גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האמת על האדם

על קפיצה למסקנות, על עדריות ועל האשמות בלתי מבוססות

א.

אני יכול להשתגע מיופיו של היקום ומהפואטיקה של הקיום. כי כמעט כל דבר הוא משל ואין יום שאי-אפשר ללמוד בו משהו חדש. בעיניי, אין הרבה דברים מרגשים ומעוררים יותר מאשר לראות קונספציה קורסת, במיוחד אם החזקתי בה בעצמי.

אני מדבר על הקורמורן, ליתר דיוק על הקורמורן הגדול. כבר משהו כמו 20 שנה שהדייגים בכינרת, יחד עם אנשי משרד החקלאות וגורמים נוספים, מאשימים את הציפור הזאת שהיא מהווה את הגורם המרכזי להיעלמות הדגים בכינרת, ובמיוחד של אמנון הגליל, הדג שמכניס להם הכי הרבה כסף. ואתם הרי יודעים כמה אנחנו אוהבים את הכינרת שלנו (ואת הפרנסה שלנו).

ההאשמה הזאת תפסה חזק מאוד עד שהפכה לאמת מוחלטת. לפני כשנה נסעתי לעשות כתבה בכינרת והבאתי כלשונן את הנאצות ואת ההכללות של הדייגים על הקורמורנים - הם היו מומחים, הם הכירו את האגם עד לטיפתו האחרונה, ומה אני בכלל מבין בציפורים ו/או בדגים ו/או בכלל - ואני רוצה לומר לכם שמדובר היה בשנאה של ממש.

קניתי את זה, כמו כולם. לא זו אף זו: אפילו העברתי אותה הלאה לילדיי. אתם רואים את הציפור הזאת, סיננתי באוזניהם כשנסענו לצפון - היא רעה!

הדייגים גם שכנעו את המדינה להכריז על מבצע לגירוש הקורמורנים, ואף לא חיכו לה ונקטו בעצמם שלל אמצעים: צופרים, משרוקיות, שיט מהיר בסירות מנוע אל תוך הלהקות, ואף שימוש בתותח קול, דברים שיכולים להיות די מבהילים. בטח אם אתה ציפור. אבל הקורמורן, ציפור קשוחה, המשיך להגיע. ולאן ילך?

ב.

הקורמורן הגדול, או בשמו הלטיני Phalacrocorax carbo, מתעופף לו בעולמנו משהו כמו שבעים מיליון שנים. הרבה לפנינו. מדובר בעוף חברתי שנודד בלהקות של אלפים. הוא חכם, אוהב אדם ובעל יכולות למידה - דייגים במזרח הרחוק משתמשים כבר מאות שנים בקורמורנים מאולפים.

הוא נפוץ בחלקים נרחבים של העולם, ואפילו הפך לסוג של כוכב בעל-כורחו בתחילת שנות ה-90 כשצולם נאבק על חייו בתוך כתמי הנפט העצומים שהתפשטו במפרץ הפרסי בימי המלחמה, מנסה להתרומם ולהימלט, ללא הצלחה. התמונות האלה עשו המון רעש בעולם ותרמו רבות למודעות הסביבתית.

זו לא הציפור הכי יפה בעולם, יש להודות. צבעו של הקורמורן שחור מטאלי, צווארו עבה מדי, עקום מדי, הזנב ארוך מדי והכנפיים קצרות באופן יחסי לגוף. יש בו משהו לא נעים, אפילו קצת מכוער. אבל הקורמורן הוא שחיין טוב וצייד מעולה.

הוא יכול לעוף כ-20 קילומטרים ביום. יש לו כושר תמרון וראייה חדה, והוא מסוגל לשהות מתחת למים כשתי דקות ולצלול לעומק של עד שלושים מטרים. כ-20 אלף קורמורנים מגיעים לישראל מדי שנה מאוקראינה הקפואה, להעביר פה את החורף. כשליש מהם מתיישבים בכינרת, וכולם צריכים לאכול כל הזמן.

אז מה היה לנו: הם שחורים, הם זרים, הם מגיעים הנה באלפים ללא רשות או תיאום, גוזלים לנו את האוכל ואת הפרנסה. פלא ששנאנו אותם? פלא שרצינו לגרש אותם לכל הרוחות? חבל רק שאי-אפשר לבנות חומה בשמיים.

ג.

כולנו יכולנו להמשיך ולהתבוסס בשנאה שלנו עוד הרבה שנים, אבל אז הגיעו 4 מדענים וחוקרים - יהושע שקדי, יפעת ארצי, נעם לידר ואוהד הצופה - והחליטו שבמקום לשנוא ולהכליל ולשפוט ולגרש ולהפחיד ולהפציץ, אפשר פשוט לבדוק את העניין בשקט, בכלים מדעיים. מסקנותיהם פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת "אקולוגיה וסביבה" (יש ברשת; אני ממליץ בחום).

המסקנה חד-משמעית: "הקשר בין כמות הדגים שהקורמורנים אוכלים לבין שלל הדיג בכינרת רופף ביותר". הקורמורן אכן צד את אמנון הגליל (וכי אפשר להאשים אותו? זה טעים), אבל לפי הבדיקה לא יותר מ-38 טונות בשנה, שזה פחות מעשירית ממה שטענו הדייגים כל הזמן (למען ההגינות יש לציין כי היה קשר נסיבתי: התיישבות הקורמורנים בכינרת קרתה בערך באותה התקופה שבה נרשמה ירידה חדה בדגה).

"אנו מסיקים", כתבו המדענים, "כי אין להטיל בקורמורנים את מלוא האשמה". כמו שאומרים אצלנו: אופס.

ד.

על מי כן יש להטיל את האשמה, אתם שואלים? קודם כול על השינויים במפלס שגרמו לכך שאזורי ההטלה התייבשו ונחשפו; שנית, כפי שחשף עמיתי משה ליכטמן ב-G, על וירוס מסתורי שתוקף את דגי הכינרת; ושלישית, על הדייגים עצמם, שהקטינו את החורים ברשתות, תפסו דגים צעירים יותר ויותר ולא אפשרו לדגים להתרבות - וכל זאת תוך האשמת הקורמורנים.

גופים שונים, ביניהם מבקר המדינה ומשרד החקלאות, נתנו את דעתם בנושא, החליטו לאסור את הדיג לתקופה, החליטו להחמיר את האכיפה על הדייגים, החליטו והחליטו והחליטו - ושום דבר מזה לא קרה.

כל הדוחות והפרוטוקולים נמצאים ברשת, והם דוגמה ומופת להתנהלות הישראלית הידועה. אבל יותר מהכול, גם המבקר והמשרד האחראי קיבלו את אשמת הקורמורנים כאמת מוחלטת. אפילו יצאו מכרזים מסודרים לרכישת תותחי הקול ולהפעלתם. עד שבאו 4 המדענים.

ה.

כל זה היה המשל. את הנמשל אתם יכולים ודאי להבין בעצמכם: לא להאשים בלי לבדוק, בטח לא את אלה שהכי קל להאשים אותם (השחור, הזר, המכוער, הלא מוכר, או כמו שקוראים לו באקדמיה: "האחר"), לא לשנוא סתם, לא להאמין באופן אוטומטי לאנשים רק כי הם דייגים (או כל משלח-יד אחר) שמדברים באופן סמכותי על דבר שהם מבינים בו לכאורה, לא לתת למראה העיניים לבלבל, גם לא לנסיבות, לא לבחור בפתרון הקל, לא לרוץ אחרי העדר.

וכמובן: להעריץ בכל פעם מחדש את המדען, את החוקר, את הספקן. את זה שילך ויבדוק ויפשפש בחומר הלא מעוכל שאותו יורק הקורמורן אחרי הציד וינתח אותו (זו הייתה השיטה), שיעביר שעות בתצפית, במחשבה ובניתוח. אלה האנשים שאנחנו צריכים לשאת על כפיים. בזכותם אנחנו מבינים את העולם ויכולים לאהוב אותו יותר. בזכותם אנחנו מתקדמים.

ו.

ובמישור אחר, נפשי יותר: האם לא נכון יהיה לומר בזהירות מסוימת שכולנו קורמורנים ברמה זו או אחרת של הקיום שלנו? את גברתי, אתה אדוני - יצא לכם להיות פעם אחת בתפקיד הקורמורן? כמה פעמים הבינו אתכם לא נכון? כמה פעמים ירו עליכם לשווא בתותחי הקול המפחידים? כמה פעמים הייתם במקום הלא נכון בזמן הלא נכון? אמרתם את הדבר שלא בדיוק רצו לשמוע? אהבתם את זה? נכון שלא?

ואנחנו, היהודים - האין אנו הקורמורנים של העולם? האם לא האשימו אותנו במהלך ההיסטוריה בכמעט כל מגפה, עוולה או אסון שאירע בעולם? ואנחנו, מה בסך-הכול רצינו? לנדוד, לחיות, לאכול איזה דג פה ושם.

אבל השאלה הלא פחות חשובה, ולבטח היותר קשה, היא: כמה פעמים הייתם (כל אחת ואחד מכם, כולל אני) בתפקיד הדייג? הרי להיות קורמורן כל אחד יכול, זה כלל לא תלוי בך, אבל בשביל להיות הדייג במשל, ולהכיר בזה - בשביל זה צריך אופי. כמה פעמים קפצנו למסקנות הלא נכונות בלי לבדוק, כמה פעמים התעמרנו בזה שלא מגיע לו, כמה פעמים שנאנו סתם?

ז.

כן, כי זו האמת על האדם: לפעמים הוא דייג, לפעמים הוא קורמורן. אילו הוא רק היה קצת יותר מדען.

אז סלח לנו, קורמורן - עוף שחור, עתיק, כעור וחברותי שכמותך. סלח לנו, כי חטאנו. האמנון הבא על חשבון הבית.

דרור פויר

עוד כתבות

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות