גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לראשונה מאז 2009: מחיר הלחם בפיקוח יירד

שר הכלכלה נפתלי בנט חתם על צו להורדת מחיר הלחם שבפיקוח ב-4.17%, וזאת עקב הירידה במחירי החיטה ■ הורה לבחון את יעילות הפיקוח על מחירי הלחם

שר הכלכלה נפתלי בנט חתם היום (ג') על צו להורדת מחיר הלחם שבפיקוח ב-4.17%, וזאת בעקבות הירידה במחירי החיטה והאנרגיה בעולם.

הצו עתיד להיכנס לתוקף בימים הקרובים, וזאת לאחר שהליכים סדורים שאמורים להיעשות מול המאפיות ומול משרד האוצר יושלמו. במשרד הכלכלה אמרו כי מאז שנת 2009 לא נרשמה ירידה במחיר הלחם שבפיקוח.

עם החלטתו לחתום על הצו להורדת מחירי הלחם, הנחה היום בנט את אנשי משרדו לבחון באופן מעמיק את הצורך במנגנון לפיקוח על מחירי הלחם.

בסביבתו של בנט אמרו ל"גלובס" כי קיים ספק אם המנגנון הקיים לפיקוח על מחירי הלחם הוא יעיל, שכן בשם התחרות נוצר מצב שבו מחיר הלחם באזורים שבהם קיימת תחרות בין מאפיות או רשתות מזון הוא לעתים נמוך יותר מזה שבאזורי פריפריה שבהם לא מתקיימת תחרות משמעותית.

"לעיתים נוצר מצב שבו בתל-אביב מחיר הלחם לצרכן נמוך יותר מזה שבירוחם, ומכאן עולה השאלה האם המנגנונים הקיימים אפקטיביים, שכן מטרת הפיקוח על המחירים היא להגן על הצרכן החלש", אמר גורם במשרד הכלכלה.

"אין סיבה שמטוטלת המחירים תנוע רק כלפי מעלה"

איציק אלרוב, מייסד תנועת הצרכנים, מסר בתגובה כי "מעבר לחיסכון הכספי של כל אזרח, יש כאן אמירה והצהרה חשובה למגזר העסקי: אין שום סיבה שמטוטלת המחירים תנוע רק כלפי מעלה. כשמחירי הסחורות וחומרי הגלם העולמיים בירידה, יש לפעול להורדת המחירים גם לצרכן הקטן ולא להשתמש בפערים רק כדי להגדיל את הונם של בעלי ההון. אנו קוראים ליצרני המזון ולרשתות השיווק להקשיב לרחשי הציבור ולהוזיל אף הם את מחירי המוצרים אשר נמצאים תחת תחום אחריותם".

יעקב לבי, מראשי התנועה, מסר כי "יש להחליף את נוסחת החישוב עליו מתבסס מחירו המפוקח של הלחם", וקרא לשר הכלכלה לבצע בדיקה יסודית בנושא על מנת שהוזלה נוספת תוכל להתבצע עקב כך. "הציבור מלא תקווה כי זוהי סנונית ראשונה לקראת רפורמה מקיפה במשרדי הממשלה, אשר יביאו להפחתת יוקר המחיה לרווחתם של מיליוני אזרחי המדינה"

מנכ"ל ארגון לתת, ערן וינטרוב, מסר בתגובה: "ארגון לתת מברך על ההחלטה של שר הכלכלה להוריד את מחיר הלחם ומקווה שהצעד מהווה שינוי מגמה מהשנתיים האחרונות, במהלכן עלו מחירי הלחם, החלב, המים, החשמל, הדלק ושאר מוצרי הצריכה הבסיסיים.

"מעבר לכך, מלבד צעדים נקודתיים או איום הולך ומתהווה בנוגע לקיצוץ בקצבאות, העלאת המע"מ או הוספת מע"מ על פירות וירקות, אנו מצפים שהממשלה תגבש באופן מיידי תוכנית חירום לאומית כוללת וחוצה משרדי ממשלה לצמצום הפערים בחברה הישראלית, ותציב יעדים מדידים למיגור העוני".

"הציבור מפסיד מעצם קיומו של הפיקוח"

בתנועת "ישראל יקרה לנו" שלחו מכתב לשר הכלכלה נפתלי בנט ובירכו על המהלך, אך ציינו כי "גם לאחר הוזלה זו מחיר כיכר לחם פרוס בישראל עדיין כפול ממחיר מוצר דומה באירופה, במדינות כמו אנגליה, צרפת וגרמניה".

לדברי התנועה, "במכתבנו לשר לשעבר שלום שמחון, אשר נשלח לפני 7 חודשים, התרענו כי האישור שנתן אז משרד התמ"ת ליקור מחיר הלחם בפיקוח יביא לפריצת הסכר האינפלציוני במחירי המזון, סכר אשר עמד בפרץ מאז המחאה החברתית של קיץ 2011.

"ואכן, כתנועה שחבריה עוקבים ברציפות אחר מחירי המזון, נוכחנו לדעת כי מיד לאחר האישור הממשלתי להעלות את מחיר הלחם האחיד, העלו המאפיות בזו אחר זו את מחיר הלחמים ומוצרי האפייה, ובעקבותיהן הודיעו חברות המזון על העלאה גורפת של רוב מוצריהן, תחת התרוץ של עליית מחירי הסחורות בעולם.

"מחיר החיטה היום נמוך ב-37% ממחירה מלפני כ-5 שנים. למותר לציין כי מחירי המזון בישראל בתקופה זו עלו בצורה ניכרת והיו אחד הגורמים לפרוץ המחאה החברתית בשנת 2011.

"על-פי נתוני הלמ"ס, צריכת הלחם בפיקוח גם בחמישון התחתון באוכלוסייה אינה עולה על 0.4% מכלל סל ההוצאה המשפחתי. המחיר האמיתי של הפיקוח הממשלתי על 15 מוצרים הינו שמתן אישור להעלאת מוצר שבפיקוח משמש את היצרנים כאישור ממשלתי לעליית מחירים ב-15 אלף המוצרים שאינם בפיקוח. כך יוצא שהציבור מפסיד מעצם קיומו של הפיקוח".

התנועה הביעה תקווה שבתפקידו כשר הכלכלה יפעל בנט להורדה בפועל של כלל מחירי המזון בישראל, שלא דרך רשימה מצומצמת של מוצרים, אלא כפתרון מערכתי. "קיים צורך בהסדרה אמיתית ומיבנית של כלל שוק המזון, על שלל מוצריו, בטיפול שורש בריכוזיות הענפית, במונופולים ובדואופולים הנמצאים בכל ענף וקטגוריה בייצור ושיווק המזון בישראל. רק טיפול אמיץ ועקבי יביא לכך שישראל לא תעמוד בראש טבלת מחירי המזון בעולם".

עוד כתבות

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה