גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מוכרים בתל אביב חלומות בפריפריה למשקיעי הנדל"ן

ממשרדים עלובים בתל אביב משווקים כיום למשקיעים נלהבים חלומות נדל"ניים ורודים במיוחד בשכונת הדר בחיפה ■ דירת 3 חדרים ב-590 אלף שקל? נו באמת

"משקיעי הנדל"ן עוברים מהמרכז לפריפריה", קבעה סקירת משרד האוצר שפורסמה באמצע חודש מארס. אכן, תמונת המאקרו בשוק הנדל"ן הישראלי פשוטה למדי: אחרי שנים של עליות במחירי הדירות, התשואה באזור המרכז כבר לא אטרקטיבית בעיני משקיעים רבים, כך שהנהירה לערי הפריפריה מתבקשת. האומנם?

לפעמים מקרה מבחן אחד ב"מיקרו" שופך אור על המאקרו. כזה הוא הסיפור של פרויקט שאפתני בחיפה, ברחוב אחד העם בשכונת הדר. מגדל של 21 קומות, חניון תת-קרקעי, שטחי מסחר והבטחות גדולות. "דירות 3 חדרים החל מ-590,000 שקל", קראה פרסומת של החברה היזמית. באותה פרסומת הוצגו גם היתרונות בפרויקט: "מיקום אטרקטיבי במרכז העיר חיפה", "אזור בתנופת פיתוח והתחדשות" וכמובן הנחה לבוגרי המרכז האקדמי שאליהם נשלחה הפרסומת (אם ימהרו לרכוש עד סוף חודש מארס).

ומה בנוגע לנושא הכספי? בפרסומת נכתב כי נדרש הון עצמי של 200 אלף שקל בלבד וכן הובטח ליווי בנקאי, תשואה של 5.5% בשנה על ההשקעה ושירותי ניהול הנכס עבור בעלי הדירות אחרי הקמת הפרויקט. ללא ספק פרסומת המכוונת ללבם של משקיעים. כיצד ניתן להבטיח תשואה של 5.5%? לזה נגיע בהמשך.

בינתיים, בשטח, במקום שבו יוקם המגדל, ישנו בור מיתולוגי שמחכה לגאולה כבר כ-15 שנה. 15 שנה שבהן נשמעו פעם ועוד פעם הבטחות ששכונת הדר הוותיקה בחיפה היא היא הדבר הגדול הבא. הבנייה, כמובן, טרם החלה.

הבטחות לתל אביבים

אין ספק שההבטחות האמורות לעיל קורצות למשקיעים, במיוחד מאזור המרכז. סיסמאות כמעט ריקות מתוכן עבור החיפאים - כמו נוף לים או קירבה לכרמלית (נוף לים יש מכל בניין גבוה והכרמלית מובילה בעיקר משום מקום לשום מקום) - קורצות מאוד למשקיעי המרכז שהתרגלו לכך שמראה כחול ורכבת תחתית הם פרמטרים ששווים מיליונים.

לאחר שתואמה לנו פגישה במהירות, לאותו יום שבו התקשרנו למשרד המכירות, ומצאנו עצמנו במשרד בתל אביב שנראה, איך לומר, די מאולתר. המשרד הצפוף יחסית נמצא בקומת הגג השלישית של בניין שבו המעלית מגיעה רק עד הקומה השנייה. על המתעניינים לעלות במעלית לקומה השנייה ואז לעלות במדרגות קומה נוספת למשרד המכירות. ומה בפנים? אנשי מכירות נמרצים, פרוספקטים ומצגת מרשימה למדי.

בעודנו יושבים בתל אביב, נציג המכירות "לקח" אותנו לביקור בשכונת הדר בחיפה שבה יוקם הפרויקט, ב"אדיבות" גוגל Street View. כך משווקים לתושבי המרכז דירות בפריפריה בישראל של 2013. נציג המכירות סיפר לנו על הפרויקט, על השכונה, על תנופת הפיתוח באזור (הכוללת בין היתר את קמפוס הנמל - עוד הבטחה לא חדשה) ובכלל על תפיסת היזמים שתל אביב והמרכז זה היסטוריה, המחירים גבוהים מדי והתשואות לא אטרקטיביות כפי שהיו. הפריפריה, לפי התפיסה, היא ההווה והיא העתיד.

בפרויקט, כך נמסר לנו, ייבנו דירות קטנות של 2-3 חדרים בלבד, בשטח של עד 65 מ"ר (לא כולל מרפסת). טווח המחירים 590-840 אלף שקל. התשואה שהבטיח לנו איש המכירות (אם נרצה לרכוש את הדירה להשקעה) היא 5% ולא 5.5% כפי שנכתב בפרסומת. ניחא. חברת הניהול מבטיחה את התשואה הזו ל-3 השנים הראשונות, ואם החברה תשיג תשואה של יותר מ-5%, היא תקבל לרשותה את הפער. במילים אחרות, אם החברה מצאה שוכר בתשואה של 7% בשנה, בעל הדירה יקבל שכירות המגלמת תשואה של 5% וחברת הניהול תקבל 2%. ומה אחרי 3 השנים הראשונות? ישנה אופציה שחברת ניהול תוכל להמשיך לנהל עבורנו את הנכס, ועל הדרך היא תגבה כמובן דמי ניהול ש"ינגסו" בתשואה השנתית.

וזה לא הכול. החניון התת-קרקעי יכלול כ-190 מקומות חניה עבור כ-145 דירות. בקומת הקרקע יוקם סניף בנק, סופרמרקט שיהיה פתוח 24 שעות ביממה וכנראה גם בית קפה. בקיצור: נוחות ומודרניות חברו להן יחדיו.

הקשבנו בריכוז רב לנציג המכירות האדיב. למען האמת, הכול נשמע טוב מאוד עבור מי שאינו מכיר את האזור שבו אמור המגדל לקום. אנחנו מכירים, ולכן שאלנו את השאלות החשובות באמת. התחלנו במיקום. מבחינה גיאוגרפית, אפשר בהחלט לכנות את שכונת הדר "לב העיר". אך לשכונה אין תדמית טובה, ורחוב אחד העם נחשב רחוב גרוע למדי. רק לשם ההשוואה, במאגר עסקאות הנדל"ן של רשות המסים ניתן למצוא מכירת דירות בעבר הלא רחוק בשטח של כ-65 מ"ר במחיר של 340 אלף שקל לכל היותר. כזכור, הטווח העליון של הדירות ב"גדולות" בפרויקט עליו אנו מדברים הינו 840 אלף שקל.

"האזור לא אטרקטיבי ונחשב לא טוב. ניסית פעם ללכת לשם לטיול בערב?", הפצרנו באיש המכירות, שענה בשאלה משלו: "זה בגלל שכונת חליסה שנמצאת באזור? גם על יפו אמרו פעם שמדובר באזור לא טוב, ותראה את מחירי הדירות שם היום". תשובתנו הייתה פשוטה: "נכון שמחירי הדירות ביפו עלו, אבל גם היום קשה לומר שנעים להורים צעירים להסתובב שם בערב לטיול נחמד".

מרווח של 2%

מלבד לחלום על עתיד ורוד יותר לרחוב ולשכונה, קשה היה לשכנע שהמיקום אטרקטיבי. עברנו לנושא אחר: החניה. חניון תת-קרקעי הוא כמובן מתבקש במגדל מגורים, אך היציאה מהחניון היא לרחוב חד-סטרי צר עם שני נתיבים, שאחד מהם חסום על ידי מכוניות חונות, כך שבפועל ישנו נתיב אחד (כפי שניתן לראות בתמונה המצורפת). היציאה מהרחוב מובילה לרחוב הנביאים, רחוב מרכזי שגם הוא פקוק במכוניות בשעות העומס. דמיינו לעצמכם עשרות בעלי מכוניות המנסים לצאת לעבודה בשעת בוקר, או לחזור הביתה בערב.

ה"מוקש" השלישי היה כמובן התשואה המובטחת. נציג המכירות אמר - ובצדק - שתשואה של 5% בשנה גבוהה יותר ממה שניתן להשיג היום במרכז (כ-3% באזור ת"א, למשל). אנחנו התעקשנו על "היום שאחרי" אותן 3 שנים. עם כ-145 דירות בפרויקט, ובהנחה שמשקיעים רבים יהיו בעלי הדירות, מדובר בהצפה של ממש. נציג המכירות אמר לנו ש-6 קומות (מתוך 21, כזכור) יוקצו לסטודנטים, בשיתוף פעולה עם עיריית חיפה.

"השכרת פעם דירה לסטודנטים? ראית מה הם בדרך כלל עושים לדירה אחרי שנה? כמעט תמיד צריך לשפץ", הקשינו. איש המכירות הנבוך התפתל בכסאו.

אולי יום אחד תתברר רכישת דירה בפרויקט כמוצלחת למדי, ואולי לא. מה שבטוח הוא שסיפור זה אינו ייחודי, אלא חוזר על עצמו במקומות שונים בפריפריה, שם מבטיחים למשקיעים תשואות גבוהות יותר בהשוואה למרכז ומנסים לצייר להם עתיד ורוד לשכונות שמצבן הנוכחי רחוק מלהיות ורוד.

שתי הקבלות לשוק ההון עוברות במוחנו; האחת, שמדובר בהשקעה בסיכון גבוה יותר, מעין אג"ח High-Yield, כך שהמשקיעים אמורים לדרוש תשואה גבוהה יותר עבור השקעתם. מה שמוביל למחשבה השנייה: אם פער התשואות (הידוע בשוק ההון כמרווח, Spread) בין הפריפריה לתל אביב הצטמצם לכדי כ-2% בלבד בשוק הנדל"ן, אולי באמת יש פה בועת נדל"ן. אחרי הכול, האם הייתם קונים אג"ח קונצרניות מסוכנות בתשואה עודפת של 2% בלבד על אג"ח ממשלתיות בטוחות? האם הייתם חושבים שמרווח זה אטרקטיבי מספיק?

מעיריית חיפה לא נמסרה תגובה לדברים.

"לא רחוב טוב"

אפשר לומר שאנחנו פסימיים ואפילו חסרי חזון, גרועים בהשקעות בניגוד ליזמים שרואים משהו שאנחנו לא. רצינו לבדוק אם אנחנו הפסימיים היחידים, אז חיפשנו ברשת תגובות על הפרויקט. מסתבר שאשכול שלם הוקדש לכל בפורום הנדל"ן "תפוז". תגובות חיוביות לא היו שם. הנה חלק מהתגובות שכן היו:

"בסיכומו של דבר זה פרויקט במקום לא מבוקש. רחוב אחד העם הוא לא רחוב שהייתי רוצה לגור בו".

"אחד העם... הבנתי שזה הרחוב ביציאה מהמשביר. לא רחוב טוב".

"כל אזור הדר לא נחשב אזור מבוקש. יש בעיות נגישות ברכב פרטי, בעיות חניה, אוכלוסייה ממעמד סוציו-כלכלי נמוך, אין גני ילדים, אין בתי ספר, אחרי החשכה אין כמעט תנועת אנשים". "ייתכן שמהקומות הגבוהות כן יראו ים, אבל זה לא אומר כלום על כדאיות רכישת נכס בפרויקט. בשעות הערב כבר מזמן לא נחמד, בלשון המעטה, ללכת ברחובות הדר".

עוד כתבות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט