מרשך... לא ברורה התנגדותו הנחרצת של הבנק ורצונו להביא למהלך חד-צדדי של כינוס נכסים, שיסכל את ההסדר המקנה מניות ואופציות שיעמדו לטובת פירעון והבטחת חובו.

"הוצאת זיסר מניהול אלביט הדמיה ייתר את הצעת מחזיקי האג"ח להסדר חוב ויביא לדילול בעלי המניות באלביט לחלוטין... מרשתי פונה למרשך על מנת שישקול היטב את פעולותיו וצדדיו בטרם יהיה מאוחר מדי. מהלך בלתי אחראי של מרשך יביא לסיכול סיכויי מרשתי לקבל את הסדר הנושים".

ביום חמישי שלח זיסר מכתב נוסף, ובו טען כי בנק הפועלים סיכל מהלך למכירת מניות לבית ההשקעות אקסלנס תמורת 110 מיליון שקל. "יצא המרצע מן השק - מרשך אינו מעוניין בפירעון החובות, אלא מחפש כל בדל של טענה כדי להיתלות בו על מנת לגרור את מרשתי להליכי חדלות פירעון".

באותו יום השיב הבנק לזיסר: "הסיבה להעמדת חובות מרשתך לפירעון מיידי היא הפרת התחייבויות מרשתך לפירעון חובותיה לבנק במלואם ובמועדם... מצבה של אלביט הדמיה בכי רע, ובחודשים האחרונים אף חלה הידרדרות חמורה במצבה... בקשתכם למכירת מניות אלביט הדמיה אין בה אלא לפרוע 2% מהחוב לבנק".

על כך השיב זיסר לבנק: "מרשתי נדהמה מדברי-הבלע שנכתבו, כמו גם מאי-הדיוקים... לא על דרך זו תהיה תפארתו של מרשך... מרשך מתעלם מהמצב שהוא גורם בהתנהלותו... הסדר החוב נעצר ותנאיו מורעים בכל יום שחולף".

לבסוף חושף עורך הדין של זיסר כי "אף שפניית מרשתי למרשך לשבת סביב שולחן המשא-ומתן, לרבות עם מחזיקי האג"ח, נופלת על אוזניים ערלות, מרשתי שבה ומציעה למרשך (ובמיוחד לבכיריו) להניח הצדה את משקעי העבר ולשבת למשא-ומתן גם עם מחזיקי האג"ח, שכן רק כך ניתן להביא לפתרון מרבי, ולא לדרדור המצב ולהבאת כולם אל עברי פי פחת. זו חובתו של מרשך ולא זכותו, ולא ברור מדוע הוא מתעקש שלא לעשות כן".

נדחתה הבקשה להסדר נושים

זיסר, באמצעות החברה הפרטית אירופה ישראל שבבעלותו, הגיש אתמול (ב') לבית המשפט בתל-אביב בקשה למינוי נאמן, לצורך הסדר נושים בחברה הפרטית.

בית המשפט דחה היום (ג') את בקשתו. לדברי השופטת ורדה אלשיך, "הבקשה נראית יותר כהתנגדות לבקשת כינוס".

באמצעות אירופה ישראל מחזיק זיסר 53% ממניות אלביט הדמיה, חברה ציבורית המנסה בימים אלה לגבש הסדר חוב מול מחזיקי האג"ח שלה (בהיקף של כ-2.5 מיליארד שקל).

הבקשה הדחופה להסדר נושים, לפי סעיף 350 לחוק החברות, הוגשה נוכח חילוקי דעות שנתגלעו בין זיסר לבין בנק הפועלים - אשר לו חייב זיסר 1 מיליארד שקל.

כנגד החוב שיעבד זיסר לבנק 48% ממניות אלביט הדמיה, בשווי שוק נוכחי של כ-120 מיליון שקל - המכסה רק 12% מהחוב לבנק. יתרת המניות שמחזיק זיסר באמצעות אירופה ישראל באלביט הדמיה (4.5% מההון) משועבדת לבנק מזרחי-טפחות, כנגד חוב של 25 מיליון שקל.

האשראי מבנק הפועלים ניתן לזיסר לראשונה בשנת 1999, ואשתקד נחתם הסדר פריסת חובות, לאחר שזיסר לא הצליח לעמוד בתנאי ההלוואה. אלא שגם לאחר שנחתם ההסדר, מודה החברה כי אינה עומדת במלוא התשלומים במועדם המקורי.

על רקע הסדר החוב שמנסה זיסר לגבש עם נושי האג"ח הגדולים של אלביט הדמיה - הקרנות הזרות יורק ו-dkpartners - שלח הבנק בתחילת השבוע שעבר מכתב התראה, שלפיו הוא מעמיד את מלוא האשראי לפירעון מיידי.

החברה טוענת כעת כי "כוונת הבנק לנקוט הליכים אינה נובעת מהפרה של ההסכם, אלא מכוונה טקטית לשיפור מצבו במסגרת הסדר החוב המתגבש".

אירופה ישראל מאשרת לראשונה, בפנייה לבית המשפט, את היקף השקעת הקרנות יורק ו-dkpartners, המחזיקות כמחצית מחוב האג"ח (יותר ממיליארד שקל ע.נ).

"הבנק פוגע באינטרס של עצמו"

מאירופה ישראל נמסר עוד כי "באופן תמוה, ולצערה הרב של החברה, אף שחוב האשראי לפועלים מוגדר בהסכם ומשולם כמוסכם, הבנק התריע כי בכוונתו לפנות למינוי כונס על המניות המשועבדות, זאת אף שהדברים עולים כדי פגיעה באינטרסים של הבנק עצמו.

"אירופה ישראל מבקשת למנוע מהלכים חד-צדדיים וסחטניים, וזאת באמצעות מינוי נאמן, שיגבש תוכנית הסדר לחברה ויאזן בין האינטרסים של כל הגורמים הרלוונטיים, תוך מתן הגנה הולמת גם לבנק ולנושים אחרים.

"התנהלותו של הבנק לוקה בשיקולים שאינם ענייניים. איום הבנק בנקיטת הליכי כינוס כרוך בסיכונים לא מבוטלים לחברות סולבנטיות בקבוצה, לבעלי אג"ח, לבעלי מניות מהציבור ולאחרים. הסדר הנושים המתגבש יהפוך את החברה ואת הקבוצה לבריאות מבחינה פיננסית, ובעלות הון עצמי מצרפי של מיליארדי שקלים, דבר שיש בו תועלת לכלל הנושים, ולבנק בפרט".

הפועלים טרם מימש את איומו להגיש בקשה לכינוס נכסיו של זיסר, הגם שהבנק כבר שכר את שירותיו של עו"ד גיורא ארדינסט, תוך איום להגיש את הבקשה השבוע. כאמור, זיסר הקדים את הבנק.

מקורבים לבנק הפועלים הסבירו היום כי "פניית זיסר לבית המשפט לא מעלה ולא מורידה מכוונת הבנק להגיש בקשה לכינוס נכסים. זיסר הביא את המשבר על ראשו - אין לו אלא להאשים את עצמו". הבקשה לכינוס נכסים צפויה להיות מוגשת בימים הקרובים.

אלביט הדמיה, העוסקת בייזום נדל"ן, בעיקר במזרח אירופה ובהודו, נקלעה למשבר קשה. לפי דוח מקורות ושימושים שפורסם בחודש שעבר, אמורה החברה לשלם השנה 732 מיליון שקל, אך בקופתה מזומנים בגובה 116 מיליון שקל בלבד. בשבוע שעבר לא קיבלו מחזיקי האג"ח הקצרות את תשלומי הקרן והריבית.

לפי מתווה הסדר החוב המוצע בחברה, אשר לו מתנגד כאמור בנק הפועלים, יומר כל החוב הפיננסי הבלתי מובטח ל-82% ממניות החברה, ובעלי המניות הנוכחיים ידוללו ל-18% מהמניות. זיסר עצמו ימשיך לכהן כמנכ"ל, ויקבל אופציות לחזור ולהחזיק ב-32% ממניות החברה.

חובות החברה לבנקים - כולל 300 מיליון שקל לפועלים - לא ייפגעו על-פי המתווה המוצע.

מנציגות אג"ח ב' ובאי-כוחה, עורכי הדין רועי סלוקי ואוהד אלוני, נמסר: "אנו מברכים על כך שבעל השליטה באלביט הדמיה הפנים את האמירה הברורה מצידנו כי לא ניתן להפר התחייבויות שנטל מול נושיו, על דעת עצמו בלבד ומחוץ לכל מסגרת משפטית. כל שנותר כעת הוא שיבין באיזו מהחברות בהן הוא שולט ואינן סולבנטיות, הוא אמור לעשות זאת.

"לאחר חודשים ארוכים בהם החברה התנהלה תוך הדיפת כל ניסיון להידברות מצד מחזיקי האג"ח, שמטרתה גיבוש תוכנית פעולה שתקדים תרופה למכה, חיכו מנהלי החברה עד לדקה ה-90 ומעבר לכך, מתוך תקווה שמחזיקי האג"ח יאבדו עשתונות מתוך לחץ ויסכימו להתנהלות לא חוקית מצידה. אנו נמשיך לשמור על זכויות המחזיקים, בהתאם לחוק".

עו"ד אסף ברם, המייצג את נאמן ונציגות אג"ח ב', מסר בתגובה: "נראה כי מנהלי אלביט הדמיה ובעל השליטה בה לא נערכו מבעוד מועד לסחרור אליו קלעו את החברה, וכעת הם פועלים בפאניקה, אשר בית המשפט זיהה על נקל. חברת אלביט הדמיה הינה חברה חדלת פירעון שתעבור לידי מחזיקי האג"ח, והם שינהלו את המשא-ומתן מול בנק הפועלים, ככל שיהיה בכך צורך".

מקבוצת אקסלנס ביקשו להבהיר, כי "בשנים האחרונות לא ניהלה הקבוצה כל משא ומתן עם קבוצת זיסר, וודאי שלא גובשה שום עסקה מן הסוג שתואר בפרסומים. הדברים שפורסמו תמוהים במיוחד לנוכח העובדה שסקירות שבוצעו על-ידי אנליסטים בקבוצת אקסלנס בעניין אלביט הדמיה בתקופה האחרונה, ואשר חלקן אף התפרסמו באמצעי התקשורת, לא היו חיוביות (בלשון המעטה)".

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל