גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פייננשל טיימס": "עידן עופר בורח מגל הפופוליזם בישראל"

העיתון בחר בעופר לאיש השבוע ומתאר את "השסע הישראלי": "מדינת סטארט-אפ ומדינת סוציאליסטים; מעמד העובדים חש אי אמון כלפי מי שמשתקע בחו"ל" ■ ה"פייננשל טיימס" מתאר את עופר כדמות ידידותית-לבבית וצנועה

תחת הכותרת "עידן עופר בורח מהפופוליזם החדש בישראל" הציע בסוף השבוע העיתון "פייננשל טיימס" פרשנות משלו להחלטת עידן עופר, איל הספנות הישראלי הבינלאומי, להעתיק את מגוריו ללונדון. "פייננשל טיימס" בחר בעופר לאיש השבוע.

מיליארדרים של הדור השני מעוררים אהדה רק לעתים נדירות, דיווח ג'ון ריד, כתב "פייננשל טיימס", אך המקרה של עידן עופר הוא מיוחד. האיש העשיר בישראל, היורש המשותף של אימפריית הספנות שהקים אביו המנוח סמי (ביחד עם האח אייל) ובעל השליטה בחברה הבורסאית הגדולה בישראל, החברה לישראל, עבר שבוע גרוע במיוחד.

בתוך כמה ימים, הוא ספג לגלוג ציבורי במולדתו בגלל החלטתו לעקור ללונדון, ומכה עסקית רצינית. זאת לאחר שביום רביעי שעבר התחייב יאיר לפיד, שר האוצר החדש והפופוליסטי, להתנגד נמרצות למכירת השליטה בכיל, חברה בשווי כ-17 מיליארד דולר, שהחברה לישראל מחזיקה 52% ממנה, לענקית האשלג הקנדית פוטאש, עסקה שהייתה אמור להיות הגדולה אי-פעם בישראל.

לפי "פייננשל טיימס", רוב ערכה של כיל טמון במפעלי ים המלח, ממפיקות האשלג היעילות בעולם. אלא שלפיד הכריז שמשאבי הטבע בישראל הם "נכס ציבורי" ו"הישראלים צריכים להיות בעלי הזכויות הראשונים עליהם". להצהרתו של לפיד יש חשיבות משום שהממשלה מחזיקה מניית זהב במפעלי ים המלח, שמעניקה לה את הסמכות לחסום עסקה כזו.

"לא בית מאושר למיליארדים"

ההכרזה הזו באה מיד אחרי שפורסם שעידן עופר, עם שווי שמוערך ב-6.5 מיליארד דולר, מתכוון לעקור ללונדון ועורר סערה-זוטא בתקשורת. מקורביו לא הכחישו שמשטר המס הידידותי יותר בבריטניה מילא אולי גם הוא תפקיד בהחלטה - והעיתונים הישראלים התמקדו בו. אבל מס, כותב ה"פייננשל טיימס", אינו הסיבה היחידה שבגללה ישראל אינה בית מאושר למיליארדרים.

לדעת העיתון, המחלוקת סביב עופר מבליטה את השסע התרבותי הישראלי בנושא הון והצלחה אישית. ישראל היא בו זמנית "מדינת סטארט-אפ, ומדינה שהוקמה על ידי קיבוצניקים וסוציאליסטים. בעוד שהאליטה בתל אביב נוסעת לעמק הסיליקון לעבודה או לאלפים הצרפתיים לחופשות סקי, מעמד העובדים בערים מהליגה השנייה - שניזון מדיווחים שמציגים את העולם כחממה לאנטישמיות חסרת אבחנה - מגיע לחו"ל פחות פעמים וחש אי אמון כלפי מי שמשתקע שם.

לדברי העיתון, דעת הקהל בישראל נעה לכיוון פופוליסטי ולפיד ומנהיגת מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' הגיעו לכנסת לאחר הבחירות בינואר על גבי גל של התמרמרות על יוקר המחיה והתאגידים שבשליטת השושלות הקפיטליסטיות, כמו משפחת עופר.

FT מגולל את קורותיו של אביו של עופר, סמי, שהגיע לפלשתינה מרומניה עם אחיו יולי בשנות ה-20, ושירת בחיל הים הבריטי ובחיל הם הישראלי הצעיר. הוא קנה אנייה ב-1950 והתחיל את מה שהפך לאחת מקבוצות הספנות הגדולות בעולם.

על עידן הוא כותב שבראיונות הנדירים הוא מצטייר כדמות ידידותית-לבבית וצנועה: הוא נמוך קומה, נראה דובי במקצת, נשוי לאישה רביעית, לבוש בסגנון צעיר מגילו בג'ינס וחולצות פתוחות צווארון. אנשים שמחבבים את המשקיע הנוטה לפעול בצורה חשאית, מתארים אותו כאיש רנסנס עם מגוון רחב של תחומי עניין. אלו שאינם אוהבים אותו מכנים אותו חובבן סדרתי.

הנרטיב המשפחתי המועדף הוא שסמי דרש משני בניו, עידן ואחיו הבכור אייל, להוכיח את עצמם. עידן יצא להונג קונג בשנות ה-20 לחייו, והרחיב בה את עסקי המכליות של המשפחה. "הוא בנו של סמי בכמה מובנים", אומר ג'רמי אשר, חבר במועצת המנהלים של פסיפיק דרילינג, חברת בורסאית של המשפחה בעסקי הקידוחים. "יש לו מוסר עבודה חזק".

"רגיל לדימויו הציבורי"

העיתון מציין את אחד הכישלונות הגדולים של משפחת עופר - הפסד של יותר מ-500 מיליון דולר בבטר פלייס, חברת תשתיות המכוניות החשמליות, שמכירותיה הגיעו לסך של קצת יותר מ-10 אלפים כלי רכב.

לפי מקורביו, כותב העיתון, עידן בן ה-57 רגיש לדימויו הציבורי וההתקפות עליו בשבוע שעבר גרמו לו צער. "כמו עשירים רבים הוא התפתה לחוש ביטחון בכך שכולם או;הבים אותו", אומר מקורב. הוא מתרחק מהתקשורת, ומוריו עושים עבורו את העבודה בתחום זה, ומדגישים הוא מעסיק יותר מ-10,000 ישראלים.

הוא מדגיש שהוא משקיע לטווח ארוך, לא ספקולנט. "אני תעשיין", הוא אמר ל"פייננשל טיימס" בז'נבה בחודש שעבר, שם הוא חשף את המיזם הראשון להרכבת מכונית נוסעים בסין בשותפות בין חברת קורוס וחברת צ'רי הסינית. "אני מתחיל דברים מאפס ורוצה להוכיח שהם עובדים", אמר.

עוד כותב ה"פייננשל טיימס" שהוא אינו תומך בהפרטת נכסי מדינה בישראל, אף שהוא נהנה ממנה. הוא נחשב לתומך בשלום עם הפלסטינים, ולליברל תל-אביבי מהסוג שנהג להצביע למפלגת העבודה.

לפני כמה שנים השתתף עידן עופר ביוזמה לתמיכה בעסקים פלסטינים. יחד עם סר ריצ'רד ברנסון הבריטי (קבוצת וירג'ין), הוא שותף בשדולה נגד התחממות כדור הארץ שנקראת Carbon War Room.

עוד כתבות

רן גבעון / איור: גיל ג'יבלי

הפניקס מסדרת אקזיט לעוד סוכן ביטוח, ו-4 אחרים קיבלו 50 מיליון שקל

הפניקס רכשה מידי רן גבעון כמחצית מסוכנות הביטוח שהקים לפי שווי של 240 מיליון שקל, ומסמנת עוד קפיצה במעמדן של הסוכנויות שממשיכות להניב לה רווחים גדלים והולכים ● וגם - סוכן הביטוח שעלות שכרו בהפניקס עמדה השנה על 28.3 מיליון שקל

הבית ברחוב ברנדייס 8 במרכז הכרמל בחיפה / צילום: איתי סיקולסק

עסקה נדירה: 10 מיליון שקל לבית עם 9 חדרים ובריכה בחיפה

הבית, שנמצא במרכז הכרמל, נבנה בשנות ה־50 אך עבר שיפוץ במיליוני שקלים, וכעת הוא נמכר תמורת 10 מיליון שקל ● מדובר בעסקה נדירה יחסית בשביל חיפה, שבה בממוצע מתבצעת בשנה רק עסקה אחת ברמת מחירים כזו

מצר הורמוז. עדיין סגור / צילום: Reuters, Stringer

טראמפ הכריז מצור על הורמוז, מהן ההשפעות על מפת האנרגיה העולמית?

שבוע לתוך הפסקת האש, המצר צפוי להפוך למוקד של מצור ימי אמריקאי רשמי ● טראמפ מאיים להשמיד את "המסחטה" האיראנית ואוסר על תשלום דמי מעבר לטהרן ● ובנתיים, המרוויחות בחצי הכדור המערבי נהנות מביקושים אדירים ● כך נראית רעידת אדמה בנתיב הרגיש בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

הממונה על שוק ההון לוקח את בעל השליטה בסלייס להוצאה לפועל על 71 מיליון שקל

עמית גל פנה להוצל"פ אחרי שביהמ"ש דחה עתירה של שמעון גולדברג נגד הדרישה להזרמת ההון, אך זה טרם העביר את התשלום ● באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין חיזק את הצהרת נציג הרשות כי לא ניתן לממש את ההחלטה בהוצל"פ" ● במקביל, המנהל המורשה של סלייס הודיע כי נכשל המו"מ עם קרנות פינברט: "אחיזת עיניים"

אנשים נכנסים למקלט בזמן אזעקה

היערכות בישראל לאפשרות של חידוש הלחימה עם איראן: דיון על החמרת ההנחיות

טראמפ הודיע כי הורה לחיל הים להתחיל במצור ימי על איראן: "אם הם לא יוותרו במו"מ, נחזור לתקוף אותם" ● בלבנון נערכים למו"מ עם ישראל שקורע את המדינה עוד לפני שבכלל התחיל; צה"ל החל בכניסה קרקעית לעיירה בינת ג'ביל ● סגן נשיא ארה"ב: "הבהרנו מה הקווים האדומים שלנו - ואיראן בחרה לא לקבל אותם. זו הייתה ההצעה הסופית והטובה ביותר שלנו" ● עדכונים שוטפים

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

יותר זול, יותר מהיר, יותר קטלני: המודל שהפיל את מניות הסייבר והתוכנה

חשיפת מודל "Mythos" של חברת אנתרופיק, המסוגל לאתר פרצות אבטחה מורכבות ללא מגע יד אדם, מחקה מאות מיליארדי דולרים משוויין של ענקיות התוכנה והסייבר בתוך ימים ● מאחורי הדרמה עומד ניסוי אחד שהשתבש, מייל שנשלח מתוך סביבה מבודדת ושאלה אחת: האם עולם הסייבר בדרך לשינוי חד?

קרן טרנר / צילום: טל גלבוע

מצטרפות למפלגתו של בנט: מנכ"ליות לשעבר במשרדי הממשלה

קרן טרנר, לשעבר מנכ"לית משרד האוצר ומשרד התחבורה, ולירן אבישר בן חורין, לשעבר מנכ"לית משרד התקשורת, הן שני השמות הראשונים שנחשף כי ירוצו במפלגתו של נפתלי בנט

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

התחזקות השקל בולמת גל התייקרויות משמעותי בענף הרכב

המלחמה במפרץ טרפה פעם נוספת את התחזיות לגבי שוק הרכב, ואופק התכנון של השחקנים בו מעורפל מכרגיל ● בינתיים יבואנים ניצלו את השקל החזק, שנמצא בשיא של 30 שנה, והגדילו את מלאי המכוניות הלא מכורות שברשותם

אילוסטרציה: Shutterstock

מה שטח הדירה? משרד המשפטים פרסם להערות הציבור תקן חדש

התקן המחייב החדש לחישוב שטחי דירות יחליף את התקן הקודם, שאושר ב-2008, ויחייב את חברות הנדל"ן, את הטאבו, את הלמ"ס וגורמים נוספים שלהם קשר לנושא

ירידות בבורסה בתל אביב / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בירידות חדות, בהובלת מניות הבנייה והביטוח; מדד ת"א־נפט וגז קופץ בכ-1%

מדד ת"א 35 נפל בכ-1.4%, מדד ת"א 90 נחלש בכ-1.6% ● הבורסה הגיבה בירידות לכישלון המו"מ בין ארה"ב לאיראן, מניות האנרגיה הן היחידות שטיפסו על רקע עליית מחיר הנפט בעולם ● גם באירופה ובחוזים בניו יורק נרשמה מגמה שלילית ● מניית פאלו אלטו צללה במעל 7% ● מיטב: "העלויות של המערכה - פי שלושה מזו של יוני, קיימת הערכת חסר משמעותית של הסיכון"

יפית גריאני, מנכ''לית כאל / צילום: ענבל מרמרי

כאל נגד אל על: הקרב על מועדון הנוסע המתמיד מגיע לביהמ"ש

חברת האשראי פונה לבית המשפט על רקע מעבר מועדון הנוסע המתמיד למתחרה – ישראכרט

ניר צוק / צילום: טל גבעוני

גל פיטורים: כרבע מעובדי החברה הטכנולוגית שעבדו עם בנק אש זומנו לשימוע

חברת eOS, שפיתחה את המערכת הבנקאית עליה פועל בנק אש של ניר צוק, שנמכר בחודש שעבר לישראכרט, פתחה בגל פיטורים אשר לפי הערכות יכלול בין 30 ל-40 עובדים – כרבע ממצבת העובדים שלה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

50 אלף חיילים, בלי צוללות: איך ייראה המצור של טראמפ על הורמוז?

המצור שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על מצר הורמוז צפוי להתחיל היום אחה"צ ● מדובר באירוע בעל משמעויות אדירות לכלכלה העולמית, כשהדאגה בשווקים כבר ניכרת עם ירידות שערים והחשש מהתחדשות הלחימה ● כיצד יתבצע המצור, מה חשיבותו לסחר העולמי, וכיצד ישפיע על מחירי הנפט? ● גלובס עושה סדר

פיטר מדיאר / צילום: ap, Denes Erdos

המהפך בהונגריה הוא בשורה רעה למנהיג שונא ישראל

נכון לספירת יותר מ-90% מהקולות, מפלגתו של פיטר מדיאר זכתה ב-138 מושבים בפרלמנט ההונגרי שבו 199 מושבים ● ויקטור אורבן: התוצאות הן "מרות", אך "רצון העם ברור" ● בשנה האחרונה מדיאר התחזק בסקרים והחל לעקוף את מפלגת "פידס", עם הבטחה להשיב את מערכת האיזונים והבלמים שהיתה בהונגריה לפני הרפורמות המרחיקות-לכת של אורבן

מכלית וספינת מטען במצר הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Altaf Qadri

הכרזת טראמפ יוצאת לדרך: החל המצור הימי על הורמוז

זוהו לפחות 5 יירוטים בגליל המערבי, תושבים דיווחו על רעש פיצוץ ככל הנראה בעקבות נפילה בעיר נהריה ● צה"ל משתלט על בינת ג'ביל והשלים את הכיתור על העיירה שבדרום לבנון: "יותר מ-100 מחבלים חוסלו" • צבא ארה"ב הודיע כי יטיל מצור צבאי על איראן החל מ-17:00 ● איראן מאיימת על טראמפ:"מצור? ניישם מנגנון שליטה" ● שני לוחמי צה"ל נפצעו בינוני בלבנון ● עדכונים שוטפים

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

רשות התחרות נתנה אור ירוק: מיזוג הענק בין ישראל קנדה לאקרו מתקדם שלב

אישור רשות התחרות מקרב את השלמת מיזוג הענק בין ישראל קנדה לאקרו, בעסקה של כ־10 מיליארד שקל שתיצור אחת מחברות הנדל״ן הגדולות בישראל עם צבר של כ־27 אלף דירות ● ברקע, שתי החברות מציגות ירידה במכירות ושחיקה במניות מאז ההכרזה על העסקה

פיטר מדיאר, מתמודד האופוזיציה בבחירות לפרלמנט ההונגרי / צילום: ap, Denes Erdos

בדרך למהפך בהונגריה: אורבן הכיר בהפסד - "התוצאות ברורות"

תוצאות חלקיות מצביעות על מהפך פוליטי במדינה לאחר 16 שנות שלטון של ויקטור אורבן ● האופוזיציה בראשות פיטר מדיאר בדרך לרוב של שני שלישים בפרלמנט ● שיעור ההצבעה חצה את רף 80% - הגבוה בתולדות הונגריה

אוניות משא במפרץ הפרסי / צילום: Reuters

"קריסה בהחלט אפשרית": מומחים מנסים להעריך לאן הולכים השווקים

כישלון שיחות המו״מ בין ארה"ב ואיראן והאיום של טראמפ להטיל מצור על מצרי הורמוז כבר מובילים לירידות שערים מסביב לעולם, והמומחים מנסים לנתח איך ממשיכים מכאן ● "זה לא נראה טוב"

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

המומחים טוענים: אלה הסיבות שלא ניכרת פאניקה בשווקים

המסחר מסביב לעולם מתאפיין היום בירידות שערים מתונות וחלק מהאנליסטים בטוחים: שיא הפחד מאחורינו, מכאן השוק רק יעלה

ידין ענתבי (הפועלים) ואבי לוי (דיסקונט) / צילום: יונתן בלום, ישראל הדרי

ביט ופייבוקס ראש בראש: העמלות שהתייקרו, ההפסדים והשינוי המתקרב

בשבוע שעבר הודיע הפועלים על ייקור העמלות באפליקציית ביט עבור חלק מהלקוחות ● בדיסקונט הטילו הגבלות על השימוש בפייבוקס ● שתי אפליקציות התשלומים מנסים לצמצם את ההפסדים, אבל בשוק מעריכים: השינוי הגדול יגיע רק כשתיפסק התלות בכרטיסי האשראי