גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המגזינים של גלובס

למה המדינה לא מעניקה לחולי סרטן תגי חניה לנכים?

האגודה למלחמה בסרטן: בשנתיים האחרונות חלה הקשחה בתנאים לקבלת תגי נכה לחולים ■ משרד התחבורה: "מי שמחליט על הנפקת התגים ראוי ובקיא"

הסרטן כבר הטיל את גרורותיו ברחבי גופה של א', 35, עם החמרה ריאתית. היא אינה מסוגלת ללכת באופן יציב ותלויה לחלוטין בסביבתה. בביטוח הלאומי היא מוכרת כבעלת מאה אחוזי נכות. גם בגופו של ד', 65, התפשט הסרטן. הוא עובר טיפולים קשים ומתנייד באמצעות כיסא גלגלים. המשותף לשניהם, ולרבים כמותם, הוא קבלת ההודעה הבאה ממשרד הרישוי: "אין באפשרותנו לאשר את בקשתך לקבלת תג נכה, שכן על-פי מסמכים שהגשת לצורך זה, לא מתקיים התנאי הקבוע בחוק כי תנועתך בדרכים ללא רכב עלולה לערער את מצבך הרפואי".

באגודה למלחמה בסרטן אומרים שלא מדובר במקרים בודדים, ושבשנתיים האחרונות נדמה שחלה הקשחה בטיפול בבקשות של חולי הסרטן לתגי חניה לנכים. ולא, לא מדובר במקרים קלים או בהתפנקות, אלא במקרים קיצוניים ביותר של חולים, שהצורך שלהם בקבלת התגים הוא ברור.

אירית גולדשטיין, עובדת סוציאלית מחוזית של האגודה למלחמה בסרטן, מספרת כי מדי שבוע היא מקבלת עשרות פניות של חולים שבקשתם נדחתה.

"במשרד הרישוי לא מבינים את מצבם של החולים, שולחים אותם להביא אישור מאורתופד", אומרת אורית שפירא, מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה. "הבעיה של חולי סרטן אינה אורתופדית; דרוש אונקולוג. לא ייתכן שהביטוח הלאומי, שהוא גוף ביורוקרטי מאוד, מבין שחולי הסרטן הם משהו אחר, ומשרד הרישוי לא מבין".

שפירא מציינת כי בקשות שנדחו מאושרות לבסוף רק לאחר שהאגודה פונה בעצמה למשרד הרישוי, "אם כי יש חולים שמתייאשים ובוחרים לא לעבור את הטרטור שבו הם נאלצים שוב ושוב להמציא אישורים. במקרה של הורים לילדים חולים הבעיה חמורה יותר. יש הורים שפשוט מוותרים - חונים רחוק ולוקחים את הילד על הידיים. הם גם ככה סובלים, למה הורים של ילדה בת 16 עם לוקמיה צריכים לנסוע איתה במונית כל הזמן?".

סרבול ביורוקרטי

לפני כחודש וחצי הגיש מרכז המחקר של הכנסת דוח מיוחד בנושא. הליקויים שעולים ממנו אינם משתמעים לשתי פנים (ההדגשות במקור): "בדוח נציב תלונות הציבור נקבע כי יש סרבול ביורוקרטי בטיפול בפניות לקבלת תג חניה לנכה, ועקב כך נגרמים עיכובים המטילים מעמסה נוספת על המוגבלים בניידותם או על מלוויהם הצמודים.

הסרבול מתבטא בדרישה להמציא טפסים ומסמכים רבים )בהליך מקביל להסדרת זכויות כלכליות במוסד לביטוח לאומי), באי-יכולת ליצור קשר טלפוני ולקבל מענה על שאלות ישירות מאגף הרישוי, וכן בהמתנה ממושכת לקבלת התשובות (אף שחשוב לציין כי לפי תשובת אגף הרישוי, בשנת 2012 התקצר באופן ניכר זמן ההמתנה לתשובה, וכיום הוא כחודש וחצי).

בקשיים האמורים נתקל גם מי שפונה לחידוש תג חניה. בהקשר זה יצוין כי עמדת האגודה למלחמה בסרטן היא שיש לתת לחולי סרטן תג חניית נכה זמני לשנה לפחות, כדי למנוע מהם טרטור מיותר". אגב, כל הפניות של חולי סרטן הן לקבלת תג נכה זמני.

פרופ' עפר מרימסקי, רופא מומחה לסרטן ויו"ר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה, מסר למרכז המידע כי "חולים אונקולוגיים בטיפולים כימיים וקרינתיים לטווח קצר זקוקים בהחלט לתג חניה לנכה בתקופת הטיפול".

את עמדת משרד הבריאות בנושא הבהיר בדוח ד"ר בעז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "אם חולה אונקולוגי מגיע למצב של תשישות במהלך טיפולים קרינתיים או כימותרפיים קשים, אפשר לאשר לו תג נכה. התג צריך להינתן רק למי שמוגבל בניידותו באופן קיצוני או שניידותו עלולה להביא להחרפה ניכרת במחלתו".

לא מבדילים בין נכויות

במשרד התחבורה אומרים כי הטענות חסרות כל שחר. "אין כל הקשחה בקריטריונים לקבלת תגי חניה לנכים", מתעקשים שם, "התגים ניתנים על-פי קריטריונים הקבועים בחוק, והזכאות להם נקבעת על-ידי ועדה רפואית מיוחדת, בראשות רופאים מומחים שהוסמכו בתקנות התעבורה".

המסר הזה סותר את מה שנכתב בדוחות של מרכז המחקר של הכנסת (ההדגשות במקור): "לפי מסמך קודם שנכתב בנושא זה, נמצא כי בעקבות גידול ניכר שחל בשנת 2009 במספר הבקשות לתג נכה, הוחלט באגף הרישוי לנקוט מדיניות נוקשה יותר בקביעת הזכאות, כדי שהתגים יינתנו רק לאנשים שאמנם זקוקים להם.

כמו כן הובאה במסמך זה עמדת עמותת 'נגישות ישראל' ומטה מאבק הנכים, שגם הם דורשים להחמיר את כללי הזכאות לתג נכה ואת מדיניות הנפקתם, כך שיינתנו רק לנכי ניידות קשים עקב מחסור במקומות חניה לנכים. הקושי לאכוף את החוק נגד שימוש בלתי הולם ובניגוד לחוק בתג החניה לנכים, גם הוא מניע מרכזי בהקשחת מדיניות אגף הרישוי בכל הקשור לחלוקת תגי חניה לנכים".

הנתונים, אם כן, ברורים. יש בעיה מובנת של דרישות עודפות, וככל הנראה בלתי מוצדקות, לתגי נכה, וגם ארגוני הנכים דורשים להילחם בה. חולי הסרטן, כנראה, משלמים את המחיר. למה? ככל הנראה כי אגף הרישוי אינו יודע להבדיל בין סוגי הנכויות. כך גם נכתב בדוח של מרכז המחקר: "מאגף הרישוי עולה הטענה כי בניגוד למשרד הבריאות או המוסד לביטוח לאומי, אין ברשותו מנגנון רפואי ראוי לערוך קביעות בכל הקשור לזכאות לתג חניה לנכה, וחסרים לו המשאבים וכוח האדם הדרושים לטיפול בפניות".

זאת לא הסתירה היחידה בין הנתונים שקיבלנו ממשרד התחבורה לבין הדוח של מרכז המחקר של הכנסת. במשרד התחבורה נאמר לנו כי "בשנת 2012 בלבד אושרו כ-19 אלף בקשות לקבלת תגי חניה לנכים, בהן כלולות גם בקשות של חולי סרטן וכאלה הנדרשים לטיפולים כימותרפיים". אולם נתונים שהועברו לכנסת ממשרד הרישוי עצמו מדברים על פחות מ-7,500 בקשות שאושרו לכל החולים, המהוות אישור של 42% מסך הבקשות. מהו שיעור הבקשות שאושרו עבור חולי הסרטן? למשרד התחבורה, כאמור, אין נתונים כאלה.

דובר משרד התחבורה אבנר עובדיה מודה בשיחה עם G כי, "יכול להיות שמצב כוח האדם הוא לא אופטימלי", אבל, הוא אומר, "במסגרת מה שקיים כיום עושים את המיטב וזה לא פוגע באיכות של מקבלי החלטות בעניין של תגי חניה.

הקמת מנגנון והרחבתו כרוכות בעלות גבוהה של מיליוני שקלים נוספים. אפשר אולי להעביר את הטיפול למשרד הבריאות או לביטוח לאומי, אבל שינוי המצב במסגרת משרד הרישוי הוא לא ריאלי. מסכים עם הטענה לגבי המשאבים וכוח אדם אבל לא עם התוצאה - המנגנון יכול לגדול אבל התוצאה תהיה אותה תוצאה, זה לא ישנה הרבה, כי מי שמחליט על הנפקת התגים מספיק ראוי ובקיא".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

שי רקנאטי / צילום: מיכה לובטון

משפחת רקנאטי רוכשת את מניות משפחת פדרמן במכבי ת"א במחיר של 50 מיליון דולר

לאחר השלמת בעסקה משפחת רקנאטי תחזיק ב־58% ממניות קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב ● המשמעות המסתמנת היא שאריק שטילמן שנכנס לקבוצה בקול תרועה והבטחות גדולות, ימצא עצמו ככל הנראה מחוץ למבנה הבעלות ● מדובר באחת העסקאות המשמעותיות בספורט הישראלי

אראל מרגלית, מייסד קרן JVP ומרגלית סטארטאפ סיטי / צילום: שחר עזרן

המנכ"ל לשעבר תובע מיליונים מאראל מרגלית והחברה: "הפרו את הסכם הפרישה"

מארק גזית, שכיהן כמנכ"ל תטא ריי במשך עשור, דורש כ־4.5 מיליון שקל בטענה שהחברה וחברת הבת האמריקאית לא קיימו התחייבויות שנקבעו בהסכם פרישתו ● בתביעה נטען גם כי מרגלית, יו"ר החברה הוביל באופן אישי מהלכים שנועדו לסכל את מימוש ההסכמות ● גורם בסביבת החברה: "גזית פוטר משיקולים מקצועיים. פועל בשיטת מצליח לקבל תשלום נוסף על עבודה שלא עשה"

בורסת דרום קוריאה / צילום: Reuters, Chris Jung/NurPhoto

אחרי עליות של מעל 220%: מה עובר על הבורסה "הטובה בעולם"

המדד הקוריאני קפץ ב־220% בשנה וחצי "הודות" לריכוזיות חריגה: שתי מניות מתחום שבבי הזיכרון, סמסונג ו־SK Hynix, מהוות מעל למחצית משוויו, אלא שלאחרונה התמונה התהפכה ● לאומי: "הריכוזיות מובילה לתנודתיות גבוהה, ולא נדיר לראות במדד תנודות יומיות של 5%-8%"

מה צפוי בשקל-דולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

כמעט כל עסק חמישי בישראל מדווח: נפגענו מצניחת הדולר

סקר חדש של הלמ"ס ובנק ישראל מעלה כי כ-20% מהעסקים נפגעו מהיחלשות הדולר בחצי השנה האחרונה, בעיקר בענפי ההייטק והפיננסים ● רק 3% מהמשיבים דיווחו שהושפעו לטובה, ויתר העסקים לא הושפעו משמעותית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

טראמפ באיום נוסף על איראן, ובמסר לישראל: "חושב שתיסוג מלבנון"

נשיא ארה"ב טען: "מגיע להם, הם ביקשו הפסקה להלוויה והתחילו לירות טילים" • הוא הוסיף: "חושב שישראל תיסוג מלבנון" • איראן מאיימת לסגור את מצר הורמוז בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות ● טראמפ: "האיראנים הם סרטן שיש לגדוע" ● באיראן הציעו "פרס" על ראשו של טראמפ: "להרוג אותו בכל מקום שיימצא" ● בישראל עודכנו: בוטל ביקורו של שר ההגנה האמריקאי פיט הגסת' ● עדכונים שוטפים

אסף רפפורט / צילום: עומר הכהן

עמוד אינסטגרם בשווי 80 מיליון שקל: אסף רפפורט השלים את רכישת ישראל בידור

העסקה הבאה של אסף רפפורט בתחום המדיה: קרן מריט, שמובילה גם את עסקת רשת 13, רוכשת 60% מחברת-האם של ישראל בידור, Z Platform, לפי שווי של 80 מיליון שקל ● מייסדי ישראל בידור, האחים דוד ושלמה סער, ימשיכו לנהל באופן עצמאי את הקבוצה, הכוללת מספר ערוצי אינסטגרם וטיקטוק מסחריים מהמובילים בישראל

שכונת רמת אפעל / צילום: תמונה פרטית

"לקוי ופגום, בלתי יעיל ובזבזני": הוועדה המחוזית ת"א תדון בהתנגדויות לבניית 2,500 דירות ברמת אפעל

אחרי שלושה כישלונות רצופים הצליחה רשות מקרקעי ישראל לשווק קרקע ל־73 יחידות דיור בפארק לכיש באשדוד ● רוטשטיין תקים עם שותפה פרויקט בהיקף השקעה המוערך ב-1.22 מיליארד שקל ● עיריית אשקלון מקדמת תוכנית להתחדשות עירונית במרכז העיר ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: מארק ישראל סלם (הארץ), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ימין אופטימי, שמאל חושש: כך הפוליטיקה מעצבת את תפיסת הכלכלה הישראלית

סקר מקיף של המכון למדיניות העם היהודי (JPPI) חושף כיצד העמדה הפוליטית משפיעה על הציון שמקבלת הכלכלה ועל השאלה האם כדאי להשקיע בארץ ● מעבר למספרים, הדוח מציף חשש מקיטוב חברתי ובודק מהו הגיל המועדף לרכישת דירה בישראל

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל; ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל / צילום: Studio Alterego, יח''צ, סטודיו דינו

מה עומד מאחורי מהלך ההשקעה הכפול של לאומי פרטנרס בעסקת הוט מובייל

במסגרת העסקה לרכישת חברת הסלולר, צפוי לאומי להעמיד הלוואה של 700 מיליון שקל שתשמש להחזר חוב למוכר, פטריק דרהי ● בד־בבד ירכוש הבנק באמצעות זרוע ההשקעות שלו, לאומי פרטנרס, 20% מהוט מובייל ושיעור דומה במניות דלק ישראל, שמובילה את עסקת הרכישה

דונלד טראמפ ורג'פ טאיפ ארדואן במפגש באנקרה / צילום: Reuters, Umit Bektas

היממה הדרמטית הזכירה לעולם: המלחמה במזרח התיכון לא קרובה לסיום

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הגיע לפסגת נאט"ו באנקרה ופתח ביממה שהחזירה את המלחמה באיראן למרכז הבמה ● במפרץ, האמירות של טראמפ הופכות למעשים: רצף הפצצות סגרו פעם נוספת את מצר הורמוז, והקפיצו את מחירי הנפט ● לאן הולכים מכאן?

השכר במשק מזנק / אילוסטרציה: Shutterstock

השכר שלכם עלה לאחרונה? הגרף שכדאי להכיר

אם אתם מרגישים שהדיבורים על העלאות שכר נמצאים כמעט בכל מקום, אתם כנראה צודקים ● גרף שפרסם השבוע בנק ישראל גילה כי השכר הריאלי טיפס בשנה האחרונה בחדות - 4.5% ריאלית - ובקצב מואץ מאז מבצע "שאגת הארי" ● אלא שמומחים מזהירים: אם המגמה תימשך, היא עלולה להתגלגל לעליות מחירים נוספות

רחפן FPV בפעולה / צילום: Shutterstock

מיליארד שקל כבר הושקעו: המרוץ טכנולוגי נגד הרחפנים של חיזבאללה

חודשיים לאחר שנתניהו הקצה תקציב של 2 מיליארד שקל למלחמה באיום הרחפנים בצפון, מערכת הביטחון כבר פיזרה מחצית מהסכום במרוץ טכנולוגי נגד השעון ● מפיתוח יירוט עם גלי מיקרו, דרך גדרות לחיתוך הסיב האופטי ועד עסקאות המיליונים עם מאגוס, עין שלישית וקלע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שלומי יוסף, CANDO, Shutterstock

שתי חברות קטנות ומפסידות הנפיקו בתל אביב. מה לגבי היתר?

ירידות השערים בבורסה בחודש החולף קיררו את שוק ההנפקות הלוהט ושלחו חברות שכבר הגישו תשקיפים לבחון את צעדיהן מחדש (אביסרור, רפא, קיסו ועוד) ● למרות ההתקררות, שתי חברות קטנות שעדיין רושמות הפסדים השלימו לאחרונה הנפקה בת"א

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים ביטוח / צילום: נטי לוי

90 מיליון שקל של בכירי מנורה הוקפאו: החשדות וההתפתחויות בפרשת השחיתות בהסתדרות

פרשת השחיתות בהסתדרות שהתפוצצה לפני שמונה חודשים מסתעפת, עם הודעת המשטרה על הקפאת חשבונות של חברת מנורה מבטחים וקברניטיה - בהם מנכ"ל הקבוצה ארי קלמן, מנכ"ל חברת הביטוח מיכאל קלמן והיו"ר יהודה בן אסייאג ● מניית החברה נופלת ביום שאחרי הדיווח ● מהם עיקרי החשדות?

כריכת הספר ''לא סקיצה''

הדרך להצלחה של אנדי וורהול הישראלי

גדעון עמיחי הוא ללא ספק הקריאייטיב הגדול והמוכשר ביותר שהוציא מקרבו ענף הפרסום בישראל ● ספרו החדש מציג סקיצות ששלח למגזין הנודע "ניו יורקר" בעת שהותו בארה"ב, לאחר שהשלים בהצטיינות את לימודיו בבצלאל - ושלא התקבלו

המרוויחות והמפסידות של גל ההנפקות בת''א עד כה / אילוסטרציה: Shutterstock

בצהרי היום התפרסם נתון שגרם למשקיעים בת"א לחייך והרגיע את תופי המלחמה

הצהרות הנשיא טראמפ שלחו גלי הדף ברחבי הכלכלה העולמית והקפיצו את מחירי הנפט, אך בבורסה המקומית נרשמת תגובה יחסית מתונה ● כלכלנים ואנליסטים מציינים כי בעוד שבישראל ישנם גורמים שממתנים את ההשפעה השלילית, השווקים צריכים להיות ערוכים לתנודתיות רבה בהמשך הדרך ● וגם: למה מדד הבנקים עולה בניגוד לרוב השוק?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה במגמה מעורבת; מדד הבנקים טיפס בניגוד ליתר השוק

מדד ת"א 35 ננעל בעלייה מזערית, ת"א 90 השיל מערכו כ-1% ● המסחר התנהל על רקע ההסלמה במזרח התיכון, הבורסות בניו יורק ובאירופה נחלשו ● מחירי הנפט טיפסו במעל 4% ● נאייקס דיווחה על אירוע סייבר בחשבון ענן של אחת מחברות הבת; מסרה כי האירוע נבלם ● אאורה איבדה גובה לאחר שדיווחה על נתוני מכירות דירות ● המניה נופלת, החלום באוויר: בתי ההשקעות מהמרים על אפסייד גדול בספייס אקס

מטה סמסונג בקוריאה הדרומית / צילום: Shutterstock, SUNG YOON JO

בתוך יממה אחת, שני אירועים מהמזרח הנחיתו מכה על מניות השבבים

דוחות ענקית הטכנולוגיה סמסונג לא עמדו בציפיות הגבוהות, ובמקביל דווח כי דיפסיק הסינית מפתחת שבב עצמאי כדי להפחית את התלות באנבידיה ● שני האירועים הציתו גל מימושים בסקטור, שהפך רגיש במיוחד ברמות השיא שלו, וגלי ההדף הורגשו היטב גם בבורסה בתל אביב

דונלד טראמפ בשיחות בפסגת נאט''ו / צילום: ap, Filip Singer

טראמפ תוקף מדינה מפתיעה: "שותפה נוראית, אנשים רעים, אל תדברו איתם"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מחריף את הטון בפסגת נאט"ו באנקרה, תוקף את ספרד וקורא לנתק את כל הסחר איתה, שב על דרישתו לקבל את גרינלנד ומשבח את טורקיה על רקע המלחמה באיראן ● נשיא טורקיה ארדואן שיבח בדבריו את טראמפ ואת הרצון שלו "להשכין שלום"

סניף של רשת פריימרק / צילום: Reuters

שמלה ב-16 דולר לשטיח האדום: כך מתכננת פריימרק לכבוש את אמריקה

רשת האופנה הזולה מאירלנד פותחת עשרות סניפים בארה"ב, ורק החודש מתוכננים עוד שניים ● אפילו שרה ג'סיקה פרקר גויסה לביסוס הפעילות, אך האם זה יפצה על ההיחלשות באירופה?