גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זוג הומוסקסואלים חי יחד 17 שנה - למשרד הפנים לא אכפת

גאווה ודעה קדומה: ארז ואורן (שמות בדויים) עברו דרך ארוכה כדי להפוך למשפחה - יציאה מהארון, חתונה בחו"ל, הולדת בתם ובקרוב גם תאומים ■ סירוב המדינה לרשום את שניהם כהורים הוציאה אותם למאבק עיקש

פרולוג

"איזה יופי! שלחתם את הנשים להתפנק". זוהי התגובה הנפוצה שמקבלים ארז ואורן (שמות בדויים) בכל פעם שהם יוצאים לטייל עם בתם בת השנתיים. גם בישראל של 2013, המחשבה על זוג גברים הורים לא הופנמה עד הסוף. אפילו בסדרה הקומית הישראלית "אמא ואבא'ז" ישנה צלע נשית לזוג ההומוסקסואלים. עם תודעה ציבורית עוד אפשר להתמודד; מה שמקשה עליהם, עד כדי כך שפנו לבית המשפט העליון, הוא התודעה הממסדית.

מבחינת משרד הפנים, לא משנה העובדה שהשניים חיים יחד כבר 17 שנים, נשואים על-פי חוק (בנישואים אזרחיים בקנדה), קיבלו החלטה משותפת לגבי רצונם בהורות, ומעבר לזה: בהליך הפונדקאות שבו נולדה בתם הופרו זרעים של שניהם. היה זה אך שרירותי מאיזה זרע בסופו של דבר נוצר ההיריון. כל זה טוב ויפה, אמרו להם במשרד הפנים, אבל את הרישום של הילדה במרשם האוכלוסין אפשר יהיה לבצע אך ורק לאחר שיתברר מיהו האב הביולוגי, באמצעות בדיקת רקמות. מי שחושב שמדובר בזוטות, מוזמן לחשוב לרגע איך היה מרגיש אילו נדרש להודות, יחד עם בן או בת הזוג שלו, שרק אחד מהם הוא ההורה "האמיתי" של ילדם.

"השאלה מי האבא לא רלבנטית מבחינתנו", אומרים ארז ואורן בראיון ל-G. "ואם כן, אנחנו רוצים שכל התהליך הזה ייעשה בדרך שלנו ובקצב שלנו. לא באופן שבו זה נעשה - לעמוד בתור עם עוד עשרות אבות שלא רוצים להכיר בילדים שלהם. לביולוגיה יש אולי משמעות בחברה, אבל בעינינו אין לזה שום משמעות. יצאנו למסע הזה יחד".

- לא חזיתם מראש שיהיו כאלה בעיות?

"יצאנו מארצות-הברית עם צו שיפוטי על ההורות שלנו. זה עניין עקרוני: מדינה אחרת הכירה בהורות של שנינו. למה אנחנו צריכים לעבור תהליך כזה כדי להירשם כהורים?".

לפני מספר חודשים הם הגישו לבג"ץ עתירה נגד משרד הפנים, שבה הם דורשים לרשום את שניהם כאבות ולקבל כלשונה את תעודת הלידה האמריקאית, שם רשומים שניהם כהורי הילדה. העתירה נדונה לפני הרכב מורחב של שבעה שופטי עליון, ונכון לעכשיו הוצעה פשרה: משרד הפנים ייתן צו הורות מיידי למי מהשניים שאינו האב הביולוגי.

ארז ואורן היו מעדיפים כמובן פסק דין עקרוני, אבל הם לא יכולים להילחם את המלחמות של כולם. גם כך, למעמדם כהורים הם הגיעו בתום שנים מתישות של ניסיונות הפריה ושל הוצאות עתק. "בסופו של דבר", אומר ארז בעוד אורן מהנהן, "היה שווה כל רגע". כיום הם מצפים לזוג תאומים בנים מאותה תורמת ביצית ומאותה פונדקאית.

זוגיות - רוצים להתמסד

הם הכירו לפני 17 שנה, שניהם היו אז בארון. ב-2009 הם החליטו למסד את הקשר באמצעות חתונה בקנדה. אפילו מבחינת משרד הפנים יש לזה תוקף. אלא שמכאן ועד הורות יש מרחק: "משרד הפנים אומר שלעניין הורות, הרישום הוא ראיה לתוכנו, ולכן הוא נעמד על הרגליים האחוריות", מסביר עו"ד חנוך ארליך, חבר של השניים, ומי שמייצג אותם בהתנדבות בעתירה לבג"ץ.

"מבחינתם, להבדיל, אולי, מנישואין, ההורות היא עניין מהותי שיש לו השלכות רבות, למשל, לעניין בירושה - הבת תירש רק את האב הביולוגי".

- לא כדאי שתהיה לילדה אימא, כמו שאמרה עירית לינור כשהתייחסה לקמפיין של זוג ההומואים שרוצים לממן את הפונדקאות שלהם?

"את היית רוצה שותף למערכת היחסים שלך? אם היינו יחידים זה היה משהו אחר. אבל אנחנו זוג, וזה מאוד בעייתי להכניס מישהו למערכת היחסים".

- או-קיי, אז מה עם אימוץ? לא היה קל יותר?

"קודם כול, צריך שזה יהיה ממדינה שיש לנו הסכם אימוץ איתה. לישראל יש כיום הסכם אימוץ עם רוסיה, עם אוקראינה, עם קירגיסטן ועם אל סלבדור. המדינות האלה מאפשרות אימוץ רק לזוגות רגילים או לחד-הוריות. במקרים מסוימים אפילו דורשים הצהרה שאתה לא הומו".

- ואז עלתה האפשרות של פונדקאות.

"נכון".

- ומן הסתם, גם כאן יש כל מיני מגבלות להומוסקסואלים.

"ברור. יש פונדקאיות דתיות-נוצריות שלא יעלה על דעתן לעשות פונדקאות לזוג הומואים. הפונדקאית שלנו הייתה בדיוק תמונת המראה של זה. היא רצתה זוג הומואים ובמיוחד מישראל".

- באמת?

"לחלוטין. יש כאלה שמעדיפות את זה, לא רוצות אישה בתמונה. מערכת היחסים שבין פונדקאית לבין אישה היא מאוד מורכבת".

פונדקאות - מסלול ייסורים

הם התחילו את התהליך בהודו, במסגרת קבוצה של זוגות כמותם, דרך רופא ישראלי. הם עברו שני תהליכי הפריה, שלא הפכו להיריון. בכלל, הסטטיסטיקה הייתה רחוקה מלהרשים: מתוך כ-20 זוגות, התהליך צלח רק אצל זוג או שניים, וגם האמינות לא הרשימה במיוחד.

מצד שני, פונדקאות בארצות-הברית הייתה מחוץ לתחום בגלל הסכומים שצריך להשקיע. אבל אז, כשהיו מאוכזבים ומיואשים מהתהליך בהודו, פגשו מישהו שעודד אותם לעשות את המאמץ לפנות לקליניקות האמריקאיות. העובדה ששער הדולר בדיוק ירד, כך שהמחיר עשוי להיות נמוך משחשבו, סייעה להם להחליט. ההורים התגייסו לעזרה כספית, והם התחילו תהליך עם קליניקה ועם סוכנות, שתפקידה לשדך פונדקאיות.

"כל הגישה בארצות-הברית לנושא של פונדקאות היא שונה", מספר ארז. "הפונדקאיות חייבות להיות בעלות ניסיון בלידה, כדי שיהיה ברור שיש להן מסוגלות לזה. רובן נשואות. הן מתייחסות לזה כאל סוג של שליחות. הכסף שהן מקבלות עבור התהליך הוא לא גדול: בסביבות 25-20 אלף דולר. מרבית ההוצאה הן על פעולות רפואיות".

היריון - הפחד מהבלתי צפוי

במהלך ההיריון הם הבינו שמערכת היחסים עם הפונדקאית שלהם היא עניין מאוד לא פשוט לניהול. "אם אתה לא שואל, זה כאילו אתה לא מתעניין, אבל אם אתה שואל יותר מדי, אתה נחשב אולי חודרני מדי".

הם היו מתעדכנים במצבה, בין היתר, באמצעות הסטטוסים שהיא הייתה מעלה בפייסבוק. היה מקרה אחד, הם מספרים, שאחרי מריבה עם בעלה היא כתבה שנראה לה שעדיף להתכרבל עם חתול מאשר לחיות עם בן זוג. "נלחצנו", מספר ארז, "כי בשליש הראשון של ההיריון חתול הוא רעיל. אז אמרנו לה שמותר לה שיהיה לה חתול בבית, אבל שלא תתכרבל איתו. היא מאוד התעצבנה מזה".

הלידה הייתה חלקה. "היא לא חוותה כאב כי היא הייתה תחת השפעת אפידורל. בגלל זה היינו יכולים להתרכז בתהליך עצמו. זה היה פשוט מדהים".

אפילוג - עתיד ורוד בסך-הכול

מאז הלידה הם ביקרו שם, היא ביקרה כאן, וכעת היא נושאת עבורם תאומים. "בשבילי היא גיבורה", אומר ארז. "ביום ההולדת שלה, כתבתי לה משהו כזה. המתנה הזאת שקיבלנו, עם הלידה של הילדה שלנו, זאת מתנה שאף אחד לא היה יכול לתת לנו".

- אתם אמנם גרים בתל-אביב, שבה זוג חד-מיני הוא לא תופעה בלתי רגילה. בכל זאת, איך בגן?

"אנחנו הזוג החד-מיני היחיד. כשבאנו לראות את הגן, הגננת מאוד שמחה שיהיה אצלה זוג חד-מיני. זה סוג של אטרקציה. ההתייחסות מאוד חיובית. יש עכשיו את יום המשפחה, ויש תמונות של המשפחות של כל הילדים, וגם התמונה שלנו. אנחנו מרגישים מאוד טבעי. דווקא כשאנחנו הולכים לקאנטרי, פתאום מרגישים איזו חריגות. בקאנטרי אתה רואה משפחות בהרכב מלא: ילדים, אימא, אבא. זה לא שנעצו בנו עיניים, אבל עדיין ההרגשה היא לא נעימה".

דרישת משרד הפנים לברר מי האב הביולוגי, ולאפשר רק לו להירשם כאבי הילדה, היא מבחינתם יריקה בפרצוף. "צריך להבין", אומר ארז, "שכל תהליך כזה עולה הון-עתק. גם אם זה ניסיון שכשל, יש עליו הוצאות. תביני את האבסורד: אנחנו חוסכים למדינה הוצאות על טיפול פוריות. הרי לו יכולנו לעשות את זה בארץ, זה היה ממומן. שולחים אותנו לשלם הון עתק במדינה אחרת, ואז כשאני מחזיר את הילד לפה, אומרים לי: 'אנחנו לא מכירים בו. הוא לא שלך ואין לך שום קשר אליו'.

"חייבים זוגיות מאוד חזקה כדי לשרוד את כל התהליך הזה. יש הרבה רגעי משבר, ואחד מרים את השני. באיזה שלב גם אמרתי, שאם עד גיל 40 זה לא יקרה, נוותר. בכל זאת לא ויתרנו, וגם ההורים שלנו תמכו בנו. הדבר הראשון שאימא שלי אמרה לי כשסיפרתי לה שאני הומו, זה: 'לא יהיו לך ילדים. לא תחווה את חוויית ההורות'. עכשיו אני לגמרי מבין עד כמה הדבר הזה, חוויית הורות, כל-כך חזק".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון