גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עובדי אל-על, ארקיע וישראייר: נשבית את הטיסות מיום א'

(עדכון) - שקדי: "ההסכם במתכונת שהוא מוצע פירושו לשלוח לקרב את התעופה הישראלית בידיים קשורות" ■ מנכ"ל אל-על ל"גלובס": "ההסכם לא מאפשר תחרות הוגנת באופן קיצוני. אני מקווה מאוד ששרי הממשלה לא יאשרו את ההסכם"

עובדי חברות התעופה צפויים להפגין מחר (ו') החל מהשעה 09:00 בבוקר מול ביתם של שר האוצר, יאיר לפיד, ברמת אביב ג' ושר התחבורה, ישראל כץ, במושב כפר אחים, במחאה על כוונת הממשלה לאשר ביום ראשון את הסכם השמים הפתוחים.

בתוך כך, תגובות בעד ונגד אישור ההסכם ממשיכות לזרום במהלך היום. שר התיירות, עוזי לנדאו, מצדד בהסכם בדומה להתאחדות המלונות ולשכת מארגני התיירות הנכנסת. לדבריו, "מדובר במהלך חיוני, אשר בלעדיו תעשיית התיירות עומדת בפני סכנת משבר. צעד זה מהווה תנאי לצמיחתה של תעשיית התיירות כולה ולשמירה על מקום העבודה של למעלה מ-200,000 המועסקים בה".

יחד עם זאת, מסייג לנדאו, "על הממשלה לנקוט בכל הצעדים הדרושים על מנת להבטיח לאל על וליתר חברות התעופה הישראליות יכולת להתחרות בשוק התעופה, גם לאחר כניסת ההסכם לתוקף. חיוני שתישאר לרשותה של ישראל תשתית תעופה אזרחית כחול-לבן, הן בימות השגרה והן במצבי חירום".

ח"כ נחמן שי הגיב אף הוא בנושא: "ההחלטה הצפויה של הממשלה היא סנונית ראשונה במערכה נגד העבודה המאורגנת בישראל. הסכם שמים פתוחים מהווה מכה אנושה לענף התעופה ולכלכלה הישראלית. עשרות אלפי עובדים ובני משפחותיהם הנשענים על ענף זה עלולים לאבד את מקור פרנסתם. ההסכם איננו שוויוני ומעניק יתרונות מהותיים לחברות הזרות על פני חברות ה תעופה הישראליות שלא תהיינה מסוגלות להתחרות בהן בהתמודדות שווה". לדברי שי, על הממשלה לעצור את ההסכם ולשקול אותו מחדש. "להסכם יש מקום רק בתנאי שתעשה בשיתוף החברות הישראליות ועובדיהן", אמר.

מהדקה ה-90 נמסר כי בעקבות כוונת ועדי העובדים של חברות התעופה הישראליות להשבית החל מהשעה חמש בבוקר ביום ראשון הקרוב את כל הטיסות הדקה ה-90 הפעילה חדר מצב העומד לרשות הנוסעים ויפעל במשך 24 שעות ביממה, כולל שישי-שבת בעקבות פניות רבות של נוסעים מודאגים. "מניסיון העבר, שביתות מסוג זה מוגבלות ע"י בית הדין לזמן קצוב של מספר שעות ואנחנו מניחים כי רוב הטיסות פשוט יוקדמו לשעות שלפני השביתה. היות וגם כך ביום שבת המטוסים נמצאים בשדה התעופה אין בעיה להכין אותם לשעות המוקדמות של יום ראשון ובכך לפתור את בעיית לוח הזמנים". באשר לפיצוי הנוסעים אם וכאשר תפרוץ שביתה, נמסר מהדקה ה-90 כי איחור של 4-8 שעות יגרור זיכוי של כ-15% ממחיר הטיסה ואילו איחור של מעל ל-8 שעות או ביטול הטיסה יביאו לזיכוי מלוא מחיר הכרטיס.

על פי נתוני רשות שדות התעופה (רש"ת) ביום ראשון הקרוב - היום בו מאיימים ועדי עובדי חברות התעופה הישראליות: אל על, ארקיע וישראייר - להשבית את כל הטיסות מנתב"ג ואליו צפויות להמריא (לחו"ל ולאילת) ולנחות בישראל החל מחצות של מוצ"ש ועד יום ראשון בסך הכל 91 טיסות: 53 טיסות יוצאות ו-38 נכנסות. בכל הטיסות האמורות צפויים לטוס 15,591 נוסעים מהם 8,703 יוצאים ו-6,888 נכנסים.

שקדי: "ההסכם לא מאפשר תחרות הוגנת"

עם פרסום כוונת הממשלה לאשר ביום ראשון הקרוב בישיבתה השבועית את הסכם השמים הפתוחים עם האיחוד האירופי אמר מנכ"ל אל על, אליעזר שקדי, ל"גלובס" כי "ההסכם במתכונת שהוא מוצע פירושו לשלוח לקרב את התעופה הישראלית בידיים קשורות. ההסכם לא מאפשר תחרות הוגנת באופן קיצוני".

עוד אמר שקדי כי הגורמים המקצועיים שטיפלו בנושא עשו עבודה שטחית ולא מקצועית, שגם לא הוצגה בפני חברות התעופה הישראליות וזאת למרות דרישתן ופנייתן. "גם וועדת הכלכלה של הכנסת קראה במאי 2012 לממשלה לעצור את ההסכם עד להצגת מחקר כלכלי מקיף ומפורט שיראה את הצידוק בהסכם, ובטח ובטח לאור הסיכון על חברות התעופה הישראליות. אני כופר בכל הטענות כאילו נעשתה עבודה רצינית בעניין".

עוד אמר כי "הגורמים המקצועיים, ובהם רת"א - רשות התעופה האזרחית במשרד התחבורה, מובילים את שרי הממשלה להחלטה חסרת אחריות, מרחיקת לכת ובעלת משמעות אדירה. מדינת ישראל לא יכולה להתקיים בלי תעופה ישראלית. ברגע האמת, כולם (חברות תעופה זרות. ס.פ) יתאדו מפה כפי שקרה בעבר".

שקדי תקף גם את שר האוצר הנכנס, יאיר לפיד: "כשמדובר על כי"ל, ההתנגדות שלו ברורה לגבי המשאבים של מדינת ישראל אבל גם תעופה היא משאב לא פחות חשוב. אישור ההסכם משמעותו לתת עדיפות לחברות תעופה אירופאיות, מה שאומר להעביר עבודה לאירופה. אני מדבר על ריקי כהן מלוד ולא מחדרה ושר האוצר מתכוון לרייצ'ל מאירופה".

גורמים באוצר אמרו בתגובה ל"גלובס" כי הטענות של אל אל וגורמים מתנגדים אחרים להסכם, שככל הנראה יאושר ביום ראשון, לפיהן לא נעשתה עבודת חריש כלכלית בנושא - שקריות. "נעשו מחקרים רציניים ומקיפים שמראים שיש כדאיות כלכלית לקיומה של תעופה ישראלית גם אחרי יישום הסכם שמים פתוחים", אמר הגורם. עוד לדבריו, נעשו צעדים שונים להקל על ההיערכות של חברות התעופה הישראליות למבנה התחרותי החדש שייוצר בעקבות יישום ההסכם כמו למשל העלאת השתתפות המדינה בהוצאות הביטחון הצפוי לעלות מ-70% ל-80% ויישום הדרגתי של ההסכם על פני 5 שנים.

ועדי עובדים של שלושת חברות התעופה החליטו להשבית

ועדי עובדים של שלושת חברות התעופה - אל על, ארקיע וישראייר - החליטו בסיומה של ישיבה שקיימו הבוקר להשבית החל מיום ראשון הקרוב את כל הטיסות אלא אם כן הממשלה תקפיא את כוונתה לאשר ביום ראשון את הסכם השמים הפתוחים ולהיכנס למו"מ עם נציגי החברות בנושא.

אשר אדרי, יו"ר ועד עובדי אל על, אמר ל"גלובס" מיד עם תום הישיבה כי ראשי הוועדים קיבלו החלטה משותפת לעצור החל מיום ראשון הקרוב את כל הטיסות של אל על, ארקיע וישראייר במידה וממשלת ישראל לא תשב לדבר אתנו בנושא. עוד אמר, "אנחנו מבקשים שכל ההבטחות שניתנו לנו לפני חתימת ההסכם קרי, מתן סלוטים בשדות תעופה מרכזיים באירופה, קוד שייר שנמנעו מאיתנו עם חברות תעופה ועוד - יישומו עד תום. אחרת נשבית את התעופה".

מוקדם יותר דווח כי הסכם "שמים פתוחים" בין ישראל והאיחוד האירופי שעורר את התנגדותן וחששן של חברות התעופה הישראליות צפוי להיות מאושר בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב. עם היוודע הדבר, ועדי העובדים של אל על, ארקיע וישראייר בחסות הסתדרות העובדים, התכנסו (ה') לצורך גיבוש צעדי מנע ומחאה.

יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, שכינס את ראשי הוועדים, מסר כי ההתכנסות היא "לצורך גיבוש דרכי פעולה כנגד ההחלטות החד-צדדיות הצפויות של הממשלה ליישם את הסכם 'שמיים פתוחים' במתכונתו הנוכחית". אדרי שב והדגיש את מה שהוועדים והנהלות של חברות התעופה הישראליות צועקים מאז גובש ההסכם כי "המשמעות של ההסכם במתכונתו הנוכחית היא חיסול חברות התעופה הישראליות ופיטורים ישירים ועקיפים של עשרות אלפי עובדים בענף ללא כל הגנה על התעופה הישראלית והתאמה למצב חברות התעופה הישראליות לרבות - ערובה עבור תשלום לביטחון הנוסעים, זכויות נחיתה בשדות התעופה המרכזיים וכיוצא בזה".

הנהלת אל על, שלמעשה הובילה בראשותו של המנכ"ל אליעזר שקדי את החזית נגד ההסכם, דיווחה באחרונה לבורסה לניירות ערך בת"א כי חתימה על ההסכם תוביל לריבוי המתחרים בענף ויפגע בפעילותה.

ביולי השנה בישר שר התחבורה הקודם והנוכחי, ישראל כץ, על כך שהסכם "שמים פתוחים" עם האיחוד האירופי נחתם בראשי תיבות. את מעמד החתימה הגדירו באותו יום כהיסטוריה שהושגה לאחר משא ומתן שנמשך יותר מ-3 שנים.

"ההסכם יהפוך את ישראל לחלק אינטגראלי ממדינות האיחוד האירופי בכל הנוגע לתעופה, ועם כניסתו של ההסכם לתוקף אני צופה גידול ביעדי הטיסה והוזלה משמעותית של כרטיסי הטיסה. אני רואה בהסכם הישג גדול למדינת ישראל שיאפשר לה להשתלב במרחב האווירי העולמי וליהנות מהיתרונות הגדולים הגלומים בו. מדובר בהסכם טוב לאזרחי ישראל שיסייע לחוסנו של המשק", אמר אז כץ. אלא שפרק זמן קצר יחסית אחר כך, פרסם באופן מפתיע משרד התחבורה הודעה לעיתונות המודיעה על החלטת ראש הממשלה דאז והיום, בנימין נתניהו, לדחות את חתימת ההסכם שהייתה אמורה להתקיים ב-20 בדצמבר, וזאת בשל הבחירות. דחייה שגררה תהיות וביקורות של גורמים המצדדים בהסכם דוגמת התאחדות המלונות. "יש צורך להימנע מקבלת החלטות בעלות משמעות מרחיקת לכת ערב בחירות ומתוך עקרון של ממשל תקין ערב הבחירות", לשון ההודעה.

כאמור, על סדר יומה של ישיבת הממשלה החדשה - ישיבה רביעית מספר - נכלל סעיף אישור הסכם "שמים פתוחים".

עוד כתבות

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את ראש הממשלה מתנקז לידיו של אותו עו"ד ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%–15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים ומה הסיכונים?

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת שבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל