גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמאלנים, נמאסתם

על השמאל השתלטה חבורה נרפית של רואי שחורות צקצקנים

א.

נמאס לי מהשמאל ובכל יום שעובר נמאס לי מהשמאל עוד קצת. וכשאני אומר שמאל, אני מתכוון לחלק גדול, גדול מדי, מהשמאלנים - חבורה נרפית ותשושה של רואי שחורות ומצקצקי לשונות. בחיי, אני כבר לא יכול לסבול את זה יותר.

אני כבר לא יכול לקרוא ולשמוע את האנשים האלה שמעבירים חיים שלמים בלהסביר לנו שהממשלה היא אסון, שהפוליטיקאים (מימין) הם שקרנים, שלא לומר רשעים, במיוחד נתניהו - הו, נתניהו הזה, הוא הכי גרוע! - שהמשטר אפרטהייד ושכל הישראלים גזענים ואלימים שקמים בכל בוקר ודוחים, שלא לומר כורתים, את היד המושטת להם לשלום.

בחיי, אני כבר לא יכול יותר לשמוע את התלונות, את הנהי הבלתי פוסק, את הפסילה הגורפת של כל מה וכל מי שלא עומד באיזה תקן דמיוני. את הלעג הקבוע העומד בזווית הפה לכל מה ולכל מי שחורג מהשטנץ.

והחולשה, החולשה הזאת של השמאל, מצליחה ממש להגעיל אותי, פיזית, בזמן האחרון. הנטייה הזאת להישבר בקלות ולהיגרס לאבק בכל יום ובכל רגע מחדש.

כל הצעת חוק היא סוף העולם, או לפחות קץ הדמוקרטיה; כל יוזמה היא קונספירציה מרושעת שאין להתנגד לה ומטרתה הכחדת המיעוט הפלסטיני, העברת ההון לידיים פרטיות או משהו בסגנון; ובכל פעם שהשמש זורחת אנחנו מתקרבים עוד צעד קטן להיות גרמניה הנאצית או לכל הפחות דרום אפריקה. מנטליות של מצור בתוספת מונופול אין-סופי על החוכמה, על הרגש, על המוסר ועל הצדק.

לאחרונה זה ממש מטריף אותי. המעברים התכופים, המהירים מדי, מאופוריה בלתי מובנת לדפרסיה בלתי מוצדקת, מתחילים להיות יותר מדי בשבילי.

ב.

המזל הכי גדול של השמאלנים הוא שחברי הכנסת של השמאל הם הרבה יותר טובים, חרוצים, חזקים, אופטימיים ובעלי אמונה ורוח לחימה מהמצביעים הכבויים שלהם. חייבים להודות שלא מגיע לשמאל כאלה חברי כנסת.

כמו שהשמאל מתנהג, היה מגיע לו לקבל חברי כנסת בסגנון של ישראל ביתנו או של הגמלאים - כאלה שלא עושים או עשו כמעט דבר למען הציבור שלהם. אבל לא, חברי הכנסת מהשמאל קמים בכל בוקר, שמים את הסכין בין השיניים ויוצאים להילחם ביודעם שכל מה שיקבלו בתמורה זה מקסימום עוד צקצוק בלשון והסבר מלומד שהם כבר לא שמאל אמיתי, שהם מכרו את עצמם או משהו בסגנון.

ברוב המקרים יהיה גם איזה אהבל בפייסבוק שימציא עליהם איזו דחקה. שליחי ציבור של ציבור שאינו ראוי לשליחים כאלה. ועדיין, הם ממשיכים. כל הכבוד.

חברי הכנסת של השמאל, בהכללה, טובים בהרבה לא רק מהמצביע הממוצע של השמאל, אלא גם (ואולי בעיקר) מאלה המכונים "אנשי הרוח" של המחנה, שמפעל חייהם, כפי שאני מבין אותו, הוא להוציא את הרוח מהמפרשים של כל דבר, ולהסביר עד כמה כל העניין הזה של המדינה הולך לאבדון מוחלט, וכל זה בעודם מעופפים להם בעולם מכנס לכנס, מתחרים ביניהם בנבואות חורבן ולמי יש את היגון הכי גדול בחדר. הם כל-כך מעייפים, לעזאזל.

ג.

היו כמה מקרים בזמן האחרון שחיזקו אצלי מאוד את מגמת ההתפכחות מערכי הנרגנות השמאלנית המעצבנת הזאת. האחרון היה יוזמה של ארגון זכויות אדם ימני שיעמוד במחסומים ויתעד פגיעה בפלסטינים.

מודה שעוד לא גיבשתי דעה נחרצת בעניין, אבל התגובה הפבלובית משמאל הייתה דוחה: זכויות אדם זה המנדט שלנו, בין ימין לזכויות אדם יש סתירה מובנית. איזה קשקוש שחצני ויומרני.

הדבר השני היה כתבה שקראתי בעיתון בעקבות הגל האחרון והנוראי של תקיפות ערבים בידי יהודים. הכתבה הציגה את כל בני הנוער בישראל כגזענים מטורפים, שטופים באלימות. אבל כמה מבני הנוער הציגו עמדה שאמרה שאין מדובר בגזענות "טהורה", כלומר שהם אינם מאמינים שהערבי נחות מהם, אלא מדובר בשנאה ובפחד שהם תולדה טבעית פחות או יותר של מאה שנות סכסוך ושל ילדות בצל פיגועים, אינתיפאדות ומלחמות.

אני לא יודע אם זה נכון ומה דעתי על כך, אבל זאת עמדה שראויה להישמע ולהיות נדונה ברצינות. ובכל זאת, היא לא נשמעת, בטח לא על-ידי השמאל. השמאל קונה בשמחה את הנרטיב האומר שהצעיר הישראלי הוא גזען לאומני, אבל הצעיר הפלסטיני שזורק בקבוקי תבערה נוטל חלק במאבק לאומי מוצדק. הוא לא שועה לבני הנוער הישראלים שטענתם, אם היה מקשיב לה, די קורעת את הלב. השמאל, בעיוורונו, תמיד יעדיף להאשים את הקדנציה של גדעון סער במשרד החינוך ואת הגזענות העומדת בבסיס הציונות.

או העלייה בזמן האחרון במספר ניסיונות הפיגועים, מזריקת אבנים וצפונה, שהשמאל טורח להצניע. אולי בגלל שזה לא מתאים לו לנרטיב. מהו הנרטיב הזה? אפילו אלוהים כבר לא יודע. או הצביעות הגדולה שהתגלתה בשמאל כשפלסטינים הטרידו מינית פעילות בהפגנות.

כל הדברים האלה, ועוד.

ד.

אני קורא הרבה ג'ורג' אורוול בזמן האחרון, כפי שהתוודיתי פה כבר. באחד המאמרים שלו הוא כותב על הפטריוטיזם, שהוא בעיניו הרגש הכי חשוב וכנראה הכי חזק בעת החדשה, שבלי להבין אותו אי-אפשר להבין את רוח התקופה.

אורוול כתב על השמאל הבריטי של תקופתו (בין מלחמות העולם), אבל זה נכון לשמאל בכלל וגם לשמאל הישראלי של היום: השמאל נוטה להתכחש לרגש הפטריוטיות הזה, לשייכות הלאומית הטבעית כל-כך, הוא אינו גאה במולדת שלו - ואני מדבר על גאווה פשוטה, ילדותית, טבעית - הוא אינו אוהב אותה באמת (בלי קשר לכעס עליה) ובגלל זה הוא תמיד מפסיד, כי הוא לא מספק לאנשים את הרגש הכל-כך בסיסי הזה. להפך - הוא בז לו. ובגלל זה כולם תמיד שונאים אותו, כי הוא הולך נגד טבע האדם. בזה שהוא מסביר לך, בכלים שכליים ובטיעונים חריפים, שהפטריוטיות היא רגש טיפשי ומיותר לאנשים שאינם מבינים דבר מהחיים שלהם, שמדובר בזרם עכור, שמי שמתרגש מדגל מונף או מחיילת במדים הוא יצור נחות.

השמאל אומר לך שהפטריוטיות היא מפלטו של הנבל. עזבו את העובדה שמדובר בעיוות של הפתגם המקורי (מאת סמיואל ג'ונסון, שכולו פטריוטיזם קלאסי ישן וטוב) - זה שוב עוד מאותו הדבר. אני נבל? שואל את עצמו הפטריוט הישראלי הממוצע, אני? מאיפה לאנשים האלה, שנראה כאילו הם סובלים מעצירות קשה ושלא חייכו מאז הסכמי אוסלו, יש את החוצפה לומר שאני נבל?

אף אחד לא אוהב שאומרים עליו שהוא נבל, נחות, עכור, טיפש או ילדותי. ואף אחד לא אוהב שמסבירים לו השכם והערב שהוא חי במדינה בלתי מוסרית, במשטר אפל, ושהוא כובש או גזען. אני לא אומר שצריך תמיד להחניף לכולם, אבל כל גננת תגיד לכם שביקורת נשמעת טוב יותר כשהיא באה מאהבה. והשמאל, הוא לא אוהב.

ה.הוא לא אוהב, השמאל, והוא גם לא שמח. שמחת חיים, אופטימיות ואהבת אדם - גם הן פטריוטיות. מעבר לעובדה שמדובר בתכונות שטובות ללב ולבריאות. בלי כל אלה השמאל לעולם לא יגיע לשומקום. בגלל זה הוא מפסיד בכל פעם מחדש. בגלל זה הוא גם לא יכול להתאחד מאחורי מנהיג אחד, ותמיד אוכל לעצמו את הראש. ולי קצת נמאס מזה, כאמור.

דרור פויר

המזל הגדול של השמאלנים הוא שנציגיהם בכנסת חרוצים ואופטימיים יותר מהמצביעים הכבויים שלהם

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"