גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פייננשל טיימס": "עידן עופר בורח מגל הפופוליזם בישראל"

העיתון בחר בעופר לאיש השבוע ומתאר את "השסע הישראלי": "מדינת סטארט-אפ ומדינת סוציאליסטים; מעמד העובדים חש אי אמון כלפי מי שמשתקע בחו"ל" ■ ה"פייננשל טיימס" מתאר את עופר כדמות ידידותית-לבבית וצנועה

תחת הכותרת "עידן עופר בורח מהפופוליזם החדש בישראל" הציע בסוף השבוע העיתון "פייננשל טיימס" פרשנות משלו להחלטת עידן עופר, איל הספנות הישראלי הבינלאומי, להעתיק את מגוריו ללונדון. "פייננשל טיימס" בחר בעופר לאיש השבוע.

מיליארדרים של הדור השני מעוררים אהדה רק לעתים נדירות, דיווח ג'ון ריד, כתב "פייננשל טיימס", אך המקרה של עידן עופר הוא מיוחד. האיש העשיר בישראל, היורש המשותף של אימפריית הספנות שהקים אביו המנוח סמי (ביחד עם האח אייל) ובעל השליטה בחברה הבורסאית הגדולה בישראל, החברה לישראל, עבר שבוע גרוע במיוחד.

בתוך כמה ימים, הוא ספג לגלוג ציבורי במולדתו בגלל החלטתו לעקור ללונדון, ומכה עסקית רצינית. זאת לאחר שביום רביעי שעבר התחייב יאיר לפיד, שר האוצר החדש והפופוליסטי, להתנגד נמרצות למכירת השליטה בכיל, חברה בשווי כ-17 מיליארד דולר, שהחברה לישראל מחזיקה 52% ממנה, לענקית האשלג הקנדית פוטאש, עסקה שהייתה אמור להיות הגדולה אי-פעם בישראל.

לפי "פייננשל טיימס", רוב ערכה של כיל טמון במפעלי ים המלח, ממפיקות האשלג היעילות בעולם. אלא שלפיד הכריז שמשאבי הטבע בישראל הם "נכס ציבורי" ו"הישראלים צריכים להיות בעלי הזכויות הראשונים עליהם". להצהרתו של לפיד יש חשיבות משום שהממשלה מחזיקה מניית זהב במפעלי ים המלח, שמעניקה לה את הסמכות לחסום עסקה כזו.

"לא בית מאושר למיליארדים"

ההכרזה הזו באה מיד אחרי שפורסם שעידן עופר, עם שווי שמוערך ב-6.5 מיליארד דולר, מתכוון לעקור ללונדון ועורר סערה-זוטא בתקשורת. מקורביו לא הכחישו שמשטר המס הידידותי יותר בבריטניה מילא אולי גם הוא תפקיד בהחלטה - והעיתונים הישראלים התמקדו בו. אבל מס, כותב ה"פייננשל טיימס", אינו הסיבה היחידה שבגללה ישראל אינה בית מאושר למיליארדרים.

לדעת העיתון, המחלוקת סביב עופר מבליטה את השסע התרבותי הישראלי בנושא הון והצלחה אישית. ישראל היא בו זמנית "מדינת סטארט-אפ, ומדינה שהוקמה על ידי קיבוצניקים וסוציאליסטים. בעוד שהאליטה בתל אביב נוסעת לעמק הסיליקון לעבודה או לאלפים הצרפתיים לחופשות סקי, מעמד העובדים בערים מהליגה השנייה - שניזון מדיווחים שמציגים את העולם כחממה לאנטישמיות חסרת אבחנה - מגיע לחו"ל פחות פעמים וחש אי אמון כלפי מי שמשתקע שם.

לדברי העיתון, דעת הקהל בישראל נעה לכיוון פופוליסטי ולפיד ומנהיגת מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' הגיעו לכנסת לאחר הבחירות בינואר על גבי גל של התמרמרות על יוקר המחיה והתאגידים שבשליטת השושלות הקפיטליסטיות, כמו משפחת עופר.

FT מגולל את קורותיו של אביו של עופר, סמי, שהגיע לפלשתינה מרומניה עם אחיו יולי בשנות ה-20, ושירת בחיל הים הבריטי ובחיל הם הישראלי הצעיר. הוא קנה אנייה ב-1950 והתחיל את מה שהפך לאחת מקבוצות הספנות הגדולות בעולם.

על עידן הוא כותב שבראיונות הנדירים הוא מצטייר כדמות ידידותית-לבבית וצנועה: הוא נמוך קומה, נראה דובי במקצת, נשוי לאישה רביעית, לבוש בסגנון צעיר מגילו בג'ינס וחולצות פתוחות צווארון. אנשים שמחבבים את המשקיע הנוטה לפעול בצורה חשאית, מתארים אותו כאיש רנסנס עם מגוון רחב של תחומי עניין. אלו שאינם אוהבים אותו מכנים אותו חובבן סדרתי.

הנרטיב המשפחתי המועדף הוא שסמי דרש משני בניו, עידן ואחיו הבכור אייל, להוכיח את עצמם. עידן יצא להונג קונג בשנות ה-20 לחייו, והרחיב בה את עסקי המכליות של המשפחה. "הוא בנו של סמי בכמה מובנים", אומר ג'רמי אשר, חבר במועצת המנהלים של פסיפיק דרילינג, חברת בורסאית של המשפחה בעסקי הקידוחים. "יש לו מוסר עבודה חזק".

"רגיל לדימויו הציבורי"

העיתון מציין את אחד הכישלונות הגדולים של משפחת עופר - הפסד של יותר מ-500 מיליון דולר בבטר פלייס, חברת תשתיות המכוניות החשמליות, שמכירותיה הגיעו לסך של קצת יותר מ-10 אלפים כלי רכב.

לפי מקורביו, כותב העיתון, עידן בן ה-57 רגיש לדימויו הציבורי וההתקפות עליו בשבוע שעבר גרמו לו צער. "כמו עשירים רבים הוא התפתה לחוש ביטחון בכך שכולם או;הבים אותו", אומר מקורב. הוא מתרחק מהתקשורת, ומוריו עושים עבורו את העבודה בתחום זה, ומדגישים הוא מעסיק יותר מ-10,000 ישראלים.

הוא מדגיש שהוא משקיע לטווח ארוך, לא ספקולנט. "אני תעשיין", הוא אמר ל"פייננשל טיימס" בז'נבה בחודש שעבר, שם הוא חשף את המיזם הראשון להרכבת מכונית נוסעים בסין בשותפות בין חברת קורוס וחברת צ'רי הסינית. "אני מתחיל דברים מאפס ורוצה להוכיח שהם עובדים", אמר.

עוד כותב ה"פייננשל טיימס" שהוא אינו תומך בהפרטת נכסי מדינה בישראל, אף שהוא נהנה ממנה. הוא נחשב לתומך בשלום עם הפלסטינים, ולליברל תל-אביבי מהסוג שנהג להצביע למפלגת העבודה.

לפני כמה שנים השתתף עידן עופר ביוזמה לתמיכה בעסקים פלסטינים. יחד עם סר ריצ'רד ברנסון הבריטי (קבוצת וירג'ין), הוא שותף בשדולה נגד התחממות כדור הארץ שנקראת Carbon War Room.

עוד כתבות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מתוך העמוד הרשמי של דוברות ראש הממשלה

לקראת הצבעה נוספת בכנסת: הקרב על הפטור ממע”מ ביבוא אישי חוזר למליאה

חברי הכנסת צפויים היום להצביע על הצו של שר האוצר, שמעלה את תקרת הפטור ממע"מ על קניות מחו"ל מ־75 דולר ל־130 דולר ● כזכור, בפברואר דחתה המליאה את הצו הקודם של סמוטריץ', שביקש להעלות את הפטור ל־150 דולר

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה / צילום: לשכת עורכי הדין

היועמ"שית: "לא ירחק היום שבו פסק דין ייתפס בעיני הציבור כבלתי מחייב"

בכנס לשכת עורכי הדין באילת, התייחסה גלי בהרב-מיארה לחקיקה בכנסת: "נפתח מרוץ לחיסול המוסדות הדמוקרטיים" ● נשיא העליון יצחק עמית התייחס לטענה שהוא לא נבחר כחוק: "פייק נוסף, שנפוץ בימינו כלחמניות אחרי הפסח" ● שר המשפטים יריב לוין: "מי שנבחר כחוק לא צריך להסביר כל-כך הרבה שכך היה"

רומן גופמן / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ דחה את העתירות: האלוף רומן גופמן ימונה לראש המוסד

בעתירה שהגישו התנועה לאיכות השלטון והתנועה לטוהר המידות נטען כי נפל פגם בטוהר המידות של גופמן בכל הקשור לפרשת מעצרו של הקטין אורי אלמקייס, אך שופטי בג"ץ דחו את הטענות וקבעו כי אין מקום להתערב בהחלטה על המינוי ● גופמן ייכנס מחר לתפקידו

המחאות בירושלים, היום / צילום: Reuters

מהומות בשורת מוקדים ופקקי ענק: עדכוני המחאות

חסימות ענק בכביש 4: מפגינים פרצו את המחסומים במחלף גנות ● רכבת שהייתה בדרכה לירושלים שבה לתל אביב בעקבות חסימת המסילות ● התפרעויות בפתח ביתו של ראש אגף התנועה בירושלים ובשלושה מוקדים נוספים בעיר ● פורום הרשויות החרדיות למפכ"ל: "הפכתם לאויב המגזר, נפסיק את שיתוף-הפעולה"

ויקטורי - רשת מזון / צילום: תמר מצפי

מה השלב הבא? רשת ויקטורי תמכור דירות

רשת ויקטורי הודיעה כי היא נמצאת במגעים מתקדמים עם מספר חברות קבלן שיאפשרו ללקוחותיהם לקנות דירה במחירים שוברי שוק בסופרמרקטים ● המהלך של ויקטורי מגיע לאחר מבצע מכירת המכוניות ברשת אושר עד שהתנהל היום

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"שטות מוחלטת": מנכ"ל אנבידיה - הבינה המלאכותית לא אחראית לגל הפיטורים

ג'נסן הואנג פתח את נאומו בכנס המחשוב קומפיוטקס שבטייוואן בהתייחסות לטענה כי הבינה המלאכותית גורמת לקיצוץ משרות ולפיטורים: "אנשים מדברים על הורדת מספר המשרות. זה שטויות, כי חברות שוכרות יותר מהנדסים שיפיקו יותר"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

מספר עובדי אנבידיה במדינה הזו יוכפל פי 4 – וזו לא ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ"ל אנבידיה, הכריז בביקור בטייוואן כי החברה תבנה מתחם משרדים חדש בצפון המדינה שיכיל עד 4,000 עובדים ● בהחלטה זו, בדומה לישראל, אנבידיה נותנת אמון במדינה שנמצאת תחת איום גאו־פוליטי מתמשך ● וגם: מה מתכננת אינטל בכנס המחשוב הגדול?

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול / אילוסטרציה: Shutterstock

בזמן שאתם הרווחתם, בתי ההשקעות הקפיצו את ההכנסות מדמי ניהול

מאי היה חודש חזק עבור החוסכים, והתשואה מתחילת השנה עומדת על כ־12% במסלול המנייתי ● היחלשות הדולר עלתה לחוסכי S&P 500 בתשואה דו־ספרתית ● הנהנים הגדולים מהמגמה הם בתי ההשקעות שרשמו זינוק חד ברווחים. אז למה חלק מהמניות נופלות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

"זה לא יימשך לנצח": לאסטרטגית שמזהירה מקזינו בשווקים יש עצה אחת למשקיעים

וול סטריט סגרה ביום שישי שבוע תשיעי של עליות רצופות במהלך עונת דוחות מצוינת, עפ"י חלק מהאנליסטים - הטובה מזה חמש שנים ● אלא שהאסטרטגית הראשית של מרכז שוואב מזהה אלמנטים של הימורים בהתנהלות, וממליצה למשקיעים לעשות דבר אחד

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט, מחיר הנפט מזנק; מניית דל קופצת

מגמה מעורבת בוול סטריט ברקע הודעת איראן על עצירת המו"מ עם ארה"ב ● מחירי הנפט מזנקים לנוכח עצירת המו"מ של איראן עם ארה"ב ● בורסת פרנקפורט נסגרה בירידת שערים קלה ● בורסת סיאול זינקה במעל 3% לשיא חדש של כל הזמנים ● הזהב והביטקוין נחלשים

ראש אגף תקציבים מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

הממונה על התקציבים שינה בהיחבא מסמך רשמי עקב לחץ פוליטי

לגלובס נודע כי הממונה על התקציבים מהרן פרוזנפר שינה לבקשת לשכת שר האוצר מסמך מקצועי והשמיט ממנו את התנגדות גורמי המקצוע ● זאת כדי לאפשר את החלת תוכנית "אופק חדש" בחינוך המוכר שאינו רשמי, דבר שיביא להעלאת שכרן של גננות חרדיות

אילוסטרציה: Shutterstock

"פגם משמעותי של חוסר תום-לב": פסק הדין שכל מתווך חייב להכיר

פסק דין חדש של בית משפט השלום בתל אביב עושה סדר בשוק תיווך הנדל"ן וקובע כי מתווך שלא עובד לפי הכללים יאבד את התמורה המלאה

פעילות במחנה קיץ של סימד / צילום: מצגת החברה

לא ייאמן: חצי שנה אחרי ההנפקה, בעלי השליטה רוקנו את החברה

פחות מחצי שנה לאחר גיוס אג"ח ענק בת"א, התברר כי בעלי חברת מחנות הקיץ סימד, האחים שאבסלס, העבירו 100 מיליון שקל מקופתה לעסקיהם הפרטיים ● בנוסף נטלו האחים התחייבויות פיננסיות אישיות גדולות המובטחות בנכסי החברה ● סימד: "לא נעמוד בתשלום האג"ח" ● הבורסה הודיעה על השעיית המסחר באג"ח

טיל L-SPIKE 4X / אילוסטרציה: דוברות רפאל

300 מיליון דולר: תוכנית ההשקעות של אלרון ורפאל בחברות טכנולוגיה

במסגרת תוכנית ההשקעות, אלרון ורפאל צפויות להעמיד עד 300 מיליון דולר על פני תקופה של כשלוש שנים, שימומנו בחלקים שווים, במסגרת אסטרטגיית רכישת שליטה בחברות טכנולוגיה דו־שימושית לשוק הביטחוני והאזרחי

קופי גונון ירוק שהוברחו ושוקמו / צילום: באדיבות מקלט הקופים הישראלי

לראשונה: סמכויות אכיפה נגד סוחרי סמים יופנו גם לסחר בחיות בר

ועדת החוקה אישרה להחיל על מבריחים וסוחרים בלתי חוקיים בחיות בר סמכויות מתחום איסור הלבנת הון, כולל חילוט רכוש והקפאת חשבונות • המהלך מגיע לאור התרחבות שוק ההברחות והחזקת קופים וחיות בר בבתים פרטיים • מייסדת מקלט הקופים הישראלי: "בלי חקיקה קבועה וענישה מרתיעה בפועל, התופעה לא תיעלם"

ד''ר זאב פרבמן - מנכ''ל לייטריקס / צילום: איל יצהר

לייטריקס מפטרת ביד אחת ומגייסת ביד שנייה

מאחורי המהלך הדרמטי של החברה הירושלמית מסתתרת מגמה רחבה יותר בענף: חברות הטכנולוגיה כבר לא רק מפטרות עובדים, אלא משנות את התמהיל האנושי שלהן בהתאם לעידן הבינה המלאכותית ● כך, לצד הקיצוץ, לייטריקס פותחת 25 משרות חדשות בתחום ה־AI

גרג אייבל, מנכ''ל ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

ברקשייר האת'וויי יוצאת לרכישה הגדולה הראשונה שלה בעידן שאחרי באפט

חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי תרכוש את טיילור מוריסון הום, בין חברות הבנייה למגורים הגדולות בארה"ב, תמורת 6.8 מיליארד דולר ● מדובר בעסקה הגדולה הראשונה תחת ניהולו של גרג אייבל, שהחליף את וורן באפט בתפקיד המנכ"ל בתחילת השנה

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל חברת Wix / צילום: אלן צצקין

מנכ"ל וויקס האשים את הדולר בפיטורים בחברה, המציאות קצת אחרת

מנכ"ל Wix אבישי אברהמי תלה את פיטורי 20% מהעובדים בזינוק השקל ובהתפתחות ה-AI, שבגללה היא נדרשת להיות רזה ומהירה יותר ● אלא שצלילה לעומק הדוחות מגלה תמונה מורכבת: מוצרים שמזדקנים בשני רבעונים, השקעות עתק בשיווק ושפל במניה שהוביל למהלך שנוי במחלוקת

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי במשרד האוצר / צילום: יוסי זמיר

האוצר מעלה את תחזיות הצמיחה וההכנסות ל-2026

תחזית הכלכלן הראשי שמואל אברמזון, שתפורסם בקרוב לצד נומרטור מעודכן של אגף התקציבים, צפויה להציג תיקון אופטימי בעיקרו ● התוצר צפוי לצמוח בכ-4% השנה, לעומת תרחישים של 3.3%-3.8% שפורסמו במהלך מבצע "שאגת הארי" ● במקביל תוגדל גם תחזית ההכנסות ממסים ב-5-10 מיליארד שקל - והפעם באוצר מעריכים כי חלק מהגידול בשוק ההון פרמננטי

מימין - עלא טנוס, מנכ''ל BST קנדה ומבעלי קבוצת BST, אליאס טנוס, מנכ''ל קבוצת BST ומבעלי קבוצת BST, רפי ביסקר, יו''ר קבוצת  BST ו-וסים טנוס, סמנכ''ל נכסים ומבעלי קבוצת BST / צילום: רפי דלויה

חברת הנדל״ן בסט גייסה 400 מיליון שקל לפי שווי של כ-3 מיליארד שקל

מדובר בהנפקה ראשונה לציבור ● היא זכתה לביקושים של מיליארד שקל פי 2.5 מהיקף הגיוס