גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה בוב דילן ופול סיימון בחרו לשתוק?

למרות שכמה מהיוצרים המובילים בפופ העולמי הם יהודים שנולדו בזמן המלחמה ההיא, השואה בקושי טופלה בשיריהם. למה הרוב שתק, ומי בתרבות הפופ בכל זאת הציעו מילים שמנסות לגעת?

להבדיל מנוכחותה בספרות, בשירה ובקולנוע, שבחלקה הולידה יצירות מופת, השואה היהודית כמעט ואינה קיימת במוזיקה הפופולארית המערבית. לכאורה, הנושא טעון מדי עבור ענף שרובו בידור קל המושתת על כוונות מסחריות כמעט בלעדיות. ובכל זאת, יוצרי פופ טיפלו בעצם בכל נושא תרבותי, ערכי, חברתי ופוליטי אחר. והכמעט-אלם הזה תמוה במיוחד משתי סיבות שהיו אמורות דווקא לעודד ולעורר הטמעה של השואה בתוכניהם של יוצרי פופ ורוק לגווניהם. ראשית, חלק גדול מכותבי השירים הבכירים של הפופ הם יהודים. ושנית, חלק גדול אף יותר מכותבי השירים הגדולים של הפופ נולדו בזמן ובצל מלחמת העולם השנייה. ובכל זאת, ההתייחסויות למלחמה בכללה מאוד מדודות, ואלו הנוגעות ישירות לניסיון ההשמדה של העם היהודי מסתכמות כמעט כולן בדוגמאות שתובאנה להלן.

מבין מי שנחשבים למשוררי הרוק הגדולים ביותר בני עמנו, בוב דילן, לו ריד, פול סיימון ולנארד כהן, רק האחרון הרבה להערות תכנים יהודיים מובהקים ביצירותיו. ספר השירה השלישי שלו נקרא "פרחים להיטלר" וכלל כמה שירים ישירים על הזוועות. וכתמלילן, מלחין וזמר הוא כמובן הצדיע למתנגדי הפאשיזם הגרמני ב"פרטיזן". אבל שירו שהכי מקושר לשואה הוא Dance me to the end of love מ-1984, שנטען כי נכתב על המוזיקאים במחנות שאולצו לנגן ליורדים מהטרנספורטים ולמובלים אל המשרפות.

לו ריד, שבקושי טיפל בנושאים יהודיים בשיריו, התייחס לשואה רק בעקיפין בשיר מאוחר יחסית שכתב בגיל 46, ב-1989: "ערב טוב מר וולדהיים". ריד ביקר בו אנטישמים מבית בארה"ב, כמו לדבריו ג'סי ג'קסון ולואי פאראקן, וגם את מזכ"ל האו"ם קורט וולדהיים שעברו הנאצי נחשף באותן שנים. בוב דילן, גדול כותבי המוזיקה הפופולרית, היה כנראה הראשון שהתייחס בשיר ישירות לשואה, אמנם בעיוות מספרי קטן, אבל בשיר ענק ומופתי."למרות שהם רצחו שישה מיליון בתנורים שלהם, עכשיו גם לגרמנים יש את אלוהים לצידם", כתב ב"עם אלוהים לצידנו", כתב האשמה חריף ביותר כנגד מדיניות החוץ האמריקנית שכולה אינטרסים מתחלפים ולא עקרונות עמידים.

עוד חלוץ רוק אמריקאי בן דורם, לא יהודי והרבה פחות מוכר, קפטיין ביפהארט, כלל באלבום קלאסי שלו מ-1969 את "דאכאו בלוז", שבו קונן על "היהודים המסכנים" וקיווה שלא תיפתח מלחמת עולם שלישית.

יוצר מרכזי נוסף שצמח בשנות ה-60, רוג'ר ווטרס האנגלי שאינו בן עמנו, היה רק בן חמישה חודשים כשאביו נהרג כחייל בריטי על אדמת איטליה ב-1944. ווטרס הרבה בביקורת חברתית ופוליטית, גם אנטי מיליטריסטית, ובאלבום "דה וול" המסרים האנטי פשיסטיים שלו כללו גם, ב"מחכה לתולעים", עוקצנות כנגד המנהיג שמחכה לטפל "בשחורים, באדומים, בהומואים וביהודים".

משוחררים מחוויות בגוף ראשון

בדור הבא של שנות ה-70, אולי בגלל מרחק הזמן ואולי משום שהיוצרים כבר נולדו משוחררים מחוויות בגוף ראשון, השמדת יהודי אירופה, כמו מלחמת העולם השנייה בכללה, הפכו למראי מקום תרבותיים ולכמעט איקונות מרוחקות, עם שלל ציטוטים ומראי מקום שהלכו ולכאורה ניתקו מהאירועים עצמם. הלהקה האמריקאית המעולה "פר אובו" נתנה לשיר שלה את הכותרת "הפתרון הסופי", וחבורה מופלאה ממנצ'סטר כינתה את עצמה תחילה בכותרת הקבוצתית "ורשה", אח"כ "חטיבת השמחה", ואז "סדר חדש". אצל מרבית אמני הפאנק והפוסט-פאנק השפה הרצחנית, ההשמדה והקורבנות, הפכו למעין מייצגים של ייסורים, תלישות, דיכאון ומשאלות מוות פרטיים ופנימיים של מתבגרים. ג'וני ליידון שר ב"חופשות בשמש" של הסקס פיסטולס שהוא מוותר על שגרת החופשה של המעמדות המדוכאים ובמקום זה היה "רוצה להגיע לברגן החדשה, רוצה לראות קצת היסטוריה".

אז מצד אחד, ליידון היה תמלילן ומבקר חברתי חריף וחכם ומתסיס. אבל מצד שני, חברו ללהקת הפאנק המפורסמת ביותר, סיד וישס, היה לדוגמן הכי מזוהה עם ענידת ולבישת צלבי קרס וסמלים נאציים אחרים, שהפכו פופולריים בסוף שנות ה-70. חלק מהשימוש בהם בוצע כהתרסות הפגנתיות כנגד הממשלים השמרניים באנגליה ובארה"ב, רוח שביטא, לדוגמה, ההמנון הפוליטי המצוין "קליפורניה אובר אלס" של ה"דד קנדיז". וחלק מלבישת הסמלים והמדים הנאציים היה פשוט הצהרות אופנתיות שביטאו את המשיכה-דחייה הכה מורכבות למכונות המלחמה בשר ודם מתוצרת גרמניה שייצגו את האפילה האנושית.

ובשנות ה-80 נשמע הקול הכמעט יחיד מאז לאונרד כהן שניסה לייצג בשיר רוק את הניצולים עצמם. גדי לי, בסיסט בלהקה הקנדית מוכרת המיליונים "ראש", נולד לזוג הורים שניצלו מדכאו ומברגן בלזן. ב"red sector a" מ-1984 הוא שר מפיה של, כנראה, אסירת מחנה: "אני נאחזת בגדר התיל, הפצע הזה לא יגליד...כבר לא חשה רעב, עייפה מכדי לבכות...איבדתי את אבי ואחי אבל חייבת לתמוך באמי".

אבל נדרשו כמעט 50 שנה מתום המלחמה עד שהמוזיקה הפופולרית ניסתה לראשונה להתמודד עם השמדת העם היהודי באירופה בטיפול אמנותי יסודי ובחלקו חזק ונוגע מאוד. ריצ'ארד וולפסון, חצי מהצמד הבריטי קצר המועד "towering inferno" גדל בבית יהודי אורתודוקסי, ולאלבום היחיד שהוציא עם להקתו טרם מותו ממחלה בגיל צעיר, הוא קרא "קדיש". בריאן אינו כינה אותו "האלבום הכי מפחיד ששמעתי". הוא כלל שלל השפעות ממוזיקה קלאסית ושירי עם ממזרח אירופה, תפילות יהודיות, מוזיקה חסידית וכלייזמר, ועד למטאל, מוזיקה אלקטרונית ואוואנגרד. היו בו טקסטים מתפילות בעברית, טקסטים של משורר הונגרי בשם אנדרה סקארוסי, וקולות בשפות הבולגרית, גרמנית ואנגלית. "קדיש" שיצא ב-1993 ניסה ללוות את מוראותיו של אדם שחווה את הכיבוש הגרמני, פוגרום, לוחמה פרטיזנית ואז כליאה במחנה דכאו. למרות שהשתמש גם בהשפעות מתרבות הפופ, "קדיש" נשק יותר לצורות ולתכנים של יצירות קלאסיות מודרניות , למשל אלו בהן מלחינים שונים ניסו להתמודד עם הלחנת השירה של פאול צלאן. אולי ההיקף, הרצינות והמחויבות של towering inferno באלבומם היחיד מלמדים בזכות בחירתם של אמני פופ אחרים שלא לגעת בנושאים האלו. והרי המוזיקה הפופולרית גם בקושי רפרפה על פני מקרים אחרים של רצח עם במאה ה-20, כמו אלו שהתרחשו בארמניה, קמבודיה וסודאן. ועדיין, מותר להשוות את מיעוט העיסוק בשואה גם לריבוי האזכורים והמחאות והשירים על פצצות האטום, מירוץ החימוש הגרעיני והניסויים בנשק להשמדה המונית.

למרות שמרבית השירים עליהם לא נכתבו ישירות על הפטריות שכבר קטלו את הירושימה ונגסקי, נדמה שהעיסוק התכוף בסכנות הגרעיניות מוצדק לחלוטין כדי, אולי, לסייע במניעת הטלת הפצצה הבאה. ולכן מותר להרהר האם לא היה כדאי, מאותו הנימוק בדיוק, להרבות ולעסוק, גם בשירי פופ, ברצח העם המקיף ביותר עד כה בהיסטוריה האנושית: בדיוק על מנת לנסות ולמנוע את רצח העם הבא.

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"