גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המגזינים של גלובס

למה המדינה לא מעניקה לחולי סרטן תגי חניה לנכים?

האגודה למלחמה בסרטן: בשנתיים האחרונות חלה הקשחה בתנאים לקבלת תגי נכה לחולים ■ משרד התחבורה: "מי שמחליט על הנפקת התגים ראוי ובקיא"

הסרטן כבר הטיל את גרורותיו ברחבי גופה של א', 35, עם החמרה ריאתית. היא אינה מסוגלת ללכת באופן יציב ותלויה לחלוטין בסביבתה. בביטוח הלאומי היא מוכרת כבעלת מאה אחוזי נכות. גם בגופו של ד', 65, התפשט הסרטן. הוא עובר טיפולים קשים ומתנייד באמצעות כיסא גלגלים. המשותף לשניהם, ולרבים כמותם, הוא קבלת ההודעה הבאה ממשרד הרישוי: "אין באפשרותנו לאשר את בקשתך לקבלת תג נכה, שכן על-פי מסמכים שהגשת לצורך זה, לא מתקיים התנאי הקבוע בחוק כי תנועתך בדרכים ללא רכב עלולה לערער את מצבך הרפואי".

באגודה למלחמה בסרטן אומרים שלא מדובר במקרים בודדים, ושבשנתיים האחרונות נדמה שחלה הקשחה בטיפול בבקשות של חולי הסרטן לתגי חניה לנכים. ולא, לא מדובר במקרים קלים או בהתפנקות, אלא במקרים קיצוניים ביותר של חולים, שהצורך שלהם בקבלת התגים הוא ברור.

אירית גולדשטיין, עובדת סוציאלית מחוזית של האגודה למלחמה בסרטן, מספרת כי מדי שבוע היא מקבלת עשרות פניות של חולים שבקשתם נדחתה.

"במשרד הרישוי לא מבינים את מצבם של החולים, שולחים אותם להביא אישור מאורתופד", אומרת אורית שפירא, מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה. "הבעיה של חולי סרטן אינה אורתופדית; דרוש אונקולוג. לא ייתכן שהביטוח הלאומי, שהוא גוף ביורוקרטי מאוד, מבין שחולי הסרטן הם משהו אחר, ומשרד הרישוי לא מבין".

שפירא מציינת כי בקשות שנדחו מאושרות לבסוף רק לאחר שהאגודה פונה בעצמה למשרד הרישוי, "אם כי יש חולים שמתייאשים ובוחרים לא לעבור את הטרטור שבו הם נאלצים שוב ושוב להמציא אישורים. במקרה של הורים לילדים חולים הבעיה חמורה יותר. יש הורים שפשוט מוותרים - חונים רחוק ולוקחים את הילד על הידיים. הם גם ככה סובלים, למה הורים של ילדה בת 16 עם לוקמיה צריכים לנסוע איתה במונית כל הזמן?".

סרבול ביורוקרטי

לפני כחודש וחצי הגיש מרכז המחקר של הכנסת דוח מיוחד בנושא. הליקויים שעולים ממנו אינם משתמעים לשתי פנים (ההדגשות במקור): "בדוח נציב תלונות הציבור נקבע כי יש סרבול ביורוקרטי בטיפול בפניות לקבלת תג חניה לנכה, ועקב כך נגרמים עיכובים המטילים מעמסה נוספת על המוגבלים בניידותם או על מלוויהם הצמודים.

הסרבול מתבטא בדרישה להמציא טפסים ומסמכים רבים )בהליך מקביל להסדרת זכויות כלכליות במוסד לביטוח לאומי), באי-יכולת ליצור קשר טלפוני ולקבל מענה על שאלות ישירות מאגף הרישוי, וכן בהמתנה ממושכת לקבלת התשובות (אף שחשוב לציין כי לפי תשובת אגף הרישוי, בשנת 2012 התקצר באופן ניכר זמן ההמתנה לתשובה, וכיום הוא כחודש וחצי).

בקשיים האמורים נתקל גם מי שפונה לחידוש תג חניה. בהקשר זה יצוין כי עמדת האגודה למלחמה בסרטן היא שיש לתת לחולי סרטן תג חניית נכה זמני לשנה לפחות, כדי למנוע מהם טרטור מיותר". אגב, כל הפניות של חולי סרטן הן לקבלת תג נכה זמני.

פרופ' עפר מרימסקי, רופא מומחה לסרטן ויו"ר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה, מסר למרכז המידע כי "חולים אונקולוגיים בטיפולים כימיים וקרינתיים לטווח קצר זקוקים בהחלט לתג חניה לנכה בתקופת הטיפול".

את עמדת משרד הבריאות בנושא הבהיר בדוח ד"ר בעז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "אם חולה אונקולוגי מגיע למצב של תשישות במהלך טיפולים קרינתיים או כימותרפיים קשים, אפשר לאשר לו תג נכה. התג צריך להינתן רק למי שמוגבל בניידותו באופן קיצוני או שניידותו עלולה להביא להחרפה ניכרת במחלתו".

לא מבדילים בין נכויות

במשרד התחבורה אומרים כי הטענות חסרות כל שחר. "אין כל הקשחה בקריטריונים לקבלת תגי חניה לנכים", מתעקשים שם, "התגים ניתנים על-פי קריטריונים הקבועים בחוק, והזכאות להם נקבעת על-ידי ועדה רפואית מיוחדת, בראשות רופאים מומחים שהוסמכו בתקנות התעבורה".

המסר הזה סותר את מה שנכתב בדוחות של מרכז המחקר של הכנסת (ההדגשות במקור): "לפי מסמך קודם שנכתב בנושא זה, נמצא כי בעקבות גידול ניכר שחל בשנת 2009 במספר הבקשות לתג נכה, הוחלט באגף הרישוי לנקוט מדיניות נוקשה יותר בקביעת הזכאות, כדי שהתגים יינתנו רק לאנשים שאמנם זקוקים להם.

כמו כן הובאה במסמך זה עמדת עמותת 'נגישות ישראל' ומטה מאבק הנכים, שגם הם דורשים להחמיר את כללי הזכאות לתג נכה ואת מדיניות הנפקתם, כך שיינתנו רק לנכי ניידות קשים עקב מחסור במקומות חניה לנכים. הקושי לאכוף את החוק נגד שימוש בלתי הולם ובניגוד לחוק בתג החניה לנכים, גם הוא מניע מרכזי בהקשחת מדיניות אגף הרישוי בכל הקשור לחלוקת תגי חניה לנכים".

הנתונים, אם כן, ברורים. יש בעיה מובנת של דרישות עודפות, וככל הנראה בלתי מוצדקות, לתגי נכה, וגם ארגוני הנכים דורשים להילחם בה. חולי הסרטן, כנראה, משלמים את המחיר. למה? ככל הנראה כי אגף הרישוי אינו יודע להבדיל בין סוגי הנכויות. כך גם נכתב בדוח של מרכז המחקר: "מאגף הרישוי עולה הטענה כי בניגוד למשרד הבריאות או המוסד לביטוח לאומי, אין ברשותו מנגנון רפואי ראוי לערוך קביעות בכל הקשור לזכאות לתג חניה לנכה, וחסרים לו המשאבים וכוח האדם הדרושים לטיפול בפניות".

זאת לא הסתירה היחידה בין הנתונים שקיבלנו ממשרד התחבורה לבין הדוח של מרכז המחקר של הכנסת. במשרד התחבורה נאמר לנו כי "בשנת 2012 בלבד אושרו כ-19 אלף בקשות לקבלת תגי חניה לנכים, בהן כלולות גם בקשות של חולי סרטן וכאלה הנדרשים לטיפולים כימותרפיים". אולם נתונים שהועברו לכנסת ממשרד הרישוי עצמו מדברים על פחות מ-7,500 בקשות שאושרו לכל החולים, המהוות אישור של 42% מסך הבקשות. מהו שיעור הבקשות שאושרו עבור חולי הסרטן? למשרד התחבורה, כאמור, אין נתונים כאלה.

דובר משרד התחבורה אבנר עובדיה מודה בשיחה עם G כי, "יכול להיות שמצב כוח האדם הוא לא אופטימלי", אבל, הוא אומר, "במסגרת מה שקיים כיום עושים את המיטב וזה לא פוגע באיכות של מקבלי החלטות בעניין של תגי חניה.

הקמת מנגנון והרחבתו כרוכות בעלות גבוהה של מיליוני שקלים נוספים. אפשר אולי להעביר את הטיפול למשרד הבריאות או לביטוח לאומי, אבל שינוי המצב במסגרת משרד הרישוי הוא לא ריאלי. מסכים עם הטענה לגבי המשאבים וכוח אדם אבל לא עם התוצאה - המנגנון יכול לגדול אבל התוצאה תהיה אותה תוצאה, זה לא ישנה הרבה, כי מי שמחליט על הנפקת התגים מספיק ראוי ובקיא".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

הימים הטובים ביותר בבורסה מגיעים בדיוק כשלא מצפים להם

רוצים להשיג את התשואה הממוצעת של ה־S&P 500? קחו בחשבון תקופות אדומות - 19 מתוך 20 הימים החזקים ביותר של המדד בכ־70 השנים האחרונות הגיעו כשהיה עמוק בשוק דובי ● השאלה היא: האם יש לכם את אורך הנשימה הדרוש לשרוד ירידות תלולות ולהימנע מתזמון השוק ● המחשבון

מערכת חינוך על סף קריסה. מה יציל אותה? / צילום: Shutterstock

מורים יעברו לאחריות הרשויות המקומיות? המהפכה שמתכנן האוצר למערכת החינוך

תוכנית מגירה באוצר מציעה שינוי שורשי בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים ● במוקד: העברת העסקת המורים והניהול השוטף מירושלים לרשויות המקומיות, כפי שנהוג בסקנדינביה ובארה"ב ● שרי ומנכ"לי משרד החינוך לשעבר חלוקים: ניעור הכרחי או מתכון לאי־שוויון?

נתב''ג בשעת עומס / צילום: Ken Whitman

"משבר תעופתי חמור ביותר": האזהרה של האוצר והמתקפה על רש"ת

משרד האוצר מזהיר כי ללא הקמת שדות תעופה משלימים בתוך עשור, ישראל תעמוד בפני משבר תעופתי חמור ● כמו כן, האוצר תוקף את רשות שדות התעופה על חוסר יעילות, שכר מנופח והתנגדות להפרטת השדות החדשים באמצעות זכיינים פרטיים

גיל גירון ורמי נוסבאום / צילום: ניב קנטור

באשטרום צופים מתי שוק הדיור ייצא מההאטה; המניה מאבדת גובה

קבוצת אשטרום פרסמה תוצאותיה לרבעון השני, ומציגה הפסד על רקע הוצאות מימון גבוהות ● כמה דירות נמכרו בפרויקטים הגדולים בת"א והצפי להתאוששות של שוק המגורים בשנה הבאה

מימין: שי מימוני, קובי גרדי, מיכאל רצון, ראם רצון, יוסי ברק, עודד רצון / צילום: איל אפרתי

מאמינה בשותפויות: המהלך החדש של חברת אב-גד

ברק פיננסים תשקיע כ-49 מיליון שקל ותחזיק 49% בחברה חדשה עם אב-גד, שתקלוט 24 פרויקטים במרכז הארץ ● בנק הפועלים משקיע כחצי מיליון שקל בהקמת מרחב קהילתי, בית קפה וחלל עבודה בכיכר חרמון בקריית שמונה ● וסמסונג תעלה סדרת רשת בנוסף לקמפיין אופנה כדי לקדם את המוצר החדש שלה ● אירועים ומינויים

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

הישראלים מעדיפים את חברות התעופה המקומיות - תיקון והבהרה

בעקבות טעות מדידה של חברת שופ אנליטיקס, שעליה מתבססים נתוני מדד רכישות הישראלים באונליין, אנחנו מפרסמים מחדש את הטבלה המסכמת של חודש יולי

חתן פרס נובל שיניה ימאנקה, בראש הרשימה / צילום: Reuters, Kyodo

חיזוק שרירים והצערת תאים: מחקרי הלונג'ביטי החמים

רשימת 12 חוקרי הלונג'ביטי הבולטים בעולם של מגזין TIME מגלה לאן מתקדם מדע אריכות החיים ● וגם: מי עשויים להיכנס לרשימה של שנה הבאה? ● מדעי אריכות החיים, מדור חדש 

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה מארק קרני (ארכיון) / צילום: ap, Evan Vucci

״דולר מול דולר״: התשובה הקנדית למכסים של טראמפ

קנדה מטילה מכסי תגמול של עד 50% על יותר מ־700 מוצרים אמריקאיים, בהיקף של כ־20 מיליארד דולר, בתגובה למכסים שהטיל טראמפ ● המהלך מגיע לאחר שהמשא ומתן על הסכם סחר בין המדינות התפוצץ ברגע האחרון ● במקביל, אוטווה הכריזה על חבילת סיוע של 7.5 מיליארד דולר לעסקים ולעובדים שייפגעו

משטרת ישראל / צילום: Shutterstock

עובדת בנק נדקרה בתל אביב, מצבה בינוני

לפני זמן קצר התקבל דיווח במוקד המשטרה על אירוע דקירה בבנק ברחוב סלמה בתל אביב ● כוחות הגיעו למקום ועצרו את החשוד ● הפצועה פונתה במצב בינוני לקבלת טיפול רפואי

מייסדי פאפאיה גיימינג, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

"אור ירוק" להסדר: בית המשפט מינה מנהל הסדר לפאפאיה גיימינג והקפיא את ההליכים נגדה

בית המשפט המחוזי בת"א מינה את עו"ד גיל אורן למנהל ההסדר של פאפאייה גיימינג והעניק לה עיכוב הליכים זמני, המצטרף להחלטת בית המשפט בדלאוור ● השופטת הבהירה כי גיבוש ההסדר יחייב מודל משולב הכולל תרומת בעלים ואיתור משקיע, על רקע חוב של 718 מיליון דולר שעל ההחלטה לגביו בכוונת החברה לערער

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

קנסות בעשרות מיליוני שקלים: האכיפה נגד חסימת יבוא מקביל עולה שלב

רשות התחרות הגבירה בחודשים האחרונים את הבדיקות היזומות נגד יבואנים רשמיים, כחלק ממאבק לצמצום הפגיעה ביבוא המקביל ● המהלך מתבסס על תיקון לחוק שנכנס לתוקף לפני כשלוש שנים ● בשלב זה, בהיעדר נתונים לא ברור אם האכיפה אכן משפיעה על הוזלת המחירים

משרדי חברת טבע / צילום: סיון פרג'

העיתון של ארדואן הודיע: פתחנו בחקירה נגד טבע

רשות התחרות בטורקיה פתחה בחקירה נגד חברת התרופות טבע בחשד שנקטה מהלכים להגבלת התחרות בשוק התרופות הגנריות, בין היתר באמצעות שימוש אסטרטגי בהליכי פטנטים והצגת מידע מטעה לכאורה לרשויות הבריאות ● החברה: "מדובר בהליך הנוגע לתרופת הקופקסון מהעבר, ונשתף פעולה עם הרשויות"

מורה בכיתה / אילוסטרציה: Shutterstock

חשבנו שרמת התלמידים בארץ בעייתית, עכשיו בואו נדבר על המורים

מחקר חדש חושף כי המורים בישראל מציגים כישורים נמוכים מהממוצע האקדמי, עם פערים חריפים במקצועות המדעיים ● כמו כן, 78% בלבד מהמורים בישראל הם בעלי תואר אקדמי לעומת 84% ב-OECD

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

דוחות פרטנר מגלים: כמה שווה לחברת סלולר כל לקוח?

הכנסות פרטנר ירדו ב-1.5% ל-790 מיליון שקל, אך הרווח התפעולי וה-EBITDA המשיכו לצמוח ● החברה חצתה לראשונה את רף מיליון מנויי ה-5G, לצד גידול במספר מנויי האינטרנט והטלוויזיה ● פרטנר ממתינה להכרעת בית המשפט לגבי חלוקת הדיבידנד המיוחד ● המנכ"ל גבאי על התנגדות מחזיקי האג"ח: "רמת הסיכון עבורם היא אפס, לא הייתה שום סיבה שלא יצביעו בעד. שוקלים לבקש הצבעה חוזרת"

חגי שלום, בעלי קבוצת טיב טעם / צילום: אלעד גוטמן

כדי לשמור על הסניף פתוח בשבת: טיב טעם רוכשת קרקע באשדוד ב־41 מיליון שקל

טיב טעם נערכת לאפשרות שתידרש לעזוב ב־2029 את הסניף הקיים בסטאר סנטר, ורכשה קרקע באשדוד ב־40.8 מיליון שקל להקמת סניף חדש ● המהלך מתבצע על רקע תביעת פינוי שהגישו בעלי הנכס והסתיימה בפשרה, וחששות מסוגיות דת וכשרות ● במקביל, הרשת מסכמת את הרבעון הטוב בתולדותיה עם רווח של 25.4 מיליון שקל, והמניה מזנקת

מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החשבת הכללית במשרד האוצר / צילום: חיים צח - לע''מ

בשיתוף צה"ל: החשבת הכללית מקדמת מערכת חדשה לפיקוח על תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי משרד האוצר ומערכת הביטחון סיכמו על הקמת מערכת פיקוח חדשה לתקציב הביטחון ● המערכת תאפשר שיקוף מלא ובזמן אמת של התקשרויות גופי הביטחון מול אגף החשב הכללי ● עם זאת, הממונה על התקציבים מתנגד למהלך וסבור שהוא לא מספק

ניר כהן, מנכ''ל הראל ביטוח בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים / צילום: טל שחר

שיחות המשקיעים: כך חגגו בהראל את ההישג במדד המותגים של גלובס

לצד רווח נקי של כ-1.02 מיליארד שקל ברבעון השני, מנכ"ל הראל, ניר כהן בחר לחתום את שיחת המשקיעים בהישג אחר ● כהן התגאה בכך שהראל היא חברת הביטוח והפיננסים היחידה שנכנסה למדד המותגים של גלובס ● "זה לא רק עניין של היכרות, אלא באיזו מידה הלקוח סומך ומעריך את המותג - מדובר במנוף עסקי קדימה"

איליה סוצקבר / צילום: Reuters, AMIR COHEN

השקעה מאנבידיה ומועד השקה משוער: פרטים חדשים על המיזם של איליה סוצקבר

כשלוש שנים לאחר שעזב את OpenAI, איליה סוצקבר מתקרב להשקת המוצר של SSI, הסטארט־אפ שלו ● החברה, שכבר גייסה 7 מיליארד דולר, מיועדת לפתור את מגבלת הזיכרון של מודלים קיימים ולאפשר להם להתאים את עצמם אישית למשתמש בזמן אמת

גיל אגמון, מנכ''ל ובעל השליטה בדלק רכב / צילום: אוהד רומנו

גיל אגמון מנצל את הירידות בדלק רכב לרכישת מניות מאסיבית

המנכ"ל גיל אגמון רכש מניות של החברה תמורת כ-148 מיליון שקל והעלה את שיעור ההחזקה שלו בה מכ-49% לכ-56% ● המניה ירדה בכ-67% מאז שיאה האחרון

מסעדת קיסו / צילום: יואב גורין

המניות שהיו הלהיט של הבורסה ועכשיו צונחות בעשרות אחוזים

תחום המזון היה אחד הלוהטים בבורסה השנה עם גל הנפקות ואפילו מדד ענפי ● אלא שבחודשים האחרונים נראה שהטרנד דעך, מניות הענף צוללות בעשרות אחוזים ולגלובס נודע שגם ההנפקה שתוכננה לקיסו שוב נדחית ● האם דווקא הדעיכה היא הזדמנות השקעה?