גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא להאמין: דירות בכפר-סבא ב-10 שקלים בחודש

זו התוצאה האבסורדית של מכרז משולב לדיור בר-השגה ומכירת דירות בפרויקט בעיר ■ משרד השיכון ינסה לגבות מהדיירים מחיר גבוה יותר ■ היזמים שקיבלו הנחה ענקית ירוויחו בגדול בעוד 10 שנים כשימכרו את הדירות במחיר מלא

יש מישהו שלא יקפוץ על דירת 3 חדרים (ועוד ממ"ד) בגודל 100 מ"ר בכפר-סבא, בשכר דירה מפוקח ומוגן של 10 שקלים בחודש? זוהי בדיוק התוצאה המוזרה של מכרז לדיור בר-השגה בשכירות של רשות (מינהל) מקרקעי ישראל (רמ"י), שנסגר לפני שבועות אחדים.

הזוכה במכרז, החברה הכלכלית לפיתוח השרון, חברה פרטית בשליטת דני אהרון, ביקשה במכרז מחיר שנשמע במבט ראשון מטורף: 10 אגורות למ"ר לחודש, כלומר 10 שקלים לחודש, שאותם יגבה הקבלן מהמאושרים שיעמדו בקריטריונים לזכאות לדיור בר-השגה בשכירות.

מדובר במכרז הדגל של רמ"י להשכרה לזכאים לדיור בר-השגה במסלול א', הקרוי מסלול אריאל אטיאס, על שם שר השיכון, שהמציא את מתווה המכרז. התוצאה האבסורדית מאמתת את ניתוח "גלובס" למכרזים אלה ("השכר וזרוק", 3.9.12).

זהו מתווה המכרז: מחיר הקרקע במכרז יהיה קבוע, על בסיס שווי הקרקע לדירות למכירה, ויעמוד על 30% משומת השמאי הממשלתי. המשתתפים במכרז יתחרו על גובה שכר הדירה המפוקח למ"ר לזכאים. מחיר השכירות, כולל תשלום לחברת תחזוקה של היזם, יוצמד למדד ותותר העלאה של 1% בשנה. גודל הדירות המקסימלי לזכאים במכרז יהיה 100 מ"ר במרכז ו-120 מ"ר בפריפריה.

הזוכה במכרז רשאי למכור מידית 40% מהדירות בפרויקט. 20% מהדירות יושכרו במחירי שוק ו-40% יושכרו במחיר מפוקח לזכאים. כלומר, רק מיעוט קטן של הדירות מופנה לדיור בר-השגה. משרד השיכון יפקח על קיום תנאי החוזה.

תקופת השכירות המינימלית היא 3 שנים, עם אופציה להארכה עד 10 שנים. בתום 10 שנים יוכל היזם למכור את כל הדירות שלא מכר בתחילת הפרויקט.

תדהמה בוועדת המכרזים

המכרז בכפר-סבא הוא ל-24 דירות בגודל ממוצע של כ-100 מ"ר. מתוך זה, 10 דירות מיועדות לדיור בר-השגה. הקבלן יכול למכור מידית 9 דירות בפרויקט, ועוד 5 דירות מיועדות להשכרה לא מפוקחת בתנאי שוק חופשי.

השמאי הממשלתי העריך את שווי הקרקע בכ-14 מיליון שקל. אחרי ההנחה נדרש הקבלן לשלם 3.8 מיליון שקל עבור הקרקע, כלומר עלות הקרקע לדירה היא כ-160 אלף שקל. התחרות במכרז, כאמור, היא על המחיר הנמוך למ"ר בשכירות לזכאים.

על פי תחשיבי משרד השיכון, מחיר השכירות לדירה זהה בכפר-סבא הוא כ-3,500 שקל לחודש. במתווה הפרויקט דובר על הנחה של 25%-30% בשכר הדירה לזכאים, ולכל היותר קיוו להצעות מהקבלנים לשכר דירה בגובה כ-2,800 שקל לחודש לזכאים.

את גובה ההנחה בקרקע אפשר לבחון כך: אפילו אם הייתה מתקבלת במכרז הנחה של 1,000 שקל לחודש בשכר דירה לזכאים, לאורך 10 שנים, מדובר בחיסכון של 1.2 מיליון שקל. על החיסכון הזה ניתנה למכרז הנחה אדירה של 10 מיליון שקל על הקרקע.

למכרז בכפר-סבא ניגשו 14 מתמודדים. חמישה קבלנים הדהימו את ועדת המכרזים כאשר נקבו במחיר למ"ר לחודש של 5 שקלים, 4.89 שקלים, 1 שקל, 50 אגורות, והזוכה במכרז, החברה הכלכלית לפיתוח השרון, שהציעה מחיר של 10 אגורות למ"ר לחודש - כלומר שכר דירה של 10 שקלים לחודש לדירת 4 חדרים בשטח של 100 מ"ר. אם לא די בתוצאה המטורפת הזו, הרי שכר הדירה כולל עלות תחזוקה והיזם מחויב לערבויות כספיות.

משמעות ההצעות הללו היא אחת: ב-10 הדירות בפרויקט המיועדות לדיור בר-השגה בשכירות לזכאים, היזמים מוכנים לא רק לקבל תשלום חודשי סמלי אפסי, אלא שהם גם מוכנים להוציא כסף מהכיס מידי חודש.

הסיבה לנדיבות המופלגת הזו של היזמים היא אחת ויחידה: היזמים לוקחים בחשבון לא רק את היכולת למכור את 9 הדירות הנותרות במכרז למכירה, אלא, בעיקר, את היתרון העצום של היכולת למכור את 10 הדירות המיועדות לזכאים בעוד 10 שנים.

מנקודת הראות של הקופה הציבורית, אילו המדינה הייתה משלמת ל-10 משפחות הזכאים בכפר-סבא שכר דירה חודשי בגובה 4,000 שקל, העלות התקציבית הייתה מגיעה ל-4.8 מיליון שקל, לעומת ההנחה שניתנה לקבלנים בגובה 10 מיליון שקל. כלומר, באותה הנחה ניתן היה לסייע ל-20 משפחות זכאים.

אפשר רק לחזור למסקנה שהובאה בכתבה ב"גלובס", ובה ניתוח הפרויקטים להשכרה לזכאים במסלול א', כמו זה בכפר-סבא: בשורה התחתונה, במסלול זה מעבירים כסף טוב לקבלנים, אבל רק מעט זכאים ייהנו למשך מעט זמן, בעלות גבוהה למדינה - ובכך נפגעת המטרה החברתית של דיור בר-השגה.

משרד השיכון, אחרי שהתאושש מהתדהמה, מנסה לפתור את הבעיה על ידי גבייה מהזכאים של כ-2,800 שקל לחודש. אילו אני זכאי, הייתי מתנגד בתוקף ועומד על זכותי לשלם ליזם את שכר הדירה של 10 השקלים לחודש שאותם ביקש במכרז.

הלקח: בפרויקטים כאלה אין לערבב שיקולים של מכירת חלק מהדירות בשיקולים של השכרת הדירות, אלא לייעד את כל הדירות להשכרה בלבד, וכמובן להקטין את גודל הדירות.

הקריטריונים: עדיפות לחרדים ולדתיים

הקריטריונים לזכאות לדיור בר-השגה החלים כיום הם אלה שאותם העביר שר השיכון הקודם אריאל אטיאס, ללא הקריטריון של מיצוי כושר השתכרות: מלבד הזכאות הבסיסית של היעדר בעלות על דירה ועדיפות למוגבלים, מדובר בזוג (כולל אימהות חד-הוריות והעומדים להינשא תוך 3 חודשים) או יחיד מעל גיל 35, ששכרם אינו עולה על כפל השכר הממוצע במשק.

ניקוד אישי לזכאים: מתוך 100 נקודות אפשריות, ניתן להגיע עד 70 נקודות בגין ותק נישואין (7 נקודות לשנה). בחצי מהמכרזים כל שנה יינתן ניקוד בגין שירות צבאי/אזרחי: 15נקודות ליחיד בגין שירות צבאי/אזרחי, 25 נקודות לשני בני זוג ששירתו לפחות שנה שירות צבאי/אזרחי/לאומי, ועוד 5 נקודות למשרת פעיל במילואים.

הקריטריונים הנוכחיים מעניקים עדיפות לחרדים ולדתיים. יש לציין, שבהסכמים הקואליציוניים יש התחייבות לשנות את הקריטריונים ולהוסיף להם מיצוי כושר ההשתכרות. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד חייבים להשיב לבג"ץ עד סוף אפריל, מה בכוונתם לעשות בתחום הקריטריונים לדיור בר-השגה.

עוד כתבות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק