גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

"פייננשל טיימס": "עידן עופר בורח מגל הפופוליזם בישראל"

העיתון בחר בעופר לאיש השבוע ומתאר את "השסע הישראלי": "מדינת סטארט-אפ ומדינת סוציאליסטים; מעמד העובדים חש אי אמון כלפי מי שמשתקע בחו"ל" ■ ה"פייננשל טיימס" מתאר את עופר כדמות ידידותית-לבבית וצנועה

תחת הכותרת "עידן עופר בורח מהפופוליזם החדש בישראל" הציע בסוף השבוע העיתון "פייננשל טיימס" פרשנות משלו להחלטת עידן עופר, איל הספנות הישראלי הבינלאומי, להעתיק את מגוריו ללונדון. "פייננשל טיימס" בחר בעופר לאיש השבוע.

מיליארדרים של הדור השני מעוררים אהדה רק לעתים נדירות, דיווח ג'ון ריד, כתב "פייננשל טיימס", אך המקרה של עידן עופר הוא מיוחד. האיש העשיר בישראל, היורש המשותף של אימפריית הספנות שהקים אביו המנוח סמי (ביחד עם האח אייל) ובעל השליטה בחברה הבורסאית הגדולה בישראל, החברה לישראל, עבר שבוע גרוע במיוחד.

בתוך כמה ימים, הוא ספג לגלוג ציבורי במולדתו בגלל החלטתו לעקור ללונדון, ומכה עסקית רצינית. זאת לאחר שביום רביעי שעבר התחייב יאיר לפיד, שר האוצר החדש והפופוליסטי, להתנגד נמרצות למכירת השליטה בכיל, חברה בשווי כ-17 מיליארד דולר, שהחברה לישראל מחזיקה 52% ממנה, לענקית האשלג הקנדית פוטאש, עסקה שהייתה אמור להיות הגדולה אי-פעם בישראל.

לפי "פייננשל טיימס", רוב ערכה של כיל טמון במפעלי ים המלח, ממפיקות האשלג היעילות בעולם. אלא שלפיד הכריז שמשאבי הטבע בישראל הם "נכס ציבורי" ו"הישראלים צריכים להיות בעלי הזכויות הראשונים עליהם". להצהרתו של לפיד יש חשיבות משום שהממשלה מחזיקה מניית זהב במפעלי ים המלח, שמעניקה לה את הסמכות לחסום עסקה כזו.

"לא בית מאושר למיליארדים"

ההכרזה הזו באה מיד אחרי שפורסם שעידן עופר, עם שווי שמוערך ב-6.5 מיליארד דולר, מתכוון לעקור ללונדון ועורר סערה-זוטא בתקשורת. מקורביו לא הכחישו שמשטר המס הידידותי יותר בבריטניה מילא אולי גם הוא תפקיד בהחלטה - והעיתונים הישראלים התמקדו בו. אבל מס, כותב ה"פייננשל טיימס", אינו הסיבה היחידה שבגללה ישראל אינה בית מאושר למיליארדרים.

לדעת העיתון, המחלוקת סביב עופר מבליטה את השסע התרבותי הישראלי בנושא הון והצלחה אישית. ישראל היא בו זמנית "מדינת סטארט-אפ, ומדינה שהוקמה על ידי קיבוצניקים וסוציאליסטים. בעוד שהאליטה בתל אביב נוסעת לעמק הסיליקון לעבודה או לאלפים הצרפתיים לחופשות סקי, מעמד העובדים בערים מהליגה השנייה - שניזון מדיווחים שמציגים את העולם כחממה לאנטישמיות חסרת אבחנה - מגיע לחו"ל פחות פעמים וחש אי אמון כלפי מי שמשתקע שם.

לדברי העיתון, דעת הקהל בישראל נעה לכיוון פופוליסטי ולפיד ומנהיגת מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' הגיעו לכנסת לאחר הבחירות בינואר על גבי גל של התמרמרות על יוקר המחיה והתאגידים שבשליטת השושלות הקפיטליסטיות, כמו משפחת עופר.

FT מגולל את קורותיו של אביו של עופר, סמי, שהגיע לפלשתינה מרומניה עם אחיו יולי בשנות ה-20, ושירת בחיל הים הבריטי ובחיל הם הישראלי הצעיר. הוא קנה אנייה ב-1950 והתחיל את מה שהפך לאחת מקבוצות הספנות הגדולות בעולם.

על עידן הוא כותב שבראיונות הנדירים הוא מצטייר כדמות ידידותית-לבבית וצנועה: הוא נמוך קומה, נראה דובי במקצת, נשוי לאישה רביעית, לבוש בסגנון צעיר מגילו בג'ינס וחולצות פתוחות צווארון. אנשים שמחבבים את המשקיע הנוטה לפעול בצורה חשאית, מתארים אותו כאיש רנסנס עם מגוון רחב של תחומי עניין. אלו שאינם אוהבים אותו מכנים אותו חובבן סדרתי.

הנרטיב המשפחתי המועדף הוא שסמי דרש משני בניו, עידן ואחיו הבכור אייל, להוכיח את עצמם. עידן יצא להונג קונג בשנות ה-20 לחייו, והרחיב בה את עסקי המכליות של המשפחה. "הוא בנו של סמי בכמה מובנים", אומר ג'רמי אשר, חבר במועצת המנהלים של פסיפיק דרילינג, חברת בורסאית של המשפחה בעסקי הקידוחים. "יש לו מוסר עבודה חזק".

"רגיל לדימויו הציבורי"

העיתון מציין את אחד הכישלונות הגדולים של משפחת עופר - הפסד של יותר מ-500 מיליון דולר בבטר פלייס, חברת תשתיות המכוניות החשמליות, שמכירותיה הגיעו לסך של קצת יותר מ-10 אלפים כלי רכב.

לפי מקורביו, כותב העיתון, עידן בן ה-57 רגיש לדימויו הציבורי וההתקפות עליו בשבוע שעבר גרמו לו צער. "כמו עשירים רבים הוא התפתה לחוש ביטחון בכך שכולם או;הבים אותו", אומר מקורב. הוא מתרחק מהתקשורת, ומוריו עושים עבורו את העבודה בתחום זה, ומדגישים הוא מעסיק יותר מ-10,000 ישראלים.

הוא מדגיש שהוא משקיע לטווח ארוך, לא ספקולנט. "אני תעשיין", הוא אמר ל"פייננשל טיימס" בז'נבה בחודש שעבר, שם הוא חשף את המיזם הראשון להרכבת מכונית נוסעים בסין בשותפות בין חברת קורוס וחברת צ'רי הסינית. "אני מתחיל דברים מאפס ורוצה להוכיח שהם עובדים", אמר.

עוד כותב ה"פייננשל טיימס" שהוא אינו תומך בהפרטת נכסי מדינה בישראל, אף שהוא נהנה ממנה. הוא נחשב לתומך בשלום עם הפלסטינים, ולליברל תל-אביבי מהסוג שנהג להצביע למפלגת העבודה.

לפני כמה שנים השתתף עידן עופר ביוזמה לתמיכה בעסקים פלסטינים. יחד עם סר ריצ'רד ברנסון הבריטי (קבוצת וירג'ין), הוא שותף בשדולה נגד התחממות כדור הארץ שנקראת Carbon War Room.

עוד כתבות

בנייה / איור: גיל ג'יבלי

56 משפחות תובעות את היזם בגלל איחור במסירת הדירות

56 משפחות שרכשו דירה בירושלים דורשות 4.2 מיליון שקל פיצוי בגין העיכוב ● התובעים נשענים על החלטת בג"ץ מיולי 2025 המחייבת קבלנים להוכיח קשר סיבתי ספציפי לאיחור ● היזמית טוענת כי האיחור נגרם מעיכוב בפיתוח התשתיות, וכי התביעה מופרזת

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

הדרכון הישראלי שמר על מקומו בדירוג העולמי. ואיזה דרכון הכי חזק?

הדרכון הישראלי שמר על מקומו בדירוג הדרכונים החזקים בעולם והוא ניצב במקום ה-18 ● אזרחי סינגפור, הניצבת במקום הראשון, יכולים להיכנס ל-192 מדינות ● מעמדה של ארה"ב הידרדר בדירוג בשנים האחרונות והיא ניצבת כעת במקום העשירי בלבד

כידן דהרי / צילום: ירמי מרגלית

השותף החדש של צחי אבו: "בלי שליטה מלאה אני לא נכנס בשום השקעה"

"נהפוך את ג'י סיטי לאימפריית נדל"ן" - כך מכריז כידן דהרי, רגע אחרי שהוא וירון אדיב מצטרפים לעסקת הענק לרכישת 26% מג'י סיטי תמורת 661 מיליון שקל • בשיחה עם גלובס מבהיר דהרי: "מה שקנינו היום הרבה יותר זול, וזה ממש לא סוף פסוק"

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

"באופן אישי, לא": משקיע העל חושף איזה מוצר פיננסי הוא לא ירכוש

ג'יימי דיימון, שמוביל את בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן, אמר בראיון ל-CNBC כי המשקיעים מעריכים בחסר את הסיכונים הגאו-פוליטיים הניצבים בפני הכלכלה העולמית ●  מה הוא חושב על הוצאות הענק בתחום ה-AI, ולמה הוא מסרב לרכוש אג"ח ממשלתיות אמריקאיות ארוכות-טווח?

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

מגמה חיובית במסחר בתל אביב; מניות הביטוח בולטות

תל אביב עברה לעליות קלות בהובלת הביטוח והפיננסים; הבנקים יורדים • מגה אור מתאוששת; קוהאן מדווחת על הפקדת 4 מיליון דולר מבעל השליטה • ג'פריס שומר על המלצה לאלביט ● אלקטרה נדל"ן ממשיכה לרדת למרות ביטול המכרז למוסדיים ● אחרי צלילה של 25% מהשיא: בעל מניות במגה אור דורש גילוי על חוות השרתים ● וגם: האם גל הירידות במדד המומנטום של S&P הוא הזדמנות קנייה?

מפרץ עקבה / צילום: Shutterstock

שיגורים מאיראן לירדן: הדי פיצוצים נשמעים באילת

טיסת ארקיע שהייתה אמורה לנחות בשדה התעופה נאלצה להסתובב באוויר ● צבא איראן הודיע על תקיפה נוספת בבסיס אל-אזראק של חיל האוויר הירדני, שם מוצבים מטוסי F35 ● בין המטרות שהותקפו הלילה באיראן על ידי צבא ארה"ב: מחסני כטב"מים ומטרות ימיות ● רוביו: איראן אינה רצינית לגבי השיחות • באיראן דייוחו: מערכות ההגנ"א הופעלו בטהראן נגד "מטרות עוינות" ● דיווחים שוטפים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

בלי להוציא שקל מהקופה: כך רכש מיטב את מניות הציבור בפנינסולה

בית ההשקעות מיטב השלים הצעת רכש למחיקת חברת האשראי החוץ-בנקאי שבשליטתו מהמסחר, תמורת 93 מיליון שקל ● התמורה למוכרים: מניות מיטב שעלו כ-1,000%

צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי; דקלה קריץ, יו''ר ועד ארגון המנהלים ומורשי החתימה בבנק; אלי כהן, מנכ''ל הבנק / איור: גיל ג'יבלי

עשרות מנהלים בבינלאומי בדרך החוצה - והוא לא הבנק היחיד שמצמצם עובדים

לגלובס נודע כי כמעט 60 מנהלים בדרג ביניים ומורשי חתימה צפויים לצאת לפרישה מרצון עד סוף השנה, כחלק מתוכנית שתיפרד מכ־15% נוספים ● לפי הערכות, הרקע למהלך הוא לחצי התייעלות בבנק ומתח מול הוועד ● המהלך מצטרף למגמה רחבה במערכת הבנקאית בחודשים האחרונים ● בבינלאומי טוענים: "אין מספרים סופיים"

כידן דהרי וירון אדיב, בעלי ישפרו־תנופורט / צילום: רמי זרנגר

השותף החדש בעסקת ג'י סיטי עוקץ את כצמן ומסמן את היעד: "נהיה אימפריה"

ישפרו של ירון אדיב וכידן דהרי תצטרף לצחי אבו ברכישת השליטה בג'י סיטי מחיים כצמן ● דהרי: "ג'י סיטי התרכזה במהלכים פיננסיים, נחזיר אותה להיות חברת נדל"ן מובילה" ● צחי אבו, שספג ירידה במניית ארי נדל"ן בשל העסקה: "החבר'ה האלה מזכירים לי את הרעב שלי"

ערן זינמן ורועי מן, מנכ''לים משותפים במאנדיי / צילום: נתנאל טוביאס

פיטורים נרחבים במאנדיי: תיפרד מכ-630 עובדים, יותר ממחציתם בישראל

מדובר בפיטורים של 20% מכוח-האדם של החברה בעולם - מהלך שישפיע על כ-350 עובדים בישראל ● ממאנדיי נמסר כי "המהלך נשען על השינוי המוצרי הגדול ביותר בתולדות החברה - עיצוב הפלטפורמה מחדש סביב חזון של פלטפורמת עבודה מבוססת AI; זו החלטה כואבת אך נכונה" ● מניית מאנדיי צנחה ב-50% מתחילת השנה

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

דיווח: ארה"ב וסעודיה הגיעו להסכם לפיתוח גרעין אזרחי

לפי דיווחים בארה"ב, ההסכם שיועבר לקונגרס אינו כולל שני מרכיבים שוושינגטון ראתה בעבר כבלמים בפני האפשרות שטכנולוגיה גרעינית אזרחית תשמש בעתיד גם למטרות צבאיות ● בניגוד לתוכניות שנדונו בעבר, ההסכם גם אינו כרוך בנורמליזציה בין סעודיה לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

יום ירוק בבורסה: ת"א 35 טיפס בהובלת הביטחוניות והביטוח; הנדל"ן ירד

ת"א 35 ננעל בעלייה של 1.4% ● מדד הביטחוניות זינק בסיום, הביומד והנדל"ן ננעלו באדום; במוקד המניות: איי.סי.אל וקמטק קפצו מעל 4% ● נופר אנרגיה עלתה ברקע השקעה של 200 מיליון שקל ממיטב ● ישפרו-תנופורט הצטרפה לארי נדל"ן ברכישת 26% מג'י סיטי, והמניות זינקו ● אלקטרה נדל"ן נפלה בשל תכנון הנפקה ● קבוצת לוזון צנחה לאחר שרשות החשמל פסלה את דוראד 2 ● בעולם: ארה"ב תקפה באיראן, מחירי הנפט עולים

מנכ''ל פרטנר, אבי גבאי / צילום: ינאי יחיאל

המהלך היצירתי שיניב לבעלי המניות של פרטנר חצי מיליארד שקל

בתוך 4 שנים אבי גבאי, שלמה רודב והפניקס מורווחים כ־750 מיליון שקל מהשקעתם בחברת התקשורת ● כעת פרטנר פנתה לביהמ"ש שיאשר לה לחלק דיבידנד מיוחד של חצי מיליארד שקל שימומן בגיוס אג"ח: "החלוקה המבוקשת לא תפגע ביכולת הפירעון של החברה"

הלבנת הון (אילוסטרציה) / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

נעצרו שלושה חשודים בהלבנת הון בחצי מיליארד שקל

המשטרה ורשות המסים עצרו שלושה חשודים בפרשת הלבנת הון, העלמת מס וקבלת דבר במרמה בהיקף של כחצי מיליארד שקל ● החשד הוא שהפעילו רשת של חברות ועמותות פיקטיביות בארץ ובחו"ל להלבנת כספים באמצעות חשבוניות כוזבות, העברות בנקאיות ושוברי תשלום בתחום הנדל"ן ● מעצרם של שני החשודים המרכזיים הוארך עד מחר

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

ויאגרה נגד סרטן? הממצא המפתיע של חוקרים במכון ויצמן

נובו נורדיסק תובעת את אלי לילי בטענה שהפרסומות שלה מטעות ● חוקרים ממכון ויצמן מצאו מנגנון לא ידוע בויאגרה שיכול לעזור לחולי סרטן ● חברת פוליפיד הישראלית חתמה על הסכם לשיווק המוצר שלה, עוד לפני שאושר ● ופרס דוליטל של המיליארדר ג'רמי קולר ואוניברסיטת ת"א הוענק לחוקרת שמצאה משמעות בשירת הציפורים ● השבוע בביומד

בנייה. הביקושים עלו והיזמים הוסיפו דירות קטנות / צילום: Shutterstock

ארבע זה החמש החדש: הדירות החדשות הולכות ומתכווצות

עיבוד גלובס לנתונים חדשים של הלמ"ס מגלה כי מאז 2008 איבדה הדירה הישראלית כמעט חדר שלם ● שילוב של מחירי שיא, שינויי תכנון והתחדשות עירונית דוחק את השוק לדירות הקטנות

דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

טראמפ מאיים: מכס של 100% על תרופות שמיובאות לארה"ב

מתווה המכסים החדש של טראמפ לתרופות הגנריות: פטור ממכס לשנתיים, זינוק ל-100% באוגוסט 2028 וקפיצה ל-200% שנה לאחר מכן • המטרה: אילוץ יצרניות התרופות להעביר את קווי הייצור לתוך ארה"ב • בשוק מזהירים מפני צמצום ההיצע ופגיעה ביצואניות בהודו, בסין ובישראל

שר הכלכלה ניר ברקת. סוף השבוע, ערוץ 14, 16.07.26 / צילום: איל יצהר

ברקת שלף נתון שממחיש את ה"פלא" הכלכלי של ישראל. האם הוא נכון?

האם כלכלת ישראל צפויה לצמוח ב־5% כבר השנה, כפי שאמר שר הכלכלה ניר ברקת? ● התחזית קצת פחות אופטימית ● המשרוקית של גלובס

תוכניות הדגל של המפלגות החרדיות נעלמו / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

התלושים נתקעו, תוספת השכר התאפסה: תוכניות הדגל של המפלגות החרדיות נעלמו

העלאת השכר לעובדי ההוראה וחלוקת תלושי מזון נחשבו ליעדים מרכזיים של המפלגות החרדיות בקדנציה האחרונה ● אלא שברגע האחרון, מאבק משפטי והחלטת ממשלה עמומה איפסו את התקציבים והפכו את ההבטחות על פיהן ● חלק ניכר מהתקציבים הוסט לשיקום נפגעי צה"ל

הגסת' וטראמפ / צילום: Reuters, Kylie Cooper

שתי החלטות של הקונגרס יכריעו את גורל המלחמה באיראן

שתי החלטות של הקונגרס האמריקאי עשויות לעצור את המלחמה באיראן ● שר ההגנה נסע לקפיטול להילחם על אחת מהן ● אם הוא יצליח, תקציב הביטחון של ארה"ב יקבל תוספת של מיליארדי דולרים ● אם הוא יפסיד, ישראל עלולה להשאר לבד מול איראן