גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיל פרנק: "תודה על כל טלנובלה שעשיתי שהביאה לי פרנסה"

השחקן גיל פרנק מספר בריאיון ל"גלובס" על יציאת ספרו "רק שש שורות", מדוע הוא לא נרתע מטלנבולות - "כל מה שחוץ מתיאטרון נחשב בעיניי אתנחתה" ומדוע הוא לא מגדיר את עצמו כבורגני

כמה דקות אחרי שהתחלנו את הפגישה שלנו בבית הקפה הסמוך לתיאטרון אנסמבל הרצליה, ממש לפני שנכנס לחזרות, שאלתי את גיל פרנק אם כבר מלאו לו 51. "לא", הוא אמר בקולו הנמוך, "אני בן 50 ובעצם אני מת", הוציא את הסלולרי שלו, והראה לי שבאחד האתרים כתוב שהוא נולד בשנת 2010 ונפטר בסוף אפריל 1962. מישהו אחר אולי היה מתקשר ומבקש לתקן, אולי אפילו כועס קצת, אבל הטעות הזאת מאוד משעשעת את פרנק, שעל-פי האתר הזה בכלל מת לפני שנולד, ומעידה על האופן שבו הוא מביט על העולם ועל הקריירה שלו: הוא לא לוקח את עצמו יותר מדי ברצינות. בניגוד לשחקנים אחרים, שמספרים איך המשחק בער בנשמתם מילדות, הוא אומר בכנות שבחר לשחק גם כדי להתגבר על הגמגום הקל שממנו סבל, ובעיקר כדי להרשים בנות. אולי זאת הסיבה לכך שכשיצא מסיר הלחץ של בית צבי, עלה על מטוס כדי להתאוורר בניו יורק, במקום לנגוס בכל תפקיד יבש כדי להתחיל לבנות את עצמו מיד, והלך לאיבוד בסשן של התהוללות מטורפת. גם כשחזר לארץ, במקום לשמוח כשהעבודות התחילו לזרום, הוא התייסר, והשעות על הבמה הפכו לסיוט בשבילו.

- זה לא נשמע מאוד הגיוני.

"הפער בין מה שהיה לי בראש לבין מה שהבאתי לבמה, בין הדמיון לפעולה, התיאוריה למעשה, חוסר היכולת שלי לגייס את הכלים שהיו לי כדי לייצר משהו שאהיה שלם איתו, הרג אותי. עבדתי כמלצר, חזרתי לשחק, לא מצאתי את עצמי. לא הבנתי שזה עניין של תהליך. כתבתי אז הרבה. אני כותב מגיל 18, ויש היפוך גדול בין הרכינה וההתכנסות של הכתיבה, לבין שקיפות הקומה וההחצנה של המשחק".

- אז למה לא הפכת את הכתיבה למקצוע?

"זה הלך בד בבד והזין זה את זה. היה רפרנס לשני הכיוונים, משהו כמו פן נשי וגברי. לא באמת רציתי לוותר על משהו".

- כמה זמן עבדת על הספר "רק שש שורות"?

"לקחו לי עשר שנים לכתוב אותו, עם הרבה הפסקות באמצע. תמיד כתבתי סיפורים קצרים, נתתי ספרים לבחורות, שרפתי חלק. זאת הייתה טירונות ארוכה, ואז מיכל מהקיבוץ המאוחד פנתה אליי ואמרה שהיא עובדת על ספר של שחקנים ושאלה אם יש לי משהו לתרום. לקחתי פרק ממשהו שעבדתי עליו בדיוק, הפכתי אותו לסיפור קצר ושלחתי לה. היא התקשרה וביקשה שאפגש עם עורך ההוצאה, כי הם מאוד אהבו את זה. אמרתי שאין בינתיים מה להיפגש, כי הספר לא גמור, אבל כשאסיים אותו אשלח. שלחתי והתחלנו לעבוד עליו".

- איך הייתה התחושה לראות אותו על המדפים?

"זה היה מוזר. לא הייתה ההתרגשות של העמידה על הבמה, אבל כשהודיעו לי שהולכים לפרסם אותו, מאוד-מאוד התרגשתי. כשסיימתי אותו כבר המשכתי לדבר הבא".

- למה אתה לא כותב מחזות?

"כי אני חולה על פרוזה. נגוע בזה. כשאני בא לבחון את תשוקת הכתיבה שלי, אני לא בכיוון של מחזאות. זה בדיוק כמו עם בימוי. כדי לביים אני חייב לשחק. אני חייב לשקוע בתוך הביצה כדי שזה יצא ממני".

- אתה לא מביים, ואתה עושה קולנוע וטלוויזיה רק כשמציעים לך משהו ספציפי. רק תיאטרון?

"כל מה שחוץ מתיאטרון נחשב בעיניי אתנחתה, חוץ מכתיבה, על אף שתמיד שמחתי לעשות גם דברים אחרים".

- אבל אי-אפשר לחיות ברווחה מתיאטרון.

"ובקולנוע כן? אני חי מזה כבר 25 שנים. אין לי שאיפות להיות מיליונר, מקסימום אני ממלא לפעמים לוטו. אין לי חלומות גדולים. אפרופו, עוד מעט אני מתחיל לעבוד על מקבת' לקאמרי. מישהי שאלה אותי מה זה מקבת' בשבילי, אז אמרתי, שאם היו מציעים לי סרט עם דה-נירו, שאני מעריץ, או לשחק את מקבת', אז מקבת'".

- זה לא משהו ששחקנים רבים יאמרו.

"יש תפקידים שרק התיאטרון יכול להציע, כאלה גדולים מהחיים. ב'צרים' בתיאטרון הרצליה, שבה אני משחק עכשיו, אני מגלם דמות יוצאת דופן כזאת, שחורגת מהשטנץ, וזה הקסם. התיאטרון אף פעם לא ייעלם".

- אתה פרילנסר מבחירה, לא נאמן למוסד אחד.

"אני נאמן למוסד התיאטרון. שחקן הולך אחרי תפקיד ולא בעקבות המבנים הציבוריים".

- לא תמיד.

"אף פעם לא רציתי לקבל כרטיס קבוע במקום אחד. אני רוצה להאמין שעושים משהו מרצון משותף ולא מהתחייבות. יצא שבשמונה השנים האחרונות הקאמרי הפך לבית, ותיאטרון הרצליה ועודד קוטלר שמנהל אותו, שמאפשר לי לעשות גיחות של שבע הצגות בחודש".

- ולקאמרי לא אכפת שאתה משחק בהרצליה?

"הקאמרי זה ארצות הברית והרצליה היא ישראל, ויש שיתוף פעולה. האינטרס של המעצמה הזאת, הקאמרי, שיהיו עוד תיאטראות בארץ - והם מאוד בעד - זה חוץ משיתופי פעולה כמו ב'הילכו שניים יחדיו' (לקריאת ביקורת גלובס על ההצגה, סרקו את הקוד המופיע משמאל) שבה שיחקתי".

- יצא לך ליזום בתיאטרון? לדחוף הצגות?

"אני מתחיל ליזום בתוך העבודה על המחזה. ניסיתי להעלות כבמאי עיבוד למחזה מסוים שרציתי, וראיתי שאין לי את האנרגיה כדי לדחוף את זה במערכת. אילו היו מציעים לי לביים, זה היה משהו אחר. לעומת זאת יש לי אנרגיה לכתוב למגירה במשך שלושים שנה, אבל כשאני מתחיל בחזרות אני מביא את כישרונות הבימוי שלי, עם התשוקה, עם הרצון; אני משתלט על המקום".

- שחקן שתלטן הוא לא תענוג גדול לבמאים.

"זה נובע ממני. אני בא עם רעיונות ועם תובנות ומוכן לתת כל מה שיש לי. תמיד יש את הבמאי ואני מאמין שהוא רוצה מאבק, ויכוח וחילופי דברים עם השחקן הראשי. קוטלר, שקטונתי מלקשור לו כתרים, הוא ליברל אמיתי שמצפה ששחקנים ייתנו מעצמם, נותן לנו ללבלב".

- לא כולם כאלה. מה דעתך על התמסחרות התיאטראות? זה בטח מפריע לך.

"העולם השתנה. כשיצאתי מבית צבי היה תיאטרון רפרטוארי ותיאטרון מסחרי - ידיעות אחרונות ובול - חלוקה ברורה בין הז'אנרים שהיטשטשה. לקאמרי יש ארבעה אולמות".

- שהם חייבים למלא, גם באמנות נמוכה.

"מה זה אמנות נמוכה? 'קזבלן'? אז מעלים שם את 'לילה לא שקט', כדי להביא כסף ולהעלות את מקבת' בקאמרי 3. אם הקאמרי היה רק מסחרי, אולי הייתי יכול למתוח עליו ביקורת, אבל עולות קלאסיקות שהופכות לשלאגרים כמו המלט".

- אתה משחק ב"המלט", ב"ריצ'רד השני", אבל גם בטלנובלות. איך זה מסתדר בדיוק?

"אני רוצה להיות עשיר ובריא והנה שברתי את הרגל, אז מה, אתאבד? צריך להוציא את המיטב. גם בקאמרי עשיתי דברים מסחריים. הציעו לי עבודה בטלנובלות וידעתי לאן אני הולך כדי להביא אוכל הביתה, ואין לי בעיה עם זה. אני אומר תודה. בן אדם לא כותב כל הזמן פואמות, לפעמים יוצא לו נאד".

- יש שחקנים שנמנעים במוצהר מטלנובלות.

"יש כאלה שאמרו ואחר כך עשו. תודה על כל טלנובלה שעשיתי והביאה לי פרנסה. זה עזר שכשבאתי לתפקיד קלאסי וביקשו להוריד קצת במחיר, ויכולתי להסכים".

- מה עם פרינג'?

"לא יצא לי לעשות. לפני שנה הציעו לי לעשות משהו בתמונע, עשו לי אודישן של שעתיים ובסוף זה לא יצא".

- אודישן, לך? איפה האגו?

"אין לו מקום. זה שטויות של עיתונאים. לטלנובלות אני לא אעשה אודישן. התמזל מזלי שתמיד הייתה לי עבודה. בהבימה, כשיעקב אגמון נכנס, שאלתי אותו אם הוא בונה עליי וכשאמר שאין לו דבר ספציפי, סיימנו את החוזה בינינו, ושבועיים אחרי זה באה הצעה מחיפה".

- אחרי שנים פרועות, נראה שהתברגנת.

"יש את עייפות ההוללות, ההתבגרות, ולמרות שיש לי רכב ממוצע ומשכנתה, אני לא בורגני. בורגני לא משקיע שלושים שנים בכתיבה בלי הבטחה שמשהו יתפרסם".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?