גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב בישראל? שוויץ אוסרת על בונוסים ושכר מופקע למנהלים

אזרחי שווייץ אישרו במשאל עם הטלת מגבלות על שכר בכירים בחברות ■ אי ציות לתוכנית יגרור סנקציות פליליות ■ יוזם התוכנית, תומס מינדר: "זהו סימן ברור למרחק בין העם לבין הממסד הפוליטי והעסקי"

אזרחי שווייץ הצביעו אתמול (א') בעד הטלת מגבלות - מהחמורות ביותר בעולם - על שכר בכירים בחברות. המהלך יאלץ חברות בורסאיות להעניק לבעלי המניות שלהן זכות הצבעה מחייבת על תגמולי המנהלים.

ממשלת שווייץ הודיעה כי 67.9% מהמצביעים תמכו בהצעת חוק שמתירה לבעלי המניות להטיל וטו על הצעות שכר מנהלים, ושאוסרת על תגמולים גבוהים למנהלים חדשים ופורשים. זהו אחד משיעורי התמיכה הגבוהים ביותר אי פעם ליוזמה עממית.

היוזמה של תומס מינדר, איש עסקים שהפך לפוליטיקאי, תאלץ חברות לאפשר לבעלי המניות לערוך מדי שנה הצבעה מחייבת על תגמולי המנהלים וכן על הרכב מועצת המנהלים, וגם תאסור על תשלומי בונוסים למנהלים אם החברה שבראשה הם עומדים נרכשה בעסקת השתלטות. על פי התוכנית, יהיו גם איסור על תגמולים מופרזים בגין הצטרפות או פרישה מהחברה, הצבעה שנתית על הארכת כהונת הדירקטורים, והטלת סנקציות פליליות בגין אי-ציות לתקנות. התוכנית, שזכתה לכינוי יוזמת "הגזל" באמצעי התקשורת השווייצריים, דורשת גם את הגברת השקיפות בכל הנוגע להלוואות ותוכניות פנסיה למנהלים בכירים ודירקטורים.

מאז פרץ המשבר הפיננסי, הזעם על תגמולים בהיקף של מיליוני דולרים לבכירים התפשט בכל רחבי העולם, אך שיטת הדמוקרטיה הישירה בשווייץ - שבמסגרתה נערכים ארבעה משאלי עם ארציים מדי שנה - מאפשרת לתרגם את הזעם הציבורי לצעדים תקיפים בשטח.

בשבוע שעבר הסכימה בריסל לקבוע תקרה על הבונוסים לבנקאים, וכמה מדינות, בהן ארה"ב ובריטניה, החליטו לאפשר לבעלי המניות להצביע על שכר הבכירים, אך תוצאות ההצבעה אינן מחייבות. בריטניה רוצה להעניק לבעלי המניות זכות הצבעה מחייבת מדי שלוש שנים לפחות על שכר הבכירים ועל תגמולי הפרישה שלהם, אך שווייץ מתכננת ללכת רחוק עוד יותר.

התמיכה בהצעה ניזונה מהזעם הציבורי על הבונוסים הגדולים שבעטיים ביצעו בכירים השקעות עתירות סיכון שהביאו את הבנק השווייצרי UBS לסף הקריסה, וכן מהזעם הציבורי על 78 מיליון הדולר ששולמו ליו"ר נוברטיס הפורש, דניאל וסלה.

"התמיכה הברורה ביוזמה משקפת את זעמם המובן של הבוחרים על המנטליות האינטרסנטית של חלק מהמנהלים", לדברי קבוצה שמייצגת כמעט את כל המפלגות הפרלמנטריות שמתנגדות לתוכנית. "התנהגותם הפסולה גרמה נזק לכלכלה בכללותה".

מינדר, הרוח החיה מאחורי המסע הציבורי לקידום התוכנית, אמר שהצעותיו נועדו לשים קץ לתרבות הטווח הקצר ולתגמול מנהלים שעומדים בראש חברות שמנוהלות באופן לקוי. הוא ציין שמאמצי השדולה האינטנסיביים של התאגידים הניבו תוצאה הפוכה.

"זהו סימן ברור למרחק בין העם לבין הממסד הפוליטי והעסקי", אמר מינדר.

למרות איומיהם של כמה מנהלים, לא צפויה יציאה המונית של חברות גדולות משווייץ - מדינה אטרקטיבית לחברות אלה הודות לשיעורי המס הנמוכים, ליציבות הפוליטית ולחוקים הידידותיים לעסקים.

חיזוק זכויות בעלי המניות

הארגון אקטרס (Actares), שבו חברים בעלי מניות הפועלים לקידום זכויותיהם, קידם בברכה את תוצאות משאל העם: "אקטרס משוכנע שהבוחרים שיפרו את מעמדה של שווייץ כמקום לעשיית עסקים, וזאת באמצעות חיזוק זכויותיהם של בעלי המניות".

החברות צפויות לחפש דרכים לעקוף את התקנות החדשות במטרה לתגמל את מנהליהן, ממש כפי שהבנקים באירופה עושים מאמצים לרכך את השפעתה של התקרה שקבע האיחוד האירופי ביום ה' על בונוסים לבכירים (ראו ידיעה בעמוד הבא).

"אם חברה רוצה לשלם לבכירים שלה 25 מיליון, היא תמצא דרך לעשות זאת למרות היוזמה", אמר לרויטרס רולף סוארון, יו"ר יצרנית המלט הולסים, וספקית תעשיית התרופות, לונזה. דבריו נאמרו לפני משאל העם.

מומחים תוהים אם בעלי המניות בחברות שווייצריות יעשו שימוש מלא בזכויותיהם החדשות. 49 מ-100 החברות השווייצריות הגדולות כבר מעניקות לבעלי המניות שלהם את הזכות לערוך הצבעה בלתי מחייבת על שכר המנהלים. על אף שההתנגדות להסכמי שכר מופרזים נמצאת במגמת עלייה, עדיין לא נרשם מקרה שבו הצביע רוב של בעלי המניות נגד הסכם כזה.

יישום מאתגר

שרת המשפטים, סימונטה סומרוגה, אמרה שיישום ההצעות יהיה מאתגר, אך שווייץ תמשיך להיות מדינה אטרקטיבית לעסקים הודות לאוכלוסייתה המשכילה, לאיכות החיים, לביטחון וליציבות הפוליטית והכלכלית. "אני בטוחה שהכלכלה יכולה להתמודד עם זה".

ב-2011 העסיקו חברות שווייצריות חמישה מעשרת יושבי הראש המתוגמלים ביותר באירופה, אבל רק מנכ"לי נוברטיס ורוש נכנסו לרשימת עשרת המנכ"לים המתוגמלים ביותר באירופה, מכיוון ששני הבנקים הגדולים, UBS וקרדיט סוויס, הקטינו את התגמולים בעקבות הביקורת החריפה שנמתחה עליהם.

כלכלת שווייץ המשיכה לרשום ביצועים טובים למדי גם בעת המשבר הפיננסי, אך הגעתו של UBS לסף קריסה ב-2008 עוררה זעם בקרב האזרחים, שמייחסים את הפסדיו הכבדים של הבנק לשיטת תגמולים שמעודדת בנקאים לבצע הימורים מסוכנים.

אשתקד דחו יותר משליש בעלי המניות של UBS את תוכניותיו של הבנק לשכר המנהלים, כולל תשלום של 4 מיליון פרנק שווייצרי ליו"ר החדש, אקסל וובר, בגין הצטרפותו לחברה, וזאת לאחר שהרווח ב-2011 היה נמוך מהממוצע והבנק היה מעורב בשערוריית עסקאות סחר לא-מאושרות בהיקף של 2 מיליארד דולר.

פרשנות / יובל יועז: בישראל המילה האחרונה היא של הדירקטוריון

במשרד המשפטים מביעים עניין ברגולציה החדשה שאושרה במשאל עם בשווייץ בנוגע להגבלות על שכר הבכירים בחברות ציבוריות, ומתכוונים לעיין בהסדרים המפורטים שאושרו שם, במטרה לבחון אם יש מקום לאמץ את חלקם גם בחקיקה הישראלית. בינתיים, בדצמבר האחרון נכנס לתוקף תיקון 20 לחוק החברות, שאושר בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת חודש ימים לפני כן, והיוצר הסדר מקיף חדש לאישור שכר הבכירים בחברות ציבוריות ובחברות אג"ח.

הצעת החוק גובשה על-ידי המחלקה הכלכלית-פיסקאלית במשרד המשפטים, בראשות המשנה ליועמ"ש אבי ליכט, בעקבות המלצות הוועדה בראשות שר המשפטים יעקב נאמן, שגיבשה המלצות בנושא שכר הבכירים. החוק החדש, הכולל הסדרים מחמירים יותר מאלה שעליהם המליצה ועדת נאמן, כולל הוראות מעבר, שנכנסו לתוקף בדצמבר וחלות במשך תשעת החודשים הראשונים, שבמהלכם נדרשות החברות הציבוריות וחברות האג"ח לגבש מדיניות שכר כוללת לגבי נושאי המשרה בכירים בתאגיד. מבחינת משרד המשפטים, התיקון החדש, אף שאיננו מגיע לדרגת הקשיחות והחומרה של שווייץ, מהווה הסדר ראוי לבעיה שהתעוררה - זינוק משמעותי בשכר בעלי התפקידים הבכירים בחברות הציבוריות בשנים האחרונות.

ההסדר הישראלי החדש, מציינים במשרד המשפטים, מחמיר יותר מזה המקובל בבריטניה ובארה"ב. ועם זאת, הוא איננו מסיט את משקל הכובד בקבלת ההחלטות בתאגיד מהדירקטוריון לעבר האסיפה הכללית. החוק החדש כולל שני מרכיבים עיקריים - האחת היא הליך אישור מיוחד של השכר, והשנייה היא בירור של הרכיבים הנכללים במסגרת השכר, תקרה לבונוסים וכו'. בבסיס ההליך החדש - הטלת חובה על הדירקטוריון להביא את אישור שכר הבכירים לאסיפה הכללית, ואולם אם זו אינה מאשרת, הנושא מוחזר לדירקטוריון לשם קבלת החלטה, והוא מחויב להתחשב בעמדתה של האסיפה הכללית.

במשרד המשפטים מציינים כי עיקר הבעיה מצויה בחברות פירמידה, המהוות את עיקר "החברות הבעייתיות" מבחינת גובה שכר הבכירים במשק הישראלי. בחברות הנמוכות בפירמידות הללו, החלטת האסיפה הכללית איננה בגדר המלצה אלא היא מחייבת, ורכיב זה של ההסדר מביא גם הוא להפחתה ממשית בבעיה. ועם זאת, החקיקה החדשה שומרת על העיקרון המקובל ברגולציה לתאגידים בעולם המערבי, שלפיה הגוף המקצועי בתאגיד הנדרש לקבל החלטות מדיניות, הוא הדירקטוריון, ויש לשמר את נקודת האיזון בינו לבין האסיפה הכללית, שבה הגורמים המצביעים אינם בהכרח אנשי מקצוע.

עוד הסבירו במשרד המשפטים כי התיקון לחוק החברות מבקש להתמודד "בצורה מדודה אך חדשנית" עם בעיית שכר הבכירים. החוק כולל שלושה חידושים עיקריים, שיחייבו את החברות ציבוריות ואת חברות האג"ח: הקמת ועדת דירקטוריון בהרכב שיבטיח את עצמאותה שתדון בכל ענייני התגמול; קביעת מדיניות תגמול לכל חברה, שתתייחס לשיקולים ולאמות מידה המפורטים בחוק, שעיקרה ראייה ארוכת-טווח הקושרת בין ביצועי נושא המשרה לשכרו; התוויית הליך אישור מדיניות התגמול והליך אישור העסקאות הפרטניות עם נושאי משרה, באופן שמחייב להביא בחשבון את בעלי מניות המיעוט, בעיקר מהציבור, לפני קבלת ההחלטה, ובמקרים מיוחדים מקנה למיעוט זכות וטו (בחברה-נכדה ציבורית).

היוזמה שאושרה לעומת הקיים

עוד כתבות

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון