גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש העליון מאפשר לאסור סרבני גט לזמן בלתי מוגבל

החוק קובע כי ניתן לאסור סרבן גט עד 10 שנים ואז יש לשחררו, אך פסק דין חדש של בית המשפט העליון מאפשר לאסור בעל או אישה שאינם מקיימים את הוראת בית הדין הרבני למתן גט, וזאת לזמן בלתי מוגבל - עד שיתרצו ויאמרו "רוצה אני"

זוכרים שאימא אמרה שצריך לדעת עם מי להתחתן, אבל חשוב יותר לדעת ממי להתגרש? אז כמו תמיד, אימא צדקה. יש נשים (וגם גברים), שעבורן אין מדובר בקלישאה.

יהיה נכון לגרוס כי גירושים הם ההפך מנישואים. בעוד טקס הנישואים קושר את בני-הזוג "לנצח", הרי טקס הגירושים מתיר את הקשר ביניהם ומאפשר לכל צד לפתוח בפרק חדש בחייו.

אלא שלא ייתכנו גירושים בלי שהבעל נותן לאישה גט ובלי שהאישה הסכימה לקבלו מידי הבעל. אחרת לא ניתן להתגרש.

למרבה הצער, לא כל הליכי הגירושים מסתיימים בגט. פעמים לא מעטות אנו שומעים על בעלים סרבני גט שאינם מוכנים לתת גט לנשותיהם, על אף שבית הדין הרבני הורה להם בפסק דין לעשות כן.

מה קורה במקרים כאלה?

לפני ימים אחדים הוציא בית המשפט העליון פסק דין שבו נדונה סוגיה זו. נקבע כי הבעל הסרבן יישאר במאסר לתקופה בלתי קצובה, עד אשר הוא יואיל לתת לאשתו את הגט.

מדובר בבני-זוג, שנישאו בנישואים אזרחיים לפני 40 שנה, בשנת 1973, בברית-המועצות. 14 שנה מאוחר יותר התגרשו בני-הזוג בברית-המועצות בגירושים אזרחיים. באותה שנה, ב-1987, עלה הבעל-הגרוש לישראל וחזר בתשובה. האישה שהתגיירה עלתה לארץ בעקבותיו. השניים נישאו זה לזו בשנית, הפעם בישראל ובנישואים דתיים כדת משה וישראל. חלפו מספר שנים, ובשנת 1993 החלו הליכי גירושים בין השניים.

7 שנים אחר-כך, בשנת 2000, קבע בית הדין הרבני - בעקבות סירוב הבעל למתן הגט - כי על הבעל לתת גט לאישה, וכי יש לאסרו עד לסידור הגט. הבעל שסירב לתת לאשתו את הגט נשלח למאסר בשנת 2001. זאת, מכוחה של הוראה בחוק העוסקת בקיום פסקי דין של גירושים.

על-פי הוראה זו ניתן לאסור סרבן גט לתקופה של עד 10 שנים. משמעות הוראה זו היא שאם סרבן גט עומד במריו במשך 10 שנים, לא ניתן להמשיך ולהחזיקו במאסר עד שיאמר "רוצה אני".

המאסר - אמצעי לאכיפת פסק הדין

במהלך השנים שבהן שהה הבעל הסרבן בכלא, נערכו דיונים שבמהלכם הפציר בית הדין הרבני בבעל לתת לאישה את הגט. אך הוא המשיך לעמוד בסירובו גם לאחר שבית הדין הטיל עליו, בתקופת מאסרו כדי לדרבנו לתת את הגט, סנקציות כדוגמת מניעת תפילה במניין, השמתו בצינוק ועוד. סירוב הבעל הוביל להארכת מאסרו עד שהתמלאה מכסת המקסימום בת 10 השנים.

עם התקרב מועד שחרורו של הבעל-הסרבן ממאסר, בתום 10 שנות מאסר, ביקשה האישה מבית הדין להאריך את מעצרו מכוח חוק אחר: חוק כפיית ציות, המעניק לבית הדין הרבני את הסמכות לאסור סרבן גט לתקופה בלתי קצובה.

החלטה מכוח חוק זה כפופה לביקורת שיפוטית של נשיא בית המשפט העליון, ונשיאת העליון הקודמת, דורית ביניש, לא ראתה סיבה לשנות את החלטת בית הדין להארכת המאסר.

באופן טבעי, לפחות מאז חקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, מתעוררת השאלה, האם מאסר כזה של סרבן גט, ולא של עבריין סדרתי, לתקופה בלתי מוגבלת, אינו פוגע בזכויות האדם המוקנות לו מכוח חוק היסוד?

את הסוגיה הזו בחן בית המשפט העליון בפסק הדין שלו. נקבע כי לצורך מתן מענה על שאלה חשובה זו, יש לבחון האם המאסר הוא מידתי וראוי, באמצעות 3 שאלות, שמהוות 3 מבחנים:

■ מבחן הקשר הרציונלי: האם לאחר 10 שנים שבהן ישב הסרבן בכלא, יביא המשך מאסרו, ללא הגבלת זמן, לכך שהוא יתרצה וייתן גט?

לאור זאת, שתחילה התבסס המאסר על החוק המגביל את תקופת המאסר, טעה הבעל לחשוב כי בתום 10 שנים שבהן ישב במאסר הוא ייצא לחופשי, בעוד האישה תישאר כבולה בכבלי הנישואים.

נשיא העליון, אשר גרוניס, קבע כי "חלוף הזמן, בצירוף הידיעה כי אין 'תאריך תפוגה' למאסר, אלא ביום מתן הגט, יפעלו על המבקש את פעולתם ויביאוהו ליתן למשיבה את הגט המיוחל".

כך, ניתן להצביע על קשר רציונלי בין המאסר לבין התכלית שמבקשים להשיג באמצעותו. המאסר אינו עונש על הסירוב לתת גט, אלא אמצעי לאכוף את פסק הדין של בית הדין הרבני שלפיו על הבעל לתת לאישה גט.

■ מבחן הפגיעה הפחותה: האם קיימים אמצעים אחרים, חריפים פחות ממאסר, שיביאו את הבעל לתת גט לאשתו?

נקבע כי נוכח העובדה שהבעל "לא נשבר" ולא נתן גט לאשתו לאחר שישב 10 שנים בכלא, נדמה כי כל אמצעי אחר, פחות ממאסר, לא ישיג את המטרה.

■ מבחן המידתיות: האם התועלת מהמאסר שאינו קצוב בזמן פחותה מן הנזק שייגרם לו כתוצאה ממאסרו?

על כך השיב בית המשפט העליון כי "הנזק הנגרם למבקש אינו נגרם לו אלא בעטיו שלו, בכל רגע נתון יכול נזק זה להיפסק. אין הדבר דורש ממנו אלא ליתן למשיבה גט פיטורין. הא ותו לא. המבקש פוגע פגיעה יסודית וקשה בזכויותיה הבסיסיות ביותר של המשיבה, הוא שולל ממנה בזדון ובקשי עורף את חירותה ואת כבודה".

גרוניס סיים את פסק הדין בפנייה אל הבעל-הסרבן כי "יסיר את מוסרותיה של המשיבה, ובכך אף את מוסרותיו שלו ינתק".

הסרבן יכול להשתחרר בכל רגע

פסק הדין עוסק בסוגיה קשה וסבוכה של סרבנות גט, תופעה הפוגעת בזכויותיה הבסיסיות ביותר של האישה. בסירובו, הבעל מונע ממנה לפתוח פרק חדש בחייה ולהקים משפחה משלה ופוגע בכבודה ובחירותה.

פסק הדין ראוי וחשוב ביותר. בכך שבית המשפט העליון הורה על מאסרו של הבעל לתקופה שאינה קצובה השמיע העליון את דברו באופן חד וצלול בנוגע לתופעת סרבנות הגט. כמו כן, פסק הדין מהווה מורה נבוכים לאלה שסברו בטעות כי המאסר הוו עונש על סרבנות הגט. המאסר הוא "כלי" בלבד, אשר מטרתו לאכוף את פסק הדין לגירושים.

ואם יש מי שמתעוררת בו תחושה של אי-נוחות על כך שבעל מושלך לכלא "רק" בגלל שהוא אינו רוצה להתגרש מאשתו, נזכיר כי דלת הכלא של אותו בעל-סרבן פתוחה לרווחה, והוא יכול להשתחרר מכלאו בכל רגע. כל שעליו לעשות הוא לתת גט לאשתו ולצאת מהכלא כאדם חופשי.

את האמור ברשימה זו ניתן לייחס גם לתופעת סרבניות הגט, הנשים. שהרי לא ייתכנו גירושים בלי שהאישה מסכימה לקבל את הגט מידי בעלה. אף שתוצאות סרבנות גט מצד נשים אינן כה קריטיות עבור בעליהן, עדיין ראוי שפסיקה זו תיושם על כל מי שלוקח לידיו את החירות למנוע מאחר את החופש לחיות חיים מלאים. (בשפ 4072/12).

* הכותבת מתמחה בדיני משפחה.

עוד כתבות

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

שיגור מיירט חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הרכיבים המזויפים במטוסים, והטילים היקרים שגורמים מבוכה לארה״ב

לגלובס נודע כי החברה הביטחונית הממשלתית תומר מגייסת 60 עובדים חדשים, אלביט עם הזמנה ראשונה למערכות מרגמה, בריטניה שוקלת להיכנס לתוכנית מערך ההגנה האירופית, טורקיה מנסה לרכוש מטוסי קרב ממקורות רבים, ובכיר גרמני קורא להגדלה משמעותית של תקציב הביטחון ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם