גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המגזינים של גלובס

למה המדינה לא מעניקה לחולי סרטן תגי חניה לנכים?

האגודה למלחמה בסרטן: בשנתיים האחרונות חלה הקשחה בתנאים לקבלת תגי נכה לחולים ■ משרד התחבורה: "מי שמחליט על הנפקת התגים ראוי ובקיא"

כסא גלגלים / צילום: thinkstock
כסא גלגלים / צילום: thinkstock

הסרטן כבר הטיל את גרורותיו ברחבי גופה של א', 35, עם החמרה ריאתית. היא אינה מסוגלת ללכת באופן יציב ותלויה לחלוטין בסביבתה. בביטוח הלאומי היא מוכרת כבעלת מאה אחוזי נכות. גם בגופו של ד', 65, התפשט הסרטן. הוא עובר טיפולים קשים ומתנייד באמצעות כיסא גלגלים. המשותף לשניהם, ולרבים כמותם, הוא קבלת ההודעה הבאה ממשרד הרישוי: "אין באפשרותנו לאשר את בקשתך לקבלת תג נכה, שכן על-פי מסמכים שהגשת לצורך זה, לא מתקיים התנאי הקבוע בחוק כי תנועתך בדרכים ללא רכב עלולה לערער את מצבך הרפואי".

באגודה למלחמה בסרטן אומרים שלא מדובר במקרים בודדים, ושבשנתיים האחרונות נדמה שחלה הקשחה בטיפול בבקשות של חולי הסרטן לתגי חניה לנכים. ולא, לא מדובר במקרים קלים או בהתפנקות, אלא במקרים קיצוניים ביותר של חולים, שהצורך שלהם בקבלת התגים הוא ברור.

אירית גולדשטיין, עובדת סוציאלית מחוזית של האגודה למלחמה בסרטן, מספרת כי מדי שבוע היא מקבלת עשרות פניות של חולים שבקשתם נדחתה.

"במשרד הרישוי לא מבינים את מצבם של החולים, שולחים אותם להביא אישור מאורתופד", אומרת אורית שפירא, מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה. "הבעיה של חולי סרטן אינה אורתופדית; דרוש אונקולוג. לא ייתכן שהביטוח הלאומי, שהוא גוף ביורוקרטי מאוד, מבין שחולי הסרטן הם משהו אחר, ומשרד הרישוי לא מבין".

שפירא מציינת כי בקשות שנדחו מאושרות לבסוף רק לאחר שהאגודה פונה בעצמה למשרד הרישוי, "אם כי יש חולים שמתייאשים ובוחרים לא לעבור את הטרטור שבו הם נאלצים שוב ושוב להמציא אישורים. במקרה של הורים לילדים חולים הבעיה חמורה יותר. יש הורים שפשוט מוותרים - חונים רחוק ולוקחים את הילד על הידיים. הם גם ככה סובלים, למה הורים של ילדה בת 16 עם לוקמיה צריכים לנסוע איתה במונית כל הזמן?".

סרבול ביורוקרטי

לפני כחודש וחצי הגיש מרכז המחקר של הכנסת דוח מיוחד בנושא. הליקויים שעולים ממנו אינם משתמעים לשתי פנים (ההדגשות במקור): "בדוח נציב תלונות הציבור נקבע כי יש סרבול ביורוקרטי בטיפול בפניות לקבלת תג חניה לנכה, ועקב כך נגרמים עיכובים המטילים מעמסה נוספת על המוגבלים בניידותם או על מלוויהם הצמודים.

הסרבול מתבטא בדרישה להמציא טפסים ומסמכים רבים )בהליך מקביל להסדרת זכויות כלכליות במוסד לביטוח לאומי), באי-יכולת ליצור קשר טלפוני ולקבל מענה על שאלות ישירות מאגף הרישוי, וכן בהמתנה ממושכת לקבלת התשובות (אף שחשוב לציין כי לפי תשובת אגף הרישוי, בשנת 2012 התקצר באופן ניכר זמן ההמתנה לתשובה, וכיום הוא כחודש וחצי).

בקשיים האמורים נתקל גם מי שפונה לחידוש תג חניה. בהקשר זה יצוין כי עמדת האגודה למלחמה בסרטן היא שיש לתת לחולי סרטן תג חניית נכה זמני לשנה לפחות, כדי למנוע מהם טרטור מיותר". אגב, כל הפניות של חולי סרטן הן לקבלת תג נכה זמני.

פרופ' עפר מרימסקי, רופא מומחה לסרטן ויו"ר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה, מסר למרכז המידע כי "חולים אונקולוגיים בטיפולים כימיים וקרינתיים לטווח קצר זקוקים בהחלט לתג חניה לנכה בתקופת הטיפול".

את עמדת משרד הבריאות בנושא הבהיר בדוח ד"ר בעז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "אם חולה אונקולוגי מגיע למצב של תשישות במהלך טיפולים קרינתיים או כימותרפיים קשים, אפשר לאשר לו תג נכה. התג צריך להינתן רק למי שמוגבל בניידותו באופן קיצוני או שניידותו עלולה להביא להחרפה ניכרת במחלתו".

לא מבדילים בין נכויות

במשרד התחבורה אומרים כי הטענות חסרות כל שחר. "אין כל הקשחה בקריטריונים לקבלת תגי חניה לנכים", מתעקשים שם, "התגים ניתנים על-פי קריטריונים הקבועים בחוק, והזכאות להם נקבעת על-ידי ועדה רפואית מיוחדת, בראשות רופאים מומחים שהוסמכו בתקנות התעבורה".

המסר הזה סותר את מה שנכתב בדוחות של מרכז המחקר של הכנסת (ההדגשות במקור): "לפי מסמך קודם שנכתב בנושא זה, נמצא כי בעקבות גידול ניכר שחל בשנת 2009 במספר הבקשות לתג נכה, הוחלט באגף הרישוי לנקוט מדיניות נוקשה יותר בקביעת הזכאות, כדי שהתגים יינתנו רק לאנשים שאמנם זקוקים להם.

כמו כן הובאה במסמך זה עמדת עמותת 'נגישות ישראל' ומטה מאבק הנכים, שגם הם דורשים להחמיר את כללי הזכאות לתג נכה ואת מדיניות הנפקתם, כך שיינתנו רק לנכי ניידות קשים עקב מחסור במקומות חניה לנכים. הקושי לאכוף את החוק נגד שימוש בלתי הולם ובניגוד לחוק בתג החניה לנכים, גם הוא מניע מרכזי בהקשחת מדיניות אגף הרישוי בכל הקשור לחלוקת תגי חניה לנכים".

הנתונים, אם כן, ברורים. יש בעיה מובנת של דרישות עודפות, וככל הנראה בלתי מוצדקות, לתגי נכה, וגם ארגוני הנכים דורשים להילחם בה. חולי הסרטן, כנראה, משלמים את המחיר. למה? ככל הנראה כי אגף הרישוי אינו יודע להבדיל בין סוגי הנכויות. כך גם נכתב בדוח של מרכז המחקר: "מאגף הרישוי עולה הטענה כי בניגוד למשרד הבריאות או המוסד לביטוח לאומי, אין ברשותו מנגנון רפואי ראוי לערוך קביעות בכל הקשור לזכאות לתג חניה לנכה, וחסרים לו המשאבים וכוח האדם הדרושים לטיפול בפניות".

זאת לא הסתירה היחידה בין הנתונים שקיבלנו ממשרד התחבורה לבין הדוח של מרכז המחקר של הכנסת. במשרד התחבורה נאמר לנו כי "בשנת 2012 בלבד אושרו כ-19 אלף בקשות לקבלת תגי חניה לנכים, בהן כלולות גם בקשות של חולי סרטן וכאלה הנדרשים לטיפולים כימותרפיים". אולם נתונים שהועברו לכנסת ממשרד הרישוי עצמו מדברים על פחות מ-7,500 בקשות שאושרו לכל החולים, המהוות אישור של 42% מסך הבקשות. מהו שיעור הבקשות שאושרו עבור חולי הסרטן? למשרד התחבורה, כאמור, אין נתונים כאלה.

דובר משרד התחבורה אבנר עובדיה מודה בשיחה עם G כי, "יכול להיות שמצב כוח האדם הוא לא אופטימלי", אבל, הוא אומר, "במסגרת מה שקיים כיום עושים את המיטב וזה לא פוגע באיכות של מקבלי החלטות בעניין של תגי חניה.

הקמת מנגנון והרחבתו כרוכות בעלות גבוהה של מיליוני שקלים נוספים. אפשר אולי להעביר את הטיפול למשרד הבריאות או לביטוח לאומי, אבל שינוי המצב במסגרת משרד הרישוי הוא לא ריאלי. מסכים עם הטענה לגבי המשאבים וכוח אדם אבל לא עם התוצאה - המנגנון יכול לגדול אבל התוצאה תהיה אותה תוצאה, זה לא ישנה הרבה, כי מי שמחליט על הנפקת התגים מספיק ראוי ובקיא".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

מערכת משגרי רקטות ארטילריות מסוג PULS של אלביט / צילום: אלביט מערכות

ספרד ביטלה הסכם עם אלביט, ונתקעה בלי תותחים

אנדוריל מתכננת להקים מפעל לייצור רכיבי צוללות על שטח של כ־185 אלף מ"ר ● ספרד נקלעה לקשיים בעקבות ביטול ההסכם שלה אלביט ● צבא ארה"ב מעוניין במערכת הגנה אווירית, שניתן יהיה להעמיס אותה על כלי רכב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נקניקיה / אילוסטרציה: Shutterstock

מתחנות דלק ועד נקניקיית שף של מושיק רוט: איך המוצר הזול הפך למנוף כלכלי

הנקניקייה נחשבה למאכל זול, תעשייתי ולא ממש בריא ● בחודשים האחרונים היא מושכת מאות אלפי לקוחות לתחנות דלק שמציעות מבצעי ענק, ואפילו המשקיעים החלו לגלות עניין, כשרשת זלמנ'ס עשתה אקזיט שמשקף לה שווי של כ־7 מיליון שקל ● בשוק הקמעונאי מגלגלות הנקניקיות כרבע מיליארד שקל בשנה, אבל האם מדובר בשינוי קולינרי או בתרגיל שיווקי מוצלח?

מזומן שנתפס בפעילות המשטרה / צילום: דוברות המשטרה

מיטל סער לא לבד: הישראלים שמחזיקים 129 מיליארד שקל במזומן

למרות החוקים לצמצום ההון השחור והמעבר לדיגיטל, הציבור ממשיך לאגור שטרות בקצב שיא ● בין היעדר חלופות במגזרים השונים, טיעוני החירום של בנק ישראל והרגשה גוברת של "מרד מסים" - כך המזומן ממשיך להחליף ידיים

אילוסטרציה: Shutterstock

אני בן 35, איך אדע אם אני חוסך היום מספיק כסף לפנסיה?

הדרך לקצבה חודשית בסכום של לפחות 10,000 שקל, השכר החציוני במשק, עוברת דרך השגת יעדי חיסכון מוגדרים לאורך שנות העבודה ● כך תבדקו היכן אתם עומדים מול הסכום המומלץ לחיסכון, ואם לא — כיצד תוכלו להגדיל אותו ● וגם: כמה "אוכלים" דמי הניהול מהפנסיה שלכם ● גלובס עושה סדר

גבי שחור, יו''ר מאסיבית / צילום: מארק קר

שיקם טייסת אחרי אסון, עשה אקזיט לאמריקאים - ועכשיו עומד להדפיס מנועים לטילים

"האתגר שלנו כיום הוא קצב ייצור הרכיבים בזמן מלחמה. המניה ירדה? ככה זה בפיבוט. עד לא מזמן עוד הדפסנו בובות דונלד דאק" ● שיחה קצרה עם גבי שחור, יו"ר מאסיבית, חברת הדפסת תלת-ממד לתעשיות הביטחוניות

ג'יי ג'ונס. ''הפרופיילר'' / צילום: WSJ

האיש שנלחם במגייסים הנוכלים, מודעה אחר מודעה

הוא מכנה את עצמו "הפרופיילר", ולקח על עצמו משימה אישית: למגר את מכת ההונאות שממררת את חייהם של מחפשי העבודה ברחבי העולם

מרקו רוביו / צילום: ap

שר החוץ מרקו רוביו: מוטרד מהתמונות של אלימות מתנחלים בגדה המערבית

תקיפת הדיפלומטים בבנימין: הצבא עודכן לפני התקיפה - "תגיעו מהר" ● "אלמלא הם עשו זאת, סביר להניח שהייתי מתה": הריאיון של היידי לוין לאחר שהותקפה בידי מתנחלים ● עדכונים שוטפים

אלה היו הסקרים האופטימיים ביותר לנתניהו. כעת הוא מגיע בהם לשפל

מדינת ישראל הולכת לבחירות, והמשרוקית של גלובס מביאה את הסקרים העדכניים ביותר מכל כלי התקשורת ● מי מתחזק, מי נחלש ואיך זה משפיע על יחסי הכוחות בין המחנות? ● והפעם: הקואליציה נחלשת ברוב הסקרים - מי נהנה מזה?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת תל אביב ננעלה בעליות חדות בסופו של שבוע מצויין

ת"א 35 עלה ב-1.6% ● הבורסה נסחרה על רקע ההפתעה הטובה בנתוני האינפלציה שפורסמו אתמול ● בעקבות דברי יו"ר הפד בכנס קרן המטבע, הסיכוי להעלאת ריבית ירדה בחדות ● הבוקר בשווקים: התאוששות במניות השבבים באסיה ובחוזים בניו יורק ● מניית פלייטיקה בשפל, מה צופים האנליסטים לגביה

פרויקט אוטופיה שדה דב קבוצת נחמיאס / הדמיה: ויו פוינט

פנטהאוז ענק עם בריכה פרטית בשדה דב נמכר ב־43 מיליון שקל

פנטהאוז בקומה ה־33 בפרויקט אוטופיה בשכונת שדה דב בתל אביב נמכר ב־43 מיליון שקל ● בניגוד לעסקאות יוקרה אחרת שנסגרות בד"כ ברמת המעטפת, העסקה נסגרה ברמת גמר יוקרתית

סקווישים / צילום: Shutterstock

הטרנד שמשגע את ילדי ישראל הוא כבר תעשייה שמגלגלת מיליונים

הן מוכרות בטיקטוק בתור "שילת מלכת הסקווישים" ו"קיקי", והן גם יבואניות שמטיסות כל אחת עשרות אלפי יחידות מסין ● מה עומד מאחורי להיט הצעצועים שמגלגל קרוב ל-100 מיליון שקל בשנה ופרץ בישראל דווקא בתקופת מלחמה, ואיך צעירות ללא ניסיון קמעונאי מכתיבות את הטון לרשתות הוותיקות

חמדתיה / צילום: קרן שביט

המקום שלמדנו בו איך לנוח והגלידה שהפתיעה אותנו

באזור אילניה שבגליל התחתון חזרנו להתארח בבית איכרים שהתאהבנו בו עוד בראשית ימיו, יצאנו לטיול לברוש בן 500 שנה, גילינו גלידת בורקס וקינחנו בבר-יין עם סיפור מרגש ● תופרת יום ולילה בגליל התחתון

''הסוד של אמה''. אין צורך ב–AI / צילום: באדיבות HOT

כשהבינה המלאכותית היא תירוץ ולא מספיק טוב: מיני סדרה צרפתית עמוסת קלישאות

מיני סדרת המתח "הסוד של אמה", שעלתה ב-HOT, עוקבת אחר חקירת היעלמותה של ילדה שנפתחת מחדש בעקבות סרטון שנוצר בבינה מלאכותית ● אלא שהניסיון לשלב סוגיה טכנולוגית עכשווית בעלילה עמוסת תפניות וטרגדיות אישיות מתפספס, והסדרה נשענת על קלישאות וצירופי מקרים שמותירים את הצופים עם יותר מדי שאלות ומעט מדי תשובות

אבי מאיר / עיצוב: באדיבות Perk

עשה אקזיט לבוקינג ב-15 מיליון דולר - ומהכסף הקים אימפריית תיירות של מיליארדים

חברת התיירות העסקית פרק צמחה לשווי של כ-4 מיליארד דולר ● בראיון לגלובס מספר המייסד והמנכ"ל אבי מאיר על האקזיט לבוקינג ב-15 מיליון דולר, ששימש להקמת היוניקורן, ההחלטה הלא שגרתית בתקופת הקורונה, ולמה למרות שהוא מגדיר את עצמו ציוני - הוא נשאר בברצלונה

אתר של המטרו. בנת''ע מעריכים כי ב־2030 יתחילו העבודות המסיביות / צילום: הלית ינאי־לויזון

עבודות המטרו הגיעו לאזור שלכם? תיפרדו מהשטח לעשור הקרוב

פרויקט הענק של נת"ע החל לנוע בהשקעה של מיליארד שקל בהעתקת תשתיות ● מה כוללים שלבי אינפרא 1 ואינפרא 2, ומתי יחלו עבודות הכרייה האמיתיות? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה אדומה בוול סטריט; נאסד"ק איבד 2.1%, מדד הפחד זינק

תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות ל-10 שנים ירדו השבוע לכ-5.09%, לעומת 5.31% בשיא ● טסלה ירדה ב-2.5% לאחר שהחברה חשפה את הרודסטר מהדור הבא שלה ● לאחר נאום יו"ר הפד ירדה ההסתברות שהשוק מייחס להעלאת ריבית באוקטובר ל־15%, לעומת יותר מ־25% ביום חמישי

יקי פייטלסון, מייסד-שותף ומנכ''ל ורוניס / צילום: תומר פולטין

"בנינו את החברה כמעט בלי כסף": מייסד ומנכ"ל ורוניס על הדרך לעסקת הענק

ורוניס נמכרת ל-Proofpoint תמורת 6.3 מיליארד דולר, ופייטלסון בטוח שהחברה הממוזגת תגיע ל-ARR של 5 מיליארד דולר ותבנה דומיננטיות בשוק ● בראיון לגלובס הוא דוחה את הטענה להחמצה, ומבטיח שהעסקה מוכוונת צמיחה גם עבור העובדים בישראל ●"את ורוניס בנינו כמעט בלי כסף", הוא מספר על המסע

עטיפת ''מיץ פטל'', בהוצאת עם עובד / צילום: מתוך ויקיפדיה

לאייר קלאסיקה מחדש: חילול הקודש או סיבה טובה לחזור אליה?

כבר 56 שנה שהארנב, האריה והג'ירפה מ"מיץ פטל" נראים בדיוק כפי שציירה אותם תמרה ריקמן, ורחוקים מהאסתטיקה המלוטשת שמזוהה היום עם ספרי ילדים ● לרגל יום הולדתה ה-90 של הסופרת חיה שנהב, הוצאת עם עובד הזמינה מאיירים לדמיין מחדש את הקלאסיקה הישראלית ● היוזמה מעלה שאלה שמלווה יצירות אהובות כבר דורות: היכן עובר הגבול בין חידוש מרענן לפגיעה בקסם המקורי?

ג'ון פולסון / צילום: Reuters, Brendan McDermid

״סולידריות עם ישראל״: המיליארדר ג׳ון פולסון מכריז על תרומת ענק לאוניברסיטה העברית

פולסון, שהונו מוערך ב-11.2 מיליארד דולר, התפרסם בזכות הימור נגד שוק המשכנתאות האמריקאי שהניב לו מיליארדים ערב המשבר הפיננסי של 2008 ● התרומה, בהיקף של 250 מיליון דולר, תשמש להקמת פקולטה להנדסה ולקידום מחקר רפואי וטיפול בטראומה ● כהוקרה, קמפוס הר הצופים ייקרא על שמו ועל שם בת זוגו

אילוסטרציה: Shutterstock

כולם רוצים לקחת ביס: כך מרוויחים מנהלי האופציות מהאקזיטים של עובדי ההייטק

מהאקזיטים של עובדי ההייטק בישראל נהנות גם חברות נאמנות, המנהלות את התגמול ההוני שלהם ● הללו גובות עמלות נאות בעת המכירה, ולאחריה מנסות לפתות את המיליונרים החדשים לרכוש שירותים פיננסיים נוספים ● חנה הולנדר, המצטרפת החדשה לתחום לצד בנק לאומי: "עם ה-AI נוכל להציע מוצר ברמה אחרת"