גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דליה שימקו: "למה אנחנו לא מקבלים קצבה כמו תלמידי ישיבה"

השחקנית דליה שימקו שייסדה ומנהלת את אנסמבל אספמיה מדברת בריאיון ל"גלובס" על מקומה של התרבות במדינה:"אני לא יכולה לשלם משכורת לשחקנים; אנחנו מתוקצבים במינוס"

דליה שימקו חטפה שפעת וביטלה את הפגישה שלנו. בדרך כלל ההחלמה משפעת נמשכת שבוע פחות או יותר, אבל אצל שימקו, שחולה בפיברומיאלגיה (דאבת בעברית, אוסף סימפטומים של כאבים באיברים שונים בגוף), כל אפצ'י הופך לסרט. כך שבאופן חריג למדור זה, את הראיון ניהלנו בטלפון ולא פנים אל פנים; אבל הדברים הנוקבים שהיא אומרת הצליחו גם כך לחרוך את האוזן. למשל, דעתה על מצב התרבות הישראלית. "אני מעדיפה להתמקד ביהדות הגולה בעיקר", היא אומרת בקול תקיף, "כי אני מאמינה שהמצב התרבותי המאוד רעוע שלנו נובע מהדחקה של השורשים. אני עליתי לארץ מצ'כיה בגיל 6, ופיתחתי מיאוס למושג הזה שקוראים לו צבר".

- היית תמר הצברית בסרט "אחד משלנו". מה קרה לצבר שהוא פתאום דוחה אותך?

"פעם הוא היה מושא חיקוי בעיניי, והתאבלתי על העובדה שלא נולדתי פה. אבל הוא התבהם ברמה שאני לא יכולה להזדהות איתו יותר, ואני לא מבינה מה נוצר כאן. לתיאטרון יש תפקיד חשוב מאוד להרים את שפת היומיום ולהביא חומרים יותר ספרותיים וגבוהים".

- כבר יותר מעשר שנים שאת מנהלת את אנסמבל אספמיה שייסדת, ומקיים את תפיסת העולם שלך. אין לך מקום בתיאטרון הממסדי?

"לא. אין לי מקום, ולא רק בגלל שלא מציעים לי עבודה. אני לא מתאימה בגלל מה שאני, מאוד אינדיבידואליסטית, פוליטיקאית אפס, לא יודעת לקבל מרות. יש בי משהו מאוד חופשי. קשה לי עם מגבלות ועם מסגרת".

- בכל זאת שרדת שם עשרים שנה קודם לכן.

"הייתי שחקנית ולא במאית, וזה מצב קיומי אחר. אדם עובר תהליך והתפתחות. כל חיי הצעירים רציתי להיות חלק ממשהו, להשתלב".

- כלכלית היית מסודרת?

"מסודרת זו לא מילה שאפשר להשתמש בה בהקשר של אמנים בישראל. הייתי במצב כלכלי טוב יותר מאשר בעשר השנים האחרונות. "אין דבר פחות כלכלי מלעזוב את התיאטרון הרפרטוארי, אבל הגעתי למצב שבו לא הייתה לי ברירה. הייתי חייבת לשנות דפוס חשיבה לגבי הביטוי שלי בעולם, והכסף, עם כל חשיבותו, לא יכול להוביל. לקחתי תפקידים שלא התאימו לי, כדי להתפרנס, והגעתי למצב שלא יכולתי יותר".

- למדת בימוי?

"בקושי למדתי משחק. למדתי בתלמה ילין ושנה באנגליה, וזו כל השכלתי התיאטרלית. התיאטרון כנראה זורם אצלי בדם".

- ואיך את בתור מנהלת?

"אני רכה להחריד. אני מנהלת את האנסמבל בשיטה שלא קיימת בשום מקום. אני מקבלת את ההחלטות עם כולם".

- אילו החלטות?

"כל דבר. למשל ב'חולת אהבה', ההפקה האחרונה שלנו, שהיא קברט פיוטי, אירוטי קצת, שבנוי מחומרים קלאסיים ומודרניים, הצגה היברידית. לא לגמרי תיאטרון ולא לגמרי מופע רוק. לא ידענו מה לעשות איתה, איפה ואיך לשווק אותה. אני מתייעצת עם השחקנים אם לקנות פרסום בפייסבוק, אילו פלאיירים להוציא. זה לא מתקיים במקום אחר, ולפעמים זה בלבול מוח".

- משרד התרבות מתקצב אתכם?

"בתקצוב שגורם לנו נזקים, מתוקצבים במינוס. התקציב הזה לא נותן לנו אפשרות לעמוד בקריטריונים שאנחנו נדרשים להם, כמו שכירת אולמות. אסור לנו להתארח אצל תיאטראות אחרים ולעשות שלושים הפקות בשנה, אז אנחנו צריכים לשכור אולם שלושים פעמים".

- עיריית תל אביב לא תומכת בכם?

"אנחנו לא עומדים בקריטריונים".

- כמה אתם מקבלים ממשרד התרבות?

"73 אלף שקלים בשנה".

- התכוונת ל-730 אלף שקלים.

"לא. 73 אלף. רק לשכור אולם זה 3,000 שקלים, כלומר 90 אלף שקלים בשנה (לפי שלושים הצגות)".

- אז איך את משלמת משכורות לשחקנים?

"אני לא משלמת. עשור שהאנשים האלה עושים איתי את הדרך, 24 אנשים עובדים בחינם".

- מכירת הכרטיסים אינה משפרת את המצב?

"מאפשרת לשלם על תפעול, על ניהול הצגה, על תלבושות".

- ממה את מתפרנסת?

"מלמדת בהרבה מקומות. כל השנים האלה אני נעה בין מכללות".

- לא נשבר לך לחיות ככה?

"מאוד נשבר לי. יותר מנשבר לי. אני כל הזמן שואלת את עצמי למה אני עושה את זה, אם מה שאנחנו עושים לא חשוב בעיני הממסד. ביטלתי את הראיון כי לא הרגשתי טוב בשישי. בראשון הייתה לנו הצגה של 'חולת אהבה', שבה אני גם משחקת. כשראיתי את הפרצופים של האנשים שעושים את זה איתי, יכולתי להתעלות במשך שלוש השעות האלה. עובדים איתי אנשים מוכשרים בצורה בלתי רגילה".

- נורא מתסכל להסתכל להם בעיניים כשאת לא יכולה לספק להם פרנסה.

"אני אגיד לך מה מתסכל. מתסכל שהשאלה הזאת מופנית לאמן. לכי למר פרלוק, ראש המועצה לתרבות ולאמנות, או לשמעון אלקבץ, ראש מינהל התרבות, ותשאלי אותם למה אנחנו לא יכולים לקבל קצבה כמו תלמידי ישיבה. גם אני עושה משהו רוחני. הם מתפללים כל היום, וזה בסדר, אבל בן אדם שכותב ומשחק בהצגות צריך לרעוב ולקושש פרוטה אל פרוטה.

"המדינה צריכה להבין שבלי אנשים שיוצרים תרבות ממקום נקי ואמיתי - אין חברה. חברה לא יכולה להתקיים רק מבידור, שכבודו במקומו מונח; זה לא יכול להיות התחום היחידי שהמדינה תומכת בו. תפקידה של התרבות הוא לא רק לרצות, אלא לפתח שיח עמוק בכל נושא. בסופו של דבר כל מה שעולה על הבמה, אם זו אישה שנאנסה, פגוע נפש, הפגנות בשטחים - כל דבר כזה מעורר חשיבה".

- למה את לא פונה גם לקולנוע?

"עוד לא ניסיתי. כעת אני מתמקדת בתיאטרון, כי איכשהו קרה שגדלתי בתוכו. הגעתי אליו דרך תיאטרון חיפה, כילדה בת 20, והרגשתי כמו עליסה בארץ הפלאות, שמתגשם לי חלום. עשיתי לא מעט סרטים, אבל הרגשתי שהקולנוע הוא סוג של פילגש והתיאטרון הוא הבית. חינכתי את עצמי לחשוב שהתיאטרון הוא משמעותי. התחלתי לחלום תיאטרון, וכשאני חושבת על הדבר הבא אני חושבת על במה. גם אם הצגה תיכשל, לא הורדתי מיליון וחצי שקל לפח. יש משהו במיידיות שלו שמנגישה אותו".

- כלכלית זה אולי נכון, אבל יש ז'אנר חזק של סרטים קאמריים.

"אני חושבת על זה הרבה. תלמידים שלי אומרים, תתחילי לעשות קולנוע, ואני כנראה מאוד רוצה לעשות את זה. עברה שנה קשה בגלל תקציב החסר, במאבקים של איך להחזיק להקה שעושה הצגות מושקעות בסדר גודל בינוני עם שמונה שחקנים, ולהוציא הפקה חדשה. כעת החלום שלי הוא לייצב את האנסמבל. אולי אגיד לשחקנים שלי בשלב כלשהו, בואו נעשה יחד סרט".

- כמה גוזל ממך הניהול לעומת היצירה?

"בכל יום אני צריכה להתעסק במשהו ניהולי. אני קמה ומתיישבת על המחשב בחדר של הילד שלי, שנמצא בבית הספר, או מסתמסת או מדברת עם עוזרות הבמאי שלי. אבי, שהוא בן למעלה מ-80, לקח על עצמו את הוצאת הצ'קים, כי אני כבר לא יכולתי לעמוד בזה. כל זה לוקח ארבע שעות פחות או יותר".

- שנגזלות מהיצירה.

"אילו היה לי כסף הייתי לוקחת מישהו שינהל את האנסמבל אדמיניסטרטיבית. במקום אישה אחת עם כאב ראש, היו שני אנשים".

- על מה את עובדת עכשיו?

"'חולת אהבה' הציגה רק כמה פעמים ומחפשת סוג של בית. אני רוצה לעשות להצגות ורסיה לבתי ספר, שזה גם מהלך כלכלי, אבל גם ינגיש לנוער יוצרים גדולים כמו וולך ושייקספיר, ואני רוצה להעלות שוב את 'הנחש', שביימתי לפני עשרים שנה".

- כמה זמן עוד תחזיקי מעמד בסחיבת העגלה הזאת כמעט לבד?

"אני לא רוצה לענות על השאלה הזאת. רק המחשבה עליה מבקעת את לבי".

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

שר החוץ בלינקן כתב במכתב ליו"ר בית הנבחרים ג'ונסון כי שלושת הגדודים שממשל ביידן מצא כי הפרו זכויות אדם של אזרחים פלסטינים יוכלו להמשיך ולקבל סיוע צבאי ● החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה תתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ