גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד דן הכהן: אין סיבה שהאנרגיה לא תהיה ההיי-טק החדש

עו"ד הכהן, שליווה את החברות השותפות במאגר הגז "תמר", מתוסכל: "המדינה החליטה להפריט את חיפושי הגז, אחרי שהגיעה למסקנה שהסקטור הפרטי יעשה זאת יותר טוב ממנה; אחרי שמצאו גז, פתאום היא אומרת שהגז שייך לעם"

"ההרגשה שלי בעקבות התחלת הזרמת הגז מתגלית 'תמר' היא נהדרת מצד אחד, אבל מתסכלת מצד שני. אני לא יכול להשתחרר מההרגשה שיש כאן 'דור שלא ידע את יוסף', ושהמדינה נותנת תחושה כאילו הסקטור הפרטי גוזל את משאבי המדינה" - כך אומר ל"גלובס" עו"ד דן הכהן, עורך הדין שמלווה לאורך השנים את החברות השותפות במאגר "תמר", בהן נובל אנרג'י האמריקנית וקבוצת דלק הישראלית.

בתחילת השבוע מאגר "תמר" החל להזרים גז למשק הישראלי - בשורה שאמורה לסיים את משבר הגז המצרי ואת המחסור החריף בגז טבעי במשק, שהחל בינואר 2011 עם הפיצוצים הראשונים בצנרת הולכת הגז המצרי בסיני. תגלית "תמר" צפויה להניב למדינה ב-25 השנים הקרובות הכנסות ממס בהיקף מצטבר של כ-40 מיליארד דולר.

תחילת הזרמת הגז מ"תמר" מהווה את אחד השיאים של הסיפור המדהים של חיפושי הגז הישראליים בים התיכון, שהחל בסוף שנות ה-90.

חיפושי הגז, שנעשים על-ידי החברות הגדולות במשק בצוותא עם חברות זרות, לוו לכל אורך הדרך בהסכמים, הליכים ובמאבקים משפטיים סבוכים. המפורסם שבהם היה המאבק המשפטי הכושל שניהלו חברות חיפושי הגז, ובהן קבוצת דלק של יצחק תשובה ונובל אנרג'י, נגד חוק המיסוי על רווחי הגז והנפט, המכונה חוק ששינסקי על-שם הוועדה בראשות פרופ' איתן ששינסקי.

מי שמעורב בכל הפרויקטים הגדולים בתחום האנרגיה והגז בארץ, לרבות "תמר", הוא משרד אגמון רוזנברג הכהן ושות' בראשות דן הכהן.

"מרגע שהגיעה נובל אנרג'י לישראל בסוף שנות ה-90, ייצגנו את כל עסקאות הגז המשותפות, כולל פרויקט 'תמר', 'לוויתן', 'כריש', 'דולפין' וכל השמות של הדגים הנוספים שאני כבר לא זוכר", מתבדח הכהן. "אנחנו מייצגים גם את הפרויקט וגם כל אחד מהשותפים בנפרד. אלה פרויקטים סופר-מורכבים".

- מה כולל ליווי משפטי של פרויקט כזה?

"מדובר במערכת מאוד מורכבת, שכוללת, בין היתר, הקמת העסקה, חוזי הרכישה של הזכויות, עריכת הסדרים בין השותפים, אישורים של הגבלים עסקיים, מימון של חלק מהשותפים וכמובן כל חוזי מכירת הגז, שהם חוזי ענק עם לקוחות גדולים, כמו חברת החשמל, פז, החברה לישראל.

"יש פה הרבה מאוד עבודה, ועורכי הדין העוסקים בתחום חייבים להבין את ה-DNA שלו, לצפות מה יכול לקרות בעתיד ולהיערך, כי מדובר בחוזים ארוכי-טווח בסכומים ענקיים".

הטעות של ששינסקי

- אתה עוסק בתחום משנות ה-80 ונחשב לאחד מעורכי הדין המובילים בו בארץ. ההרגשה שלך עם התחלת הזרמת הגז אמורה להיות נפלאה, אבל אתה מדבר גם על תסכול גדול.

"נכון, כי הפרויקט הזה לא התחיל לפני שבוע. המדינה קיבלה החלטה בשנות ה-90 להפריט את תחום חיפושי הגז, אחרי שהיא הגיעה למסקנה שהסקטור הפרטי יעשה את זה יותר טוב ממנה. ההחלטה הזו הצליחה הרבה מעל המשוער.

"אני עורך דין כבר 25 שנה, וזה מדהים שגופים פרטיים הצליחו להקים פרויקט כזה בזמן כל-כך קצר, יותר קצר מכל מקום אחר בעולם. זה חלום של כל מדינה שפרויקטים כאלה יקומו בכסף פרטי ללא ערבויות מדינה.

"הרגולציה צריכה להיות אמצעי ולא מטרה, אבל אצלנו היא לפעמים הופכת למטרה. זה מה שקרה כאן. אחרי שמצאו גז, קמה ועדת ששינסקי, ופתאום המדינה אומרת 'הגז שייך לעם', ונותנים תחושה כאילו הסקטור הפרטי גזל משאבי מדינה.

"המדינה נוגסת חזרה ואומרת עכשיו ש'זה למעשה שייך לנו', וכל מה שעשיתם, אנחנו רוצים לשנות. עוד כמה שנים יקימו ועדה ויגידו שיש עודף רגולציה ושצריך לשחרר את הרגולציה, כי התחום הזה לא מתפתח כמו שקיווינו. לכן התסכול שלי".

- אתם ייצגתם את נובל אנרג'י בפני ועדת ששינסקי ונכשלתם במאבקכם. במבט לאחור, האם המאבק היה מוצדק?

"אני עומד גם היום על הטענות שהצגנו בפני ששינסקי. הבטחות צריך לקיים. לא הייתי מוותר על המאבק, כי הוא היה מוצדק ביותר. המדינה חזרה בה מהתחייבויות שנתנה, וצריכה הייתה לנהוג בהגינות ובתום-לב.

"ועדת ששינסקי הייתה טעות, כי היא לא התייחסה לאספקט של פיתוח משק הגז ורצה רק אחרי ההיבט הפיסקלי. עבודה יסודית לא נעשתה, ועכשיו צריך היה להקים את ועדת צמח, שתקבע כמה מהגז ייוצא לחו"ל.

"הבעיה העיקרית של ועדת ששינסקי היא שביום שבו היא החליטה למסות את 'תמר', מה שהעסיק אותה היה שקשה יהיה לתקוף אותה משפטית. היא לא עסקה בשאלה מהו המשטר הפיסקלי הטוב ביותר שיעודד את פיתוח הענף".

הרתעת משקיעים

- במבחן התוצאה, בזכות השינוי הרגולטורי שאתה מבקר, הציבור הישראלי, יקבל עוד כ-23 מיליארד דולר מתגלית "תמר" ב-25 שנה הקרובות.

"גם אם מחר יפקיעו לך את הבית, המדינה תקבל כסף, אבל זה לא הופך אותה לצודקת. הנושא הזה צריך להיבחן לטווח ארוך, כי מדובר בשינוי רטרואקטיבי - השפעה ארוכת-טווח גם על האמינות של המשק הישראלי. המטרה של המדינה היא לא לקחת כמה שיותר כסף אלא לפתח תחומים.

"אני מייצג כמה משקיעים זרים שבדקו אפשרות לחפש כאן גז, והשינויים הרגולטוריים מרתיעים אותם מלבוא לכאן. זה בסופו של דבר פוגע בתחום ובמשק בכלל".

- ובכל זאת, שותפויות הגז ירוויחו מיליארדים בתגליות הגז. כמה עורכי הדין מרוויחים?

"אנחנו לא נגזור מיליארדים. עורכי דין מסחריים עובדים בגדול לפי שעות, ואנחנו לא שותפים".

- אתה נמצא בתחום יותר מ-20 שנה, וודאי ראית את הפוטנציאל הכלכלי הגלום בו. מדוע לא הפכת לשותף באחת החברות שאתה מייצג?

"לפני 25 שנה לא חלמנו שיהיה היקף כזה של תגליות. ועם זאת, כל אחד צריך לעסוק בתחומו ולא לחצות קווים. התפקיד שלי זה לתת ייעוץ ולא להיות משקיע, כמו שהתפקיד של המדינה צריך להיות עידוד פיתוח ולא לדאוג רק איך היא ממסה את הפרויקטים הללו. אין שום סיבה שהאנרגיה לא תהיה ההיי-טק החדש. לצערי, זה עדיין לא קורה".

עוד כתבות

נרשמה עלייה של 19% במחזור הקניות בכרטיסי אשראי בהשוואה לשנה שעברה / צילום: Shutterstock

החשש מתקיפה איראנית וחג הפסח הובילו לעלייה ברכישות מזון ומוצרי חשמל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי מספר הרכישות בענף החשמל נותר דומה, אך בשל עליות המחירים שילם הציבור כ–20% יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, 25 מיליון שקל, עובר לראובני פרידן

ב–12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס וכעת הוא יעבור לראובני פרידן ● היקף התקציב של חברת כרטיסי האשראי עומד על כ–25 מיליון שקל בשנה

רועי קדוש, סמנכ''ל ההשקעות בהכשרה ביטוח / צילום: שירעד שליט

תחזיקו מזומן: ההמלצה החריגה של מנהל ההשקעות

רועי קדוש מהכשרה ביטוח מודה כי התמחור הגבוה בשווקים "בעייתי", וממליץ להשקיע במדדי וול סטריט במשקל שווה - כדי לנטרל את הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" ● חלק מהכסף הוא מציע להשאיר כיום במזומן, כדי "לנצל הזדמנויות כשיגיעו ירידות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

יירוטים באשקלון מהתקיפה האיראנית / צילום: Reuters, Amir Cohen

המתקפה האיראנית ייקרה את עלויות גיוס החוב של ישראל

בתחילת החודש עמדה התשואה על אג"ח ממשלתי של ישראל לתקופה של עשר שנים על 140 נקודות אחוז מעל התשואה של אג"ח אמריקאי מקביל ● בעקבות ההתלקחות, זינקה התשואה על אגרות החוב של ישראל לפער של כ-180 נקודות בסיס מעל ארה"ב ● בהמשך השבוע נרגעה מעט ה"הסלמה" בתשואות האג"ח הישראלי

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בנק דיסקונט ובנק לאומי

הריבית במשק נשארת גבוהה, המינוס לא השתנה, והבנקים מקזזים הטבות

בנק לאומי הודיע כי הוא מעלה את הריבית המקסימלית לחשבונות שנמצאים במשיכת יתר ● דיסקונט הודיע לפני כמה שבועות על ביטול ההטבה על אוברדאפט עד 2,000 שקל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

הפגנה של פרו-פלסטינים נגד גוגל, 2022 / צילום: ap, Eric Risberg

הפגנות ומעצרים: פרויקט נימבוס הישראלי מעורר סערה בארה"ב

מספר עובדי גוגל פתחו בשביתת מחאה נגד העבודה של החברה עם ממשלת ישראל במסגרת פרויקט נימבוס להעברת המחשוב הממשלתי לענן ● באתר Wired דווח כי עשרות עובדים התבצרו במשרדי החברה בניו יורק ובקליפורניה, ואחרי מספר שעות, האבטחה של גוגל האשימה אותם ב"הסגת גבול"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האחים אמיר הגיעו לפשרה עם רשות ני"ע: מגדירים עצמם כבעלי השליטה בשופרסל

המשמעות היא שאישור תנאי השכר או מינויי מקורבים של האחים אמיר יצריכו כינוס של אסיפת בעלי המניות ואישור הצעדים הללו ברוב מיוחד ● האחים מטילים על עצמם את המגבלות באופן וולונטרי

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת הלב של רשות ניירות ערך?