גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קדנציה בלי רפורמות

3 הפרויקטים שסימן נאמן בקדנציה שלו כשר המשפטים - נכשלו

אם ניתן לסכם במשפט אחד את 4 שנות כהונתו של שר המשפטים היוצא פרופ' יעקב נאמן, יהיה זה המשפט הבא: למרבה המזל, 3 הפרויקטים המרכזיים שסימן נאמן בקדנציה שלו בראש מערכת המשפט, נכשלו כישלון חרוץ.

כדאי לעצור ולהרהר מה אומרת העובדה שהיעדים המרכזיים שסימן שר המשפטים עבור מערכת המשפט, הם כאלה שהציבור צריך לייחל לכישלונם. אבל בשורה התחתונה, שר משפטים נוסף מסיים קדנציה בלי שהצליח לחולל את הרפורמות שביקש לבצע, ובלי שטרח להניע את השינויים שכן דרושים במרחב הציבורי-משפטי.

3 הפרויקטים המרכזיים של נאמן היו - היוזמה לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה; הצעת חוק בוררות חובה; והצעת חוק יסוד: החקיקה.

המהלך הראשון, הנועז, שביקש נאמן לבצע, היה פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, באמצעות העברת כל סמכויותיו כראש התביעה הכללית לפונקציה חדשה - "התובע הכללי". במהלך זה ביקש נאמן לנטרל באחת את השיניים שיש ליועמ"ש, ולהותירו כמי שמחלק עצות בלתי מחייבות לרשויות השלטון ולממשלה; וכן לכרסם במעמדו של פרקליט המדינה על-ידי הצבת פונקציה חדשה מעל ראשו, וליצור פיצול ומדון בקרב גופי הפרקליטות, התביעה הכללית ומחלקות הייעוץ והחקיקה במשרד המשפטים, תוך ריב בלתי פוסק על סמכויות ועל תחומי פעולה.

קשה לדמיין הצדקה רציונלית למהלך כזה, מלבד הרצון לזרוע הרס, פשוטו כמשמעו, בכוחה של התביעה הכללית שהשתחררה חלקית מהעכבות הכרוכות במיצוי הדין עם פוליטיקאים מושחתים.

המהלך השני, של יצירת ערכאה שיפוטית מופרטת תחת השם המכובס "בוררות חובה", כבר הגיע לשלב של הצעת חוק מגובשת. גם כאן, אלמלא התייצבו נגד נאמן בכירי עולם המשפט, לרבות נשיאי בית המשפט העליון דורית ביניש ואשר גרוניס, המהלך היה עלול ליצור בכייה לדורות.

בין שהיה זה רצון להחליש את מעמד השופטים, או להחדיר לזירה השיפוטית עורכי דין פרטיים המשוחררים מכללי האתיקה והפרוצדורה, או אינטרסים זרים אחרים - הצעת "בוררות חובה" הייתה חוסמת את שערי הרשות השופטת בפני האזרח הקטן, מבטלת את זכותו לריב את ריבו בפני שופט מטעם המדינה, ומותירה אותו חשוף להתעמרויות משפטיות דוגמת אלה שמהם סובלים כיום פליטים ומסתננים בבתי הדין למשמורת.

המהלך השלישי, המתעתע, היה המסוכן מכולם. הצעת חוק יסוד: החקיקה, שגובשה במשרד המשפטים בהנחיית נאמן, הייתה אמורה לחולל מפנה ביחסי הכוחות בין הרשויות המבצעת (הממשלה) והמחוקקת (הכנסת) לבין הרשות השופטת (מערכת המשפט).

לצד ה"סוכריה" בדמות קביעת סמכותו המפורשת של בית המשפט העליון לפסול חקיקה בלתי חוקתית של הכנסת, סמכות שכיום אינה מצויה במחלוקת, כללה ההצעה סמכות לכנסת להתגבר בפועל על כל החלטת פסילה של בית המשפט העליון.

חקיקה חסרת מעצורים

נוכח רוח החקיקה הדורסנית האנטי-דמוקרטית חסרת המעצורים ששררה בכנסת הקודמת, סמכות זו הייתה עלולה לעקר מתוכן הן את סמכותו החוקתית של בית המשפט, והן את מגילת זכויות האדם הישראלית כולה, שממילא רובה ככולה היא תוצר הפסיקה.

נאמן לא התבייש לסטות, בגיבוש סמכות ההתגברות של הכנסת על פסיקת העליון, אפילו מהמלצות הוועדה הציבורית שבראשה עמד הוא עצמו, שהתנתה את הסמכות הזו ברוב מיוחד של 70 חברי כנסת.

אלמלא שגה נאמן בהערכת כוחו מול ראש הממשלה נתניהו, שהסיר את תמיכתו הפוליטית מהמהלכים הללו נוכח ההתנגדות העזה במערכת המשפטית, היה יכול נאמן להצטייר בתום הקדנציה כמי שהצליח ליישם את כל תוכניותיו האפלות של קודמו בתפקיד, דניאל פרידמן, לכרסום כוחה של מערכת המשפט.

והנה עוד נקודה למחשבה: האם מינויה המחודש של יו"רית התנועה ציפי לבני לשרת המשפטים מסמל את החזרה של המערכת הפוליטית לימים שבהם הציבה בראש מערכת המשפט שר הרואה את תפקידו בהגנה על שלטון החוק מפני מתקיפיו?

עוד כתבות

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון