גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב בישראל? שוויץ אוסרת על בונוסים ושכר מופקע למנהלים

אזרחי שווייץ אישרו במשאל עם הטלת מגבלות על שכר בכירים בחברות ■ אי ציות לתוכנית יגרור סנקציות פליליות ■ יוזם התוכנית, תומס מינדר: "זהו סימן ברור למרחק בין העם לבין הממסד הפוליטי והעסקי"

אזרחי שווייץ הצביעו אתמול (א') בעד הטלת מגבלות - מהחמורות ביותר בעולם - על שכר בכירים בחברות. המהלך יאלץ חברות בורסאיות להעניק לבעלי המניות שלהן זכות הצבעה מחייבת על תגמולי המנהלים.

ממשלת שווייץ הודיעה כי 67.9% מהמצביעים תמכו בהצעת חוק שמתירה לבעלי המניות להטיל וטו על הצעות שכר מנהלים, ושאוסרת על תגמולים גבוהים למנהלים חדשים ופורשים. זהו אחד משיעורי התמיכה הגבוהים ביותר אי פעם ליוזמה עממית.

היוזמה של תומס מינדר, איש עסקים שהפך לפוליטיקאי, תאלץ חברות לאפשר לבעלי המניות לערוך מדי שנה הצבעה מחייבת על תגמולי המנהלים וכן על הרכב מועצת המנהלים, וגם תאסור על תשלומי בונוסים למנהלים אם החברה שבראשה הם עומדים נרכשה בעסקת השתלטות. על פי התוכנית, יהיו גם איסור על תגמולים מופרזים בגין הצטרפות או פרישה מהחברה, הצבעה שנתית על הארכת כהונת הדירקטורים, והטלת סנקציות פליליות בגין אי-ציות לתקנות. התוכנית, שזכתה לכינוי יוזמת "הגזל" באמצעי התקשורת השווייצריים, דורשת גם את הגברת השקיפות בכל הנוגע להלוואות ותוכניות פנסיה למנהלים בכירים ודירקטורים.

מאז פרץ המשבר הפיננסי, הזעם על תגמולים בהיקף של מיליוני דולרים לבכירים התפשט בכל רחבי העולם, אך שיטת הדמוקרטיה הישירה בשווייץ - שבמסגרתה נערכים ארבעה משאלי עם ארציים מדי שנה - מאפשרת לתרגם את הזעם הציבורי לצעדים תקיפים בשטח.

בשבוע שעבר הסכימה בריסל לקבוע תקרה על הבונוסים לבנקאים, וכמה מדינות, בהן ארה"ב ובריטניה, החליטו לאפשר לבעלי המניות להצביע על שכר הבכירים, אך תוצאות ההצבעה אינן מחייבות. בריטניה רוצה להעניק לבעלי המניות זכות הצבעה מחייבת מדי שלוש שנים לפחות על שכר הבכירים ועל תגמולי הפרישה שלהם, אך שווייץ מתכננת ללכת רחוק עוד יותר.

התמיכה בהצעה ניזונה מהזעם הציבורי על הבונוסים הגדולים שבעטיים ביצעו בכירים השקעות עתירות סיכון שהביאו את הבנק השווייצרי UBS לסף הקריסה, וכן מהזעם הציבורי על 78 מיליון הדולר ששולמו ליו"ר נוברטיס הפורש, דניאל וסלה.

"התמיכה הברורה ביוזמה משקפת את זעמם המובן של הבוחרים על המנטליות האינטרסנטית של חלק מהמנהלים", לדברי קבוצה שמייצגת כמעט את כל המפלגות הפרלמנטריות שמתנגדות לתוכנית. "התנהגותם הפסולה גרמה נזק לכלכלה בכללותה".

מינדר, הרוח החיה מאחורי המסע הציבורי לקידום התוכנית, אמר שהצעותיו נועדו לשים קץ לתרבות הטווח הקצר ולתגמול מנהלים שעומדים בראש חברות שמנוהלות באופן לקוי. הוא ציין שמאמצי השדולה האינטנסיביים של התאגידים הניבו תוצאה הפוכה.

"זהו סימן ברור למרחק בין העם לבין הממסד הפוליטי והעסקי", אמר מינדר.

למרות איומיהם של כמה מנהלים, לא צפויה יציאה המונית של חברות גדולות משווייץ - מדינה אטרקטיבית לחברות אלה הודות לשיעורי המס הנמוכים, ליציבות הפוליטית ולחוקים הידידותיים לעסקים.

חיזוק זכויות בעלי המניות

הארגון אקטרס (Actares), שבו חברים בעלי מניות הפועלים לקידום זכויותיהם, קידם בברכה את תוצאות משאל העם: "אקטרס משוכנע שהבוחרים שיפרו את מעמדה של שווייץ כמקום לעשיית עסקים, וזאת באמצעות חיזוק זכויותיהם של בעלי המניות".

החברות צפויות לחפש דרכים לעקוף את התקנות החדשות במטרה לתגמל את מנהליהן, ממש כפי שהבנקים באירופה עושים מאמצים לרכך את השפעתה של התקרה שקבע האיחוד האירופי ביום ה' על בונוסים לבכירים (ראו ידיעה בעמוד הבא).

"אם חברה רוצה לשלם לבכירים שלה 25 מיליון, היא תמצא דרך לעשות זאת למרות היוזמה", אמר לרויטרס רולף סוארון, יו"ר יצרנית המלט הולסים, וספקית תעשיית התרופות, לונזה. דבריו נאמרו לפני משאל העם.

מומחים תוהים אם בעלי המניות בחברות שווייצריות יעשו שימוש מלא בזכויותיהם החדשות. 49 מ-100 החברות השווייצריות הגדולות כבר מעניקות לבעלי המניות שלהם את הזכות לערוך הצבעה בלתי מחייבת על שכר המנהלים. על אף שההתנגדות להסכמי שכר מופרזים נמצאת במגמת עלייה, עדיין לא נרשם מקרה שבו הצביע רוב של בעלי המניות נגד הסכם כזה.

יישום מאתגר

שרת המשפטים, סימונטה סומרוגה, אמרה שיישום ההצעות יהיה מאתגר, אך שווייץ תמשיך להיות מדינה אטרקטיבית לעסקים הודות לאוכלוסייתה המשכילה, לאיכות החיים, לביטחון וליציבות הפוליטית והכלכלית. "אני בטוחה שהכלכלה יכולה להתמודד עם זה".

ב-2011 העסיקו חברות שווייצריות חמישה מעשרת יושבי הראש המתוגמלים ביותר באירופה, אבל רק מנכ"לי נוברטיס ורוש נכנסו לרשימת עשרת המנכ"לים המתוגמלים ביותר באירופה, מכיוון ששני הבנקים הגדולים, UBS וקרדיט סוויס, הקטינו את התגמולים בעקבות הביקורת החריפה שנמתחה עליהם.

כלכלת שווייץ המשיכה לרשום ביצועים טובים למדי גם בעת המשבר הפיננסי, אך הגעתו של UBS לסף קריסה ב-2008 עוררה זעם בקרב האזרחים, שמייחסים את הפסדיו הכבדים של הבנק לשיטת תגמולים שמעודדת בנקאים לבצע הימורים מסוכנים.

אשתקד דחו יותר משליש בעלי המניות של UBS את תוכניותיו של הבנק לשכר המנהלים, כולל תשלום של 4 מיליון פרנק שווייצרי ליו"ר החדש, אקסל וובר, בגין הצטרפותו לחברה, וזאת לאחר שהרווח ב-2011 היה נמוך מהממוצע והבנק היה מעורב בשערוריית עסקאות סחר לא-מאושרות בהיקף של 2 מיליארד דולר.

פרשנות / יובל יועז: בישראל המילה האחרונה היא של הדירקטוריון

במשרד המשפטים מביעים עניין ברגולציה החדשה שאושרה במשאל עם בשווייץ בנוגע להגבלות על שכר הבכירים בחברות ציבוריות, ומתכוונים לעיין בהסדרים המפורטים שאושרו שם, במטרה לבחון אם יש מקום לאמץ את חלקם גם בחקיקה הישראלית. בינתיים, בדצמבר האחרון נכנס לתוקף תיקון 20 לחוק החברות, שאושר בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת חודש ימים לפני כן, והיוצר הסדר מקיף חדש לאישור שכר הבכירים בחברות ציבוריות ובחברות אג"ח.

הצעת החוק גובשה על-ידי המחלקה הכלכלית-פיסקאלית במשרד המשפטים, בראשות המשנה ליועמ"ש אבי ליכט, בעקבות המלצות הוועדה בראשות שר המשפטים יעקב נאמן, שגיבשה המלצות בנושא שכר הבכירים. החוק החדש, הכולל הסדרים מחמירים יותר מאלה שעליהם המליצה ועדת נאמן, כולל הוראות מעבר, שנכנסו לתוקף בדצמבר וחלות במשך תשעת החודשים הראשונים, שבמהלכם נדרשות החברות הציבוריות וחברות האג"ח לגבש מדיניות שכר כוללת לגבי נושאי המשרה בכירים בתאגיד. מבחינת משרד המשפטים, התיקון החדש, אף שאיננו מגיע לדרגת הקשיחות והחומרה של שווייץ, מהווה הסדר ראוי לבעיה שהתעוררה - זינוק משמעותי בשכר בעלי התפקידים הבכירים בחברות הציבוריות בשנים האחרונות.

ההסדר הישראלי החדש, מציינים במשרד המשפטים, מחמיר יותר מזה המקובל בבריטניה ובארה"ב. ועם זאת, הוא איננו מסיט את משקל הכובד בקבלת ההחלטות בתאגיד מהדירקטוריון לעבר האסיפה הכללית. החוק החדש כולל שני מרכיבים עיקריים - האחת היא הליך אישור מיוחד של השכר, והשנייה היא בירור של הרכיבים הנכללים במסגרת השכר, תקרה לבונוסים וכו'. בבסיס ההליך החדש - הטלת חובה על הדירקטוריון להביא את אישור שכר הבכירים לאסיפה הכללית, ואולם אם זו אינה מאשרת, הנושא מוחזר לדירקטוריון לשם קבלת החלטה, והוא מחויב להתחשב בעמדתה של האסיפה הכללית.

במשרד המשפטים מציינים כי עיקר הבעיה מצויה בחברות פירמידה, המהוות את עיקר "החברות הבעייתיות" מבחינת גובה שכר הבכירים במשק הישראלי. בחברות הנמוכות בפירמידות הללו, החלטת האסיפה הכללית איננה בגדר המלצה אלא היא מחייבת, ורכיב זה של ההסדר מביא גם הוא להפחתה ממשית בבעיה. ועם זאת, החקיקה החדשה שומרת על העיקרון המקובל ברגולציה לתאגידים בעולם המערבי, שלפיה הגוף המקצועי בתאגיד הנדרש לקבל החלטות מדיניות, הוא הדירקטוריון, ויש לשמר את נקודת האיזון בינו לבין האסיפה הכללית, שבה הגורמים המצביעים אינם בהכרח אנשי מקצוע.

עוד הסבירו במשרד המשפטים כי התיקון לחוק החברות מבקש להתמודד "בצורה מדודה אך חדשנית" עם בעיית שכר הבכירים. החוק כולל שלושה חידושים עיקריים, שיחייבו את החברות ציבוריות ואת חברות האג"ח: הקמת ועדת דירקטוריון בהרכב שיבטיח את עצמאותה שתדון בכל ענייני התגמול; קביעת מדיניות תגמול לכל חברה, שתתייחס לשיקולים ולאמות מידה המפורטים בחוק, שעיקרה ראייה ארוכת-טווח הקושרת בין ביצועי נושא המשרה לשכרו; התוויית הליך אישור מדיניות התגמול והליך אישור העסקאות הפרטניות עם נושאי משרה, באופן שמחייב להביא בחשבון את בעלי מניות המיעוט, בעיקר מהציבור, לפני קבלת ההחלטה, ובמקרים מיוחדים מקנה למיעוט זכות וטו (בחברה-נכדה ציבורית).

היוזמה שאושרה לעומת הקיים

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי