גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איש הסוד של נתניהו וליברמן: יעקב נאמן מסכם קדנציה

הישיבה הממושכת במשרד של ביניש, ביקורי הלילה התכופים בבית נתניהו, התרגילים בוועדת השרים לענייני חקיקה, החקיקה הימנית, אבל גם ההתקפלות מול המערכת שהשיבה מלחמה ■ יעקב נאמן מסיים קדנציה סוערת כשר המשפטים

מדי יום ראשון, מיד אחרי ישיבת הממשלה, מתכנסת ועדת השרים לענייני חקיקה בראשות שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן. עשרות הצעות חוק עולות בה מדי שבוע, והוועדה קובעת אם הקואליציה תתמוך בהן כשיובאו לאישור הכנסת, ובכך חורצת את גורלן לשבט או לחסד. הוועדה היא אחד המקומות שבהם כישוריו של הפרקליט הממולח נאמן, כמו גם הסיבות שהביאו את ראש הממשלה למנותו לתפקיד, באים לידי ביטוי אופטימלי.

בראש ובראשונה זו הנאמנות לנתניהו. "מתוך ארבעים הצעות חוק שעולות מדי שבוע, שתיים-שלוש הן תמיד בעלות פוטנציאל לבלגן", מסביר אחד ממשתתפי הוועדה איך העסק עובד. "כשעלו הצעות בעייתיות ונאמן גילה שלעמדת נתניהו אין רוב, או שנדרשת כאן פשרה לא צפויה, הוא היה מושך זמן או מוצא סיבה לדחות את הדיון. בזמן הזה פרח לרנר, יועצת ראש הממשלה לענייני הכנסת, הייתה יורדת ללשכת ראש הממשלה שנמצאת קומה למטה, או עושה טלפונים מחוץ לחדר, כדי לבדוק מה אומרים נתניהו או מקורביו; ואז חוזרת ומעדכנת את נאמן ישירות לאוזן או באמצעות פתקים".

- זה לא תיאום שמצופה משר משפטים ומראש ממשלה?

"אולי, אבל בפועל שרי משפטים לפניו היו הרבה פחות לויאליים. הם התעקשו על האג'נדה שלהם או רצו לעזור לחברי כנסת מסוימים. זה תפקיד סופר רגיש, וראש ועדה עם סדר יום עצמאי ומחויבויות פוליטיות משלו יכול לגרום הרבה כאבי ראש לראש ממשלה. נאמן היה מאה אחוז נאמן לנתניהו. הוא לא חשש למעמד שלו ולא הרגיש צורך לתת דין וחשבון לאף שר. נכון, גם לו הייתה אג'נדה, והוא ניסה לקדם כמה שיותר חקיקה ימנית, אבל הוא ידע בשביל מי הוא נמצא שם".

"כשנאמן היה מזהה התנגדות בנושא שחשוב לו להעביר, הוא היה מתאם מראש עם אחד השרים שעבדו איתו צמוד, שיגיש ערר על ההצבעה לוועדת השרים לענייני חקיקה. זה היה אבסורדי, כי אותו שר שתמך בהצעת החוק הגיש עליה גם את הערר. למה זה נעשה? כדי שההצעה תישאר בתחומי הוועדה, ונאמן יוכל להעלות אותה שוב בזמן שנוח לו. היו מקרים שזה היה ממש קרב מוחות. מי יגיש ערר ראשון ולאן, ומי יירדם בשמירה. העררים היו מוכנים כבר בזמן הישיבה כדי להיות מוגשים ראשונים, ולקבוע עובדות בשטח".

- אבל למה שראש הממשלה יקבור הצעה שנאמן מעוניין בה? לא אמרת שהם מתואמים?

"יכול להיות שלנתניהו היה נוח שהדברים נסגרים אצל נאמן והוא לכאורה לא מודע להם. היו עליו גם לחצים פוליטיים, כך שאם הצעת חוק הייתה עלולה לגרום למשבר קואליציוני או ליצור סערה מיותרת מבחינתו, הוא לא היה מתעקש עליה. בניגוד לאג'נדה המדינית והכלכלית, מבחינה משפטית אין לראש הממשלה כזו אג'נדה ברורה, וחקיקה מתחומי המשפט בערה בו פחות. נתניהו למד דבר או שניים מאז הקדנציה הראשונה שלו. הוא לא הביא את נאמן בשביל לקדם אידיאולוגיה, היו לו בשבילו תוכניות אחרות".

איש הסוד של נתניהו וליברמן

מה בדיוק ביקש נתניהו להשיג עם מינויו של נאמן לתפקיד שר המשפטים ב-2009? המטרה הראשונה הייתה להרגיע את אביגדור ליברמן לפני שהוא חובר לציפי לבני בהקמת הקואליציה. כחלק מהמשא ומתן הקואליציוני התעקש ליברמן על המשך כהונתו של פרופ' דניאל פרידמן כשר משפטים, גם אם היה זה על חשבון מכסת השרים של ישראל ביתנו.

נתניהו, לטענת מקורבים אליו, שקל אז למנות לתפקיד את גדעון סער, שעמו היה באותה תקופה ביחסים טובים. סער מחובר היטב לאליטות המשפטיות (הוא שימש בעבר כעוזרה של עדנה ארבל בזמן שהייתה פרקליטת המדינה) ומינוי שלו היה, לשיטתו של נתניהו, עושה אותו חסין מפגיעתה של "כנופיית שלטון החוק".

מאותה הסיבה הוא גם חשש למנות שר לעומתי כמו פרידמן. בסביבתו של אהוד אולמרט מאמינים שמינוים של חיים רמון ואחר כך של פרידמן לשרי המשפטים בממשלתו, תרמו למוטיבציה של רשויות החוק להדיח אותו מהשלטון באמצעות חקירות פליליות.

והדבר האחרון שרצה נתניהו (למוד פרשת בר-און ופרשת עמדי, שליוו אותו בקדנציה הראשונה) היה לקומם עליו את המערכת באמצעות מינוי פרובוקטיבי. את נאמן, שהוצע על-ידי רובי ריבלין כמועמד של פשרה ונתפס כמתון יותר מפרידמן, אימצו שניהם בשמחה. ליברמן אפילו כינה אותו באותם הימים האדמו"ר של ישראל ביתנו.

נתניהו סומך עליו. האגדה מספרת שנאמן אחראי להסכם בין ביבי לשרה, שבמסגרתו יושרו ההדורים ביניהם לאחר פרשת הקלטת הלוהטת. העובדה שעד היום לא דלף מהסכם זה דבר - בהנחה שהוא קיים כמובן - היא כנראה הוכחה ניצחת לדיסקרטיות של האיש. בהמשך חיבר נאמן מסמך הבנות סודי בין נתניהו לבין אריאל שרון, לפני שמונה שרון לשר החוץ, וגישר בין נתניהו לאהוד ברק כשביקשו להקים ממשלת אחדות.

גם ליברמן סומך עליו. בחקירתו במשטרה סיפר ליברמן כי נאמן היה הפרקליט שעמו נועצו מקורביו לפני שהקימה בתו מיכל את חברת מ.ל. סחר בינלאומי. עוזרתו האישית של נאמן היא זו שרשמה את החברה, שפעילותה מככבת בתיק ליברמן. סביר להניח שליברמן לא התנגד לרעיון, ששר המשפטים, גם אם הוא מנוע מלהתערב בחקירה, קשור בדרך לא דרך לתיק; בבחינת אם לא יועיל, בטח לא יזיק.

בסביבתו של נאמן, אגב, הבהירו בעבר בשיחות סגורות כי לא הייתה כל התערבות מצד השר בכל הקשור להחלטות בתיק, ולכן אינם רואים בעייתיות בקשר העקיף של נאמן לתיק. מה לעשות, אנחנו מדינה קטנה; הם מסכמים את הנושא, כולם איכשהו קשורים לכולם, וההפרדה נעשתה.

"נאמן הוא אחד האנשים הכי מקושרים בעולם הכלכלה והמשפט הישראלי", מנתח פרקליט בכיר. "להרבה אנשים חשובים יש בכספת חוות דעת של עו"ד נאמן, ואנחנו פשוט לא יודעים מזה. ובכל זאת הוא השיג פחות משציפו לנוכח מעמדו. קחי את פרידמן, שהיה ההפך הגמור ממנו - עוצמתו הגדולה הייתה בחולשתו. פרופסור אמריטוס, חתן פרס ישראל שישב בבית וכתב ספרים, איזה לחץ כבר היה אפשר להפעיל עליו?

אצל נאמן חולשתו היא בעוצמתו. הוא כל-כך מקושר, ולהרצוג פוקס נאמן, הפירמה הענקית שהוא בא ממנה, יש כל-כך הרבה אינטרסים וכל-כך הרבה ערעורים שתלויים ועומדים בעליון, שאת לא יכולה באמת לדעת מה השיקולים שמניעים אותו. אז תגידי שהמניות שלו במשרד הוחזקו בנאמנות עיוורת כל השנים, ואני אגיד לך שעל זה כבר אמרו בתנ"ך 'יאללה יאללה'".

הירושה, השרה וזכות העמידה

כשתורכב הממשלה החדשה ילך נאמן הביתה. הוא כבר בן 73 ואפשר לומר שמיצה את התפקיד. למרות היחסים הטובים עם נתניהו, ספק אם יש לראש הממשלה הפריבילגיה לשמור תיק למינוי מקצועי, בימים שבהם חברי הליכוד מאיימים לעשות לו אינתיפאדה אם יישארו בחוץ, לנוכח דרישתו של יאיר לפיד להקטין את הממשלה.

הוא משאיר עכשיו בית משפט עליון שמרן יותר, לאחר שאפשר את מינויו של אשר גרוניס לנשיא בית המשפט העליון באמצעות קידום "חוק גרוניס", שאפשר לנשיא בית המשפט העליון להתמנות לתפקיד גם אם נותרו לו פחות משלוש שנים לסיום הקדנציה. נראה שבעצם המינוי של נשיא עם השקפת עולם כשל גרוניס פעל נאמן בעקיפין לצמצום זכות העמידה; נושא שלא הצליח לקדם בדרכים אחרות.

בנאום שנשא לסיכום הקדנציה מעל בימת הכנסת הוא קרא לחברי הכנסת לפעול לטובת רפורמה נוספת שחשובה לו ושלא זכתה להגיע לכדי ביצועה - חקיקת חוק יסוד: השפיטה, שיאפשר בין היתר לכנסת לאשרר מחדש, ברוב של 65 חברי כנסת, חוק שנפסל על-ידי בג"ץ. מעניין לראות אם שרת המשפטים המיועדת ציפי לבני תרים כאן את הכפפה. וח"כ רותם מסכם: "היו לנאמן המון הצעות חוק ורעיונות שלא הושלמו, אבל אם אגיד על מה חבל, השרה הבאה בטוח לא תטפל בזה".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס