גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקץ לכאוס הנדל"ני בשכונת התקווה בתל אביב?

ל"גלובס" נודע כי עיריית ת"א בוחנת בימים אלה אישור תקציב מיוחד לשנת 2014 שייועד לביצוע פרצלציה ורישום בטאבו של כל הנכסים בשכונה הכי מוזנחת בעיר

"דירה בהזדמנות בשכונת התקווה עם טאבו, ניתן לקבל משכנתא", את המשפט הזה בחר מוכר דירה בשכונת התקווה בתל אביב לציין במודעה שפרסם לאחרונה למכירת הדירה באינטרנט, והוא אינו היחיד. עניינים כמו רישום בטאבו ואפשרות לנטילת משכנתא הם מובנים מאליהם כאשר מדובר במכירת דירה. אלא שבשכונת התקווה, המציאות שונה. זהו מעין מערב פרוע של בעלים ונכסים, שהקשר ביניהם אינו ודאי.

רק כדי להבין איך פסחה עליית המחירים של השנים האחרונות בתל אביב על שכונת התקווה, ניתן לראות כי על פי נתוני רשות המסים, דירת 2.5 חדרים בשטח 41 מ"ר בבניין משנת 1950 ברחוב טרפון 31, בקומה שנייה ואחרונה, נמכרה בדצמבר האחרון ב-460 אלף שקל. דירה דומה במרכז העיר הייתה נמכרת ביותר מכפול. באותו חודש נמכרה דירת 2 חדרים בשטח 40 מ"ר בקומה ראשונה ברחוב טרפון 23, בבניין משנת 1964, תמורת 475 אלף שקל.

הסיבה לכך היא כי בשכונה לא בוצעה מעולם פרצלציה, כלומר חלוקת השטח הנמצא בבעלות דיירים רבים, לחלקות מוגדרות, שאותן ניתן לרשום בטאבו. לעובדה זו יש השלכות שליליות על השכונה, שכן היעדר היכולת לרשום בעלות על נכסים מוגדרים בטאבו, מרתיעה רוכשי דירות ויזמים מלרכוש נכסים בשכונה, ובשל כך היא מהווה את אחד החסמים המשמעותיים לפיתוח. נוסף על כך, היעדר הרישום של הנכסים בטאבו, מגביל את היכולת ליטול משכנתא בגין הנכסים, לשעבד אותם ולפיכך מפחית מערכם.

ל"גלובס" נודע כי במסגרת דיוני התקציב של עיריית תל אביב לשנת 2014, הגיש מהנדס העירייה, עודד גבולי, בקשה לאישור תקציב מיוחד שייועד לביצוע פרצלציה בשכונה, כך שניתן יהיה לרשום את זכויות הבעלים בטאבו על הנכסים שבבעלותם. "הגיע הזמן לשים קץ לבלגן בשכונה, שבמסגרתו כל מי שמוכר דירה בשכונה נאלץ לנבור בהיסטוריית משפחתו ולהוכיח שהסבתא שלו קנתה את הדירה לפני 50 שנה, בערך כמו שנדרשים להוכיח יהדות ברבנות", אמר גבולי.

הבקשה, המוערכת בעשרות מיליוני שקלים, מונחת על שולחן מועצת העירייה ואישורה עשוי להביא בשורה גדולה לתושבי השכונה, רובם ממעמד סוציו-אקונומי נמוך עד בינוני.

"אין בעלות ממשית על הקרקע"

בניגוד למקומות "מתוקנים מבחינה תכנונית", בשכונת התקווה כאשר בעל נכס או רוכש פוטנציאלי מבקשים לעשות פעולה פשוטה של הוצאת נסח טאבו לדירה, המהווה למעשה את תעודת הזהות של הדירה, הם מקבלים לידיהם נסח טאבו בלתי נגמר, הכולל את כל בעלי הזכויות בגוש המתפרש על עשרות דונמים, או במילים אחרות "מושע". זאת, בלי שיש זהות לנכס הספציפי שבו מחזיק כל בעל זכויות.

אם יאושר התקציב שדורש המהנדס גבולי לטיפול בבעיה, עשוי הדבר להביא למהפכה בשכונה. "מדובר באלפי בעלי נכסים, שלאף אחד מהם אין בעלות ממשית על הקרקע", אומר ארנון גלעדי, המשנה לראש עיריית תל אביב ויו"ר סיעת הליכוד במועצת העיר. "כשלאדם אין יכולת לקבל רכוש קנייני לרשותו, הבנקים לא נותנים בגינו משכנתאות, וכמו הבנק גם יזמים ומשקיעים נמנעים מלהשקיע בשכונה.

"זוהי אחת השכונות שזקוקות בצורה משמעותית לטיפול יסודי, ופרצלציה היא טיפול יסודי. שאר הדברים, כמו הפיתוח והשיפוץ, יגיעו בעקבות הפרצלציה. פרצלציה תביא למעשה לערכים כלכליים אמיתיים בשכונה, שיביאו באופן טבעי להתחדשות עירונית ולמיגור הגורמים השליליים בשכונה. אני מקווה שבסוף עיריית תל אביבתשקיע משאבים בביצוע פרצלציה בשכונה, תהליך שייקח 5-10 שנים".

"את השכונה מאפיינת עד היום אי ודאות בנוגע לזכויות שקונים בפועל, ואין ודאות לגבי ההגנה על הזכויות שקונים במידה שיתעוררו יורשים נוספים", מסביר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס. "מוכר דירה צריך להוכיח באמצעות תצהירים ומסמכים שונים כי הוא בעל הזכויות, על ידי הצגת השתלשלות העניינים של הנכס, ומי היו בעליו בעשרות השנים האחרונות. צריך להיות חצי בלש כדי להבין איזה דירה בדיוק מוכרים לי", מוסיף דנוס. "הדבר גרם לכך שמשקיעים הדירו רגליהם מהשכונה, ורוב העסקאות מתבצעות בין תושבי השכונה לבין עצמם, שקונים אחד מהשני, מאחר שהם מכירים את הבעלים ההיסטוריים.

"לעומת זאת, ליזמי נדל"ן אין מה לחפש בשכונה, כי הם לא יודעים לבנות על קרקעות שכוללות חלקות ענק, מאות בעלים ואלפי הערות אזהרה. הרבה פעמים גם הרישום שבכל זאת קיים בנסח הטאבו לא תואם את הנכס בפועל. מרבית העסקאות שבכל זאת מתבצעות בשכונה, מסתמכות על כללי אצבע ולא על נוסחאות מדויקות של היקף הזכויות שאין דרך לדעת מהן. לדבר הזה יש גם השלכות על שווי הנכסים שנמוך יותר משוויים האמיתי".

לדברי דנוס, ככל שעוברות השנים גדלים ממדי הבעיה, והיכולת לרשום בטאבו נעשית קשה יותר, בין היתר בשל היורשים שמצטרפים לבעלות הענקית גם כך. הפרצלציה שהעירייה תבצע אם יאושר התקציב תצטרך לשקף את המצב היום, כאשר בכל מגרש יציינו מי בעלי הזכויות, ולכן צפויות להיות לכך הרבה התנגדויות.

"אבל בגדול, ביצוע פרצלציה יעודד קביעת זכויות בנייה חדשות בשכונה, יאפשר התחדשות עירונית וחיזוק בניינים מפני רעידות אדמה וישביח את ערך הנכסים ב-10%-15% משוויים הנוכחי".

"יהיה קשה לעשות פרצלציה"

נועם ורסנו, בעל תיווך ורסנו נדל"ן הפועל בשכונה, מסביר כי הבעיה המשמעותית היא נושא הרישום. "אנשים שמציינים במודעה שהם מוכרים דירה בטאבו, מתכוונים לכך שיש תיעוד לרישום לנכס, כי יש הרבה דירות שאין להן בכלל תיעוד ורישום ואין דרך להוכיח את הבעלות עליהן. אלה דירות ששוויין נמוך משמעותית בשל אי הוודאות הגבוהה הטמונה בהן. לא ברור איך יעשו פרצלציה לדירות כאלה, שלא ידוע אם המתגוררים בהן הם אכן הבעלים או דווקא פולשים.

"סוגיה בעייתית נוספת שעלולה לעכב את ביצוע הפרצלציה היא חריגות הבנייה הרבות שיש בשכונה. כמעט אף בניין בשכונה לא נשאר בצורתו המקורית ובמרבית הדירות בוצעו תוספות. יחד עם זאת, ברור שאם תתבצע פרצלציה בשכונה כל ההתייחסות למקום תהיה שונה לחלוטין".

לדברי ורסנו, אף שמרבית רוכשי הדירות בשכונה הם מקומיים, כיום אין תושב בשכונה שלא חש במשב רענן של סטודנטים ואמנים שהחלו בשנה האחרונה לשכור דירות בשכונה, בראש ובראשונה בשל מחירי השכירות הגבוהים בשאר חלקי העיר, אך גם בשל פתיחת בית הספר לתיאטרון של יורם לוינשטיין ברחוב המבשר בשכונה. "ברגע שיש שוכרים לדירות, ובמיוחד צעירים, משקיעים קונים דירות ומבינים שיש פוטנציאל בשכונה אל מול מחירי הדירות הנמוכים בה".

קשה לקבל היתר בנייה, כמעט בלתי אפשרי לקבל משכנתא

"בשכונת התקווה יש קרקעות בהיקף של מאות דונמים שבנויים עליהן בניינים, אבל בטאבו אין לזה זכר. כאילו הקרקעות ריקות", מסביר עו"ד רם אפרתי, המתמחה במקרקעין. "יכולה להיות קרקע של 100 דונם שיש עליה 1,000 בעלים, ולכל אחד רשומה זכות, רק שלא ברור איפה היא, כי לא בוצעה מעולם פרצלציה. יש גם קושי להוציא היתר בנייה כי בעל הנכס צריך לחתום על היתר בנייה ואין הוכחה חד משמעית לבעלות על הנכסים בשכונה. בדרך כלל הבנקים לא נותנים משכנתאות ואשראי לעסקאות בשכונה, ולכן מעט הבניינים החדשים שמוקמים בשכונה מוקמים לרוב מהון עצמי".

בנוגע למדיניות הבנקים כלפי מתן משכנתאות בשכונה מסביר מיכאל בן ישי, מנהל סיכונים ראשי בבנק ירושלים: "הבנקים נוטים לתת עדיפות לביצוע עסקאות משכנתא שבהן הנכס המשועבד רשום בטאבו, וזאת כיוון שהרישום הזה הוא ברור וקובע בכל הקשור לזכויות של הבעלים על הנכס ולשעבודים שלו, אם ישנם כאלה. בהיעדר רישום בטאבו, יש קושי לבנק, ולכל גורם אחר שאין לו זכויות בנכס, להגיע למידע על בעלות ושעבודים. ישנם בנקים שנמנעים ממתן משכנתאות במקרים שבהם אין רישום בטאבו והרישום הקיים אינו נהיר דיו ומעלה סימני שאלה לגבי מצבו של הנכס. אנחנו בודקים כל עסקה לגופה ולפעמים פותרים את סוגיית הטאבו.

"הבתים בשכונת התקווה מאופיינים במידה רבה ברישומים שאינם מסודרים, בהרבה העברות בעלות (כגון ירושות) ובקושי להגדיר בעלים ולהבין את מהות השעבודים הקיימים. בהיעדר רישום בטאבו".

סכומים גבוהים עבור התיעוד

מי שבידה מסמכי תיעוד רבים המסייעים לביצוע עסקאות בשכונה היא חברת שמשון, שהייתה בעבר החברה המשכנת של השכונה ולכן למרות שעברה לפני שנים לידיים פרטיות, היא עדיין מחזיקה בבעלותה את הרישומים של מרבית המגרשים עד היום. לדברי גורמים בשכונה, החברה גובה מבעלי נכסים סכומי כסף גבוהים תמורת מסמכי התיעוד, אך מסמכים אלה הם שמאפשרים הוכחת הקשר בין נכסים ספציפיים לבעליהם.

קבלן שבונה בשכונה מספר: "יוצא שיש תיעוד שיש לך 100 מ"ר על שטח בן 30 דונם, אך לא היכן בדיוק נמצאים ה-100 מ"ר האלו. אני קניתי מגרש מבעלים שרכשו אותו בשנת 1994 ושילמו עליו למדינה מס רכוש. בין המסמכים שהציגו בפניי המוכרים היה מסמך התשלום על מס רכוש, שאותו הצלבתי עם מסמכים אחרים, כך נוצר בסיס נתונים שמקשר בין שם הבעלים למיקום בקרקע עצמה. על המגרש, אגב, הקמתי בניין מגורים, ואת רוכשי הדירות בבניין אני מחתים על הסכם שיתוף, כחלופה לכך שאין רישום בטאבו על הנכס הספציפי".

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35