גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעל דן: "הוטרדתי מינית אינספור פעמים"

יעל דן מגיעה בכל יום לאולפן "עושים צהריים" בגלי צה"ל ושואלת את מה שעמיתיה הגברים לא יודעים לשאול ■ בראיון גלוי-לב ל"פירמה" היא מספרת גם על האירוע המרגש של אורלי שנאנסה על-ידי דודה, וכיצד הסיפור שינה את חייה

אירוע ההתרסקות של מסוק הקרב ליד קיבוץ רבדים, היה אייטם מתבקש בתוכנית "עושים צהריים" של גלי צה"ל. כדרכה, בחרה המנחה, יעל דן, לתקוף אותו מהפן הרגשי, והעלתה לשידור את ליהי דנור ששכלה את בעלה, שי, בתאונת מסוק לפני 4 שנים. דנור גם הכירה היטב את נועם רון ז"ל, אחד ההרוגים.

ליהי סיפרה ששי והיא שירתו עם רון בבסיס, ואיך הגיע אליה הביתה בשבעה עם גיבוי למחשב, והסביר כמה חשוב שתשמור עליו את כל התמונות של בעלה כדי שלא יאבדו, איך הוביל את הישיבות שהתקיימו לקראת המרוץ לזכר בעלה, ובלחישה כמעט סיפרה שהיא לא מכירה את אשתו, אבל היא מחבקת אותה מרחוק.

כשאנחנו יושבות בבית הקפה ברוטשילד, אני עם הפוך והיא עם דיאט ספרייט, משקפי ראייה עגולים אופנתיים, ופוני בלונדיני שמלווה אותה כבר כמה עשורים ומשווה לה מראה צעיר בהרבה מגילה, היא עדיין חיה את הריאיון הזה.

"בכיתי איתה", היא אומרת. "כשהיא סיפרה עד כמה היה משמעותי בחייה, פשוט נחנקתי. יוצא לי לבכות בתוכנית, למרות שאני משתדלת להחזיק את עצמי. אין שום דבר רע ברגש. הרגש הוא דרך לחשוף את הדברים באופן אפקטיבי. הוא מפעיל את המאזין".

- גם בחיים הפרטיים את רגישה כל-כך?

"מיקי חיימוביץ' צוטטה כשאמרה, 'לא יכולתי לסבול את הסבל הזה יותר'. אני לא מרגישה ככה, שאני לא יכולה לשאת את הסבל, אני מגיעה בכל בוקר לעבודה עם חיוך. כן, אני מתרגשת ולוקחת ללב. חיילת סיפרה לי שהיא מגייסת ציניות כדי להתמודד עם דברים קשים בעבודה. ציניות אני לא מצליחה לגייס. אני מתרגשת".

דן משדרת בתחנה הצבאית מאז גיוסה. ב-13 השנים האחרונות היא מגישה את "עושים צהריים", אישה יחידה בלוח השידורים הגל"צניקי בין שועלי אקטואליה נשכניים כמו רזי ברקאי, ניב רסקין ומיכה פרידמן. במידה מסוימת היא מקיימת את הסטראוטיפ הנשי שמדבר מהלב, בניגוד למקבילתה ברשת ב' בתוכנית "בחצי היום", אסתי פרז, שמטפלת באקטואליה קשה בלי רבע סנטימנט.

מבקריה יאמרו, שהיא הולכת על הגבול שבין הלגיטימי לצהוב והמציצני, כשלצד עדכונים של כתבי המערכת ודיונים בנושאים פוליטיים, מדיניים ופליליים, היא משלבת דיון על תרומת ביציות, ריטלין בגיל מבוגר, וסמול טוק על סורבה הווניל-פיסטוק של נתניהו, עם בעלי חנות הגלידה הירושלמית.

דן נעלבת לעומק מהביקורת, ומגיבה בלהט עם כל הגוף. "אני מתקוממת נגד המשוואה שסיפור אנושי שווה צהוב. אני מאמינה מאוד בתכנים המרגשים ואני לא מכירה צבעים, לא אדום, כחול, או צהוב. אני עוסקת בתכנים חשובים".

- תכנים שרסקין וברקאי לא היו נוגעים בהם, כי הם לא נחשבים לעיתונות פרופר.

"הם לא צריכים לטפל בנושאים כמו תקיפה מינית. בכלל, רצוי שלא כל אחד יטפל בזה. השאלה הראשונה אצל מראיינים גברים בהקשר הזה, היא 'למה רק עכשיו נזכרת?'. הם לא מבינים שזה כמו לרקום תחרה. מה שיפה בתוכניות בגל"צ, שכל אחד מאיתנו מביא מהאישיות לתוכנית שלו וכל אחד בוחר את המקום שלו".

להפסיק לטשטש

"המפגש שלי עם אורלי לפני 13 שנים העביר אותי מהפכה דרמטית", מספרת דן על האישה ששינתה את כל התפיסה שלה לשידור, והתיר לה להביא את הרגש אל מקלט הרדיו שלנו. אותה אורלי, התקשרה למערכת כמה חודשים אחרי עליית "עושים צהריים" לאוויר, והחליפה כמה מילים עם חייל בשם גיא סודרי, אז מפיק התוכנית והיום עורך המהדורה המרכזית של ערוץ 2. סודרי מסר את ההודעה. "אנחנו מקבלים כל-כך הרבה טלפונים ממאזינים, ואנחנו פוטרים אותם בהינף יד, ומאחוריהם יכולים להסתתר האייטמים הכי משמעותיים".

דן צלצלה והשתיים נפגשו. "אני עושה את זה הרבה, נפגשת עם מאזינים, חלק גדול מהפגישות האלה לא מגיעות בכלל לשידור".

- למה לך לעשות את זה? את הרי לוקחת הכול כל-כך ללב.

"כי אני מאמינה בחושים שלי. בשיחת הטלפון אורלי לא סיפרה לי כלום. היא ביקשה שאפגוש אותה בארגון אל"י בנוכחות הפסיכולוג שלה. ראיתי אישה בת 31, עם שני ילדים. היא סיפרה שהדוד שלה אנס אותה לכל אורך ילדותה והיא רוצה להעמיד אותו לדין ולא מצליחה, כי הפרקליטות סוגרת שוב ושוב את התיק, כי כשהיא צריכה לתאר מה עבר עליה, היא לא מסוגלת. סיכמנו שהיא תבוא להתראיין והפסיכולוג אמר שיבוא איתה לשידור".

- מסוכן להתעסק בפצע פתוח כזה.

"החלטתי לקחת את זה על עצמי. הדרמה המרכזית הייתה מבחינתה ביום שהדוד נתן לילדה הבכורה שלה ללקק ארטיק. פתאום הכל התפרץ. היא החליטה לספר את זה לדודה שאמרה לה, 'בואי נשאיר את זה בינינו, לא נספר לאף אחד'. ולא מדובר במשפחה חשוכה, אלא במישהי מהתחום שלנו. המשפחה הוקיעה אותה. דיברתי איתה בשידור סביב-סביב, ואז שאלתי, 'אורלי, מה הוא עשה לך?' היא הורידה את הראש למטה, ואז התקפלה מתחת לשולחן עם אצבע בפה, והבנתי שיש לי שם ילדה בת ארבע עם מבט מבוהל, שלא מזהה אותי וממלמלת דברים. הפסיכולוג ביקש חדר עם מיטה ובמשך כמה שעות, העיר והרדים אותה, בכל פעם התקדם איתה בגיל, עד שהחזיר אותה".

- זה מבהיל.

"הלכתי אחריו לחדר. באולפן היו ילדים בני 18, חיליק שריר (היום סמנכ"ל חדשות 2 - ל"ר) היה שם, סודרי. ואני רואה את הסצנה הזאת ומחליטה שלא משנה מה, הדוד הזה יעמוד לדין. אני משדרת את הריאיון ערוך, עד הקטע שבו היא נשכבה על הרצפה, ולא חושפת למה הפסקתי אותו ומתחילה בסדרת טלפונים לפרקליטות המדינה כדי לברר איך אדם שהחריב כל דבר אצל האישה הזאת, לא עומד לדין. בסופו של דבר שום דבר לא זז. פרקליטת המחוז בב"ש אומרת לה, איפה היית עד עכשיו וכשאורלי משיבה שהיא הדחיקה, התשובה שהיא מקבלת, היא 'אז תמשיכי להדחיק'".

בשלב מסוים מבקשת אורלי את דן לקחת אותה לטלוויזיה. "'תחשפי, תצלמי, אי אפשר להשאיר את זה ככה'. יצא שאלוהים נתן לי תוכנית תחקירים בערוץ 10 ואני באה אליה עם צוות צילום בידיעה שאני לא מפסיקה, גם כשהיא חוזרת לילדות, וממשיכה לצלם. הזמנתי את עדנה ארבל שעמדה בראש הפרקליטות להגיב וזה אחרי שבמשך כל הזמן הזה אני בקשר עם משרד המשפטים והפרקליטות. ארבל צופה, וכשהיא יוצאת מהאולפן היא אומרת לי, 'תני לי כמה ימים'. היא נתנה צ'אנס וגיבשה כתב אישום. כשנפגשנו מאוחר יותר היא אמרה שזו הייתה ההחלטה הקשה בקריירה שלה, וזו אישה שהכריעה על הגשת כתב אישום בפרשת בר-און-חברון באותה התקופה".

- ומה עם אורלי?

"הייתי איתה בחקירות במשטרה, באבחון פסיכולוגי, בדיונים בפרקליטות, ומכיוון שהפסיכולוג לא יכול היה להתלוות אלינו, אני החזרתי אותה בכל פעם כשהייתה שוקעת לטראומה, ממה שלמדתי מהפסיכולוג. בסופו של דבר הוא הועמד לדין, היא הצליחה להעיד, והוא נכנס לכלא... תראי אני מתחילה לבכות".

היא מרשה לעצמה להתמסר לדמעות רק לכמה שניות, נושמת עמוק ואומרת שאנשים לא מבינים את המשמעות של עמידת הקורבן מול האשם והיכולת להצביע עליו ולומר, כן, זה הוא. "הרכב של שלושה שופטים אמר, אנחנו מאמינים למתלוננת בכל דבר. זה לקח 11 שנים, הוא ישב שנה וחצי ונפטר בכלא. היום אורלי כבר בת משפחה. הילדים מכירים אותה, חוגגים ימי הולדת יחד".

- זו לא מעורבות יתר?

"כעיתונאית בוודאי. אבל הייתה לי פה אג'נדה. אם חציתי גבולות, זה בגלל שיש לי מטרה ואורלי עובדת איתי היום עבורה: צריך להוציא את המתלוננות מהקוביות והטשטושים. אני כמעט לא מראיינת מתלוננות עם עיוות קול, כעיקרון. אם כל 12 המתלוננות נגד קצב היו מתיישבות לתמונה קבוצתית, הכול היה נראה אחרת. אז כשאת מדברת על 'צהוב' ו'סנסציה', אני לא מכירה בזה".

- את עצמך הוטרדת מינית?

"את מכירה אישה שלא הוטרדה מינית? אני הוטרדתי אינספור פעמים".

- הייתה הטרדה טראומטית במיוחד?

"היה מישהו שהציע לי להגיש איתו תוכנית טלוויזיה ואת פגישת העבודה הראשונה החליט לעשות אצלי בבית ב-12:00 בלילה. העפתי אותו לכל הרוחות. כולנו עברנו את זה. נשים כמוני וכמוך, התפקיד שלנו הוא להתמודד עם הדברים האלה".

- הדס שטייף כתבה סטטוס בפייסבוק שבו היא מזהירה איש תקשורת בכיר שנמצא מאחורי הקלעים, שהיא יודעת שהוא מטריד סדרתי את העובדות שלו. זאת הדרך להילחם בהטרדות מיניות?

"זה מאוד בעייתי, אבל אני יכולה להבין מאיפה זה בא. מגיעות אל הדס אינספור תלונות וכולנו מודעות לקושי של נשים לחשוף את הדברים האלה. העניין הוא שאנחנו, הנשים, צריכות להציב את הרגל שלנו בין הרגליים שלו. גם בתחום התקשורת יש הרבה גברים שמנצלים את מעמדם וצריך לעצור את זה".

- את מכירה באופן אישי נשים שהוטרדו מינית בתקשורת?

"פחות. אני שומעת סיפורים כמו כולם, אבל עד שלא מגיעה אליי מתלוננת, אין להם תוקף מבחינתי".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

מחצית מהבית הפרטי תועבר לגבר, למרות שהוא רשום על שם האישה בלבד

בית המשפט קבע כי על אף שהבית רשום על שם האישה בלבד, המעורבות המשותפת ברכישה, בהלוואות ובחובות העסקיים של הבעל מעידים על כוונת שיתוף, ולכן מחצית מהזכויות תועבר לבעל

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן בסיור בעוטף עזה / צילום: דוברות משרד מבקר המדינה

כוונות טובות, כישלון בביצוע: מבקר המדינה בדוח חריף על מינהלת תקומה

בדוח שמתפרסם היום מציין המבקר כי התוכנית להקים את מינהלת תקומה הייתה נבונה, אך היא יושמה באופן חלקי ● פערי זמנים, חוסר סנכרון עם המועצה האזורית, מחלוקות על אופן השימוש בתקציב ואי בהירות בתחומי האחריות - גרמו לכך שהמינהלת לא תמיד פעלה בצורה שמתואמת עם צורכי התושבים ● המבקר אף מזהיר: השקעה בחבל תקומה בלבד, בלי התייחסות למטרופולין באר שבע, עלולה להסיט את הצמיחה למרכז הארץ

תמונה מתוך הפרסומת של קמפיין ''ברית הריבוע הכחול נגד שנאה'' / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"מביכה" ו"הרסנית": פרסומת נגד אנטישמיות גרמה לסערה בארה"ב

בסופרבול הוקרנה השבוע פרסומת נגד אנטישמיות - והרוחות סערו ● וגם: מה עשוי לסמל את השתלטות הבינה המלאכותית על הפרסומות המוקרנות במשחקי הגמר של אליפות הפוטבול האמריקאית

שי סנדלר, מנכ''ל Vega Security (משמאל) ואלי רוזן / צילום: Ohad Kab

4 חודשים אחרי הסבב הקודם: סטארט־אפ הסייבר ווגה מגייס שוב ומכפיל את השווי ל־800 מיליון דולר

ווגה גייסה 120 מיליון דולר בהובלת אקסל, ארבעה חודשים בלבד אחרי הסבב הקודם ● סך הגיוסים עומד על 185 מיליון דולר, והשווי כמעט הוכפל בתוך פחות משנתיים מהקמתה

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

"הרעשה ארטילרית": הדולר צונח, עד לאן הוא יכול להגיע?

הדולר נסחר סביב 3.07 שקלים, ונראה שהתחתית עוד רחוקה ● איילון ביטוח ופיננסים: "יש פה סוג של 'הרעשה ארטילרית' על הדולר מכל הוורטיקלים במקביל. יכול להגיע מתחת לשלושה שקלים לדולר" ● מיטב: מהלך ההתחזקות של השקל הובל ע"י המשקיעים המוסדיים המקומיים ● ובעולם, הסיפור של הפרשי הריביות חוזר לשולחן

רכב של אוטותל / צילום: יח''צ

קיה פיקנטו ב־25 מיליון שקל: אוטותל משדרגת את צי הרכב השיתופי שלה

חברת אוטותל תחליף את כל הצי הקיים של רכבי קיה פיקנטו בעסקה שהיקפה כ־25 מיליון שקל ● הפילנתרופ סילבן אדמס הגיע לראשונה לביקור במרכז הרפואי סורוקה ● חברת טיסנקרופ מערכות ימיות חתמה על הסכם מסגרת עם SpearUAV הישראלית ● וזה המנכ"ל החדש של לשכת סוכני הביטוח ● אירועים ומינויים

ראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מפרשת אפשטיין לבורסת לונדון: פרסום חומרי החקירה מזעזע את כלכלת בריטניה

חשיפת קשרי שגריר בריטניה בארה"ב לשעבר ואפשטיין מטלטלת את ממשלת הלייבור ומערערת את אמון המשקיעים ● בעוד הליש"ט נחלשת ותשואות האג"ח עולות, בשווקים חוששים שנפילת סטארמר תסלול דרך להנהגה שמאלית שתנטוש את הריסון הפיסקלי לטובת הגדלת הוצאות

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

סופית: מגה די סי של צחי נחמיאס תבנה חוות שרתים לאנבידיה במאות מיליוני שקלים

חברת בינוי חוות השרתים של צחי נחמיאס הודיעה כי נחתם ההסכם, וחוות השרתים תוקם בפארק התעשייה מבוא כרמל ● ע"פ ההערכות, אנבידיה תשקיע כ-1.5 מיליארד שקל והחווה שתיבנה תהיה אחת הגדולות בישראל

קלוד מבית אנת'רופיק / אילוסטרציה: Shutterstock

הכירו את הכלי למשפטנים שזעזע את השווקים ומאיים לחסל ענף שלם

הפיתוח שהשיקה אנת'רופיק לצ'אטבוט שלה, קלוד, מחולל סערה ונתפס כאיום על שוק התוכנות שבהן משתמשים כיום עורכי דין להכנת מסמכים משפטיים ● מומחים צופים שינוי דרמטי, אך מבהירים כי התוסף החדש עוד לא מותאם לישראל ולכל תחומי המשפט

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

מעל 1,400 עובדי סיילספורס במכתב נגד סוכנות ההגירה האמריקאית

עובדי סיילספורס דורשים מהמנכ"ל מארק בניוף לבטל את כל הקשרים העסקיים הפוטנציאליים עם ICE, לאחר שהתבדח על נוכחות סוכניה בכנס החברה בלאס וגאס ● מחאת העובדים מתפרצת בנקודת זמן רגישה עבור ענקית התוכנה, שמנייתה איבדה כ-27% מתחילת 2026

הבורסה לניירות ערך בתל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות בבורסת ת"א; מדד הביטחוניות יורד בכ-1.5%, קמטק עולה ב-5%

הדולר מוסיף להיחלש, מתחת ל-3.07 שקלים ● ירידות חדות במניות התוכנה ● הראל: צופים ירידה במדד המחירים שיתפרסם בראשון וירידה בגירעון בחודשים הקרובים ● דריכות בוול סטריט לקראת דוח התעסוקה אחה"צ ● בג'יי.פי מורגן מעריכים כי מניות חברות התוכנה יתאוששו ● בנק אוף אמריקה מזהיר: כך הפך שוק המניות לאיום המרכזי על שוק האג"ח

מדד ת''א שובר שיא חדש / צילום: Shutterstock

שוב שוברת שיאים: הכוחות שמזניקים את הבורסה בת"א

הבורסה בת"א כבר עלתה ב־15% מתחילת השנה - הרבה מעל השווקים בעולם ● המומחים תולים זאת במכלול סיבות - משובם של הזרים, דרך התנפלות הציבור בישראל ועד היחלשות איראן ● מדוע המניות הגדולות מובילות את העליות, ולמי מומלץ "לקחת חלק מהכסף הביתה"

גמלאי צה''ל יהנו מפנסיות משופרות / צילום: Shutterstock

גמלאי צה"ל יהנו מפנסיות משופרות. העלות למדינה: מאות מיליוני שקלים

תזכיר חוק חדש מבקש לעדכן רטרואקטיבית את הפנסיה התקציבית של כ־6,600 פורשי קבע משנים 2013-2019, במהלך שמוערך בעלות חד־פעמית של 235 מיליון שקל ועוד עשרות מיליונים בשנה

מניית אלפאבית בנאסד''ק / צילום: ap, Richard Drew

20 מיליארד דולר: גוגל ממשיכה לגייס כסף להשקעה בבינה מלאכותית

עפ"י דיווחים, ענקית הטכנולוגיה אלפאבית מכרה אג"ח בשווי של 20 מיליארד דולר על מנת לממן את ההוצאות הרבות שלה בתשתית הבינה המלאכותית ● החברה מתכננת מכירת אג"ח ל-100 שנה כחלק מגיוסי החוב המסיביים שהיא מבצעת

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

גם בנקאי ועיתונאי לשעבר: השכירים שירוויחו עשרות מיליונים מהנפקת הענק

ההנפקה המסתמנת של חברת המוצרים לענף המזון פרודלים צפויה להציף ערך משמעותי עבור בעלי המניות הגדולים, בראשות משפחתו של ראש השב"כ רונן בר והחברה לישראל ● בנוסף, שישה מנהלים שכירים בחברה יחזיקו אופציות למניות בשווי של כמעט 90 מיליון שקל

מלון גליליון / צילום: יח''צ

המימוש של הקיבוץ הצפוני: שני מלונות נמכרו ב-142 מיליון שקל

קיבוץ כפר גלעדי מכר מחצית מהחזקותיו בשני בתי מלון, גליליון וכפר גלעדי, לישראל קנדה מלונות תמורת 142 מיליון שקל ● הרוכשת לוטשת עיניים להרחבת עסקיה בעשרות דונמים שבשטחי הקיבוץ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

הטבות בשכר תמורת מס על קרקעות? הדיל של חוק ההסדרים הולך ומסתבך

באוצר בנו על "מס רכוש" שיממן את ריווח מדרגות המס, אך מכבש הלחצים בוועדת הכספים מאיים להשאיר את הממשלה עם בור תקציבי ● הכלכלן הראשי דורש למנוע החרגות, ומודה: המטרה של מיסוי הקרקעות היא פיסקלית נטו, ולא תמרוץ בנייה ● אלו הפשרות שעל הפרק

מנהל אסטרה לאבס בישראל גיא אזרד / צילום: דניאל אדרי

הבכיר שהולך לגייס בישראל מאות עובדים כדי להתחרות באנבידיה

אחרי שנים בצמרת ההייטק בישראל, גיא אזרד לקח פסק זמן לטרקים בנפאל ובאיסלנד - וחזר כדי להקים ולנהל את מרכז הפיתוח הישראלי של אסטרה לאבס ● הוא מסביר למה בחר לעזוב את נוחות התאגיד לטובת חברת שבבים צעירה בשווי של 31 מיליארד דולר, וכיצד הוא מתכנן לנצח את אנבידיה בלב חוות השרתים

המבצע של חברת שלום את נתן / צילום:  צילום מסך

"שלמו בעוד שנתיים": הפרויקט בקריית אונו שמציע דחיית תשלום למשך 24 חודשים

המבצע של חברת "שלום את נתן" מציע דירות אחרונות לקראת אכלוס במיקום טוב, אבל יש באזור מבצעים עם תנאי תשלום טובים יותר ● מאחורי המבצעים

ניסוי ב''קלע דוד'' / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

משרד הביטחון ורפאל השלימו בהצלחה סדרת ניסויים במערכת "קלע דוד"

מערכת ההגנה האווירית "קלע דוד" נועדה ליירט איומים שונים - בהם רקטות, טילים, טילי שיוט, כלי טיס ומל"טים ● הצלחת הניסויים מהווה קפיצת דרך טכנולוגית ומבצעית בשדרוג המערכת, שהוכיחה במהלך המלחמה יכולות ביצוע גבוהות