גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שמאלנים, נמאסתם (II)

תגובה לתגובות לטור הקודם שמשך מגיבים מת"א ועד לונדון

א. אז זהו, חלפו עברו להם ביעף 3 החודשים שלנו בלונדון, ובערך כשהשורות האלה נקראות, אחיכם כבר על המטוס בדרכו חזרה לישראל, או כמו שאנחנו בני המקום נוהגים לקרוא לה -"ארצה".

"ארצה" - המילה הזאת תמיד גרמה לי אי-נוחות מסוימת. זה הרי מה שאומרים לכלב כשרוצים שהוא יהיה שקט וכנוע, האין זאת? ככה הרבה פעמים הרגיש הנוסע (הזה, לפחות) כשחזר הביתה ממקום שהיה טוב אליו ונתן לו חופש. את השאלה הישראלית כל-כך, "מתי חזרת ארצה?", אני נוהג לפסק אחרת בראש: "מתי חזרת? ארצה!". כאילו לומר, נגמר החופש. רצת והשתובבת לך 3 חודשים? עכשיו ארצה, חביבי. תחזור לתלם, שב בשקט, תוריד ת'ראש, תכשכש בזנב. כי הבית, הרבה פעמים, הוא המקום שמשאיר אותך למטה.

אני אתגעגע לעיר הזאת, אתגעגע אליה מאוד, וזאת אף שהיא נפרדת ממני בקור מקפיא, בשלג, בברד ובגשם. היה זה החורף הכי קר בחמישים השנים האחרונות, וכנראה הכי אפור. העיר דהתה לה בחמישים גוונים של אפור ושל כפור, ואני הייתי מרוצה מאוד מכל רגע, גם באלה שבהם לא הרגשתי את האצבעות של הרגליים, אפילו שקצת חבל לי על כל הדברים שהשארנו לסוף (כשיגיע האביב ויתחמם מעט, חשבנו) ונראה שלא נעשה הפעם.

בסדר, בפעם הבאה. בינתיים, אני מנסה להידבק בגעגועים של הילדים לישראל בשביל לא להיכנס לדיכאון, וזה הולך די טוב האמת. ישראל זה הבית שלנו ועברית זו השפה שלנו, הם אמרו לי פתאום השבוע, כששוררתי באוזניהם (שוב) את שבחי לונדון, ורק שם אנחנו רוצים לגור.

הילדים הציוניים האלה שלי לא מתביישים להתגעגע למדינה גזענית, אלימה ודכאנית. מיד החזרתי אותם הביתה והקראתי להם את כל מדור הדעות ב"הארץ". זה הרגיע אותם.

ב.ואפרופו זה, הטור האחרון שלי ("שמאלנים, נמאסתם") עורר לא מעט הדים. אחסוך מכם פה את שלל הקללות, כמו גם את מבול התשבחות, שנשפכו על ראשי. היה מאוד לא מפתיע לגלות, כמו בכל פעם, שמי שחושב כמוני (או כמוך) הוא תמיד הוגה מקורי, נועז ואמיתי, שלא לומר נאור וחכם, ואילו מי שלא מסכים איתי (או איתך) הוא חתיכת פופוליסט נבוב ויהיר, שלא לומר גזען וטיפש.

זה די פשוט: מי שמשנה את דעתו לכיוונך עובר תהליך עמוק ומשמעותי, אבל מי שמשנה את דעתו ומפסיק לחשוב בדיוק כמוך מכר את נשמתו לשטן. רוב האנשים רוצים לשמוע רק את מה שהם רוצים לשמוע. והדברים נכונים, בהכללה, לשמאל כמו לימין. אפשר לטעון שזאת שיטה מוזרה לנהל בה דיון, אבל עובדה שבשבילנו הישראלים זה עובד כמו קסם. ותוכיח המדינה שבנינו פה לתפארת.

ובכל זאת, היו כמה טענות כבדות משקל שחזרו ועלו. אשמח לנצל את ההזדמנות ולענות עליהן.

הטענה הבולטת ביותר הייתה שהשמאל שתיארתי והכללתי הוא בעצם מיעוט מבוטל, קטן ושולי. בועה תל-אביבית. הטוענים כך היו חלוקים בדעתם: חלק אמרו שמדובר ב-1,000 איש, אחרים אמרו 200, היו שאמרו יושבי שני בתי קפה, היו שאמרו בית קפה אחד. אמרו שאלה רק החברים שלי. אמרו 20 איש, אמרו חמישה, אמרו שניים. ברדיו אפילו שמעתי שמאלני אחד שמסביר שהשמאלן שכתבתי עליו בכלל לא קיים והוא פרי דמיוני. אולי הוא בכלל אני, בהנחה שאני קיים. אולי גם את עצמי הזיתי.

על הטענה הזאת אין לי מה לומר מלבד: נו באמת. אני מודה שלא ספרתי ומניתי כמה שמאלנים בדיוק עונים על התיאור שלי, אבל גם אם אקבל את הסברה שמדובר במיעוט (ואכן, אני מאמין שמדובר במיעוט), הרי הוא לא מיעוט מבוטל כלל וכלל, ולבטח קולני עד מאוד. מי שמכחיש את קיומו של האלמנט השלילי, הדיכאוני, החמוץ, הפסימי, הנרגן, הצקצקן והפוסל-כול שהולך ומשתלט על השיח של השמאל הישראלי הוא או אהבל או שקרן, או שניהם. התיאור הזה הולם גם את כל מי שאומר שמדובר בחבורה שולית, סהרורית ולא מייצגת.

טענה אחות לטענה הזאת הייתה שהכללתי ותיארתי רק את השלילי בשמאל, שלא כתבתי על כל אותם שמאלנים טובים, אופטימיים, פטריוטיים, פעלתניים שעושים המון דברים מדהימים במדינה הזאת. על כך אין לי הרבה מה לומר להגנתי. זה נכון. התרכזתי ברע, בשלילי, בקודר. באמת יש הרבה שמאלנים שעושים הרבה דברים יפים במטרה להפוך את ישראל למקום טוב יותר. אני מכיר אותם טוב מאוד, ואם עשיתי להם עוול אני מצטער.

ג.

טענה נכונה נוספת הייתה שהפוסל במומו פוסל, שאני בכיין שכותב שהשמאל בכיין, כותב שהשמאל יהיר אבל ביהירות, אומר שביקורת צריכה להיות מועברת באהבה, אבל עושה את זה בצורה מלאת שנאה וכעס, וכולי. אכן כך. גם כאן אין לי הרבה מה לומר להגנתי. זו הייתה טעות. נדמה שגם אני, השמאלני, נדבקתי במחלת השנאה העצמית המאפיינת את השמאל שתיארתי. אחרי הכול, איזה מן שמאלני אהיה בלעדיה? נדמה שגם לי, כמו לרבים מהאחיות ומהאחים השמאלנים, טבעי להציע אמפתיה וסימפתיה לצד השני (במקרה הזה, הימין) יותר מאשר לצד שלי (במקרה הזה, השמאל). זו בעיה, ואני עובד על זה.

היו שאמרו שלא הצעתי לשמאל שום נחמה, שום תקווה, שום תוכנית פעולה. נו, אז לא הצעתי. אחרי הכול, אני בן אדם ממש כמוכם - לפעמים אני מלא תקווה, קשת בענן במבטי, לפעמים יש לי נחמה להציע, חום ושמש בקצות אצבעותיי, לפעמים אני מעשי, ארגז כלים על כתפיי. אבל לפעמים, כמו בשבוע שעבר, אני מלא בכעס אפל ובתסכול מהמחנה המעצבן שאני נמנה עמו, ואלה מחפשים להם דרך להתפרץ החוצה. אני בטוח שאתם יכולים להציע בו בזמן את כל קשת הרגשות והתחושות המוכרים לאדם, אבל אני לא. בקושי ללעוס מסטיק וללכת תוך כדי אני מצליח. אנא, למדו אותי להיות כמוכם, מושלם ונבון ושקול. אל תוותרו עליי עדיין.

ד.

היו מעט מדי טענות קונקרטיות. אחת מהן הייתה שנכון שהשמאל לא מרוצה בכלל, ולמה וממה יש לו להיות מרוצה לעזאזל? - מהכיבוש? מהפערים החברתיים? מהאלימות? מהבידוד הבינלאומי (הדי דמיוני, לא?) מחוסר ההתקדמות בתהליך השלום? מהרכב הקואליציה? הדרישה שלי מהשמאל שיהיה שמח יותר, כך נטען, מקוממת ולא מציאותית. אבל זה לא מה שאמרתי. אמרתי שהתוגה המתנשאת של חלק גדול מדי מהשמאל מונעת ממנו לשנות את המציאות. כי הוא מעדיף לבכות עליה, וכך מרחיק מעליו את הרוב וימשיך להרחיק גם בעתיד הנראה לעין. היכולת שלו למצוא (ולשפוך) את חצי הכוס הריקה גם באפילה הכי כבדה גורמת ליותר מדי אנשים לרצות ללכת הכי רחוק משם.

ואכן, לטענה המרכזית הזאת לא קיבלתי תשובה. גם לא לשאלה האחרת: האם זה כל מה שיש לנו פה? רק כיבוש, אלימות, פערים ובידוד? אלה ההישגים היחידים של ישראל ב-65 שנות? אני חושב שלא. זה מה שמחזיר אותי לטענת הפטריוטיות, שגם לה לא קיבלתי מענה.

גם אף אחד לא ענה לטענותיי על גזענות בני הנוער, לדוגמה, ולהעדפה האוטומטית של הנרטיב של הצד השני.

ה.

הכי הצחיקו אותי אלה (והם היו לא מעטים) שחשבו שאם יש לי ביקורת על השמאל זה אומר שהפכתי לימני. אני לא יודע מה לענות על זה. לא "הפכתי" לכלום. אני מודה שבזמן האחרון אני בהחלט מזדהה יותר עם כמה מטענות הימין (בעיקר עם הנרטיב הבסיסי, אבל גם עם לא מעט מההחלטות ומהצעדים) מאשר הזדהיתי בעבר, אבל כשאני מביט במראה עדיין ניבט משם שמאלני (שהולך ומתבגר). אולי יותר לאומי ואולי קצת פחות אוטומטי. אבל עדיין. בינתיים.

מי שמשנה את דעתו לכיוונך עובר תהליך עמוק ומשמעותי; מי שמפסיק לחשוב כמוך מכר את נשמתו לשטן

עוד כתבות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר