גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עידן אלתרמן: "בגיל 41, עם שני ילדים ומשכנתא, אני עדיין נאבק"

השחקן עידן אלתרמן עובד בימים אלה עם אבי גרייניק על קמבק ■ "אם הייתי יודע לחסוך באכילה בחוץ, הייתי נמצא במצב כלכלי הרבה יותר טוב"

עידן אלתרמן מזמין שקשוקה. 12 וחצי בצהריים, הוא רק התעורר לאחר ששוב הלך לישון נורא מאוחר, ובא לו לאכול משהו. קודם הגיעה קערת סלט עם רוטב. הוא הביט בה המום וקרא למלצר, "סליחה, אפשר בלי רוטב?", ואז באה השקשוקה. עם גבינה בולגרית מעל. "אוי", הוא אמר, "ממתי שקשוקה מגיעה עם גבינה? אני לא אוכל מוצרי חלב", והחזיר את המנה, ששבה לשולחן נטולת לקטוז. לא חשבתי להזכיר את האפיזודה הדי שולית הזאת, אבל אז הגענו לדבר על כמה סטנד-אפ ובידור הם רווחיים, והקשר לאוכל הפך ישיר למדי. שאלתי, "איך אתה לא מיליונר? הרי בתקופות של 'פלטפוס' ושל 'כוכבי השכונה' אתה ואבי גרייניק דפקתם קופות". הוא תקע בי שתי עיניים כחולות, שקועות בפרצוף שדוף, ואמר, "אני מבזבז על אוכל. לא רואים עליי. בזבזתי המון על אוכל בחוץ, התרגלתי לחיות ברמת חיים גבוהה".

- אתה אוכל הרבה?

"המון. אם הייתי יודע לחסוך באכילה בחוץ, הייתי נמצא במצב כלכלי הרבה יותר טוב. הרווחתי המון עם אבי בשנים הראשונות. יכולנו להיות יותר מיליונרים, אין ספק. אבל בגיל 41, עם שני ילדים ומשכנתה, אני עדיין נאבק. אני עושה תיאטרון בשנים האחרונות, ואת יודעת מה המצב. לא משהו".

- אז למה אתה שם ולא רק בבידור?

"כי אני אוהב לשחק בתיאטרון. זה מקום שבו אתה יכול להזדקן ולהתפתח, זה מקום ששומר עליך. למה אני מבזבז את הזמן שם כלכלית? זה מאוד מתסכל שלא מרוויחים מספיק כסף בתיאטרון".

- אתה פרילנסר.

"כן, ואני מאמין שבאיזשהו שלב אעבור להסכם קיבוצי, כי אני מבין שהתיאטרון מעביר גם שחקנים בכירים לחוזה קיבוצי, ואני מחשיב את עצמי כבכיר עם הניסיון ועם הוותק שלי. יש בזה יתרונות מסוימים, תנאים סוציאליים - דברים שהם בתחום המקצועי של אשתי, שהיא משפטנית ומנהלת הלשכה המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, ולבוס שלה קוראים אבי ניסנקורן, איש מאוד מוכשר. אני לא מבין עד הסוף את כל מה שהיא עושה, אבל יש הרבה מהפכות שרשומות על-שמה".

- אז יש חלוקה בבית? היא על הכסף?

"היא נמצאת במקצוע שבו יש מתאם הגיוני בין השכר שהיא מקבלת לוותק ולסטטוס שלה. אצלי זאת רכבת הרים. שנתיים-שלוש של הרבה עבודה, אחר כך פחות. אני חברה בע"מ, היא לא מעורבת אצלי ואני לא מעורב אצלה. אני חייב להתעניין בצד הכספי, כי אני מפיק את רוב הדברים שאני עושה. אני הקלישאה של אמן ברדקיסט, לא חזק בביורוקרטיה, לא מגיש חשבוניות בזמן, לא מסודר".

- כמפיק אתה חייב לדעת להתארגן.

"אני מכיר הרבה אמנים שהם אנשי עסקים, שיודעים מה הריבית שלהם בבנק. הייתה תקופה שהשקעתי במניות וכאלה, והייתי מדבר עם אנשים שאמרו, 'זה עלה, זה ירד', וזה לא מעניין אותי כל-כך. אימא שלי מבינה בזה. ממנה גם קיבלתי את הנטייה ליזמות. היא פרופסור לתכנון ערים בטכניון, בעלת שם עולמי, מאוד אמביציוזית ואסרטיבית - לא רק בעבודה, אלא גם בסבתאות".

- הדור שלכם הוא דור יזמי במהות.

"כמעט אף אחד מאיתנו לא למד משחק באופן פורמלי, ונחשפנו לציבור בדברים שאנחנו הבאנו. אני עושה הרבה תיאטרון, ששם אני שכיר חרב. כרגע יש את 'ענן על מקל' - פרויקט של המוזיקאי דידי שחר שהלחין את שיריה של רינת הופר, וחיפש עוד זמר לצד ירדן בר-כוכבא, שהיא חברה שלי כבר עשרים שנה - אז הצטרפתי; אני מופיע במחווה לדיוויד בואי, שנפל בדיוק בזמן עם הוצאת התקליט החדש שלו - שישה נגנים, ביניהם אלון נוימן על התופים; יש לי מופע בידור מוזיקלי שלי - 'אלט שיפט', שם יש שירים מצחיקים מתורגמים מאנגלית; ואני כותב פיצ'ר, קומדיית התבגרות שמתרחשת בחיפה, שקיבלתי כסף לפתח את התסריט שלו מהקרן לקולנוע. הדברים שאתה עושה לעצמך הם הכי טובים".

- אתה מממן את המחווה לבואי?

"כולנו שותפים ברווח ובהשקעה. שישה נגנים. הנה, זאת חשבונית על פרסום שעשינו בעיתון. אנחנו נפגשים פעם בכמה זמן, יושבים על תקציב, הוצאות, הכנסות. לא הייתי מסוגל להיות שכיר".

- עניין של הסתגלות למסגרת?

"שאם יהיה שבוע שבא לי רק לכתוב - שיהיה לי החופש. עם הגיל, כשיש לך ילדים, אתה מבין שיש לזה הרבה יתרונות. למשל, כשאתה עצמאי, אתה לא יכול להרשות לעצמך לשבת בבית ולהיות חולה. קרה לא פעם שהופעתי עם חום ושפעת".

- לא הצלחת לשחזר את ההצלחה האדירה שלך ושל גרייניק. אמרת שבעשר השנים האחרונות לא מצאת את עצמך.

"מאז שנפרדתי מאבי גרייניק".

- אתה מצטער על ההחלטה להיפרד?

"לא היינו יכולים להחזיק יותר מעמד יחד. בעיקרון אני לא מצטער על שום דבר, גם לא על הוויתור שלי על 'משחק מכור' או על 'ארץ נהדרת'".

- ולא צובט לך לפעמים בלב כשאתה רואה את ההצלחה של שתי התוכניות האלה?

"לפעמים אתה נאחז בזה ואומר לעצמך, 'מה היה אילו'. אבל בשנים האלה שיחקתי בתיאטרון, עשיתי סטנד-אפ, ביימתי סרט תיעודי ('נמוך'), יזמתי עם יעל לבנטל את 'לא לפני הילדים' בערוץ 10. נכון שזה לא מדורת השבט כמו פעם".

- והמעבר הזה לאש נמוכה, קשה?

"אני לא מכיר מישהו מהתחום ששומר על אותו מעמד במשך עשרים שנה. בשנתיים האחרונות, מאז גיל 40, קורים לי דברים טובים. היחצנית של הבימה אומרת שמתעניינים בי, פתאום כולם נורא בעניין. למה זה קורה? לא יודע, ואין לי שליטה על זה. תמיד המשכתי לעבוד, נכון, פחות בטלוויזיה, אבל בכל זאת הייתי ב'החיים זה לא הכול', שהייתה סדרה מטורפת".

- אתה וגרייניק עובדים כעת על קמבק. שמרתם על קשר במשך כל השנים האלה?

"לא כל-כך. היינו טיפה בריחוק, לא התראינו הרבה, רק באירועים שבמקרה הזמינו את שנינו".

- אז איך הניצוץ נדלק שוב?

"מאז שהוא נהיה אבא, זה קירב אותנו. כל צמד כמונו, כמו אלי ומריאנו למשל, מתחיל מחברות, חייבים להצחיק אחד את השני".

- הדמויות שלכם יצטרכו להתבגר במופע החדש.

"הדמויות מ'נווה חמציצים' יהפכו להורים, כי אתה לא יכול להישאר בשכונה עם נערים בני 22, למרות שאנחנו נוטים להתעסק בשטויות. הרבה סטנד-אפיסטים מתעסקים באישה, בכרטיס האשראי ובילדים. אנחנו נפגשים בבתים שלנו, עושים אימפרוביזציות. אף פעם לא ישבנו ליד מחשב".

- מישהו משלם לכם על החזרות?

"לא. זאת הפקה שלנו. אם מישהו ישלם לנו על החזרות, ההפקה תהיה שלו, אנחנו נהיה שייכים לו. זה פרויקט שלנו. אני מניח שאם מישהו היה מממן אותנו זה היה מחליש את הכוח שלנו בהפקה".

- ואולי אנשים ירצו לראות אתכם, והפוזיציה שלכם כיום שונה מזאת של פעם.

"את נותנת לי חומר למחשבה".

- נצלו את זה. גזרו קופון.

"צודקת. זה הריאיון הראשון שאחרי שיסתיים אלך הביתה לחשוב".

- מתי התחלת לעבוד בהבימה?

"לפני ארבע שנים במחזה של רשף לוי, 'לרקוד ולעוף'. אחרי זה בא 'נתתי לך חיי'".

- שלא היה הצלחה גדולה.

"הוא היה קצת אפל, לא סנדרסון השטותי. אני עושה עכשיו תפקיד דרמטי לגמרי ב'ערי מדבר אחרות', הפקה קאמרית עם גילה אלמגור, עם סנדרה שדה ועם עודד תאומי".

- ואיך זה מרגיש?

"אין כזה הבדל מבחינתי. כל הקומיקאים שאני מכיר עושים דרמה, אני לא בטוח שזה עובד גם להפך".

- למה לא הסכמת להנחות את "היפה והחנון"?

"לא מתחשק לי. אשמח לעשות דברים אחרים. הסוכנת שלי לא תשמח לקרוא שאני לא רוצה לעשות הנחיה. אני פחות אוהב אולפן, יותר שטח".

- זה אחלה כסף וחשיפה מעולה.

"מה את חושבת, שבטלוויזיה משלמים המון? אני מדבר עם חבריי הקרובים, בעלי שמות מוכרים שנמצאים בטלוויזיה, והם נאבקים. מאתגר במקצוע שלנו לשמור על רמת הכנסה מסוימת".

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר