גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מתכנן פרופסור ישראלי לגמול את העולם מסמים

במעבדה באוניברסיטת בר אילן מנסה פרופ' גל ידיד לתקוף את ההתמכרות לסמים בדרך שנשמעת כמו מדע בדיוני: למחוק ממוחו של הנגמל את זכר ההנאה שחווה בזמן השימוש בסם

לפני תחילת הראיון מברר פרופ' גל ידיד אם תחום מדעי המוח בכלל מעניין לטעמי, כאילו העולם כולו לא נתן כבר תשובה גורפת לשאלה הזאת. אפילו האזרח מספר אחת, שמעון פרס, קרא להפוך את ישראל למעצמה בינלאומית של חקר המוח, ואף יזם הקמת עמותה לטובת העניין. אז כן, ברור שמעניין, אני משיבה. אלא שידיד אינו נלהב מהתשובה, הוא אפילו נראה מאוכזב: הוא ממעט להתראיין ונרתע מאוד מחשיפה, ואולי קיווה שניפרד על רקע חוסר עניין לציבור.

כצפוי, השיחה, שמתקיימת במעבדה שלו במרכז לחקר המוח באוניברסיטת בר אילן, מרתקת וזורמת לאין-ספור נושאים, וידיד מתבל אותה בקושיות, למשל: אם אני מוכנה לעסקה שבמסגרתה אקבל שוקולד ובתמורה ידקרו אותי ברגל; או אם ידוע לי באיזה גיל נרשם שיא הקוגניטיביות שלי מבחינה מוחית (24, כלומר מזמן, למרבה הצער. מאז, הוא מבשר לי, אני מאבדת בכל חודש מאות תאים. גם אתם).

באיזשהו שלב, כשאני כותבת משהו בפנקס, הוא הולם בכף ידו בחוזקה על השולחן. רמת ההפתעה שלי, מתברר, יכולה ללמד משהו על המידה שבה המוח שלי ממוקד מטרה. ידיד מגלה שאני אפילו לא ממצמצת (אבל זה רק מפני שראיתי בזווית העין את כף ידו מתנתקת מהשולחן ושיערתי שכבר יעולל משהו). בעזרת הנקודה שצברתי לזכותי ברמאות קטנה אני מנסה להבהיר שאני בהחלט מכוונת מטרה לשמוע על מחקריו החדשניים, המבקשים להתערב באופן ממשי במוח ובכך להביא לגמילה מסמים.

"התמכרות לסמים היא מחלה של המוח, והיא לא פחותה מכל מחלה קשה אחרת", מבהיר ידיד, 52, חוקר בכיר בפקולטה למדעי החיים ובמרכז לחקר המוח בבר אילן ומומחה בתחום הנוירו-פסיכו-פרמקולוגיה. "היא לא מסתכמת בבעיה סוציולוגית-התנהגותית. לא מספיק לנקות את האדם מהסם ולשלוח אותו הביתה. הגוף שלו נקי, אבל המוח עדיין רווי בחוויית הסמים וממשיך לתקתק, וההשתוקקות לסם רק מתגברת ככל שזמן ההתנקות ארוך יותר. המוח עובר תהליך מסוכן והרה אסון, אז איך הוא ישתקם ויתפקד? כך קורה שרבים מהאנשים שעוברים התנקות מסמים נופלים בחזרה לסם בתוך שנה.

"כששולחים אדם שנגמל הביתה ואומרים לו, 'עכשיו אתה בסדר', למעשה מזיקים לו וישירות אחראים לחזרתו המועצמת לסם. אם לא נדע כיצד לגמול, ולא רק לנקות את הגוף מסמים, כבר עדיף שלא היינו מטפלים בו על-ידי התנקות בלבד".

המסלול של ידיד הוא פרמקולוגי בעיקרו - כלומר עוסק בחקר ובפיתוח תרופות המשפיעות על מערכת העצבים. הוא למד לתואר ראשון ושני ברפואה בהדסה, עשה דוקטורט בטכניון בנוירו-פרמקולוגיה ואת הפוסט דוקטורט במכונים הלאומיים לבריאות (NIH) שבמרילנד, ארצות הברית. כשחזר לארץ, לפני 15 שנה, הקים בבר אילן מעבדה גדולה, הכוללת כיום 18 סטודנטים לתארים מתקדמים, ומלבד התמכרויות לסמים היא עוסקת בחקרPTSD (הפרעת דחק פוסט טראומטית), דיכאון ומחלות פסיכיאטריות אחרות.

השיטה של ידיד לטיפול בבעית ההתמכרות נשמעת כאילו יצאה היישר מסרטי מדע בדיוני: לגרום לנגמל לשכוח לחלוטין את ההנאה שחווה בזמן השימוש בסם. האתגר הוא, כמובן, למחוק אך ורק את הזיכרון הזה, בלי לפגוע בזיכרונות אחרים.

"גם לאחר שאדם נגמל מסמים, הוא זקוק לתהליך גמילה שיקומי אמיתי ולטיפול התנהגותי", מסביר ידיד את הרציונל. "אין לו עמוד שדרה קוגניטיבי, ולכן אי-אפשר לשלוח אותו למקום שממנו הוא בא. הראש שלו הוצף למשך המון זמן בסמים, משהו 'תקוע' לו במוח והוא לא יכול להשתחרר מזה".

שינוי תפיסת ההתמכרות

חשוב לעצור לרגע ולהבין לעומק מהו אותו דבר ש"תקוע במוח", שידיד וצוותו מנסים לשחרר ולנטרל אותו. הנה ההסבר המדעי, על קצה המזלג: התמכרות קשורה להפעלת מערכת התגמול במוח. כשהמערכת מקבלת גירויים חיצוניים שנתפסים כחיוביים, היא יוצרת תחושה טובה ומספקת, והופכת לחוויה מתגמלת שנלמדת, כלומר שנרצה לחזור עליה כדי להרגיש שוב ושוב את התחושה הטובה. כך קורה לא רק בחשיפה לסמים אלא גם בכל סוג של התמכרות, אך התהליך בסמים קורה בעוצמה גבוהה יותר מכל התמכרות אחרת. החומרים הכימיים שמשתחררים במוח בזמן השימוש משבשים את התקשורת במוח, ואפילו משנים את מבנה המוח מבחינה צורנית.

"תהליך הלמידה והזיכרון של הסם הוא תהליך אקטיבי ממש", מבאר ידיד. "עם השנים הבנו שמשהו תופס את המכורים כי המוח זוכר את ההרגשה הטובה של הסם. משהו רוכב להם על מערכת התגמול החיובי הטבעי, והשינוי הפלסטי שהמוח שלהם עובר גורם להם לא להשתחרר מהזיכרון. החוויה התקבעה אצלם בזיכרון וצריך לשבור להם את זה, כדי לפנות מקום לתהליכי למידה ולזיכרונות חדשים".

ככה זה נראה מבחינה מדעית, אבל מבחינת המסומם ההרגשה היא בדרך כלל של אופוריה. המוח זוכר את החוויה ומחפש לחזור עליה בכפייתיות. ידיד גם מבין מדוע: "סם נותן הרגשה שהיא פי אלף מאורגזמה. זאת עוצמה תחושתית שאי-אפשר להשוות אותה לשום דבר, ובמיוחד זה נכון לגבי שימוש בקוקאין, שבתוך חצי דקה מגיע למוח. האדם המכור הוא שרוף - כל אושיות החיים שלו מכוונות למנה שהוא רוצה להשיג".

לכן, חוקרים רבים ברחבי העולם, וידיד ביניהם, עמלים על מחיקת אותו זיכרון ספציפי של המסומם: "השינוי במחקר בשנים האחרונות הוא שאנחנו מבינים שצריך לחפש איך מבקרים את הצריכה לסם. העניין הוא לא לגרום למחיקת זיכרונות כללית או לפגיעה במערכת התגמול, כי אז האדם יידרדר לדיכאון; הרעיון הוא למחוק רק את הזיכרונות הספציפיים של מערכת התגמול לסם".

פרופ' ידיד מנסה להשיג את המטרה הזאת בכמה דרכים: הראשונה היא פיתוח שיטה לגמילה באמצעות סטרואיד טבעי, במסגרת מחקר שהוא עורך יחד עם ד"ר רחל מעיין ועם פרופ' אברהם ויצמן מאוניברסיטת תל אביב. מדובר בהורמון הסטרואידי DHEA (Dehydroepiandrosterone) , המיוצר בגוף, ובין היתר במוח.

העולם מתלהב כבר כמה שנים מההורמון הזה, שעל-פי מחקרים יודע לחולל נסים ונפלאות כמו שיפור הזיכרון, אנטי אייג'ינג, חיזוק המערכת החיסונית ואפילו הפחתת הסיכון לחלות בסרטן ובאלצהיימר. בארצות הברית, למשל, הוא נמכר כתוסף מזון בצורת כמוסות ללא צורך במרשם רופא, ואילו בישראל יש צורך במרשם והוא ניתן בעיקר לדיכאון ולסכיזופרניה.

אז מה הקשר להתמכרות? מחקרים הראו שמכורים שהחלו גמילה כשרמת ה-DHEA שלהם בדם גבוהה יחסית, עברו טוב יותר את התהליך, ורבים מהם לא חזרו לסם. לעומת זאת, אצל מטופלים שהצליחו להיגמל אך הידרדרו שוב ובמהירות לסם, נמצאו רמות נמוכות של ההורמון. ידיד וצוותו החליטו לתגבר את ההורמון בגוף באופן מלאכותי, ולראות כיצד הוא משפיע על חולדות בתנאי מעבדה.

על מנת להסביר איך זה עובד, ידיד מחזיר אותנו לאותה מערכת תגמול, המקשרת בין החוויה הטובה שעובר המשתמש בזמן צריכת הסם, לבין הצורך לחזור אל הסם. "בטיפולים הקיימים, של תחליפי סם כמו מתדון, המטרה היא 'להוריד את העוצמה' של התגמול. הבעיה היא שבמצב כזה מערכת התגמול מתקהה, ואז המוח 'זוכר' את הסם אפילו בעוצמה רבה יותר וההשתוקקות אליו גוברת".

מה שידיד ועמיתיו מנסים לעשות הוא דווקא לשקם את מערכת התגמול במקום לדכא אותה, להחזיר את המוח לרמה נורמלית של קולטנים ולשקם את הביוכימיה שלו, כך שזיכרון חוויית הסם יימחק עד שהגוף יפתח מעין חסינות אליו.

וכאן נכנס ה-DHEA: "יש רק שני אזורים במוח שבהם התאים מתחדשים", מסביר ידיד. "אחד מהם הוא אזור ההיפוקמפוס, שקשור להתמכרות וגם ללמידה ולזיכרון, ועקב כך, בין היתר, הוא קשור גם למערכת התגמול. בעצם, באופן מעשי אנו סופרים יצירת נוירונים חדשים במוח, תהליך שנעצר במצב של סטרס (לחץ, עקה).

ה-DHEA מאפשר להתגבר על עיכוב זה כך שהמוח יכול ליצר כמות כזו כמו מוח נורמלי - על אף שנחשף לסמים במשך זמן ארוך. כיוון שחידוש התאים במוח מתקיים במקום קריטי לקליטת נתונים סביבתיים, לשמירת זיכרונות ולעיצוב חוויית התגמול, התחדשות התאים בו תורמת ישירות לאפשרות של רכישה ואחסון חוויות חדשות - כלומר, חוויות שונות מהחוויות של הסם, שעד עתה העסיקו את המכור באופן אינטנסיבי. כך המכור הנקי יכול לפתוח דף חדש שיוביל לגמילה. קרי, סיגול הרגלי חיים חדשים ובונים".

- והתוצאות?

"בניסויים קליניים במכורים שטופלו באשפוזית ביפו מצאנו שיפור של עד 90% בקרב חלק מהנגמלים. העוצמות של הקריז היו פחותות, וברובם פחתו הסימפטומים של דיכאון ושל חרדה שאופייניים לתהליך הגמילה".

היעדר המעקב אחר נגמלים המשתחררים לביתם מהאשפוזיות מביא לכך שידיד ועמיתיו אינם יכולים לבדוק מתי, אם בכלל, הם יחזרו לסם, ואם אכן מדובר באפקט לטווח ארוך. לכן, בימים אלה נערך הניסוי בשני מרכזי גמילה שעוקבים אחר המטופלים במשך כמה חודשים לפחות - מלכישוע בגלבוע וריטורנו שבגבעת שמש.

- האם אפשר למחוק גם זיכרונות רעים אחרים?

"כן, למשל מוות של אדם קרוב, אונס או הלם קרב. גם על כך אנחנו מנהלים מחקר בבעלי חיים".

ניסוי נוסף בבעלי חיים מתבצע במעבדה בעזרת שימוש באלקטרודות וגרייה חשמלית של אזורי מוח עמוקים: "הרעיון הוא שבמוח אין אזור שעובד לבד, כל האזורים עובדים יחד. בעזרת נזעי חשמל מקומיים אפשר להתערב בפעילות אזור התגמול, שבמצב של התמכרות לסמים הוא אזור חולה מאוד. הגירוי עשוי למחוק את הזיכרון הספציפי".

לסיום, הגענו לשאלת התקציב: מי מממן את מחקריו של ידיד? "אני עובד עם תקציבים זעומים מהרשויות המקומיות", הוא אומר. "אני מאוד מאמין במחקרים האלה וגם המדינה מאוד מעריכה, אבל לא תומכת די. למחלקה לענייני סמים במשרד הבריאות אין כסף לדברים האלה. מהרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול אנחנו מקבלים קצת. על מחקר ה-PARP קיבלנו מענק יוקרתי מארצות הברית של כ-200 אלף דולרים, וזה מאוד מינף אותנו. אני משנורר מפה ומשם, ורוב האנשים אצלי עובדים בהתנדבות. צריך למשל להביא דגימות דם מכפרי הגמילה שאיתם אנחנו עובדים, את יודעת שאנשים נוסעים לשם בהתנדבות כדי להביא אותן? חברות התרופות לא משקיעות בזה כסף כי הן אומרות - מי ישלם על התרופות, הנרקומנים?".

- נשמע מתסכל.

"אנחנו עובדים, אבל זה מאוד מתסכל. אני לא עושה את זה בשביל רישום פטנט ולא מקבל תמלוגים; ממילא עבור רוב הפיתוחים גם אי-אפשר לרשום פטנטים, ואני מוכן להיות כלי שרת. תשמשו בי, אני אומר לרשויות, תנו לנו צ'אנס; תבואו ותבדקו אותנו מיליון פעם, שמא יתברר שאנחנו טועים, אבל אולי גם נוכל להגיע לפריצות דרך ענקיות. יש לנו מחקר בסיסי רחב ומוצק, ואני חושב שאפשר לתרגם אותו לשימוש טיפולי. הכוח המניע שלי הוא הצורך החברתי והשליחות הלאומית. הדגל במחקרים האלה צריך להיות דגל ישראל, ואני חושב שיש לנו במה להתגאות".

הכתבה המלאה - במגזין G

האומדן השנתי של כמויות הסמים / צילום: imagebank/thinkstock

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר