גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש העליון מאפשר לאסור סרבני גט לזמן בלתי מוגבל

החוק קובע כי ניתן לאסור סרבן גט עד 10 שנים ואז יש לשחררו, אך פסק דין חדש של בית המשפט העליון מאפשר לאסור בעל או אישה שאינם מקיימים את הוראת בית הדין הרבני למתן גט, וזאת לזמן בלתי מוגבל - עד שיתרצו ויאמרו "רוצה אני"

זוכרים שאימא אמרה שצריך לדעת עם מי להתחתן, אבל חשוב יותר לדעת ממי להתגרש? אז כמו תמיד, אימא צדקה. יש נשים (וגם גברים), שעבורן אין מדובר בקלישאה.

יהיה נכון לגרוס כי גירושים הם ההפך מנישואים. בעוד טקס הנישואים קושר את בני-הזוג "לנצח", הרי טקס הגירושים מתיר את הקשר ביניהם ומאפשר לכל צד לפתוח בפרק חדש בחייו.

אלא שלא ייתכנו גירושים בלי שהבעל נותן לאישה גט ובלי שהאישה הסכימה לקבלו מידי הבעל. אחרת לא ניתן להתגרש.

למרבה הצער, לא כל הליכי הגירושים מסתיימים בגט. פעמים לא מעטות אנו שומעים על בעלים סרבני גט שאינם מוכנים לתת גט לנשותיהם, על אף שבית הדין הרבני הורה להם בפסק דין לעשות כן.

מה קורה במקרים כאלה?

לפני ימים אחדים הוציא בית המשפט העליון פסק דין שבו נדונה סוגיה זו. נקבע כי הבעל הסרבן יישאר במאסר לתקופה בלתי קצובה, עד אשר הוא יואיל לתת לאשתו את הגט.

מדובר בבני-זוג, שנישאו בנישואים אזרחיים לפני 40 שנה, בשנת 1973, בברית-המועצות. 14 שנה מאוחר יותר התגרשו בני-הזוג בברית-המועצות בגירושים אזרחיים. באותה שנה, ב-1987, עלה הבעל-הגרוש לישראל וחזר בתשובה. האישה שהתגיירה עלתה לארץ בעקבותיו. השניים נישאו זה לזו בשנית, הפעם בישראל ובנישואים דתיים כדת משה וישראל. חלפו מספר שנים, ובשנת 1993 החלו הליכי גירושים בין השניים.

7 שנים אחר-כך, בשנת 2000, קבע בית הדין הרבני - בעקבות סירוב הבעל למתן הגט - כי על הבעל לתת גט לאישה, וכי יש לאסרו עד לסידור הגט. הבעל שסירב לתת לאשתו את הגט נשלח למאסר בשנת 2001. זאת, מכוחה של הוראה בחוק העוסקת בקיום פסקי דין של גירושים.

על-פי הוראה זו ניתן לאסור סרבן גט לתקופה של עד 10 שנים. משמעות הוראה זו היא שאם סרבן גט עומד במריו במשך 10 שנים, לא ניתן להמשיך ולהחזיקו במאסר עד שיאמר "רוצה אני".

המאסר - אמצעי לאכיפת פסק הדין

במהלך השנים שבהן שהה הבעל הסרבן בכלא, נערכו דיונים שבמהלכם הפציר בית הדין הרבני בבעל לתת לאישה את הגט. אך הוא המשיך לעמוד בסירובו גם לאחר שבית הדין הטיל עליו, בתקופת מאסרו כדי לדרבנו לתת את הגט, סנקציות כדוגמת מניעת תפילה במניין, השמתו בצינוק ועוד. סירוב הבעל הוביל להארכת מאסרו עד שהתמלאה מכסת המקסימום בת 10 השנים.

עם התקרב מועד שחרורו של הבעל-הסרבן ממאסר, בתום 10 שנות מאסר, ביקשה האישה מבית הדין להאריך את מעצרו מכוח חוק אחר: חוק כפיית ציות, המעניק לבית הדין הרבני את הסמכות לאסור סרבן גט לתקופה בלתי קצובה.

החלטה מכוח חוק זה כפופה לביקורת שיפוטית של נשיא בית המשפט העליון, ונשיאת העליון הקודמת, דורית ביניש, לא ראתה סיבה לשנות את החלטת בית הדין להארכת המאסר.

באופן טבעי, לפחות מאז חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, מתעוררת השאלה, האם מאסר כזה של סרבן גט, ולא של עבריין סדרתי, לתקופה בלתי מוגבלת, אינו פוגע בזכויות האדם המוקנות לו מכוח חוק היסוד?

את הסוגיה הזו בחן בית המשפט העליון בפסק הדין שלו. נקבע כי לצורך מתן מענה על שאלה חשובה זו, יש לבחון האם המאסר הוא מידתי וראוי, באמצעות 3 שאלות, שמהוות 3 מבחנים:

■ מבחן הקשר הרציונלי: האם לאחר 10 שנים שבהן ישב הסרבן בכלא, יביא המשך מאסרו, ללא הגבלת זמן, לכך שהוא יתרצה וייתן גט?

לאור זאת, שתחילה התבסס המאסר על החוק המגביל את תקופת המאסר, טעה הבעל לחשוב כי בתום 10 שנים שבהן ישב במאסר הוא ייצא לחופשי, בעוד האישה תישאר כבולה בכבלי הנישואים.

נשיא העליון, אשר גרוניס, קבע כי "חלוף הזמן, בצירוף הידיעה כי אין 'תאריך תפוגה' למאסר, אלא ביום מתן הגט, יפעלו על המבקש את פעולתם ויביאוהו ליתן למשיבה את הגט המיוחל".

כך, ניתן להצביע על קשר רציונלי בין המאסר לבין התכלית שמבקשים להשיג באמצעותו. המאסר אינו עונש על הסירוב לתת גט, אלא אמצעי לאכוף את פסק הדין של בית הדין הרבני שלפיו על הבעל לתת לאישה גט.

■ מבחן הפגיעה הפחותה: האם קיימים אמצעים אחרים, חריפים פחות ממאסר, שיביאו את הבעל לתת גט לאשתו?

נקבע כי נוכח העובדה שהבעל "לא נשבר" ולא נתן גט לאשתו לאחר שישב 10 שנים בכלא, נדמה כי כל אמצעי אחר, פחות ממאסר, לא ישיג את המטרה.

■ מבחן המידתיות: האם התועלת מהמאסר שאינו קצוב בזמן פחותה מן הנזק שייגרם לו כתוצאה ממאסרו?

על כך השיב בית המשפט העליון כי "הנזק הנגרם למבקש אינו נגרם לו אלא בעטיו שלו, בכל רגע נתון יכול נזק זה להיפסק. אין הדבר דורש ממנו אלא ליתן למשיבה גט פיטורין. הא ותו לא. המבקש פוגע פגיעה יסודית וקשה בזכויותיה הבסיסיות ביותר של המשיבה, הוא שולל ממנה בזדון ובקשי עורף את חירותה ואת כבודה".

גרוניס סיים את פסק הדין בפנייה אל הבעל-הסרבן כי "יסיר את מוסרותיה של המשיבה, ובכך אף את מוסרותיו שלו ינתק".

הסרבן יכול להשתחרר בכל רגע

פסק הדין עוסק בסוגיה קשה וסבוכה של סרבנות גט, תופעה הפוגעת בזכויותיה הבסיסיות ביותר של האישה. בסירובו, הבעל מונע ממנה לפתוח פרק חדש בחייה ולהקים משפחה משלה ופוגע בכבודה ובחירותה.

פסק הדין ראוי וחשוב ביותר. בכך שבית המשפט העליון הורה על מאסרו של הבעל לתקופה שאינה קצובה השמיע העליון את דברו באופן חד וצלול בנוגע לתופעת סרבנות הגט. כמו כן, פסק הדין מהווה מורה נבוכים לאלה שסברו בטעות כי המאסר הוו עונש על סרבנות הגט. המאסר הוא "כלי" בלבד, אשר מטרתו לאכוף את פסק הדין לגירושים.

ואם יש מי שמתעוררת בו תחושה של אי-נוחות על כך שבעל מושלך לכלא "רק" בגלל שהוא אינו רוצה להתגרש מאשתו, נזכיר כי דלת הכלא של אותו בעל-סרבן פתוחה לרווחה, והוא יכול להשתחרר מכלאו בכל רגע. כל שעליו לעשות הוא לתת גט לאשתו ולצאת מהכלא כאדם חופשי.

את האמור ברשימה זו ניתן לייחס גם לתופעת סרבניות הגט, הנשים. שהרי לא ייתכנו גירושים בלי שהאישה מסכימה לקבל את הגט מידי בעלה. אף שתוצאות סרבנות גט מצד נשים אינן כה קריטיות עבור בעליהן, עדיין ראוי שפסיקה זו תיושם על כל מי שלוקח לידיו את החירות למנוע מאחר את החופש לחיות חיים מלאים. (בשפ 4072/12).

* הכותבת מתמחה בדיני משפחה.

עוד כתבות

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

כוחות מקסיקניים ברחובות מקסיקו סיטי / צילום: ap, Ginette Riquelme

השוטר שהפך לברון סמים: החיסול הדרמטי במקסיקו, וההשלכות

מנהיג קרטל חליסקו "אל מנצ'ו" חוסל במבצע נועז של צבא מקסיקו, שהביא לסיומו של מצוד בינלאומי ממושך ● מותו הצית גל נקמה הכולל חסימות כבישים ומהומות אלימות - שהפכו ערי נופש לאזורי קרב ● הכאוס הביא לביטולי טיסות ולאזהרות מסע למדינה

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי

לגלובס נודע כי עפ"י המסתמן, ההמלצות שמגבש הממונה על השכר יקבעו את המצב הקיים במשרדי הממשלה, שהוגדר עד כה כפיילוט: יום עבודה אחד בשבוע מהבית לעובדים שאופי תפקידם מאפשר זאת

אנבידיה / צילום: שלומי יוסף

אנבידיה רוכשת חברת דאטה ישראלית בכ-75 מיליון דולר

החברה הנרכשת היא אילומקס, שעוסקת בניהול הדאטה הארגוני וביצירת שפה משותפת בין מאגרי המידע השונים לשם אימון והפעלת בינה מלאכותית

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12 בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר ו-PTC ● אירועים ומינויים

כותרות העיתונים בעולם

זו אחת ממערכות הנשק המתקדמות בעולם והיא עכשיו בידיים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

שמן זית / צילום: דרור מרמור

ירידה של 35% בשנתיים: כך צנח מחיר שמן הזית

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

הבכיר שמסיט השקעות ממניות הביטוח, "שהגיעו לתמחורים גבוהים", לבנקים

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

טילי ''ספייק'' מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

הודו רצתה ייצור מקומי, משרד הביטחון מצא פתרונות - והיצוא הביטחוני מזנק

למרות החרמות והלחצים, הוכחות היכולת בשדה הקרב מזניקות את היקפי העסקאות מול משרד ההגנה ההודי ● ראש סיב"ט יאיר קולס מסביר כיצד המודל עובר מהסכמי רכש להקמת "רגליים ייצוריות" בתוך הודו ● וגם: איך מתמודדים עם תופעת ההעתקות של פיתוחים ביטחוניים?

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה