גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סתימה ב-20 שקל?

התחרות בין קופות-החולים לרופאי השיניים הפרטיים עולה מדרגה. מה עדיף לכם?

התחרות בשוק רפואת השיניים בין קופות-החולים לרופאי השיניים הפרטיים עולה מדרגה: קופת-חולים מכבי משיקה בימים אלה את תוכנית הביטוחים החדשה "מכבי שלי", המעניקה טיפולי שיניים במחירי רצפה. לדוגמה, 20 שקל בלבד לסתימות, עקירות וטיפולי שורש והנחות מפליגות נוספות על שאר הטיפולים.

מכבי-דנט מצטרפת לכללית-סמייל, שהשיקה בעבר את מסלול הביטוחים "פלטינום" שגם הוא מעניק טיפולי שיניים במחירים אטרקטיביים למבוטחי הקופה בהשוואה למחירים הנהוגים במרפאות השיניים הפרטיות.

רק כדי לסבר את האוזן: מחיר סתימה לבנה במרפאת שיניים פרטית נע בין 300-600 שקל, טיפול שורש בין 500-800 שקל. במצב עניינים זה, אין פלא שרופאי השיניים הפרטיים מודאגים ממדיניות ההנחות האגרסיבית של קופות-החולים, ובעיקר חוששים מזליגה של מטופלים לכיוון קופות-החולים לאור המחירים האטרקטיביים.

בנוסף, רופאי השיניים הפרטיים טוענים כי מדובר במלחמה לא הוגנת מכיוון שלקופות-החולים יש כוח פרסומי ושיווקי רב והכנסות רבות מדמי הביטוח שהן גובות מהמבוטחים, מה שמאפשר להן להעניק טיפולים במחירים נמוכים ולמשוך אליהן קהל רב של מטופלים. זהו לוקסוס שאין לרופאי השיניים הפרטיים, שמנהלים את מלחמתם כל אחד לעצמו ובתקציב דל.

לפי נתונים אחרונים שפרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ההוצאה הלאומית בשנת 2008 על רפואת שיניים בישראל הסתכמה בסכום אסטרונומי של 5.4 מיליארדי שקל. סביר להניח שההוצאה כיום גדולה אף יותר.

ישראל מדורגת במקום השני בין מדינות ה-OECD בשיעור בעלי רישיון לרפואת שיניים ל-1,000 נפש (1.07 רופאי שיניים לאלף איש), ופועלים בה כיום כ-8,000 רופאי שיניים מתחת לגיל 65. לקופות-החולים הגדולות והמובילות ישנן 139 מרפאות ברחבי הארץ: לכללית-סמייל 90 סניפים, ולמכבי-דנט 49 סניפים.

מחישוב גס של מספר כסאות רופאי השיניים אשר מפעילות קופות-החולים וההכנסה הממוצעת מכל כיסא (כ-100 אלף שקל בחודש), וזאת ביחס להכנסות הכוללות של שוק רפואת השיניים בשנה, עולה כי קופות-החולים שולטות רק בכ-20% מנתח שוק רפואת השיניים בישראל.

נתון זה מעניין מאוד לאור העובדה שטיפולי השיניים בקופות-החולים היו מאז ומעולם זולים בהרבה מאשר במרפאות הפרטיות. למרות זאת, קופות-החולים לא הצליחו לנגוס נתח שוק משמעותי מהפרטיות.

רופאי השיניים הפרטיים, אם כן, יכולים להיות רגועים. על אף הורדות המחירים האגרסיביות של קופות-החולים כיום, נראה כי יחסי הכוחות בשוק לא עומדים להשתנות באופן משמעותי.

למה? בעיקר בגלל שהמרפאות הפרטיות בשוק רפואת השיניים נתפסות בעיני הציבור כמי שמעניקות רפואת שיניים מקצועית יותר, עם יחס אישי טוב יותר בהשוואה לקופות-החולים.

חשוב לציין בהקשר זה כי הפרמטרים החשובים ביותר עבור המטופלים בבחירת רופא שיניים הם קודם כל מקצועיות הטיפולים. אחר-כך בא היחס האישי, ורק אחר-כך המחיר.

משום מה, קופות-החולים סבורות לאורך שנים כי מה שמעניין את הלקוח זה המחיר, ובהתאם לכך פועלות באופן תדיר באסטרטגיית מחיר. כמובן שמדובר באסטרטגיה שיווקית מוטעית, כי אם הלקוחות לא רוכשים את המכוניות הזולות ביותר או הרהיטים הזולים ביותר, בוודאי כאשר זה מגיע לבריאותם, הם לא יבחרו במי שמציע להם את המחיר הנמוך ביותר.

למה הדבר דומה? נניח שיזם ירצה לכבוש נתח שוק נכבד בשוק הרכב ולצורך כך ייבא מכוניות זולות מסין. האם הדבר יפגע באופן משמעותי במכירת המכוניות טויוטה, מאזדה או הונדה? בוודאי שלא. וזאת מכיוון שהלקוח משקלל עוד פרמטרים בבואו לרכוש רכב ולא רק את שיקולי המחיר.

באופן פרדוקסלי, קופות-החולים יכולות אף להפסיד מהורדות המחירים והמהלך עלול להתברר להם כחרב פיפיות: כלל ידוע בעסקים הוא שהורדת מחירים אמנם עשויה להגדיל את התפוקה (בעיקר בקרב פלח השוק שמאוד רגיש למחיר), אך במקביל גם להקטין את הרווחיות, ובעיקר לפגוע באיכות ובשירות שכל-כך חשובים לצרכנים בכלל, ולצרכני רפואת השיניים בפרט.

לדוגמה, הורדת מחירים עשויה להוביל לתגמול נמוך יותר של רופאי השיניים עבור עבודתם, דבר שעלול להרחיק מקופות-החולים את הרופאים האיכותיים ובכך להוריד את רמת הטיפולים.

גם התגמול של הצוות האדמיניסטרטיבי והרפואי במרפאות השיניים של קופות-החולים (מזכירות, סייעות, ושינניות) עלול להיפגע, וכולם יודעים מהן תופעות הלוואי של מזכירות ממורמרות ומתוסכלות.

לצורך בחינת התיזה, ניסיתי לקבוע תור לשיננית במרפאת השיניים של קופת-החולים. המועד הקרוב ביותר שהוצע לי הוא בעוד כחודש וחצי! בעידן שבו הצרכנים רוצים "כאן ואתמול", הטלפון הבא של הלקוח יהיה למרפאת השיניים הפרטית, למרות שטיפול השיננית בקופת-החולים הוא בחינם.

עם זאת, כדאי לרופאי השיניים לא לנוח על זרי דפנה. ככל שפער המחירים יהיה גבוה יותר בינם לבין קופות-החולים, כך הם יצטרכו לתת ללקוחות סיבות רבות יותר וטובות יותר מדוע ישתלם להם לקבל טיפול דווקא אצלם.

ואיפה הצרכנים בכל הסיפור הזה? כל עוד לא תהיה רפורמה מקיפה בשוק רפואת השיניים בישראל, כגון סבסוד ממשלתי של טיפולי השיניים, הם ימשיכו לשלם את המחיר.

הכותב הוא בעליה של חברת הייעוץ והליווי השיווקי "פתרונות עסקיים למרפאות שיניים" ומחבר הספר "כך תהפכו את מרפאת השיניים שלכם לעסק מצליח".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין