גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוחי דנקנר מופלה לטובה

בניגוד אליו, לפושטי רגל אין אפשרות להיוועד עם מנכ"לית לאומי

עבור רוב הציבור בישראל השם נוחי דנקנר איננו צריך להיות מלווה באמוציות כלשהן. לא חיוביות מהסוג הנוהה אחר אבק הכוכבים של העשירים והמפורסמים, וגם לא שליליות מהסוג המבקש לנקום בעשירים על עצם היותם.

נוחי דנקנר, שכמעט חתם על הסדר חוב עם בנק לאומי הכרוך במחיקת כ-150 מיליון שקל מחובה של החברה המשפחתית גנדן-הולדינגס, הוא מבחינת הציבור משל ותו לא. ילך דנקנר או ייפול, יבוא אחר. מישהו הרי חייב להיות בעל השליטה באי.די.בי, בסלקום וביתר החברות הנסחרות בבורסה.

שני מחנות אידיאולוגיים מזדקרים ומתגבשים בדרך להתנגשות ערכית, ואולי אף ממשית, בנוגע ליחסו של הציבור הישראלי לבעלי ההון. פרשת מחיקת חובותיו של דנקנר על-ידי הבנק היא רק הטריגר הנוכחי, מלהיט היצרים.

האחד הוא קול ההמון, זעם הרחוב - זעם שהתפרץ לפני שנתיים במחאת הקוטג' ויוקר המחיה, ומניע מתחת לפני השטח תהליכי עומק בחברה הישראלית, שניתן היה להיווכח בהם חלקית בתוצאות הבחירות לכנסת. הזעם שאינו מסוגל לעכל מדוע זוכה הגביר למחיקת חובות של מאות מיליוני שקלים, בעוד שעם בעל חשבון עו"ש פשוט, מקפידים לגבות כל עמלה, כל ריבית-נשך על האוברדראפט, כל חוב שהוא, עד השקל האחרון.

מן העבר השני, קם מחנה מתנגדי ההתלהמות. כוחו של מחנה זה אינו טמון במספר חבריו - המצומצם בהרבה מהפופולוס האנטי-פראיירי - אלא בזהותם. הוא מורכב מטייקוני נדל"ן, מפקידי כלכלה בכירים ומיחצ"ני הון מטעם עצמם, המבקשים להיות הן מנהלי כספי הציבור והן גם מובילי דעת-קהל.

אל תמהרו לקעקע את הסדר מחיקת חובו של דנקנר ללאומי, הם אומרים, זעזוע באשכול החברות שבבעלותו יביא לטלטלה חמורה למשק בכללותו. דנקנר הוא פשוט גדול מדי מכדי לאפשר לו ליפול, וגם לאומי יודע זאת. ובכלל, הסדרי חוב הם תופעה מקובלת בשוק ההון; לא רע הכרחי אלא חלק מכללי המשחק. מי שקונה אג"ח יודע מה הסיכונים שהוא נוטל, ובמקרה זה התשלום לא מגיע מכיסם של האזרחים אלא מקופת הבנק.

בלי להיגרר לשנאת העשיר באשר הוא עשיר, אין דרך להצדיק את האפליה הבוטה הגלומה ביחס הרך לחובו של דנקנר לבנק, לעומת הקשיחות שבה נתקל החוסך הקטן מן השורה. האפליה הזו היא אם כל חטאת. היא המולידה את תחושת הפראייר שהישראלי כה מתעב, ושהוציאה אותו לשדרה לפני שנתיים ולקלפי לפני 3 חודשים.

אלא שהתחקות אחר מהותה של האפליה מגלה תמונה מורכבת וחמקמקה יותר ממה שנראה על פני השטח. שהרי לכאורה, לא רק טייקונים כדנקנר זוכים להסדרי חוב ולמחיקת חובות. אלה ניתנים לעתים גם לפושטי-רגל, המשלמים חלק מחובם במסגרת הסדר תשלומים - גם שם הנושים ברוב המקרים הם הבנקים - ומקבלים הפטר מהיתרה.

הדלתות פתוחות, הסלולרי זמין

אגב, הפריבילגיה הזו אינה ניתנת לחייבים מוגבלים בהוצאה לפועל - אלה ממשיכים לשלם את חובם, במנות קצובות, כמעט ללא סוף הנראה באופק, ובדרך-כלל כשהריבית על החוב הולכת ותופחת בקצב גבוה יותר ממנות התשלומים.

אלא שההקבלה הזו (בין טייקונים לפושטי-רגל) קיימת רק בתיאוריה. בעולם האמיתי, לפושטי-רגל אין אפשרות להיוועד עם מנכ"לית לאומי רקפת רוסק-עמינח, וגם לא עם 30 הדרגות שמתחתיה בהיררכיית הבנק. ברוב המקרים, אפילו את עורך הדין החתום על המכתב מטעם הנושה אין אפשרות לתפוס לשיחה טלפונית.

במשרדים הללו יש מזכירה ייעודית לחייבים ולפושטי-רגל, שתודרכה כיצד להשיב לכל פנייה. "הבקשה שלך נדחית. אין אפשרות אחרת. זוהי התראה אחרונה לפני נקיטת הליכים, עיקולים, עיכוב יציאה. גם הרישיון שלך בסכנה. ולא, הוא לא פנוי עכשיו".

אצל דנקנר, לעומת זאת, החיים נראים אחרת. הדלתות פתוחות, הסלולרי זמין, "האנשים שלי ידברו עם האנשים שלך ונגיע לעמק השווה". לחיים.

מה שקרה בסוף השבוע שבו החליטה הנהלת בנק לאומי לסגת מהסדר המחיקה המתגבש מול נוחי מיודענו, הוא סטיית תקן. תקלה. אלמלא הגיע הבנק למסקנה כי הנזק עלול להיות ממשי ולא להסתכם בסערה תדמיתית חולפת, ספק אם היה נסוג מההסדר.

עם זאת, כלל לא ברור שלאומי, ויתר הבנקים, יימנעו מפריסת חובות וממחיקתם בנוגע לשרשרת הסדרי החוב הנדרשים כדי להוציא את קבוצת דסק"ש מבורות האג"ח שלה. אחרי הכול, למה שנוחי דנקנר לא יהיה זכאי למה שקיבלו לב לבייב ויצחק תשובה? האם דמם סמוק מדמו?

חובות לחוד וחיים פרטיים לחוד

אבל כל זה איננו מה שמקפיץ באמת את הישראלי. הזעם החורך בבשרו נעוץ במידת נוכחותו של החוב בחייו האישיים של האזרח הפשוט, לעומת הערטילאיות שלו בחייו של דנקנר.

לפושטי-רגל ולחייבים מוגבלים בהוצאה לפועל לא מתאפשר כל סממן של רווחה, אלא הישרדות אישית בלבד. קיום בסיסי. נוסע באוטו שנת 2003? כנראה קיבלת ירושה, ומיד נגדיל לך את צו התשלומים החודשי. החלטות של רשמי הוצאה לפועל ושופטים בהליכי פשיטת-רגל מלאים בקביעות מהסוג הזה, עטופים דקיקות בהתנסחויות שיפוטיות.

אבל אצל הדנקנרים - חובות לחוד וחיים פרטיים לחוד. קוראים לזה מסך ההתאגדות. החובות הם של החברה, האי-סולבנטיות היא ביחס לאג"ח, לא ביחס לדיבידנדים, אלה נמשכו כבר מזמן. מה לא היה ברור לכם כשדיווחנו לבורסה כי האג"ח הן "נון ריקורס"? בלי בטוחה זה בלי בטוחה.

המטוס הפרטי, היאכטה, האחוזה הקרקעית ודופלקס השחקים אינם חלק מהמשחק. את הבעיות הפיננסיות שלי המאיימות לטלטל את המשק, תיאלצו לפתור בלי לגעת באורחות חיי. מה אתם חושבים שאני, חייב מוגבל באמצעים?

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?