גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוטרתם מהעבודה בגיל הביניים? הנה שתי אלטרנטיבות

התנכרות שוק העבודה כלפי דורשי עבודה בגיל הביניים מובילה אותם לשקול שתי אופציות שונות בתכלית: הקמת עסקים קטנים והוראה - שם העולם לא בהכרח שייך לצעירים ■ למדור "הזמן האפור" - לחצו כאן

התנכרות שוק העבודה כלפי דורשי עבודה בגיל הביניים, ובעטיה אבטלה ממושכת ומתסכלת, מאלצת רבים לחשוב על הסבה מקצועית או על יציאה לדרך עצמאית. עיסוק במקצוע חדש לחלוטין קורץ, מפתה ומפיח תקווה - גם אם הוא נולד מחוסר ברירה.

"גלובס" מציג שתי אפשרויות שיכולות לשנות את חייו של המובטל שנכנס לרוטינת שליחת קורות חיים והראיונות בתחום שבו עסק בקריירה הראשונה שלו: יזמות והוראה.

יזמים בעל כורחם: "לא רציתי להיות מובטל אומלל"

לא רק מבוגרים המתקשים למצוא עבודה מפאת גילם, פונים לעולמות תוכן חדשים. הם רק דוגמה לאוכלוסיות שלמות, שמציאות חייהן המורכבת מקשה עליהן להשתלב בשוק העבודה, שפונים לכיוונים אחרים - למשל, פותחים עסק קטן על-מנת לייצר לעצמם מקור פרנסה סביר.

אוכלוסיות כמו נשים ערביות וחרדיות שהחברה השמרנית שבה הן חיות מונעת מהן להשתלב במעגל העבודה; אסירים משוחררים שהחברה ממשיכה להוקיע; אנשים המתגוררים באזורים מוכי אבטלה בפריפריה ועוד. כל אלה הם "יזמים בעל כורחם" או "יזמים בכורח". "לגבי גיל הביניים - אלה אנשים שהיכולת שלהם להשתלב בשוק העבודה כשכירים נמוכה משמעותית עד בלתי-אפשרית, ככל שהם מתקרבים לגיל פרישה", אומר פרופ' יוסי תמיר, מנכ"ל אשל - שותפות של ג'וינט ישראל והממשלה לפיתוח שירותים תעסוקתיים ואחרים למבוגרים.

לדבריו, 63% מקרב בני 55-64 משתתפים בכוח העבודה בישראל, אולם בגיל 65 המספרים צונחים ל-12.3% בלבד - למרות שתוחלת החיים והיכולת לתפקד דווקא בעלייה. לדברי תמיר, זו הסיבה תמונת המצב העגומה בשוק תעסוקת המבוגרים גורמת לרבים מהם לפנות ליזמות. ניסיון להחזיר לעצמם את השליטה בחיים.

לדברי בני חזן, מנכ"ל מט"י (מרכז טיפוח יזמות) חולון, דורשי עבודה מבוגרים המתקשים לחזור למעגל העבודה כשכירים, מרגישים, ובצדק, שכוחם במותנם, סיימו על-פי-רוב את פרק גידול הילדים הקטנים, וכעת הם זמינים עם ניסיון וידע רב שצברו להגיע לשיא פריחתם ברמה התעסוקתית.

"ודווקא בנקודה הזו", אומר חזן, "שוק התעסוקה אומר להם 'לא', מתוך תפיסה שגויה ש'העולם שייך לצעירים'. 20 ו-30 שנות ניסיון, ידע ופרספקטיבה מושלכים לפח בדיוק ברגע שהבשילו, ולא מותירים לחלקם ברירה אלא לפנות ליזמות בכורח".

לדבריו, בשנה החולפת מט"י חולון הפעיל 16 קבוצות של "יוזמים עסק" - תוכנית לעידוד יזמות בקרב דורשי עבודה מטעם הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד התמ"ת. בתוכנית השתתפו 300 דורשי עבודה, מהם 25% מובטלים בגילאי 45 ומעלה. לדברי חזן, 35% מכלל המשתתפים פתחו עסק, מהם 12% בני 45 ומעלה.

עזרא כהן הוא דוגמה לדורש עבודה בן 53 שבימים אלה הופך ליזם. כהן אייש במשך עשור בעיתון "מעריב" מגוון תפקידים כמו מנהל אגף הסחר של העיתון, סמנכ"ל מגזין נשיונל ג'יאוגרפיק, מנכ"ל עיתון רייטינג ולבסוף מנהל תחום דפוס מסחרי של העיתון, אך נאלץ ללכת הביתה. גם הוא, בדומה לדורשי עבודה רבים אחרים בני גילו, שלח קורות חיים לעשרות מקומות, אך נותר ללא מענה.

"במשך שלושה חודשים חיפשתי עבודה, ולא עזר גם כשהתפשרתי על כל מיני עבודות", הוא אומר, "לא רציתי להיות מובטל אומלל או לחילופין לעבוד תחת גחמות של מעסיק שעושה לך טובה שהוא מעסיק אותך. הלכתי למט"י חולון ואחרי חשיבה מאומצת החלטתי להקים מפעל כריכים לשוק המוסדי".

כהן משלים בימים אלה את הקמת המפעל שלו, "בא לי סנדביץ'", באזור התעשייה חולון, בהשקעה ניכרת. "אני מתכנן לפתוח גם חנות מפעל בקונספט של מעדנייה לממכר כריכים לעוברים ושבים באזור התעשייה. יש לי מוצר מצוין, אריזות יפות ויכולת להביא לקוחות - לכן לא חששתי להשקיע במיזם לא מעט כסף ואנרגיה. אני לא רואה כישלון אל מול עיניי".

לדברי אלי בנטאטה, ראש תחום יזמות בתב"ת - תנופה בתעסוקה, שותפות של הג'וינט והממשלה לשילוב בלתי מועסקים במעגל העבודה וכן עידוד אוכלוסיות מוחלשות ליזמות, בישראל פועלים כ-70 אלף עסקים שהוקמו מכורח ולא מבחירה. 50% מהם הוקמו על-ידי מובטלים מעל גיל 45.

"המציאות החדשה - המעבר מעולם מוכר לעולם עלום - לא פשוטה וההתאקלמות במקרים רבים היא קשה מאוד, אבל עדיין יש לא מעט מבוגרים שמצליחים במשימה", אומר בנטאטה.

איציק גנון, יו"ר ומייסד עמותת "50 פלוס מינוס" המסייעת למובטלים מבוגרים למצוא עבודה מוסיף: "מבוגרים מורגלים במשך שנים לתחום עיסוק מסוים ולכן מתקשים לעשות את הסוויץ' לקריירה שנייה. לוקח להם זמן עד שהם מצליחים להחליף את הדיסק בראש ולעבור מראש של שכיר לראש של עצמאי. חלק מצליחים וחלק לא".

מעבר למערכת החינוך: "מערכת שאין לה גיל"

לא רק יזמות - גם הסבה מקצועית מאפשרת לאנשי גיל הביניים לשוב ולהשתלב במעגל העבודה גם כשכירים. אחד המקצועות מבוקשים להסבה בשנים האחרונות הוא הוראה - כך לפחות טוענת ד"ר סמדר גלילי, ראש המסלול היסודי במכללה האקדמית לחינוך ע"ש דוד ילין בירושלים.

"בשנים האחרונות, אנשים מעל גיל 40 באים אלינו ללמוד הוראה, בין היתר, מתוך כוונה לעשות הסבה מקצועית ולעסוק בתחום", היא אומרת. "אלה אנשים שקיבלו החלטה ממקום מאוד בשל לחולל שינוי. מלבד בשלות, יש להם גם שלווה ועומק שאין לסטודנטים צעירים. המכללה מעודדת מגמה זו גם מפני שמערכת החינוך היא מערכת קולטת - מדברים על מחסור של 13-14 אלף מורים, וכל הבוגרים שלנו מוצאים עבודה".

אורית אבירם, מנהלת שירותי ייעוץ לשינוי קריירה בחברת ההשמה מנפאואר, מצביעה אף היא על תחום החינוך כעל עולם תוכן מבוקש להסבה מקצועית. "אנשים בוחנים מעבר להוראה מתוך רצון לתרום לאחרים ולהביא משהו מעצמם", היא אומרת.

אחד מהם הוא יהודה מידן, שבגיל 53 - אחרי שנים של עבודה כשכיר בחברות היי-טק ועוד כמה שנים כעצמאי בתחום המחשבים - מצא עצמו מובטל. "ישבתי בבית שנתיים בלי תעסוקה, וזה לא היה לוקסוס", הוא משחזר.

מידן, היום בן 55, מעיד על עצמו כ"אופטימי מטבעו", ולכן סירב לשקוע בדיכאון. "האמנתי שיבוא יום ואמצא את הכיוון שלי". והכיוון שעליו הוא מדבר הגיע מכיוון לא צפוי מבחינתו.

"יום אחד, הבן שלי הודיע לי שרשם אותי - מבלי לשאול לדעתי - ללימודי הוראה במכללת דוד ילין. הוא אמר לי: 'אבא, למה שלא תנצל את כישורי ההוראה שלך ותהפוך למורה מן המניין'. כשומר מסורת, אני מעביר להנאתי שיעורי יהדות בכל מיני פורומים. אהבתי את הרעיון וזרמתי איתו".

מידן משלים בימים אלה את לימודי ההוראה במכללה. "אני רוצה להיות מורה למדעים ולמתמטיקה, זו השאיפה והרצון שלי". עד לסיום לימודיו והשתלבותו כמורה במערכת החינוך, הוא עובד במקביל ללימודים, כמורה למדעים בחטיבת הביניים טדי קולק בירושלים במשרה חלקית.

לדבריו, הסטיגמה השלילית שיצאה למערכת החינוך - בין אם בשל שכר המורים הנמוך ובין אם בשל בעיות משמעת של תלמידים - לא מרתיעה אותו. "אני לא רואה שום בעיה עם השכר המשולם כיום במערכת החינוך. יחסית, אפשר להשתכר שכר סביר. מבחינתי, הנזק של לא לעבוד ולא לעסוק במשהו עולה על עניין השכר".

עוד לדבריו, הקושי האמיתי במקצוע טמון דווקא בהתנהגות התלמידים. "התלמידים של היום קשים בגלל המאה שבה הם חיים. זה לא פשוט להתמודד עם ילד בכיתה א' עם אייפון".

ובכל זאת, מידן ממליץ למובטלים בני גילו להיכנס למערכת החינוך, "כי זו המערכת היחידה שאין לה גיל. בניגוד להיי-טק, שם ברגע שאתה עובר גיל מסוים לא מתייחסים אליך, במערכת החינוך עדיין יש ערך לאנשים עם גישה לחיים, עם ידע - לאנשים שהם 'המבוגר האחראי'".

לדברי ענת ספיר, יועצת תעסוקה לבני 50 פלוס ובכירים בחברת אולג'ובס, הנהלת חשבונות הוא מקצוע מבוקש נוסף להסבה מקצועית, "בגלל היצע תפקידים גדול בשוק וללא מגבלת גיל". ספיר לא לגמרי מעודדת הסבה מקצועית בגילאים מבוגרים. "מעסיקים שכבר מוכנים להעסיק בני 45 ומעלה יעדיפו להעסיק את המנוסים שבהם, ולא את אלה שזה עתה סיימו הסבה מקצועית. אנחנו לא ממליצים בהכרח על מהלך כזה לדורשי עבודה שמגיעים אלינו להתייעצויות, כי הדבר יגרור אותם שתי מדרגות אחורה".

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה