גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: רוב המשרדים שבונים בת"א לא מתאימים לחברות

טירוף בניית משרדים בגוש דן? לפי מחקר של אינטר ישראל, רוב השטח החדש שייבנה כלל לא רלוונטי לרבות מהחברות שמחפשות משרדים ■ ולפי שעה, המחיר למ"ר מלמד שההיצע אינו מדביק את הביקוש ושדווקא לחברי קבוצות רכישה יש סיבה לדאגה

"יש דיבור על חשש מהצפת שטחי משרדים באזורי התעסוקה של במרכז ובתל אביב, אך אני סבור שהדרך שבה גופים מנתחים את הנתונים אינה נכונה", מדגיש יורם בלומנטל, שותף באינטר ישראל יועצי נדל"ן, ומתבסס על סקירה שערכה מחלקת המחקר של החברה על שוק המשרדים בכל אזור המרכז.

הסקירה מעידה כי התפוסה במגדלי המשרדים עדיין גבוהה וגם רמת המחירים יציבה. האכלוס במרכזי העסקים הראשיים עומד בממוצע השנים האחרונות על יותר מ-100 אלף מ"ר משרדים בשנה. עד 2016 מתוכננים להיבנות כ-750 אלף מ"ר משרדים בגוש דן, שמתוכם צופים באינטר ישראל ש-20% לא ייבנו. כלומר, שייבנו בפועל רק 600 אלף מ"ר. "אם לא תהיה האטה משמעותית בכלכלה העולמית השנה, אנו צפויים בשנתיים הבאות ליציבות בדמי השכירות של משרדים בגוש דן. אם תהיה בעיה, היא תגיע רק ב-2015 ובעיקר ב-2016, וזאת רק אם כל אלו שמתכננים כיום לבנות אכן יעשו זאת".

"בתחום המשרדים, עד שפרויקט לא יוצא לביצוע, אין ודאות שאכן יצא לפועל ושאכן יהיה בסופו של דבר פרויקט משרדים", טוען בלומנטל ומזכיר את בית החולים אסותא ברמת החייל, שחברת אוסיף התכוונה לבנות בו משרדים, את מלון ליאונרדו שממול לבית החולים, שגם הוא היה אמור להיות בית משרדים, ואת הקומות המשמשות מלון במגדלי עזריאלי (המרובע) שהיו מיועדות בהתחלה למשרדים וכמותן מלון לאונרדו ברחובות.

"בנייני משרדים נבנים מראש לתקופה ארוכה. באותה מידה שניתן להצביע על הצלחות אדירות ניתן להצביע גם על כישלונות", אומר בלומנטל, "מי שמצליח הוא מי שיש לו התבוננות לטווח ארוך. יש תקופות טובות ותקופות רעות. גם לעזריאלי הגדול הייתה תקופה שדיירי המשרדים במגדלי עזריאלי שבתל אביב שילמו רק ניהול וארנונה. זה אומר שזה פרויקט רע? ממש לא, זה אומר שהייתה תקופה רעה. הוא ידע לצפות מראש את הסיכון ולא היה במצב שהוא חייב את השכירות כדי לשרוד".

בלומנטל סבור שהפעילות הענפה של קבוצות רכישה בתחום, שלכאורה מציפה אותו, דווקא בולמת את החששות מפני הצפה (ראה תיבה נפרדת). לדבריו, המגדלים המתאימים לגופים הגדולים הם מעטים מאוד. במיוחד אם מחסירים מהם פרויקטים יזמיים שנבנים היום ועל הנייר מצטיירים כהיצע אבל בפועל היזמים בונים אותם לשימושם העצמי: "נכון להיום, על הנייר, יש שלושה מגדלי משרדים בבנייה במתחם הבורסה. אבל בפועל, רק אחד רלוונטי להיצע עתידי - המגדל של אמות. שני המגדלים הנוספים נבנים על ידי חברות הביטוח הראל ומנורה עתידים לאכלס בעיקר את החברות עצמן".

יציבות במלאי הפנוי

סקר השוק של אינטר ישראל נעשה על שטח משרדים של יותר מ-2 מיליון מ"ר משרדים ב-78 מגדלים בגוש דן, מהם 1,425 מיליון מ"ר במרכז העסקים הראשי של תל אביב, ו-625 אלף מ"ר בשוק המשני, שמחוץ לתל אביב. השנה החלה אינטר ישראל לסקור גם את רמת החייל ומתחם העסקים החדש של בני ברק ה-BBC כחלק ממלאי העסקים בת"א. עד כה היו נסקרים אזורים אלו כחלק מאזורי התעסוקה בהרצליה, רעננה, כפר סבא, נס ציונה, רחובות ועוד, המהווים את השוק המשני.

"ברבעון השלישי של 2012 שטח המשרדים הפנוי היה 2.66% באזורים המרכזיים בתל אביב. לעומת זאת ב-BBC בבני ברק וברמת החייל-עתידים, יש עודף היצע, המתבטא ב-12.2% שטח פנוי מתוך 625 אלף מ"ר משרדים. היצע זה נובע בעיקר מהמטראז' העצום הזמין במגדל עתידים שבקריית העתידים ומגדל ב.ס.ר 3 באזור קניון איילון. אולם היצע זה, על פי המחקר של אינטר ישראל, עתיד להתאזן עם הביקוש בצירי המע"ר הראשיים: "המחסור באזורים הראשיים יגרום להגירה לצירים המשניים, מה שיתחיל ליצור איזון בין הצירים המשניים והראשיים, כמו בשנות ה-90 כאשר מתחם הבורסה ברמת גן נחשב לאיזור משני, וכיום נחשב לאחד ממרכזי העסקים הראשיים, ומהווה את מרכז העסקים הראשי והגדול ביותר מבין 6 צירי המע"ר וכולל 450 אלף מ"ר למשרדים ב-22 מגדלים. חברות גדולות כבר החלו לעבור לרמת החייל ולבני ברק מתוך תל אביב. כך למשל אלטשולר שחם ומשרד עורכי הדין ריינהולד כהן שעברו לרמת החייל".

הסקירה מתייחסת גם לדמי השכירות הממוצעים: "דמי השכירות עלו ברבעון האחרון ביותר מ-3% מ-93 שקל למ"ר לחודש ל-96 שקל למ"ר לחודש בממוצע. האזורים עם שיעור האכלוס הגבוה ביותר הם מנחם בגין ויגאל אלון, שבהם 99% תפוסה, שם דמי השכירות הם 95.5 שקל למ"ר לחודש (במנחם בגין) ו-98.5 שקל למ"ר לחודש (ביגאל אלון). ציר מנחם בגין כולל 20 בנייני משרדים בשטח כולל של 405 אלף מ"ר, ואילו ציר יגאל אלון כולל 7 בנייני משרדים בהיקף 180 אלף מ"ר".

רמת השכירות הגבוהה ביותר היא באזור שד' רוטשילד - 113 שקל למ"ר לחודש, אחריו אזור שאול המלך עם 106 שקל למ"ר לחודש בממוצע. בקו החוף התעריף הוא הנמוך ביותר ונע סביב 78 שקל למ"ר לחודש בממוצע. על פי מחלקת המחקר של אינטר, המחיר מושפע לא רק מהביקוש אלא ממדרגות של קפיצה בתודעה לביקוש: "כך למשל, אנו רואים התאמה בין ההיצע על ציר החוף לבין המחיר הנמוך יחסית, וזוהי קורלציה שאנו מזהים גם בשוק האזור המשני, כאשר שיעורי האכלוס נופלים מ-90%, אז המחיר יורד".

"ריבוי בעלויות אינו אטרקטיבי לקטר של השוק"

ב-2012, רק שליש מהפרויקטים היו מרובי בעלויות, וב-2015 יש כבר רוב מכריע של קבוצות רכישה יחד עם יזמות שבונה למטרת מכירה ולא להשכרה (ראו גרף). לפי מחלקת המחקר של אינטר ב-2016 צפוי שיא בשטחי משרדים שיגיע ל-300 אלף מ"ר - מתוכו יותר מ-150 אלף של קבוצות רכישה. לדעת יורם בלומנטל, "זה הדבר המדאיג בתחום".

לדעתו, ריבוי בעלויות הופך פרויקט ללא אטרקטיבי לחברות גדולות ובינלאומיות. "בניינים מרובי בעלים אינם טובים לחברות גדולות, אשר רוצות לשכור שטחים גדולים ולא להתעסק עם הרבה בעלים. ריבוי בעלויות אינו אטרקטיבי לחברות הללו והן הקטר של השוק. הן נותנות את הטון וגם קובעות את רמות הביקוש, המחיר וההיצע. נכון להיום הקבוצות בונות ללא סוף ורבים לא מבינים שהן לא פונים לאותו השוק".

בלומנטל ממשיך לתקוף את קבוצות הרכישה ואת מבנה הבעלות המשותפת: "אין דבר כזה בעולם. באנגליה בניין משרדים שייך לבעלים אחד מהמרתפים ועד השמיים. וזה לא סתם, קשה מאוד להתנהל מול הרבה בעלים".

בלומנטל נזכר בעסקה שעשה לפני מספר שנים במגדל משרדים בתל אביב שנבנה על ידי קבוצת רכישה. "על הטעות הזו לא אחזור", הוא אומר ומספר סיפור שמדגים את הקושי בהתנהלות מול בעלים רבים: "חברה גדולה רצתה לשכור 1,000 מ"ר משרדים בתל אביב. כדי לסגור את הסכם השכירות היה צריך לחתום על חוזה עם 11 בעלים שונים וזה לא היה פשוט כי לכל אחד היו דרישות אחרות. גם אחרי שנסגר החוזה התקשתה החברה לפעול משום שדברים שהייתה צריכה לעשות בבניין, כמו שימוש בגג או מתיחת כבלי תקשורת מלמטה למעלה, הייתה כמעט בלתי אפשרית כי צריך לקבל הסכמה של כל הבעלים".

לדברי בלומנטל, גם יכולת של גוף גדול להתייעל ולהתמודד עם מצבים שונים אפשרית בבניין עם בעלות אחת וכמעט בלתי אפשרית כאשר מדובר בעשרות או למעלה ממאה בעלים שונים.

לשאלה מדוע ממשיכים מארגני הקבוצות ליזום עוד ועוד פרויקטים עונה בלומנטל: "הם חושבים שזה תחום בטוח. שהנדל"ן המניב נותן תשואה גבוהה וקבועה, השקעה סולידית. אני לא יודע עד כמה הבדיקות שהם עושים קדימה בנוגע לפוטנציאל ההשכרה או ליכולת השוק לספוג את ההיצע מקיפות ורציניות. אני לא יודע אם בכלל אפשר לבחון את זה לעומק".

שוק המשרדים

שוק המשרדים

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם