גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משנים מציאות: המשרד לפיתוח הנגב והגליל למען התושבים

אורנה הוזמן-בכור, מנכ"לית המשרד לפיתוח הנגב והגליל והמשרד לשיתוף-פעולה אזורי, מגיבה לראיון שפורסם בשבוע שעבר ב-G, עם ד"ר ארנה ברי

הראיון עם ד"ר ארנה ברי (11.4.13, G) גרם עוול ללא מעט עובדים במשרד לפיתוח הנגב והגליל. כבר ארבע שנים פועלים אנשי המשרד ברשות השר סילבן שלום ללא לאות לשנות מציאות בשני אזורי הפריפריה הגדולים, הנגב והגליל; לשפר את איכות חיי התושבים, למשוך יזמים לאזורים אלה, להקטין את האבטלה, להעלות את רמת החינוך ולסייע בצד האזרחי ככל הניתן בפרויקט הלאומי הגדול: מעבר צה"ל לנגב.

ייחודו של המשרד לפיתוח הנגב והגליל הוא ביכולת לראות את התמונה הכוללת, אך גם להכיר את צורכי היישוב הקטן, עיר או מועצה מקומית. מטרת העל, יישוב הנגב, מחייבת השקעה בפרטים - בילד, בילדה, במשפחה. לשם השגת המטרות עובד המשרד בשיתוף פעולה עם משרדי ממשלה נוספים, מאגם משאבים, מתיר חסמים, פועל בשילוב ידיים עם ראשי המועצות והעיריות, ומצליח לרתום גופים רבים למען העשייה בדרום.

הפרויקט המשמעותי ביותר כיום הוא מעבר צה"ל לנגב, פרויקט באחריות משרד הביטחון, אשר מהווה הזדמנות חד-פעמית לשינוי פני האזור. אולם חשוב להבין כי כדי שמעבר היחידות יביא לצמיחה המיוחלת בנגב, יש להשקיע בכל תחומי החיים. הדברים לא ייעשו מעצמם, וההנחה כי משרתי הקבע יעברו באופן אוטומטי לנגב עם העתקת היחידות, הנה שגויה. כדי להבטיח את הצלחת המהלך, המשרד לפיתוח הנגב והגליל פועל כל העת בדרכים שונות כדי לבנות תשתית איתנה לקליטת משרתי הקבע וכדי לחזק את האוכלוסייה הקיימת. יש לתפור עבור משרתי הקבע ומשפחותיהם חליפה התואמת את צרכיהם. על המשימה הזאת אמון המשרד, אשר מוביל את המענה האזרחי למעבר צה"ל לנגב.

חלומו של כל זוג צעיר

העבודה הסיזיפית והקשה מוכיחה את עצמה. המציאות בנגב השתנתה בשנים האחרונות באופן דרמטי. כל ראש רשות בנגב יעיד על כך. מי שיגיע היום לנגב ימצא מגוון רחב של אפשרויות דיור - הן להשכרה והן למכירה. המשרד, בשיתוף הסוכנות היהודית, איתר עשרות מבני ציבור נטושים אשר עוברים הסבה לדיור מוזל עבור צעירים. המשרד קידם הקמת כפרי סטודנטים ויישובים חדשים, לצד תמיכה בהרחבת יישובים קיימים. המשרד מסייע לאנשי הקבע בסבסוד מגרשים ובפיתוחם ובסבסוד שכר דירה למשך שנתיים. חלומו של כל זוג צעיר לרכוש דירה הופך בנגב למציאות אפשרית. כשבמרכז הארץ נדרשות כ-131 משכורות בממוצע לרכישת דירה, בנגב נדרשות כ-66 משכורות בלבד. ובמחיר נמוך משל דירת שני חדרים במרכז הארץ, אפשר לרכוש כיום בית צמוד קרקע בנגב.

בשנים האחרונות יותר ויותר תושבים במרכז הארץ מזהים את הפוטנציאל ובוחרים לעבור לנגב. גם החברות הגדולות מבינות את ההזדמנות הכלכלית ומעתיקות את מקום מושבן אל הנגב. חברות כמו טרה, סודה סטרים וקר-גל עברו לנגב ומציעות אלפי מקומות עבודה לתושבים. רק לאחרונה החליטה מקאן אריקסון להקים שלוחה במצפה רמון, וכבר כיום מוצעות בנגב משרות נחשקות בתחומי הפרסום והניו מדיה. בבאר שבע עתיד לקום עמק הסיליקון של ישראל. הקרבה הפיזית ושיתוף הפעולה בין אוניברסיטת בן-גוריון, פארק ההיי-טק וקמפוס התקשוב שנמצאים בסמיכות ייצרו משולש זהב שיעניק לצעירים משכילים יכולות אדירות להתקדם ולצמוח ולבנות קריירה איכותית ומשמעותית.

השילוב של מעבר צה"ל לנגב והפיתוח הכלכלי יוצרים הזדמנויות גם עבור העסקים בנגב. המשרד, באמצעות הרשות לפיתוח הנגב, דואג לכך שהעסקים המקומיים ייהנו מהמהלך, ולשם כך יזם את פרויקט יוזמת העסקים בנגב (י.ה.ב), אשר מסייע לעסקים הקטנים והבינוניים בנגב להשתלב בהקמת הבסיסים וליהנות מהצמיחה.

מטרת העל: יישוב הנגב

ההשקעות הממשלתיות בנגב בעשור הקרוב מוערכות בלמעלה מ-43 מיליארד שקלים, ופרויקט מעבר צה"ל לנגב הוא רק חלק מעשייה רחבת ממדים וממטרת העל: יישוב הנגב. במקביל לכל אלה, וכדי לשנות את המציאות עבור תושבי הנגב, משקיע המשרד בפרויקטים יצירתיים המשנים את החיים עבור התושבים: הקמת מאות כיתות חכמות ברחבי הנגב, המאפשרות לימוד באמצעות שיטות הוראה חדשניות ומתקדמות. מרכזי מצוינות ותגבור החינוך המדעי-טכנולוגי מאפשרים לילדים ולבני הנוער להתפתח וליזום, ומעניקים להם אפשרות לעתיד טוב יותר.

והשינויים מתרחשים כעת: צעיר מהמרכז שיגיע היום לבאר שבע יזכה ללמוד באחת האוניברסיטאות הטובות בארץ, יקבל מלגת שכר דירה בעיר העתיקה, אזור שהפך למעין נווה צדק דרומי ולאבן שואבת עבור צעירים. אם יבחר אותו צעיר ללמוד רפואה, הוא יוכל להשתלב בתוכנית "רפואנים לנגב", אשר תעניק לו בכל שנה תמריץ שתואם את צרכיו עד אשר יהפוך לרופא מתמחה. אם יחליט ללמוד תחום אחר, ייהנה ממלגות מוטות תעסוקה, אשר יאפשרו לו לרכוש ניסיון כבר במהלך התואר.

חוץ מלימודים, הסטודנטים יכולים ליהנות כבר היום מבילוי בפאבים ובבתי קפה, מפסטיבלים ומתיאטרון הפרינג', מהתיאטרון בדימונה, ממרכז צעירים, שם יוכלו לקבל ייעוץ והכוונה אישית בהתאם לצרכיהם האישיים. יעזרו להם בניסוח קורות חיים ובהכנה לראיונות עבודה, ויציעו להם להשתתף בסדנאות שייתנו להם כלים פיננסיים.

אותם צעירים שיגיעו ללמוד בנגב יסיימו את הלימודים כשבידיהם כל הכלים לפתח קריירה מצליחה. אם הם יבחרו להישאר ולגור בנגב, כבר תהיה להם עבודה.

זה אולי ייראה להם טבעי, מובן מאליו, אך למעשה במשרד לפיתוח הנגב והגליל חשבו עבור הסטודנטים על הכול, מהרגע שהגיעו לבאר שבע. חשבו מראש ודאגו לקדם ולפתח את כל הדברים שיגרמו להם להישאר לגור ולעבוד בנגב.

ומשפט לסיום: בעזרת רצון אדיר, אמונה והמון יצירתיות, מצליח המשרד לפיתוח הנגב והגליל לשנות את חיי תושבי הנגב בעזרת שילוב של פרויקטים רחבים ארוכי טווח לצד פרויקטים אשר נותנים מענה לצרכים היומיומיים של התושבים. הנוסחה עובדת: הנגב צומח ולא מפסיק להתפתח.

עוד כתבות

סניף ארקפה / צילום: איל יצהר

"הרווחיות הכי טובה בתפריט": מה עומד מאחורי מחיר כוס הקפה

בשבוע החולף העלו הרשתות ארומה וארקפה מחירים, ובענף לא שוללים שרשתות נוספות יצטרפו אליהן ● "פעם גילמנו רווח של 22% בבתי קפה, היום אנחנו ב–8%–9%", מסביר רונן נמני, בעלי קפה קפה, בעוד אחרים מפנים את האצבע גם לעלויות כוח האדם

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? / אילוסטרציה: Shutterstock

כמה ימי מחלה העובדים הישראלים לוקחים? הנתונים מנפצים כמה מיתוסים

האם הורים לילדים קטנים לוקחים יותר ימי מחלה מאחרים, ובאילו ימים ישראלים נוטים להיעדר? ● חברת חילן Value ניתחה את דיווחי ימי המחלה של מאות אלפי עובדים מסקטורים שונים, וחלק מהמסקנות מפתיעות

מגדלי YOO בתל אביב / צילום: Shutterstock

דוח מומחה: הסרת קיר מגן בדירה באחד ממגדלי YOO מסכנת אותו

דוח מומחה, שהוגש במסגרת סכסוך משפטי סביב עסקה שבוטלה באחד ממגדלי YOO בת"א, קובע כי במגדל בוצעו עבודות שיפוץ ללא היתר ● על פי הדוח, השיפוץ גרם לפגיעה בקונסטרוקציית המבנה, והדבר מגדיל את הסיכון להרס המבנה או לחלקים ממנו

פרויקט רוח של זפירוס בפולין / צילום: מצגת החברה

איתות שמניות האנרגיה הגיעו לשיא? הקרן שנפרדת מהשקעותיה ברווח גדול

בשבועות האחרונים חתמה קרן תש"י על עסקאות למכירת החזקותיה במפעילת תחנות הכוח דליה ובחברת האנרגיה המתחדשת זפירוס ● הקרן של ירון קסטנבאום, הראל ועו"ד יהודה רווה גייסה עד היום מיליארדי שקלים מגופים מוסדיים ומניבה תשואה שנתית המוערכת בכ-15%

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

המשרד לאיכות הסביבה, האוצר ועיריית רמת גן סיכמו על העתקת הספארי אך שכחו את רמ"י

השרה עידית סילמן חתמה עם ראש העיר רמת גן על הסכם עקרונות להעתקת הספארי לפארק אריאל שרון, אך נציגי רמ"י ומינהל התכנון טרם אישרו את התוכנית ● "ההסכם נועד בעיקר למצלמות", התבטא בחריפות סגן ראש העיר, "תועלת לא תצמח לתושבי הערים הסובבות את הפארק המטרופוליני"

נושאת המטוסים האמריקאית לינקולן / צילום: Reuters, ABACA

כטב"ם איראני הופל מעל נושאת המטוסים לינקולן

איראן דורשת שינויים במיקום ובמתכונת של המשא ומתן עם ארה"ב ● צבא ארה"ב יירט כטב"ם איראני שהתקרב אל כלי שיט של צי ארה"ב ● חוסל סייף אל-אסלאם - בנו של השליט הלובי לשעבר מועמר אל-קדאפי ● בצל הדריכות לתקיפה באיראן, וויטקוף הגיע לפגישה עם נתניהו ● דיווח: חמינאי העביר לפוטין הודעה חשאית - עשויים להסכים להעביר את האורניום המועשר לרוסיה ● מועצת אוקטובר הכריזה על הפגנת ענק במוצ"ש למען הקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

יפעת תומר-ירושלמי, הפצ''רית לשעבר / צילום: דובר צה''ל

המשטרה עם סיום חקירת הפצ"רית: בהרב-מיארה לא מעורבת

היועץ המשפטי של משטרת ישראל מסר את הדברים ליועצת המשפטית של משרד המשפטים, ובו ביקש ממנה לבחון מחדש את קביעתה כי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה מצויה בניגוד עניינים בחקירת פרשת הפצ"רית יפעת תומר-ירושלמי ● בכך הוא רומז כי יש מקום לאפשר את ליווי החקירה ע"י בהרב-מיארה

מדפים ריקים מחלב / אילוסטרציה: תמונה פרטית

שביתת הרפתנים והאיום של סמוטריץ': מאחורי המחסור הצפוי בחלב

חלק מרשתות השיווק מגבילות היום את רכישת החלב בעקבות שביתת הרפתנים ● על מה הם בעצם מוחים, ממה נובע המחסור, ומה צפוי הלאה? ● גלובס עושה סדר

ליקויים בדירה / צילום: Shutterstock

מי אחראי לתקן בלאי? תקנות חדשות מסדירות את שוק השכירות של דירות

יוזמה חדשה תנסה לצמצם מחלוקות באמצעות הגדרת כללים למצבים שאינם מפורטים בחוזה השכירות ● בין היתר, נקבעו מנגנון הצמדה למדד במימוש אופציה ולוחות זמנים לתיקון ליקויים

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

תתחרה בפולימרקט? החברה הישראלית שמזנקת לשווי שיא של 13.5 מיליארד שקל

הפלטפורמה הפיננסית Plus500 דיווחה על התרחבות לשוק החיזוי עבור לקוחות ריטייל: "באזוורד משוגע בארה"ב"

מייקל סיילור,  מנכ''ל סטרטג'י / צילום: ap, Rebecca Blackwell

האסטרטגיה שתגמלה חברות על צבירת מטבעות קריפטו - מענישה אותן כעת

האסטרטגיה שעמדה מאחורי הייפ חברות האוצר קורסת ● מחיר הביטקוין ירד לאחרונה אל מתחת ל־76 אלף דולר, ומובילת הטרנד סטרטג'י סופגת הפסדים על רכישת המטבע ● משקיעים מפקפקים ביכולת הפירעון ארוכת־הטווח של חברות אוצר, מה שמאיים על מחירי המטבעות

מאות פקיסטנים ממתינים בכניסה לקונסוליה הפקיסטנית בברצלונה בעקבות החלטת ממשלת ספרד להעניק אישורים למהגרים / צילום: ap, Emilio Morenatti

בניגוד למגמה ביבשת, ספרד מעניקה תושבות למאות אלפי מהגרים לא חוקיים

ממשלת ספרד מובילה מהלך היסטורי להענקת תושבות לשנה עם אפשרות להארכה למהגרים לא חוקיים ● המטרה: להילחם בהעסקה לא חוקית ולתמוך בצמיחה הכלכלית במדינה ● באופוזיציה מיהרו להזהיר כי המהלך יביא "לקריסת השירותים הציבוריים" ו"רק יחמיר את בעיית הדיור"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווח: טראמפ שקל לסגת מהמו"מ בשל התקריות אתמול עם איראן

מקור ערבי: שיחות המו"מ בין ארה"ב לאיראן יתקיימו ביום שישי בעומאן ● גורם בכיר בארמון המלוכה הסעודי: "המו"מ עם איראן - רק משיכת זמן" ● באיראן טוענים: הכטב"ם שהופל ע"י צבא ארה"ב "השלים משימת מעקב במים בינלאומיים" ● קצין מילואים נפצע קשה מירי מחבלים בצפון הרצועה ● עדכונים שוטפים

דיון בבג''ץ

בג"ץ קבע בדיון נוסף כי מינוי נציב שירות המדינה אינו מחייב הליך תחרותי

ההחלטה היא בניגוד לפסק הדין המקורי בו נקבע כי הליך המינוי מחייב הליך תחרותי בין מועמדים ● דעת המיעוט יוצגה ע"י  נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטת דפנה ברק-ארז ● התנועה לאיכות השלטון: "נסיגה משמעותית מעקרונות המנהל התקין"

חסן שייח' מחמוד, נשיא סומליה / צילום: Reuters, Presidency of Somalia

טורקיה שולחת F-16, וסומליה סוגרת מרחב אווירי: המאבק בקרן אפריקה מתעצם

סומליה מעכבת את אישור מעבר מטוסי ארקיע בשמיה ● הרקע: ההכרה הישראלית בסומלילנד וביקור שר החוץ במדינה ● החשש: סגירת המרחב עלולה להאריך את הנתיבים למזרח הרחוק ולהגדיל את העלויות

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

צדיק בינו מתקרב לבינלאומי: ממזג את פיבי עם הבנק

כדי לסגור דיסקאונט של 24%, צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי, מנהל מו״מ למיזוג פיבי עם הבנק בהחלפת מניות ● העסקה תלויה, בין השאר, באישור בנק ישראל

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

נחשפת הסיבה לעיכוב בהנפקת החברה הביטחונית של רפאל

אף שהגישה תשקיף לפני למעלה מחודש, הנפקת DSIT בת"א טרם הושלמה ● לגלובס נודע שמאחורי העיכוב עומדת דרישת רשות ני"ע לחשיפת שני לקוחות מרכזיים של החברה, באפריקה ובאסיה

חברת טומורו (Tomorrow.io)

החברה הישראלית שגייסה 175 מיליון דולר להקמת מערך לוויינים מתקדם

חברת Tomorrow.io, המפתחת תחזיות מזג אוויר מבוססות בינה מלאכותית, תשקיע את הגיוס בפיתוח והפעלת מערך לוויינים חדש לאיסוף נתוני מזג אוויר ומותאם לשימוש ב-AI

כך הקפיץ המעבר למסחר ביום שישי את המחזורים בת''א / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"בהתחלה היה חשש": חודש למעבר למסחר ביום שישי - מה קרה למחזורי הבורסה?

חודש אחרי שהושק, המהלך לשינוי ימי המסחר בבורסה המקומית נותן את אותותיו ● עם מעורבות גוברת של משקיעים זרים ואימוץ הדרגתי של השינוי מצד משקיעי הריטייל המקומיים, נדמה שבבורסה כבר יכולים לחייך: "לא מדובר בקוריוז, המהלך עשה טוב לשוק המקומי"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: שלומי יוסף

מודי'ס נותנת להפניקס דירוג מעל מדינת ישראל, ומשדרגת גם את תחזית הדירוג לבנקים

אחרי שהעלתה בסוף השבוע את תחזית הדירוג של ישראל מגיע השלב המשלים ● הפניקס זוכה לעלייה בדירוג לרמה בינלאומית שהיא מעל הדרגה של המדינה עצמה, מהלך שנחשב מפתיע ● במקביל היא העלתה גם את תחזית הדירוג לבנקים ●  בבורסה מניות הפיננסים מזנקות היום