גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"לית בנק לאומי במכתב לעובדים: "אלה ימים לא פשוטים לכולנו; נמצה כל דרך לגביית חובות"

עוד כותבת רקפת רוסק-עמינח: "המתווה להסדר החוב אינו כולל ויתור כלשהו לחוב אישי של בעלי השליטה בגנדן" ■ "רחשי לב הציבור אינם נסתרים מעינינו. הדיון הציבורי חשף הסתייגות רחבה מהמתווה להסדר"

"ימים אלה אינם פשוטים עבור כולנו. כמנכ"ל הבנק אני מישירה מבטי אליכם ואומרת לכם באופן ברור: לאומי ממצה כל דרך לגביית חובותיו ומשתמש בכל האמצעים העומדים לרשותו", כך כותבת היום (ה') מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח, במכתב לעובדיה. זאת, על רקע הסערה שעורר הסדר החוב של הבנק עם גנדן, במסגרתו עשוי לאומי למחוק לחברה שבשליטת נוחי דנקנר כשליש מהחוב (150 מיליון שקל).

רוסק-עמינח מקפידה שלא לחשוף פרטים מהסדר החוב, אך רומזת כי הבנק אינו מוותר לבעלי השליטה על הלוואות אישיות: "יודגש כי המתווה אינו כולל ויתור כלשהו על התחייבויות אישיות של בעלי השליטה בקבוצה", היא כותבת. בכך, רוסק-עמינח מנסה להסיט את האש מלאומי, ושולחת רמז עבה לכך שחובותיו האישיים של דנקנר אינם נמצאים בבנק, אלא בבנקים שהעניקו אשראי לטומהוק, החברה שנמצאת בפירמידה מעל לגנדן. טומהוק חייבת כ-150 מיליון שקל לבנק הפועלים, 100 מיליון שקל לדיסקונט, 50 מיליון שקל לקרדיט סוויס ו-30 מיליון שקל למזרחי טפחות.

כמו כן, מתייחסת רוסק-עמינח לביקורת החריפה שעורר הסדר החוב: "רחשי לב הציבור אינם נסתרים מעינינו. הדיון הציבורי של הימים האחרונים חשף הסתייגות רחבה מהמתווה להסדר", היא כותבת. עם זאת, היא דוחה את הביקורת לפיה ההסדר נעשה בשל הקשרים של הבנק עם דנקנר, והיא ממשיכה להאמין כי המתווה הוא הנכון ביותר להחזר החוב: "לדעת הנהלת הבנק והדירקטוריון, המתווה האמור הוא המיטבי עבור הבנק כנושה של קבוצת גנדן ואי.די.בי. כל הסדר חוב שנעשה בבנק, כחלק מהעשייה הבנקאית, נעשה תמיד כשלנגד עיניי טובת הבנק, וציבור בעלי מניותיו".

נזכיר, כי בעקבות הביקורת הציבורית שעורר הסדר החוב, הודיע אתמול בנק ישראל כי ייבחן את ההסדר. שעות ספורות לאחר מכן, הודיע גם לאומי כי בעקבות הבדיקה הוא משהה את ההסדר.

ההערכות הן כי המפקח על הבנקים, דודו זקן, שיופיע ביום שלישי הבא בוועדת הכספים, יבקש הארכת זמן בטרם יחווה דעה על הסדר החוב. בבנק ישראל מנסים ללכת בין הטיפות: מצד אחד, הבנק המרכזי לא נוהג להתערב בהסדרי חוב שמגבשים הבנקים. מצד שני, יש חשש גדול מהתגברות התארגנות הצרכנים נגד הבנקים, שאין לדעת כיצד תיגמר. כך הפך זקן למי שצריך לנקות את השטח ולהרגיע אותו: גם להניח את סולם החבלים כדי להוריד מהעץ את הפוליטיקאים והארגונים החברתיים, וגם להציל את דוד ברודט, יו"ר הבנק, ואת רוסק-עמינח.

זקן צפוי לבדוק בעיקר את ההחלטה של לאומי ב-2008, לוותר לדנקנר על הסעיף בהסכם ההלוואה המחייב אותו להעביר מהדיבידנדים שהוא מקבל מהחברה-הבת, אי.די.בי אחזקות, כתמורה להחזר ההלוואה. אם סעיף זה היה נותר, הרי שככל הנראה מרבית ההלוואה, אם לא כולה, הייתה כבר נפרעת.

זקן יצטרך גם לבחון באם הדיון בהקלת התנאים היה ענייני: בנקאי-כלכלי, או בעיקר חברי, ידידותי, בתוך המיליה. של תן לי אשראי ואתן לך ג'ובים לילדים ולחברים. היה ויימצא שנעשו דברים לא ראויים, בהחלט אפשר לדרוש מהבנקים לפרסם דיווחים, לחייב מנהלי עבר והווה בבנקים להחזיר מ הבונוסים שקיבלו - אם יתברר שניתנו סתם כך.

ובינתיים, עד שתיגמר הבדיקה, ביום שלישי כאמור, זקן בכנסת, בהזמנת היו"ר החדש, ניסן סלומיאנסקי. הוא יידרש לענות על שאלות הנוגעות לתוכנית המחיקה של בנק לאומי בחובות נוחי דנקנר. זקן ייאלץ למצוא ניסוח מעודן ומוקפד, שבלי ספק ינוסח יחד עם הנגיד סטנלי פישר. המפקח, כאמור, ככל הנראה, לא צפוי להתערב במתווה ההסדר, שכן בבנק ישראל לא נוטים כמדיניות להתערב בהסדרי חוב. אולם אז, ייאלץ זקן גם להתכתב עם הזעם הציבורי והאופוזיציה שגילתה פתאום את אמריקה: הבנקים מבצעים מחיקות לחייבים גדולים. הוא צפוי לבקש זמן נוסף לבדיקות וקבלת תשובות מלאומי.

ההודעות אתמול של בנק ישראל ולאחר מכן של בנק לאומי, היו כאמור, בעיקר ניסיון להרגיע את המחאה, והן, ככל הנראה, לא יביאו לשינוי מהותי במתווה ההסדר. המפקח על הבנקים לא צריך ששר האוצר יפנה אליו, כפי שעשה אתמול בבוקר כאשר ביקש לבדוק את ההסדר. בבנק ישראל כבר בחנו את הסדר החוב. למעשה, ביום ראשון השבוע, ערב יום הזיכרון, ישבו ברודט ורוסק-עמינח מול המפקח, בלשכתו, בנק ישראל, ירושלים. ככל הנראה, גם המחיקות לדנקנר היו חלק מהדיון.

כבר לפני כמה רבעונים עשה זקן היכרות אישית עם החוב של גנדן וטומהוק, החברות הפרטיות המסובכות של דנקנר. אפשר שרק אז גילה זקן את הוויתור על הסעיף בהסדר האשראי. בכל מקרה, הפיקוח עוקב זה זמן מקרוב אחר התפתחויות חובות דנקנר גם בלאומי, וגם בבנקים האחרים - הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט - שמסרו לו בזמנו את מיטב האשראי שלהם. זקן היה מודע לכוונה של ברודט ורוסק-עמינח למחוק כבר ברבעון הזה חלק מחובות גנדן.

המפקח, ככל הידוע, לא התכוון להתערב ציבורית במהלך, גם כי ידע ממנו וגם כי הוא נמצא במרחב שיקול הדעת המותר למנהלי הבנקים. אלא, שאז הגיע לפיד, שפנה אליו באמצעות החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, שאחראית מטעם המדינה על האחזקה ב-6.03% ממניות לאומי, שארית מניות השליטה מהעבר. במקביל, החלו פניות של חברי כנסת וגורמים ציבוריים, ועלה חשש ממרד צרכנים נגד לאומי.

בנק ישראל ובנק לאומי הבינו שהם חייבים לשחק את המשחק, אלא אם כן הם רוצים לראות עוד מחאת קוטג', רק הפעם בבנקים. במשרדי הנהלת לאומי ראו איך בתוך שעות ספורות נוצרת מחאה בפייסבוק ומתארגנת הפגנה נגד הבנק. לכן, הודיעו הודעה דרמטית כביכול שהם משהים את המגעים להסדר. למה דרמטית כביכול? כי ממילא כרגע ההסדר עדיין לא נחתם ולא יצא אל הפועל, ולכן אין ממש מה להשהות.

מתווה ההסדר כבר גובש בסמוך לחג פורים, ומאז לא התקדם כמעט. בלאומי ממילא מחכים בימים אלה שמזרחי טפחות, הנושה השני בגנדן שהעניק לחברה אשראי של 80 מיליון שקל, יגבש הסדר חוב, ושבעלי האג"ח באי.די.בי אחזקות, החברה בה מחזיקה גנדן, תאשר גם כן את הסדר החוב. שלושת ההסדרים הללו הם תנאים להזרמת 75 מיליון דולר של אדוארדו אלשטיין, איש העסקים הארגנטינאי, לחברה.

עם זאת, הסוף ככל הנראה ידוע מראש: בנק ישראל ימצא את הדרך האלגנטית לאשר את ההסדר ולאומי ימשיך להתקדם, רק שהצדדים ינסו לעשות זאת בטיימינג הנכון, כשנושא אחר יהיה בכותרות ויתפוס את תשומת הלב הציבורית.

משפירא ומאור ועד רוסק-עמינח: מי היה מעורב בהלוואה לנוחי דנקנר

רקפת רוסק-עמינח, שנכנסה לפני שנה לתפקיד מנכ"לית בנק לאומי, מגיעה מתחום האשראי העסקי. במשך 7 שנים היא ניהלה את האשראי העסקי של הבנק בזהירות ובקשיחות. כמעט ולא התפתתה לתת הרבה הלוואות לעסקאות ממנופות, על אף שאז זו הייתה האופנה במשק. ובכל זאת, רוסק-עמינח עשתה טעות עסקית מרכזית אחת בגינה היא חווה כעת מתקפה ציבורית חריפה - הטיפול בהלוואה לגנדן.

איך הכול התחיל? ההלוואה המדוברת בגינה מתכנן בנק לאומי למחוק לגנדן 150 מיליון שקל, ניתנה לפני כעשור. נוחי דנקנר, אז דמות מוכרת במיליה העסקי אך פחות בקרב הציבור הרחב, רכש את השליטה (52%) בקונצרן אי.די.בי ביחד עם שותפיו, משפחת מנור ולבנת, מידי משפחת קרסו תמורת 830 מיליון דולר.

בכדי לממן את חלקו בעסקה, נטל דנקנר מספר הלוואות, בין היתר מבנק לאומי, כאשר היקף ההלוואה המקורי עמד על כ-770 מיליון שקל. באותה העת גליה מאור כיהנה כמנכ"לית הבנק, וראש החטיבה העסקית (מי שאישר את ההלוואה) היה אהוד שפירא. כיום, שפירא מכהן כיו"ר בית ההשקעות פסגות, מי שמוביל את הקו המיליטנטי נגד הסדר החוב בקבוצת אי.די.בי, ומנסה לכפות הסדר חוב בקומה התחתונה יותר של הפירמידה - באי.די.בי פתוח.

לאורך השנים נפרע חלק מההלוואה, ונכון להיום היקפה מוערך ב-450-500 מיליון שקל. בתחילת הדרך, ההלוואה לגנדן נראתה כעסקה מוצלחת: אי.די.בי נהנתה מהגאות במשק ומניות החברה נסקו, כך שהביטחונות שהיו בידי לאומי (מניות אי.די.בי אחזקות) היו גבוהים משמעותית מגובה ההלוואה, וכולם היו מרוצים. אלא, שהתחושה שהכול בסדר - המניות רק עולות וההלוואה היא בסיכון נמוך - הביאה לטעות עסקית מהותית שעשה הבנק בהלוואה. התנאי המקורי בהלוואה היה שכל דיבידנד שתשלם אי.די.בי אחזקות ישמש כמקור להחזר ההלוואה ללאומי בגנדן.

אולם, לפני כחמש שנים, כשמאור עדיין מנכ"לית הבנק ורקפת רוסק-עמינח הייתה ראש החטיבה העסקית (וכיום מנכ"לית הבנק), היא ויתרה על התנאי הזה מכיוון שסמכה על כך שלגנדן יהיו מספיק אמצעים לפירעון ההלוואה. במשך השנים 2008-2010, שנים שנחשבו לטובות עבור אי.די.בי, חילקה החברה דיבידנד בהיקף של מאות מיליוני שקלים שיכלו לשמש לפירעון רוב ההלוואה, אם לא כולה. באותם הכספים אמנם פרע דנקנר חלק מההלוואות, אולם חלק לא מבוטל מהם שימשו לרכישת מניות נוספות באי.די.בי לשם הגדלת אחזקותיו בקונצרן.

הסוף ידוע: מניות אי.די.בי התרסקו, שווי אחזקות גנדן בחברה עומד על 230 מיליון שקל, מחצית מההלוואה, כאשר אי.די.בי אחזקות בעצמה נמצאת במשבר ובמגעים להסדר חוב. רוסק-עמינח מבינה כי אין סיכוי לראות את מלוא הכסף בחזרה.

עשר שנים אחרי: שפירא שהעניק את ההלוואה המקורית נמצא כאמור כיום בפסגות המובילה את המאבק נגד אי.די.בי, מאור שעזבה לפני כשנה את הבנק רחוקה מהסערה, ואילו רוסק-עמינח עומדת מול שוקת שבורה, מנסה להציל מה שנשאר מההלוואה ומתמודדת מול ביקורת ציבורית חריפה על המחיקות שהיא צפויה לבצע בגנדן. עיקרי ההסדר הם מחיקת 150 מיליון שקל שהם כשליש מהחוב, קבלת 100 מיליון שקל במזומן, ויתרת 200 מיליון שקל שייפרסו לתשלומים בעתיד.

פירמידת החובות

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית