גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פייננשל טיימס": "עידן עופר בורח מגל הפופוליזם בישראל"

העיתון בחר בעופר לאיש השבוע ומתאר את "השסע הישראלי": "מדינת סטארט-אפ ומדינת סוציאליסטים; מעמד העובדים חש אי אמון כלפי מי שמשתקע בחו"ל" ■ ה"פייננשל טיימס" מתאר את עופר כדמות ידידותית-לבבית וצנועה

תחת הכותרת "עידן עופר בורח מהפופוליזם החדש בישראל" הציע בסוף השבוע העיתון "פייננשל טיימס" פרשנות משלו להחלטת עידן עופר, איל הספנות הישראלי הבינלאומי, להעתיק את מגוריו ללונדון. "פייננשל טיימס" בחר בעופר לאיש השבוע.

מיליארדרים של הדור השני מעוררים אהדה רק לעתים נדירות, דיווח ג'ון ריד, כתב "פייננשל טיימס", אך המקרה של עידן עופר הוא מיוחד. האיש העשיר בישראל, היורש המשותף של אימפריית הספנות שהקים אביו המנוח סמי (ביחד עם האח אייל) ובעל השליטה בחברה הבורסאית הגדולה בישראל, החברה לישראל, עבר שבוע גרוע במיוחד.

בתוך כמה ימים, הוא ספג לגלוג ציבורי במולדתו בגלל החלטתו לעקור ללונדון, ומכה עסקית רצינית. זאת לאחר שביום רביעי שעבר התחייב יאיר לפיד, שר האוצר החדש והפופוליסטי, להתנגד נמרצות למכירת השליטה בכיל, חברה בשווי כ-17 מיליארד דולר, שהחברה לישראל מחזיקה 52% ממנה, לענקית האשלג הקנדית פוטאש, עסקה שהייתה אמור להיות הגדולה אי-פעם בישראל.

לפי "פייננשל טיימס", רוב ערכה של כיל טמון במפעלי ים המלח, ממפיקות האשלג היעילות בעולם. אלא שלפיד הכריז שמשאבי הטבע בישראל הם "נכס ציבורי" ו"הישראלים צריכים להיות בעלי הזכויות הראשונים עליהם". להצהרתו של לפיד יש חשיבות משום שהממשלה מחזיקה מניית זהב במפעלי ים המלח, שמעניקה לה את הסמכות לחסום עסקה כזו.

"לא בית מאושר למיליארדים"

ההכרזה הזו באה מיד אחרי שפורסם שעידן עופר, עם שווי שמוערך ב-6.5 מיליארד דולר, מתכוון לעקור ללונדון ועורר סערה-זוטא בתקשורת. מקורביו לא הכחישו שמשטר המס הידידותי יותר בבריטניה מילא אולי גם הוא תפקיד בהחלטה - והעיתונים הישראלים התמקדו בו. אבל מס, כותב ה"פייננשל טיימס", אינו הסיבה היחידה שבגללה ישראל אינה בית מאושר למיליארדרים.

לדעת העיתון, המחלוקת סביב עופר מבליטה את השסע התרבותי הישראלי בנושא הון והצלחה אישית. ישראל היא בו זמנית "מדינת סטארט-אפ, ומדינה שהוקמה על ידי קיבוצניקים וסוציאליסטים. בעוד שהאליטה בתל אביב נוסעת לעמק הסיליקון לעבודה או לאלפים הצרפתיים לחופשות סקי, מעמד העובדים בערים מהליגה השנייה - שניזון מדיווחים שמציגים את העולם כחממה לאנטישמיות חסרת אבחנה - מגיע לחו"ל פחות פעמים וחש אי אמון כלפי מי שמשתקע שם.

לדברי העיתון, דעת הקהל בישראל נעה לכיוון פופוליסטי ולפיד ומנהיגת מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' הגיעו לכנסת לאחר הבחירות בינואר על גבי גל של התמרמרות על יוקר המחיה והתאגידים שבשליטת השושלות הקפיטליסטיות, כמו משפחת עופר.

FT מגולל את קורותיו של אביו של עופר, סמי, שהגיע לפלשתינה מרומניה עם אחיו יולי בשנות ה-20, ושירת בחיל הים הבריטי ובחיל הם הישראלי הצעיר. הוא קנה אנייה ב-1950 והתחיל את מה שהפך לאחת מקבוצות הספנות הגדולות בעולם.

על עידן הוא כותב שבראיונות הנדירים הוא מצטייר כדמות ידידותית-לבבית וצנועה: הוא נמוך קומה, נראה דובי במקצת, נשוי לאישה רביעית, לבוש בסגנון צעיר מגילו בג'ינס וחולצות פתוחות צווארון. אנשים שמחבבים את המשקיע הנוטה לפעול בצורה חשאית, מתארים אותו כאיש רנסנס עם מגוון רחב של תחומי עניין. אלו שאינם אוהבים אותו מכנים אותו חובבן סדרתי.

הנרטיב המשפחתי המועדף הוא שסמי דרש משני בניו, עידן ואחיו הבכור אייל, להוכיח את עצמם. עידן יצא להונג קונג בשנות ה-20 לחייו, והרחיב בה את עסקי המכליות של המשפחה. "הוא בנו של סמי בכמה מובנים", אומר ג'רמי אשר, חבר במועצת המנהלים של פסיפיק דרילינג, חברת בורסאית של המשפחה בעסקי הקידוחים. "יש לו מוסר עבודה חזק".

"רגיל לדימויו הציבורי"

העיתון מציין את אחד הכישלונות הגדולים של משפחת עופר - הפסד של יותר מ-500 מיליון דולר בבטר פלייס, חברת תשתיות המכוניות החשמליות, שמכירותיה הגיעו לסך של קצת יותר מ-10 אלפים כלי רכב.

לפי מקורביו, כותב העיתון, עידן בן ה-57 רגיש לדימויו הציבורי וההתקפות עליו בשבוע שעבר גרמו לו צער. "כמו עשירים רבים הוא התפתה לחוש ביטחון בכך שכולם או;הבים אותו", אומר מקורב. הוא מתרחק מהתקשורת, ומוריו עושים עבורו את העבודה בתחום זה, ומדגישים הוא מעסיק יותר מ-10,000 ישראלים.

הוא מדגיש שהוא משקיע לטווח ארוך, לא ספקולנט. "אני תעשיין", הוא אמר ל"פייננשל טיימס" בז'נבה בחודש שעבר, שם הוא חשף את המיזם הראשון להרכבת מכונית נוסעים בסין בשותפות בין חברת קורוס וחברת צ'רי הסינית. "אני מתחיל דברים מאפס ורוצה להוכיח שהם עובדים", אמר.

עוד כותב ה"פייננשל טיימס" שהוא אינו תומך בהפרטת נכסי מדינה בישראל, אף שהוא נהנה ממנה. הוא נחשב לתומך בשלום עם הפלסטינים, ולליברל תל-אביבי מהסוג שנהג להצביע למפלגת העבודה.

לפני כמה שנים השתתף עידן עופר ביוזמה לתמיכה בעסקים פלסטינים. יחד עם סר ריצ'רד ברנסון הבריטי (קבוצת וירג'ין), הוא שותף בשדולה נגד התחממות כדור הארץ שנקראת Carbon War Room.

עוד כתבות

ג'רום פאוול וקווין וורש / צילום: ap, Ben Curtis, Jose Luis Magana

מבחן האש של קווין וורש: האם היסטוריית הירידות של יו"רי הפד תחזור על עצמה?

ביום שישי הקרוב יפנה ג'רום פאוול את כיסא יו"ר הפדרל ריזרב לקווין וורש ● נתונים של ברקליס ו־Nationwide מצביעים על כך שוול סטריט נוטה "לבדוק" נגידים חדשים, עם ירידות של 9%-16% בממוצע תוך כדי חצי השנה הראשונה לכהונתם ● ויש גם בשורה חיובית למשקיעים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: דני שם טוב/דוברות הכנסת

הריבית הריאלית בישראל היא הגבוהה במערב. מתי היא תרד?

בזמן שבמערב הריבית הריאלית אפסית או שלילית, בישראל היא עומדת על 1.7% ● החששות מאינפלציה והגירעון הממשלתי מאלצים את בנק ישראל לשמור על מדיניות שמרנית ● המומחים מנתחים: מתי תרד הריבית, ואיך היא משפיעה בינתיים על ענף הנדל"ן ועל השקל?

היזם מאור שלמה / צילום: באדיבות המצולם

מכרה הזהב של WIX: מאור שלמה יקבל עוד 38 מיליון דולר

לאחר שעמדו ביעדי המכירות, היזם מאור שלמה ומספר עובדים נוספים בסטארט-אפ Base44 צפויים לקבל עוד 38 מיליון דולר במניות Wix ● הסטארט-אפ, מנוע בניית אתרים ואפליקציות המבוסס על בינה מלאכותית, נרכש ב-92 מיליון דולר לפני כשנה

נתב''ג לאחר שנכנסה לתוקפה הפסקת האש / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברות שלא חוזרות לטוס לישראל והסיבות, שחלקן מפתיעות

שמי ישראל עדיין ריקים: רק 19 חברות תעופה זרות חזרו לכאן מאז שנפתחו השמיים ● מרבית החברות האירופיות עדיין מחוץ לישראל, והפעילות של חברות התעופה הזרות בנתב"ג עומדת על 21% בלבד ● מאילו מדינות מגיעות חברות התעופה שמוכנות לטוס לישראל?

זוהרן ממדאני, ראש עיריית ניו יורק / צילום: Reuters

ממדאני מתקפל: העלאת מיסי הנדל"ן בניו יורק תבוטל

ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני ויתר על התוכנית להעלות את מיסי הנדל"ן בעיר בכמעט 10%, לאחר שנתקל בהתנגדות פוליטית ובביקורת ציבורית חריפה ● המהלך נועד לסייע לעיר להתמודד עם משבר תקציבי, גירעון עמוק ואזהרות מצד חברות דירוג האשראי ● במקביל, ממדאני ממשיך לקדם מס חדש על דירות יוקרה של תושבי חוץ, מהלך שצפוי להכניס לקופת העיר כ־500 מיליון דולר בשנה

בורסת KOSDAQ בסיאול / צילום: ap, Lee Jin-man

זאת הבורסה הטובה בעולם. ככה תחשפו אליה

הזינוק החד במדד הקוספי, בהובלת מניות השבבים והבינה המלאכותית, הפך את קוריאה הדרומית לאחד השווקים הלוהטים בעולם • אף שהמוסדיים בישראל כמעט ואינם מחזיקים ישירות במניות קוריאניות, החוסכים המקומיים כבר חשופים אליהן דרך קרנות הפנסיה וההשתלמות, ומי שמבקש חשיפה ממוקדת יותר יכול לעשות זאת באמצעות קרנות סל ייעודיות

פרופ' בן רייס / צילום: תמונה פרטית

החוקר שמנבא מחלות: "נראה שינויים טקטוניים ברפואה, בסרטן זה כבר קורה"

פרופ' בן רייס מאוניברסיטת הרווארד פיתח אלגוריתמים שיכולים לנבא סיכונים שונים לבריאות הגוף והנפש ● בראיון לגלובס הוא מדבר על מהפכת הרפואה המונעת שסוף־סוף מתחילה להתממש, מספר על שיתוף־הפעולה שלו בישראל ומסביר איך הגיע מתואר במוזיקולוגיה לרפואה

מתי ייפתחו בתי הספר? / אילוסטרציה: Shutterstock

כך ייראה הקיץ של תלמידי ישראל: "בתי הספר של החופש הגדול" בעלות של מיליארד שקל

המתווה שהוסכם במשרדי האוצר והחינוך נועד לצמצם את הפערים שנוצרו בתקופת מבצע "שאגת הארי", ויכלול הארכה של תוכניות הקיץ בגנים ובבתי הספר, תגבור לימודי בקבוצות קטנות ותוכניות חדשות בתחום ה-AI בחטיבות הביניים ● ההשתתפות תהיה וולונטרית עבור התלמידים והמורים, ועלותה עומדת על 1.1 מיליארד שקל

גלעד בר אדון, מנכ''ל מוריה / צילום: באדיבות חברת מוריה

המועמד הבולט לתפקיד מנכ"ל רכבת ישראל הסיר את מועמדותו

גלעד בר־אדון, מנכ"ל חברת מוריה ואחד המועמדים המרכזיים לתפקיד מנכ"ל רכבת ישראל, הודיע כי הוא מסיר את מועמדותו לאחר חודשים של אי־ודאות סביב הליך המינוי ● ברקע: מחלוקות בין משרד התחבורה לאוצר בנוגע להתאמתו לתפקיד והמשך המשבר הניהולי ברכבת שפועלת ללא מנכ"ל קבוע מאז הקיץ האחרון

בית משפט / אילוסטרציה: Shutterstock

אישום: מכר ליזם במרמה בניין בת"א שהיה בבעלות שתי אחיות קשישות

מכתב האישום עולה כי במהלך יולי 2025, אלעזר ויגדרוביץ' ומספר אנשים נוספים קשרו קשר להונות איש עסקים ויזם נדל"ן ● לפי האישום, מטרת הנאשמים הייתה למכור ליזם במרמה בניין בתל אביב המצוי בבעלות שתי אחיות בנות 92, בתמורה ל-6 מיליון שקל

ג'נסן הואנג / צילום: ap, Lee Jin-man

השכר של מנכ"ל אנבידיה נחשף והוא הרבה יותר נמוך ממה ששיערנו

עפ"י הזימון לאסיפה השנתית של בעלי המניות שאנבידיה פרסמה אתמול, עלות התגמולים של ג'נסן הואנג הסתכמה בשנת הכספים האחרונה ב-36.3 מיליון דולר - ירידה בהשוואה ל-49.9 מיליון דולר בשנה שעברה ● נמוך ביחס לעמיתיו ב"מועדון הטריליון"

אדלרסברג שבתאי, נשיא ומנכ''ל אודיוקודס / צילום: תמר מצפי

"זה סיפור עצוב": חברת ההייטק הוותיקה שאיבדה מעל מיליארד דולר מהשווי בשיא

מניית אודיוקודס נפלה במעל 80% מאז ימי הקורונה, למרות שמדובר בחברה רווחית שמחלקת דיבידנדים ● אופנהיימר: "החברה מנסה להתקדם לכיוונים חדשים, אבל יש לה חיסרון לקוטן" ● גורם בשוק: "היא בין השקעת ערך לצמיחה, ומשקיע שמתלבט אומר לעצמו 'זה לא בשבילי'"

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: יוסי כהן, נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

הלחץ על הנגיד גובר: דרגי המקצוע באוצר קוראים להורדה חדה בריבית

הדרג המקצועי במשרד האוצר מפעיל לחץ חריג על בנק ישראל להפחית ריבית, בטענה שזהו "הכלי היחיד" שיכול לבלום את מגמת התחזקות השקל ● באוצר מעריכים כי נתוני האינפלציה והגירעון מעניקים לנגיד אמיר ירון מרחב פעולה

האי ח'ארג / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/Nur

משבר הנפט הגיע לאיראן: הופסק יצוא מכליות מהאי ח'ארג

דיווחים על נזילות נפט ותמונות לווין לפיהן אין שיט מסביב לאי האיראני ח'ארג מגבירים את האמונה במערב שאיראן מתקרבת לקריסה כלכלית ● מומחים: "המצב באיראן יצטרך להיות קטסטרופלי כדי שהמשטר ייכנע"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום; מדדי הביטוח והבנייה נפלו במעל 4%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.8%, מדד ת"א 90 נפל בקרוב ל-3% ● טאואר זינקה בכ-15% לאחר הדוחות, גילת צללה במעל 20% ● איי.סי.אל נהנתה מעלייה במחירי האשלג הברום והפוספט ● הבורסה לניירות ערך דיווחה על זינוק של מעל 100% ברווח הנקי המתואם ● בזק דיווחה על עלייה קטנה ברווח ועל זינוק בתזרים המזומנים

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

מניית השבבים שזינקה בחדות אחרי שפרסמה דוחות חזקים

טאואר, יצרנית השבבים ממגדל העמק, רשמה ברבעון הראשון צמיחה של 15% בהכנסות ביחס לרבעון המקביל - נתון גבוה מהתחזיות ● הציגה תחזית טובה לרבעון השני המשקפת האצה של הצמיחה ● עדכנה על חוזי אספקה גדולים לשנת 2027 עם לקוחות בתחום הסיליקון פוטוניקס

המירוץ למיליון / צילום: קשת 12

כמה יישאר לטום ואלמוג? המס שגוזרת המדינה מה"מרוץ למיליון"

הזוכים המאושרים בגמר "המרוץ למיליון" יחלקו ביניהם מיליון שקל, אך גם רשות המסים תשתתף בחגיגה ● מומחי מס מסבירים איך דווקא העובדה שהפרס התחלק בין שני זוכים חסכה להם תשלום נוסף

מערכת אימונים של בגירה / צילום: אתר החברה

המנכ"ל שכמעט היה רמטכ"ל והמשפחה שתרוויח מיליארדים מההנפקה החדשה

בגירה, חברת הסימולטורים הצבאיים של אריה מזרחי, לשעבר יו"ר תע"ש, ושני בניו, תנסה לנצל את העניין הגובר בשוק הביטחוני כדי למכור מניות לציבור לפי שווי שאפתני של כ־4 מיליארד שקל, על רקע צמיחה מהירה בהכנסות וברווחים ● כמה ירוויח מנכ"ל הפעילות הישראלית שכמעט היה רמטכ"ל, והאם הגאות במניות הביטחוניות, שהצטננה לאחרונה, תספק הצדקה למכפיל הגבוה (40) אליו היא מכוונת?

מטוס לופטהנזה / צילום: ap, Michael Probst

בתוך שעתיים, שתי ענקיות תעופה זרות סיפקו בשורה למי שתכנן חופשה בקיץ

קבוצת לופטהנזה הודיעה על חידוש הדרגתי של פעילותה בישראל החל מחודש יוני, לאחר כחודשיים של השעיית טיסות על רקע המצב הביטחוני ● וויזאייר הודיעה על חזרה לפעילות בישראל החל מ-28 במאי ● ההודעה מגיעה יממה לאחר שה-EASA עדכנה את אזהרת הטיסה שלה למזרח התיכון והקלה את ההמלצות הנוגעות לישראל ● האם כעת חברות תעופה אירופיות נוספות ישובו לארץ?

אסי מסינג, שלומית ברנע-פרגו, שלמה (מומי) למברגר / צילום: יחיאל ינאי, לשכת עורכי הדין, אסף רחמים

דלתות מסתובבות גרסת עורכי הדין, ולמה לפעמים קשרים זה לא מספיק

עו"ד אסי מסינג, לשעבר יועמ"ש האוצר, הוא האחרון בשורה של בכירים לשעבר מהשירות הציבורי שהתברגו במשרדי עורכי דין גדולים ● אך למרות הדימוי הנוצץ, רבים מגלים כי היום שאחרי רווי קשיי הסתגלות ● מומחה: "לוקח שנה עד שלוש לייצר ערך כלכלי"