גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  המגזינים של גלובס

למה המדינה לא מעניקה לחולי סרטן תגי חניה לנכים?

האגודה למלחמה בסרטן: בשנתיים האחרונות חלה הקשחה בתנאים לקבלת תגי נכה לחולים ■ משרד התחבורה: "מי שמחליט על הנפקת התגים ראוי ובקיא"

כסא גלגלים / צילום: thinkstock
כסא גלגלים / צילום: thinkstock

הסרטן כבר הטיל את גרורותיו ברחבי גופה של א', 35, עם החמרה ריאתית. היא אינה מסוגלת ללכת באופן יציב ותלויה לחלוטין בסביבתה. בביטוח הלאומי היא מוכרת כבעלת מאה אחוזי נכות. גם בגופו של ד', 65, התפשט הסרטן. הוא עובר טיפולים קשים ומתנייד באמצעות כיסא גלגלים. המשותף לשניהם, ולרבים כמותם, הוא קבלת ההודעה הבאה ממשרד הרישוי: "אין באפשרותנו לאשר את בקשתך לקבלת תג נכה, שכן על-פי מסמכים שהגשת לצורך זה, לא מתקיים התנאי הקבוע בחוק כי תנועתך בדרכים ללא רכב עלולה לערער את מצבך הרפואי".

באגודה למלחמה בסרטן אומרים שלא מדובר במקרים בודדים, ושבשנתיים האחרונות נדמה שחלה הקשחה בטיפול בבקשות של חולי הסרטן לתגי חניה לנכים. ולא, לא מדובר במקרים קלים או בהתפנקות, אלא במקרים קיצוניים ביותר של חולים, שהצורך שלהם בקבלת התגים הוא ברור.

אירית גולדשטיין, עובדת סוציאלית מחוזית של האגודה למלחמה בסרטן, מספרת כי מדי שבוע היא מקבלת עשרות פניות של חולים שבקשתם נדחתה.

"במשרד הרישוי לא מבינים את מצבם של החולים, שולחים אותם להביא אישור מאורתופד", אומרת אורית שפירא, מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה. "הבעיה של חולי סרטן אינה אורתופדית; דרוש אונקולוג. לא ייתכן שהביטוח הלאומי, שהוא גוף ביורוקרטי מאוד, מבין שחולי הסרטן הם משהו אחר, ומשרד הרישוי לא מבין".

שפירא מציינת כי בקשות שנדחו מאושרות לבסוף רק לאחר שהאגודה פונה בעצמה למשרד הרישוי, "אם כי יש חולים שמתייאשים ובוחרים לא לעבור את הטרטור שבו הם נאלצים שוב ושוב להמציא אישורים. במקרה של הורים לילדים חולים הבעיה חמורה יותר. יש הורים שפשוט מוותרים - חונים רחוק ולוקחים את הילד על הידיים. הם גם ככה סובלים, למה הורים של ילדה בת 16 עם לוקמיה צריכים לנסוע איתה במונית כל הזמן?".

סרבול ביורוקרטי

לפני כחודש וחצי הגיש מרכז המחקר של הכנסת דוח מיוחד בנושא. הליקויים שעולים ממנו אינם משתמעים לשתי פנים (ההדגשות במקור): "בדוח נציב תלונות הציבור נקבע כי יש סרבול ביורוקרטי בטיפול בפניות לקבלת תג חניה לנכה, ועקב כך נגרמים עיכובים המטילים מעמסה נוספת על המוגבלים בניידותם או על מלוויהם הצמודים.

הסרבול מתבטא בדרישה להמציא טפסים ומסמכים רבים )בהליך מקביל להסדרת זכויות כלכליות במוסד לביטוח לאומי), באי-יכולת ליצור קשר טלפוני ולקבל מענה על שאלות ישירות מאגף הרישוי, וכן בהמתנה ממושכת לקבלת התשובות (אף שחשוב לציין כי לפי תשובת אגף הרישוי, בשנת 2012 התקצר באופן ניכר זמן ההמתנה לתשובה, וכיום הוא כחודש וחצי).

בקשיים האמורים נתקל גם מי שפונה לחידוש תג חניה. בהקשר זה יצוין כי עמדת האגודה למלחמה בסרטן היא שיש לתת לחולי סרטן תג חניית נכה זמני לשנה לפחות, כדי למנוע מהם טרטור מיותר". אגב, כל הפניות של חולי סרטן הן לקבלת תג נכה זמני.

פרופ' עפר מרימסקי, רופא מומחה לסרטן ויו"ר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה, מסר למרכז המידע כי "חולים אונקולוגיים בטיפולים כימיים וקרינתיים לטווח קצר זקוקים בהחלט לתג חניה לנכה בתקופת הטיפול".

את עמדת משרד הבריאות בנושא הבהיר בדוח ד"ר בעז לב, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות: "אם חולה אונקולוגי מגיע למצב של תשישות במהלך טיפולים קרינתיים או כימותרפיים קשים, אפשר לאשר לו תג נכה. התג צריך להינתן רק למי שמוגבל בניידותו באופן קיצוני או שניידותו עלולה להביא להחרפה ניכרת במחלתו".

לא מבדילים בין נכויות

במשרד התחבורה אומרים כי הטענות חסרות כל שחר. "אין כל הקשחה בקריטריונים לקבלת תגי חניה לנכים", מתעקשים שם, "התגים ניתנים על-פי קריטריונים הקבועים בחוק, והזכאות להם נקבעת על-ידי ועדה רפואית מיוחדת, בראשות רופאים מומחים שהוסמכו בתקנות התעבורה".

המסר הזה סותר את מה שנכתב בדוחות של מרכז המחקר של הכנסת (ההדגשות במקור): "לפי מסמך קודם שנכתב בנושא זה, נמצא כי בעקבות גידול ניכר שחל בשנת 2009 במספר הבקשות לתג נכה, הוחלט באגף הרישוי לנקוט מדיניות נוקשה יותר בקביעת הזכאות, כדי שהתגים יינתנו רק לאנשים שאמנם זקוקים להם.

כמו כן הובאה במסמך זה עמדת עמותת 'נגישות ישראל' ומטה מאבק הנכים, שגם הם דורשים להחמיר את כללי הזכאות לתג נכה ואת מדיניות הנפקתם, כך שיינתנו רק לנכי ניידות קשים עקב מחסור במקומות חניה לנכים. הקושי לאכוף את החוק נגד שימוש בלתי הולם ובניגוד לחוק בתג החניה לנכים, גם הוא מניע מרכזי בהקשחת מדיניות אגף הרישוי בכל הקשור לחלוקת תגי חניה לנכים".

הנתונים, אם כן, ברורים. יש בעיה מובנת של דרישות עודפות, וככל הנראה בלתי מוצדקות, לתגי נכה, וגם ארגוני הנכים דורשים להילחם בה. חולי הסרטן, כנראה, משלמים את המחיר. למה? ככל הנראה כי אגף הרישוי אינו יודע להבדיל בין סוגי הנכויות. כך גם נכתב בדוח של מרכז המחקר: "מאגף הרישוי עולה הטענה כי בניגוד למשרד הבריאות או המוסד לביטוח לאומי, אין ברשותו מנגנון רפואי ראוי לערוך קביעות בכל הקשור לזכאות לתג חניה לנכה, וחסרים לו המשאבים וכוח האדם הדרושים לטיפול בפניות".

זאת לא הסתירה היחידה בין הנתונים שקיבלנו ממשרד התחבורה לבין הדוח של מרכז המחקר של הכנסת. במשרד התחבורה נאמר לנו כי "בשנת 2012 בלבד אושרו כ-19 אלף בקשות לקבלת תגי חניה לנכים, בהן כלולות גם בקשות של חולי סרטן וכאלה הנדרשים לטיפולים כימותרפיים". אולם נתונים שהועברו לכנסת ממשרד הרישוי עצמו מדברים על פחות מ-7,500 בקשות שאושרו לכל החולים, המהוות אישור של 42% מסך הבקשות. מהו שיעור הבקשות שאושרו עבור חולי הסרטן? למשרד התחבורה, כאמור, אין נתונים כאלה.

דובר משרד התחבורה אבנר עובדיה מודה בשיחה עם G כי, "יכול להיות שמצב כוח האדם הוא לא אופטימלי", אבל, הוא אומר, "במסגרת מה שקיים כיום עושים את המיטב וזה לא פוגע באיכות של מקבלי החלטות בעניין של תגי חניה.

הקמת מנגנון והרחבתו כרוכות בעלות גבוהה של מיליוני שקלים נוספים. אפשר אולי להעביר את הטיפול למשרד הבריאות או לביטוח לאומי, אבל שינוי המצב במסגרת משרד הרישוי הוא לא ריאלי. מסכים עם הטענה לגבי המשאבים וכוח אדם אבל לא עם התוצאה - המנגנון יכול לגדול אבל התוצאה תהיה אותה תוצאה, זה לא ישנה הרבה, כי מי שמחליט על הנפקת התגים מספיק ראוי ובקיא".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

המפגש בין רה''מ נתניהו לנוסעי טיסת פליי דובאי / צילום: קובי גדעון, לע''מ

אחרי הסערה והסרת האחריות: רה"מ הנחה לבדוק את אבטחת התעופה הזרה

ראש המל"ל שמואל בן עזרא יתבקש למנות בודק לבחינה יסודית של כלל היבטי אבטחת התעופה האזרחית הזרה לישראל • זאת לאחר שב-2024 המליץ מבקר המדינה לקיים עבודת מטה בנושא, ובצל הטענות במשרד התחבורה כי אין בידיו יכולת לבצע בדיקה מודיעינית של טייסים וצוותי אוויר זרים

מטוס של אתיופיאן איירליינס / צילום: Shutterstock

טסים למזרח עם קונקשן? כך לא תצטרכו לעבור בדובאי

מלבד האפשרות של איתיחאד וחלק מהחברות הישראליות שטסות ישירות, בדיקת חברת התיירות גוליבר מעלה כי ניתן להגיע ליעדים המבוקשים במזרח דרך יעדי ביניים שונים - בהם אדיס אבבה, טשקנט, אמסטרדם ופרנקפורט - זאת במחירים תחרותיים ובמקרים מסוימים גם עם זמני המתנה נוחים

הדירה ברחוב אלחנן 24 בחיפה / צילום: פרטי

חיפה: דירה שקטנה מהמרפסת שלה נמכרה ב־1.55 מיליון שקל

מתחילת השנה היו בחיפה כ־200 עסקאות בדירות בנות שני חדרים ● המיוחד בדירה: המרפסת שלה היא בשטח של 63 מ"ר, וחדר השינה הוא גם הממ"ד

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

בגלל חשדות לפרוטקשן: נשלל רישיון חברת האבטחה אלופים בביטחון בע"מ

משרד המשפטים קבע כי החברה שימשה כסות חשבונאית למנגנון גביית דמי חסות ברחבי הארץ, במסגרתו קבלנים ואנשי עסקים נדרשו לשלם עבור שירותי שמירה באתרי בנייה - ובמקרים מסוימים כלל לא קיבלו שמירה בפועל • נגד החברה והמעורבים הוגש כתב אישום בגין גביית דמי חסות והלבנת הון

פדרו סנצ'ז, ראש ממשלת ספרד / צילום: ap, Omar Havana

ראש ממשלת ספרד הכריז על בחירות בזק

ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז הכריז הבוקר על הקדמת הבחירות, שתוכננו להתקיים בעוד פחות משנה ● התזמון נובע מהפגנות נגד מחירי הדיור שפרצו בערים גדולות בספרד בשבוע האחרון

זנב המטוס של פליי דובאי נפגע כתוצאה מהצניחה המהירה / צילום: לפי סעיף 27 א'

מבצע ישראלי? הקונספירציות סביב פליי דובאי שהשתלטו על הרשת

האירוע החריג באוויר הפך במהירות לזירת דיסאינפורמציה, שכמובן הופנתה גם נגד ישראל ● אלה הטענות שהופצו - והתנפצו במבחן העובדות ● המשרוקית של גלובס

איתי דנקנר

מגיע מקשת: זה מנכ"ל חדשות 13 החדש

איתי דנקנר, סמנכ”ל לוח השידורים בקשת 12 ולשעבר עורך "אולפן שישי", מונה למנכ"ל חדשות 13 ויחליף בתפקיד את טלי בן עובדיה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה: שניידר אלקטריק נחתכת בעקבות עסקת רכישה

בורסות אירופה נסחרות במגמה מעורבת, כשבורסת פריז בולטת לשלילה בעקבות צניחת מניית שניידר אלקטריק שמשלימה עסקת ענק בארה"ב ● האירו נופל לרמתו הנמוכה ביותר מאז מאי 2025 ● החוזים העתידיים בוול סטריט מצביעים על פתיחה יציבה עם נטייה לירידות קלות ● מדד הניקיי היפני שמר על המומנטום וננעל בעלייה של 2.4% ● מחירי הנפט ממשיכים לרדת כשה-WTI צולל מתחת ל-90 דולר

רכבים שרופים כחלק מתופעת הפרוטקשן (ארכיון) / צילום: כב''ה צפון

רשות המסים תפצה עסקים שנפגעו מפרוטקשן. כך זה יעבוד

במסגרת תוכנית פיילוט, בעלי עסקים שרכוש העסק או בית מגוריהם נפגעו בעקבות סירוב לשלם דמי חסות או בעקבות הגשת תלונה במשטרה, יוכלו להגיש תביעה לפיצוי בגין הנזק הישיר שנגרם להם

מחירי הדלק / צילום: טלי בוגדנובסקי

הלילה: מחיר הדלק יירד ב-50 אגורות

הורדת מס הבלו תיכנס הלילה לתוקף, ומחיר ליטר דלק בנזין יירד ל-7.77 שקלים

קמרי - רשת זלמנ'ס / צילום: באדיבות קמרי קמעונאות

ב-3.5 מיליון שקל: 50% מרשת הנקניקיות זלמנ'ס נמכרת

קמרי קמעונאות תשלם כ-3.5 מיליון שקל, בעסקה המשקפת לרשת הנקניקיות זלמנ'ס שווי של כ-7 מיליון שקל ● השותפים מתכננים להרחיב את הרשת מ-12 לכ-20 סניפים עד סוף השנה ובהמשך לכ-40 סניפים ברחבי הארץ

Galaxy Z Flip 8 / צילום: יח''צ

הסמארטפון המתקפל המוצדק היחיד בשוק

ה־Galaxy Z Flip 8 של סמסונג מקבל מסך חיצוני גדול ושימושי ועיצוב דק שממצה סוף־סוף את יתרון המתקפל ● המצלמה והסוללה נותרו כמעט ללא שינוי

מטוס של פליי דובאי / צילום: Shutterstock, Dmitriy Feldman svarshik

לאיזה מקום הגיעה פליי דובאי ב"דירוג חברות התעופה הבטוחות"?

עפ"י "דירוג חברות התעופה הבטוחות ביותר לשנת 2026" של אתר הדירוג הנחשב AirlineRatings שפורסם בתחילת השנה, פליי דובאי דורגה במקום הרביעי מבין חברות הלואו קוסט ● בין הקריטריונים שנבדקו: גיל הצי, אירועים חמורים, הכשרת טייסים ומבדקי בטיחות בינלאומיים ● ולאיזה מקום הגיעו חברות התעופה הישראליות?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף

האח של הסנגור, הבורר הידוע וחברת הנדל"ן: כך מנסים לבטל חיוב של 55 מיליון שקל

שותפות האחים סבירסקי הגישה לבית המשפט בקשה לביטול פסק בוררות שניתן נגדה ע"י השופט בדימוס איתן אורנשטיין, בטענה חריגה כי אורנשטיין לא גילה שסנגורו הוא אחיו של עורך דין המייצג בהליכים אחרים את החברה הזוכה בבוררות – בולווארד טרה

חברי קבוצת ''המכנה'' / צילום: סנאפ - המרכז החברתי לצילום

שלוש שנים למתקפת חמאס: יוזמה חדשה יוצאת לדרך

קבוצת "המכנה", הכוללת משפחות שכולות, שורדי שבי, בני משפחותיהם ונפגעי המלחמה והטרור, פועלת לפתרון אסטרטגי לבעיית הקיטוב בישראל ● ביל אקמן יגיע לישראל בסוף החודש, המפגש של שלו חוליו ופיטר תי'ל, וקמפיין הטלוויזיה החדש של ישראייר אחרי שנים של היעדרות מהמסך ● אירועים ומינויים

נתניהו, טראמפ, בן ראשיד ובן זאיד בטקס החתימה על הסכמי אברהם. ספטמבר 2020 / צילום: אבי אוחיון - לע''מ

איך תשפיע פרשת טיסת פליי דובאי על הסכמי אברהם? מומחים מסבירים

ניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי חשף כשלי ביטחון ותעופה, אך לפי המומחים אינו צפוי לערער את היחסים האסטרטגיים בין ישראל לאיחוד האמירויות ● עם זאת, האירוע מדגיש את ההתקרבות בין סעודיה לאמירויות ואת ההתחזקות של הקו האנטי־ישראלי של עומאן ושל קשריה עם איראן

דרכונים / צילום: Shutterstock

רוצים דרכון זר? המדינה שתעניק לכם אזרחות תמורת מאות אלפי דולרים

ארגנטינה תאפשר לזרים לקבל אזרחות בתמורה לתרומה של 350 אלף דולר או לרכישת אג"ח ממשלתיות ב־800 אלף דולר, בעוד המבקשים לא יידרשו להתגורר במדינה ● התוכנית נועדה לסייע למדינה להגדיל את יתרות המט"ח, לקראת תשלומי חוב של כ־25 מיליארד דולר הצפויים בשנה הבאה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ ומוג'תבא חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

התפתחות דרמטית: המצור האיראני נשבר, הישג עצום לארה"ב

נתונים חדשים מצביעים על זינוק נוסף ביצוא הנפט ושבירה בפועל של מנוף הלחץ האיראני העוצמתי ● ביותר דביר רובינשטיין, מנהל ביטחון התעופה במשרד התחבורה - אחראי בין היתר על הקשרים עם חברות התעופה הזרות ● במקביל הוא משמש כפרילנסר ומספק ייעוץ והדרכות לאותן חברות תעופה - במה שנראה כניגוד עניינים חריף ● שלושה מסמכים הועברו לרגב, למשרד התחבורה ולמל"ל ובהם התרעה כי טיסות בחכירה אינן נבדקות כנדרש ● השב"כ המליץ לשרת התחבורה מירי רגב להעביר את הטיפול לרשות התעופה האזרחית - אך המלצתו לא התקבלה ● בכיר ביטחוני: "השיקולים בהחלטת השרה לא היו ענייניים" ●  הצבא האמריקאי פינה את מפציצי ה-B1 מהבסיס בבריטניה ● עדכונים שוטפים

ארז בלשה / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל ג'נריישן: תרחיש העלטה לא מאחורינו, מצב הפקקים יהיה יותר גרוע

עסקת ענק של כמעט 4.5 מיליארד שקל לרכישת שיכון ובינוי אנרגיה עומדת לפני המשוכה של רשות התחרות, אבל מנכ"ל ומייסד הרוכשת, ג'נריישן קפיטל, לא מודאג ● בשיחה לפודקאסט "כוחות השוק", ארז בלשה משרטט את חזון התשתיות הלאומיות, מזהיר מתרחיש העלטה ("נזכה לשקט רק ב־2032") ומבטיח שהפקקים עוד יחמירו לפני שישתפרו

אולם תצוגה של ביי אנד דרייב / צילום: מתוך חשבון האינסטגרם של ביי אנד דרייב

שלוש קומות ומעלית שקופה: מאחורי הקשיים של סוכנות רכבי היוקרה

ביי אנד דרייב, שהתמחתה במשך 3 עשורים בשיווק רכבי יוקרה עבור יבואנים ועוד, נקלעה לחובות של 97 מיליון שקל ● בבקשה לעיכוב הליכים חשפה הסוכנות את הסיבות למשבר, בעיקרן המלחמה והריבית, שגררו ירידה חדה בביקוש לכלי רכב מפוארים ● האם זהו מקרה בודד או קדימון למגמה?