גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכוורת של יעל אנדורן: 8 המקורבים למנכ"לית האוצר הבאה

אנדורן נמצאת בחודשים מתקדמים של הריון, מה שהעלה תהיות כיצד תצליח לשלב הורות בניהול משרד אוצר במשבר ■ מי שמכיר אותה כבר העיר בצחוק כי היא תלד לידה מתוכננת ביום חמישי ותנהל ישיבה באוצר כבר ביום ראשון בבוקר

יעל אנדורן, שבשבועות הקרובים תשבור שיא חדש ותהפוך לאישה הראשונה שעומדת בכס האוצר, נכנסה לאגף התקציבים בשנת 1994. בתוך שש שנים הגיעה לתפקיד הסגן, מעמד שאליו מגיעים "טובי נערי האוצר".

בשנת 2000 מונתה למשנה לממונה על התקציבים על ידי קובי הבר, תפקיד הנחשב בין הסגנים ל"ראשון בין שווים".

אנדורן נחשבת לאישה מוכשרת, אמביציוזית, חזקה, מנוסה, מבינה היטב את הדינמיקה של הכלכלה הציבורית הישראלית. ניתן לומר כי עליה נכתבו כל התכונות המיוחסות ל"נערי האוצר": אכזריות, שחצנות, תקיפות. זו הסיבה שאנדורן זכתה לכינוי "אשת הברזל" של האוצר, שכן גם בשל האידיאולוגיה שלה וגם בשל אופייה הקשוח היא הושוותה למרגרט טאצ'ר, ראש ממשלת בריטניה השמרנית שלא רעדה לה היד גם כשקיצצה בתקציבים הרגישים ביותר.

אנדורן משתייכת ל"תור הזהב" של אגף התקציבים, תקופה שבה יחידת העילית של המגזר הציבורי שיקפה גאווה של ממש והבטחה של משרות מפתות במגזר הפרטי והציבורי. ב"קליקה" של אנדורן כיכבו קובי הבר, רונן וולפמן (שעשוי לחזור למשרד התפקיד מפתח) ועוזי לוי.

חזרתה של אנדורן למשרד האוצר אינה טריוויאלית. "אני לא רואה את עצמי חוזרת לממשלה בטווח הקצר", היא אמרה בראיון ל"גלובס" לפני שנתיים. בשנים האחרונות היו מונחות לפניה הצעות רבות לחזור לשירות המדינה, החל בתפקיד ראש אגף תקציבים וכלה בתפקיד מנכ"לית משרד ראש הממשלה. גם תפקיד הממונה על שוק ההון עמד על הפרק. אנדורן סירבה לכל ההצעות.

אחד המקורבים של המנכ"לית החדשה, שמאוד מחבב אותה, הוא לא אחר מרה"מ בנימין נתניהו, שבאותם ימים כיהן כשר האוצר, והיא אף הובילה את הקיצוצים של שנת 2003. בין השניים שוררת הערכה רבה. באוצר החדש, שכבר אינו בשליטתו של נתניהו, זהו פרט חשוב ביותר.

יתרה מכך, מדובר בשינוי דרמטי ממערכת היחסים העכורה ששררה בין נתניהו לדורון כהן, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר. נתניהו התנגד באופן פעיל למינויו עד שנכנע. אנדורן צפויה לשמש גורם מגשר-מפשר בין לפיד לנתניהו.

מבחינה אידיאולוגית מתאימה אנדורן לשר האוצר החדש באופן כמעט מושלם: לפיד מצא פרטנרית אמיתית לתפיסתו הכלכלית. אנדורן היא נציגה נאמנה של הימין הכלכלי השמרני של מדינת ישראל, שבבסיסו פחות משקל לסקטור הממשלתי ויותר לסקטור העסקי.

כל נציג של ארגון חברתי שפעל בתחילת שנות ה-2000 יסכים שהיא הרסה את מדיניות הרווחה של ישראל, כשהובילה את הקיצוצים הקשים בשנת 2003. בהנחה שעמדותיה לא השתנו בשנים האחרונות, ניתן לנבא מה יהיו הצעדים המרכזיים הכלכליים בשנים הקרובות: קיצוץ בקצבאות הילדים ופגיעה בזכויות החברתיות, כולל קיצוצים במגזר הציבורי.

אנדורן נמצאת בחודשים מתקדמים של הריון עם בת, מה שהעלה תהיות כיצד תצליח לשלב הורות (ולשני הילדים שכבר יש לה) בניהול משרד אוצר במשבר וגיבוש תקציב של שנתיים בצל גירעון עתק וסטייה חריגה ברמת ההוצאה. מי שמכיר אותה כבר העיר בצחוק כי היא תלד לידה מתוכננת ביום חמישי אחרי הישיבה האחרונה באוצר על מנת שתוכל לנהל את הישיבה הראשונה כבר ביום ראשון על הבוקר.

אופיר קרני: בעלה של אנדורן

בן זוגה של אנדורן ב-8 השנים האחרונות הוא אופיר קרני. קרני משמש מ-2005 ראש אגף הכספים בחברת האוטובוסים דן. קרני הכיר את אנדורן באוצר, בו עבד באגף התקציבים במשך 6 שנים, לפני ש"חצה את הכביש" לדן. בתפקידו האחרון באגף היה קרני רכז תחום התחבורה, שעוסק בין היתר בתחבורה הציבורית.

רועי ורמוס: הבעל לשעבר

רועי ורמוס היה בעלה הראשון של אנדורן. ורמוס ואנדורן היו יחד יותר מ-10 שנים. למרות שהתגרשו הם שומרים על יחסים טובים. השניים מרבים להתייעץ, והיא אף השפיעה על ורמוס לנקוט את גישת האקטיביזם המוסדי, שהביאה לקו המיליטנטי שורמוס הפגין כלפי בעלי השליטה בחברות שנקלעו להסדר חוב. ורמוס כיהן כמנכ"ל בית ההשקעות פסגות, ונחשב למנכ"ל מוצלח שהביא את פסגות להיות בית ההשקעות הגדול בישראל. את הקריירה של ורמוס קטעה חקירה של רשות ני"ע, בחשד כי היה מעורב בהרצת אג"ח.

קובי הבר: הבוס לשעבר, החבר והממליץ

קובי הבר מכיר היטב את יעל אנדורן מימיהם המשותפים במשרד האוצר. הבר כיהן במשרד האוצר בשורה של תפקידים, כאשר תפקידו האחרון היה הממונה על התקציבים. הבר נחשב למקורב מאוד לאנדורן. השניים כיהנו ביחד כסגנים במשרד האוצר, ובשלב מסוים הפך הבר לראש אגף התקציבים ולבוס של אנדורן שהייתה המשנה שלו.

הוא עזב את האוצר לפני חמש שנים, ולאחר תקופת צינון עבר לבנק לאומי, שם הוא מכהן כיום כראש החטיבה העסקית. הבר חבר כיום בפורום היועצים החיצוניים של שר האוצר יאיר לפיד, והוא תיווך וסייע במינויה של אנדורן לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר.

מוטי שרף: יועץ התקשורת

אנדורן מקורבת ומרבה להתייעץ עם יועץ התקשורת מוטי שרף, שהוא אף היחצן של קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים שאותן ניהלה בעבר. משרד יחסי הציבור של שרף עובד עם לא מעט לקוחות גדולים ובהם טבע, פסגות, בנק לאומי, עידן עופר, טדי שגיא, וגם מוטי זיסר והרצל חבס שנמצאים היום בתהליך לגיבוש הסדר חוב.

יוסי בכר, יאיר סרוסי ודוד ברודט: הבנקאים

אנדורן מכירה היטב את יושבי ראש של שלושת הבנקים הגדולים פועלים, לאומי ודיסקונט. את יו"ר בנק דיסקונט יוסי בכר, היא מכירה ממשרד האוצר. תקופת השיא בקריירה שלה במשרד האוצר הייתה כאשר בכר כיהן כמנכ"ל המשרד, ובין השניים היו יחסים טובים. את יו"ר בנק הפועלים יאיר סרוסי ויו"ר בנק לאומי דוד ברודט מכירה אנדורן מתפקידה כאשר ניהלה את עמיתים. השניים כיהנו כיו"ר ועדת ההשקעות של קרן הפנסיה ועבדו איתה באופן צמוד.

גיורא סרצ'נסקי: הבכיר שמינתה

אנדורן מינתה לפני כשנתיים את סרצ'נסקי לתפקיד מנהל חטיבת ההשקעות של עמיתים (אז היא עדיין ניהלה את עמיתים). סרצ'נסקי, הפעיל בשוק ההון ב-17 השנים האחרונות, הוא אחיו של שר הפנים גדעון סער מהליכוד.

אורי יוגב: הבוס לשעבר

"אורי מאוד שמח לשמוע על המינוי של יעל. הוא גידל אותה", אמר אחד ממקורביו של יוגב כאשר נשאל על תגובתו למינוי. הדבר אינו טריוויאלי שכן יוגב היה המועמד המוביל לתפקיד.

יוגב היה הממונה על התקציבים כאשר אנדורן שימשה סגנית רווחה של האוצר. שניהם, יחד עם נתניהו כשר האוצר, ביצעו את התוכנית הכלכלית המפורסמת שכללה קיצוצים קשים, בעיקר בתקציבי הרווחה, ורפורמות מבניות שכללו מאבקים כוחניים מול ארגוני העובדים והארגונים החברתיים. אחרים סבורים כי זו התוכנית שהצילה את כלכלת ישראל מהקטסטרופה הכלכלית.

יוגב עזב את המגזר הציבורי לטובת הקמת חברה פרטית לטיפול במים. מאז, הוא היה מאוד מעורב במדיניות הכלכלית והמשיך לשמש יועץ הסתרים של נתניהו, לפעמים בפרופיל תקשורתי גבוה יותר ולעתים בשקט מוחלט. במהלך הקדנציה הקודמת הציע לו נתניהו כמעט כל תפקיד אפשרי: מנכ"ל משרד רה"מ, מנכ"ל משרד האוצר, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה ועוד. יוגב סירב. גם הפעם צפוי יוגב להמשיך להשפיע מאחורי הקלעים, קל וחומר כאשר אנדורן תנהל את האוצר.

שי טלמון: קלט אותה לעבודה באוצר

שי טלמון, שבסוף השבוע נודע כי ימונה ליו"ר דרך הארץ, מפעילת כביש 6, נחשב גם כן מקורב לאנדורן. טלמון הוא זה שלמעשה קלט את אנדורן לעבודה באגף התקציבים במשרד האוצר.

טלמון כיהן בעבר כחשב הכללי במשרד האוצר. לאחר שעזב את האוצר עבר לבנק הפועלים, שם כיהן כראש החטיבה העסקית, ובהמשך עבר לתפקיד מנכ"ל כלל ביטוח, אותו עזב לאחרונה.

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים