גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי: "אנחנו מוחקים כל שנה מאות מ' ש' בחובות לציבור"

(עדכון) - ועדת הכספים דנה בהסדרי חובות בבנקים - המנכ"לים ודנקנר נעדרו ■ ח"כ מיקי רוזנטל: "לא יכול להיות שילוו לקבוצה קטנה של אנשים שמסכנת את הבנק" ■ בנק ישראל: "הלוואות צריך להחזיר עד השקל האחרון"

מחיקת החובות לטייקונים ע"י הבנקים מגיעה לכנסת. ועדת הכספים דנה היום (ג') בסוגיית הסדרי החוב בבנקים על רקע פרשת לאומי ומחיקת 150 מיליון השקלים לנוחי דנקנר שעוררה סערה בציבור וגרמה ללאומי לסגת מההסדר. נציג בנק לאומי שנכח בדיון הדף את הביקורת הציבורית וטען כי הבנק מוחק לציבור חובות במאות מיליוני שקלים.

מנהלי הבנקים לא התייצבו היום לדיון ושלחו נציגים בדרגי ביניים וכן מנכ"ל איגוד הבנקים משה פרל. דודו זקן, המפקח על הבנקים בבנק ישראל, הגיע לדיון. בשבוע הבא תקיים הוועדה דיון בנושא הסדרי החוב בשוק האג"ח הקונצרניות.

נוחי דנקנר הוזמן לדיון אך לא הגיע. דנקנר שלח מכתב בו ציין כי רצה להגיע לדיון אך נבצר ממנו כיוון שהוא שוהה בארגנטינה לקדם את ההשקעה של אדוארדו אלשטיין בגנדן. חברי הכנסת התמרמרו על כך שמנכ"לי הבנקים לא הגיעו לדיון.

"כל החלטה בהסדר חוב צריך לבדוק בפני עצמה, אבל עם תחושה קשה להתווכח", אמר שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע. "אנו מוטרדים מהתופעה של הסדר החוב. מאז המשבר טיפלנו ב-120 הסדרי חוב של החברות הציבוריות. חייב להתקיים שיוויון ביחס לנושים, בהתאם לסדר הנשייה והבטחונות, ואנחנו מוודאים שאכן כך הדבר בהסדרי החוב השונים".

זקן הוסיף כי "סך האשראי של המערכת הבנקאית הינו 846 מיליארד שקל, מזה 415 מיליארד שקל לעסקים, 360 מיליארד שקל למשקי בית ו-240 מיליארד שקל משכנתאות. אנחנו רואים בעיות בהקצאת האשראי: יש ריכוזיות של האשראי ללווים גדולים, שהיא משקפת את ריכוזיות שיש במשק. יש טיפול לא רק בוועדת הריכוזיות, אלא גם בפיקוח על הבנקים כמו מגבלת לווה בודד - והוא נושא פירות. יש הסטה של אשראי מהמגזר העסקי למשקי הבית".

זקן טען אמר ש"הלוואות צריך להחזיר עד השקל האחרון - עסק קטן, בינוני וגדול. זו לא שאלה פתוחה. צריך למצות את כל הדרכים לגבות את החוב, או בהסדרי חוב או בהסדרים משפטיים. זו העמדה שלנו וכך אנחנו פועלים. הבעיה אינה הגעה להסדר, אלא ריבוי הסדרי החוב וההשלכות שלהם על המשק".

לפי זקן, בנק ישראל מתערב בהסדרי החוב בשני מצבים: "כשאנחנו בודקים את התהליכים אם יש חשש לאי סבירות ואז אנחנו מתערבים ודורשים תיקון; ומצב נוסף הוא בעסקה ספציפית גם לפני מעשה, כאשר אנחנו סבורים שיש בה כדי לערער את היציבות של הבנק. יש לנו מקורות מידע בתוך ומחוץ למערכת הבנקאית כמו תקשורת".

זקן התייחס לשיעור ההפרשות של הבנקים להפסדי אשראי ב-7 השנים האחרונות, שעמד על 0.5% מסך האשראי, וציין כי זה "הרבה פחות לעומת בנקים בעולם", כלומר "המערכת הבנקאית שמרנית בחיתום האשראי, וניתן לראות זאת בהפסדי האשראי הנמוכים ביחס למדינות אחרות".

יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון תקפה את הסדרי החוב ואמרה: "באו לפה אנשי עסקים, בנו פירמידות של חובות, לא תרמו למשק הישראלי - ועכשיו מבקשים מחיקת חוב. מה שמקומם זה הקלות וההפקרות שמחלקים אשראי בקלות כזו לטייקונים. המפקח על הבנקים נרדם בשמירה. לא ייתכן שהמפקח מתערב רק אחרי לחץ ציבורי. צריך לקבוע קריטריונים ברורים למתן אשראי".

"אני מפחד ממה שהבנקים עושים בכספים שלי ואילו הלוואות הם נותנים. אני פונה אל הבנקים - אל תערערו את האמון שלנו בכם", הוסיף ח"כ רובי ריבלין. ח"כ משה גפני אמר כי "אין צורך לשמור על הבנק, אנחנו לא ארה"ב. משקי הבית בישראל מתנהגים נורמלי והבנקים יכולים להמשיך להרוויח מבלי לקרוס. שימחקו גם לעניים והמסכנים, והבנקים ירוויחו. אנו במדינה שהאי-צדק מובנה בה".

פרל: "רמת המחיקות של משקי הבית גבוהה מזו של העסקים"

ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) אמר שבדיקת בנק ישראל בנושא לאומי לא מספיקה לו ודרש להקים ועדת חקירה ממלכתית "שתבדוק הכל לעומק ולא רק את המקרה של דנקנר". לדבריו, "איך זה שבנק לאומי הוא בעל מניות גדול בחברה לישראל וגם מלווה כספים, וכולם מגלגלים עיניים ונותנים לזה לקרות. לא מדובר באנשים שטעו בתמימות. לא יכול להיות שילוו לקבוצה קטנה של אנשים שמסכנת את הבנק, לא ימצו איתה את הדין, וגם כשיש נורות אדומות אף אחד לא מתערב".

גם ח"כ דב חנין (חד"ש) קרא להקמת ועדת חקירה ממלכתית וח"כ אראל מרגלית (העבודה) הוסיף: "היה שוק התספורות תחת נתניהו, עכשיו זה שוק השמפו והסיבונים תחת לפיד. על מה מדברים כשמדברים על מעמד הביניים אם לא על הדברים האלה. צריך לזכור שאנשי עסקים והעסקים הקטנים הם המנוף הכלכלי לצמיחה, וצריך לעודד את האשראי במגזר זה, כמו שעשו ביטוח לקרנות ביוטק והשקעה במגזר הערבי. הבנקים צריכים להיות קשובים לצרכים של הכלכלה".

פרל, מנכ"ל איגוד הבנקים, הגיב לטענות ואמר: "יש פער ענק בין מה שדובר בציבור בשבוע האחרון למצב עצמו. אם תבדוק את המחיקות, לא רק הפרשות, נישאר באותה תמונה. רמת המחיקות של משקי הבית גבוהה מזו של העסקים. בגלל שמשחקים באש חייבים להבין את התמונה כולה, וכשצוללים למספרים רואים תמונה שהיא שונה מהדברים שנאמרו.

"אנחנו יודעים לנהל את החוב יותר טוב מאשר בעולם; לדוגמה, 2.9% מהאשראי בבנקים הוגדר כפגום. ב-OECD זה 5.2% והחציון הוא כ-3%. כלומר האשראי הפגום בארץ נמוך לעומת חו"ל. איך אנחנו נותנים אשראי לעסקים ולמשקי בית? האם יש הפליה? רמת ההפרשות היא 0.61% במשקי בית ובעסקים 0.6%. האם יש הנחות כלפי עסקים לעומת משקי בית כי שותים איתם קפה? רמת ההפרשות של משקי בית ועסקים היא דומה".

נציג בנק לאומי: "אין אצלנו חריגים או עילויים"

אבירם כהן, ראש מערך השיווק בבנק לאומי, סיפק קצת מספרים על בנק לאומי: "לקוחות גדולים מהווים 40 מיליארד שקל מתוך תיק של 240 מיליארד שקל. ללאומי אין אשראי פרטי במקרה עליו דיברתם (הכוונה היא לנוחי דנקנר - ע.א.). ההפרשה של לאומי נמוכה מהמשק, המחיקות לאורך כל הקשת ממשקי בית, משכנתאות, עסקים ועסקים גדולים".

לדבריו, "המושג הסדר חוב לא הומצא לפני שבוע. גם הח"כים רואים ויודעים שאנחנו עושים הסדרים גם ללקוחות קטנים ומשקי בית. אין בבנק לאומי רשימה של חריגים - לא חריגים, ולא עילויים, אין כזה דבר. כל אשראי שניתן מקטן ועד גדול עובר ועדות אשראי לפי גודל האשראי. האשראי נבחן ומפוקח על ידי הדירקטוריון.

"לאומי הוריד חשיפה ללווים גדולים כבר ב-2006 עוד לפני הנחיות בנק ישראל בנדון. לאומי חשוף ללווים גדולים פחות מבנקים אחרים. אנו באמת באמת קשובים לציבור, במשבר בסקטורים ובאזורים גאוגרפיים, בלי ציניות. אין שום רשימה של חריגים, ואין יחס מיוחד למאן דהוא בגלל מעמדו זה או האחר. ב-2009 התלוננו אנשי עסקים גדולים באוצר וגם בכנסת שאנחנו סוגרים את הברז. יש מאות מיליוני שקלים שנמחקים לציבור ולמשכנתאות - בשנה שעברה 470 מיליון שקל, ובכל שנה סדר גודל כזה. זה לא סכום גדול ביחס לתיק האשראי שלנו, אבל הוא קיים".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות