גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פישר: "כל ישראלי ששירת בצבא יכול להגיד שיש בזבוז"

נגיד בנק ישראל, סנטלי פישר, בכנס השנתי של המרכז למחקרי ביטחון לאומי: "מצב המשק הוא טוב מאד, אך לא מצוין"

"למרות שגרנו במרכז אפריקה, בתי הספר היו מצוינים. קיבלנו חינוך בריטי. בזמן שלמדתי פיזיקה ומתמטיקה נפגשתי עם ידיד שסיפר לי על מה שלמד בבי״ס לכלכלה בלונדון. ככה נכנסתי לתחום". כך פתח היום (ג') נגיד בנק ישראל סנטלי פישר, את נאומו בכנס השנתי של המרכז למחקרי ביטחון לאומי. "פשוט נתפסתי לתחום - ככה הגעתי לכאן".

הנגיד התייחס לתקציב המדינה, והבהיר כי לא יתייחס לבעיות המבניות במשק הישראלי, וביניהן שיעור התעסוקה הנמוך בקרב חרדים וערבים. "הממשלה תנסה לטפל בבעיות אלה״, אמר פישר. "אם הבעיות הדמוגרפיות ימשיכו, אנו נהיה בבעיה".

"מצב המשק הוא טוב מאד, אך לא מצוין. הוא היה במצב מצוין בשנים הקודמות, אך כיום יש הרעה בגלל התקציב", המשיך פישר להתייחס למצב המאקרו כלכלי, אשר הבהיר כי התקציב הוא ההיבט היחיד השלילי. "אי אפשר לדבר על המשק שלנו מבלי לדבר על העולם, כי מצב השווקים בעולם משפיע בגדול על המשק", המשיך פישר, והתייחס לתחזיות הצמיחה של קרן המטבע. "אפשר לראות שאנו במצב לא טוב, כשאנחנו מצפים לצמיחה יותר טובה בשנים הבאות", הבהיר פישר. "אפילו בשווקים התעוררים מצפים לעלייה בצמיחה".

"אין ציפיות טובות במיוחד לגבי השווקים", סיכם פישר ונפנה לתחזיות הצמיחה המקומיות - כאשר השנה צפויה צמיחה של 3.8 אחוז (כולל ההכנסות מ"תמר"). "ידידים מהעולם שואלים אותי על מה אני מתלונן, כי הם היו שמחים לצמיחה כזו", ציין.

"אחוז אחד מהצמיחה מגיע מהגז הישראלי, שמחליף את הגז המצרי שסבלנו ממנו בשנתיים האחרונות", פירט הנגיד. "יש לנו מקור אנרגיה יותר יעיל ופחות יבוא של סולר יקר". פישר הבהיר כי בבנק ישראל מתייחסים לצמיחה ללא משק הגז - 2.8 אחוז, והבהיר כי זה נובע מהעובדה שביצוא גז יש תעסוקה נמוכה. "מצב שוק התעסוקה מצוין, שיעור האבטלה שלנו כיום הכי נמוך ב-30 השנים האחרונות", אמר. "אפילו בעיתונים לא מתלוננים על זה, וזה סימן שהמצב מצוין. קרה גם נס ועלו שיעורי ההשתתפות של האוכלוסיה בעבודה".

הנגיד המשיך להתייחס לשיעור האוכלוסיה המשתתפת בכוח העבודה, וציין כי אחוז זה עלה בשנים 2007-2012 מ-70 אחוז ל-74 אחוז. "זה לא נשמע הרבה, אבל זה משמעותי. אנחנו לא יודעים מאיפה זה מגיע, אבל מקווים שזה מגיע מהחרדים והערבים שעובדים פחות", המשיך. "אין לנו נתונים שמאששים זאת, אולם זו התפתחות חשובה מאד במשק, אולי המשמעותית ביותר מזה שנים", אמר.

באשר לעודף במאזן השוטף, אמר פישר כי "זה לא נראה לכם מוזר, אבל לאנשים בגילאים שלי - זה נס. זה בגלל ההכנסה של ההיי-טק כאן, שמהווה יותר מ-50 אחוז מההכנסה מיצוא". פישר ציין שמ-2003 מאזן התשלומים חיובי. "זו הצלחה של העשור האחרון, זה ממש נס", סיכם.

לאחר מכן, נפנה פישר להתייחס למדיניות המוניטארית של הבנק, והבהיר כי האינפלציה נמצאת קרוב לאמצע היעד הממשלתי. "הריבית של בנק ישראל לא מספיק נמוכה בהשוואה בינלאומית", המשיך פישר. "בכל העולם לבנקים מרכזיים יש ריביות נמוכות יותר, וזה גורם למשקיעים לקנות אג״ח של ממשלת ישראל. אפילו לחודש תקבלו 2 אחוז יותר ממה שניתן לקבל במשקים הגדולים בעולם".

"זה גורם ליבוא הון, שלוחץ על שער החליפין ומחזק את השקל", ציין פישר, והבהיר את ההשפעות על שוק המט"ח. "מפעם לפעם אנו מתערבים בשוק המט"ח וקונים את הדולרים מהשוק, כדי לרסן את הייסוף בשקל". הנגיד גם הבהיר כי הריבית הנמוכה "מתדלקת" את שוק הדיור: "ריבית של 1.75 אחוז זה נמוך, אנשים קונים והמחירים עולים. זה האתגר שלנו במדיניות המוניטארית הנוכחית, לכן אנו מנסים להשפיע על עלויות המימון של המשכנתאות בכל מיני דרכים. זה משחק שנמשך כל הזמן וכך עלינו לנהוג".

למשק חשוב יותר היצוא משוק הדיור, הבהיר פישר, וציין את סדר העדיפויות של בנק ישראל: "אם צריך לבחור, הייצוא יותר חשוב משוק הדיור. הייצוא תורם ערך מוסך של 70 אחוז והדיור ערך מוסף של 8 אחוז בלבד".

"אם ניכנס למיתון הגירעון יוכל להגיע ל-8 אחוז תוצר"

הנגיד נפנה להתייחס לגירעון במשק. "אחת הסיבות שצלחנו את המשבר ב-2008 הוא כי התחלנו עם גירעון של 0 אחוז תוצר", אמר פישר. "מ-2010 לא הצלחנו להוריד את הגירעון כמו שעשינו בתחילת שנות האלפיים, בגלל הבעיות במשק העולמי. היה פחות יצוא, פחות צמיחה, וזה פגע בגירעון".

הנגיד הוסיף: "מה הבעיה עם גירעון של 4.2 אחוז? הבעיה היא שאנחנו בתעסוקה מלאה, אין הרבה אבטלה ולא מותר להניח שבשנים הבאות תהיה צמיחב מהירה יותר, כמו שמניחים בארצות הברית ובאירופה".

"אין לנו את הלוקסוס הזה", המשיך פישר. "לכן צריך לטפל בגירעון בתקציב. לפני יומיים הודיע לפיד יחד עם נתניהו כי יעד הגירעון ל-2013 יהיה 3 אחוז - לדעתי זו החלטה אמיצה, חשובה, שאם נעמוד בה זה יתרום להתאוששות הצמיחה".

מה קרה בשנים האחרונות ואיך נוצר הגירעון? "הייתה קריסה של מערכת תקבולי המסים, שמאד רגישים למצב המשק. אם ניכנס למיתון בשנים הקרובות הגירעון יוכל להגיע ל-8 אחוז תוצר, אסור לנו להגיע למצב הזה", אמר פישר. "אני שמח לפיכך על יעד הגירעון שהציבו לפיד ונתניהו".

"אי-אפשר לנהל תקציב כשמוציאים 20 אחוז מהתוצר על ביטחון"

הנגיד נפנה להתייחס לחוב הלאומי ואמר כי "החוב נמצא במגמה". לסיום, התייחס פישר לסוגיית הגז מ"תמר" ותקציב הביטחון. "יהיה לנו הרבה גז שייכנס למשק, הרבה כסף שיגיע לממשלה. זה נקרא ׳המחלה ההולנדית׳, מה שקרה להולנד במאה הקודמת, כשגילו שם גז״, הסביר פישר. "זה לחץ על שער החליפין והרג את התעשייה שם".

"מי שמגלה עושר ומביא אותו למשק, מוביל לייסוף המטבע", הבהיר, וציין כי בשביל למנוע את העניין תוקם 'קרן עושר' שתקבל חלק מהמסים מתקבולי הגז, כאשר הכסף הזה יושקע בחו״ל, לא ייכנס למשק, ויימנע את ייסוף השקל.

לגבי תקציב הביטחון, אמר פישר: "אני רוצה רק שתראו את הצריכה הציבורית ביחס לתוצר. מקור הבעיות במשק בשנות השמונים היא מלחמת יום כיפור. אי-אפשר לנהל תקציב כשמוציאים 20 אחוז מהתוצר על ביטחון".

"עכשיו יש לנו תקציב ביטחון של 6.5 אחוז תוצר, שפל שלא נראה מאז 1954 - מאד נמוך בהשוואה בינלאומית, וזה תרם גם לצמיחת המשק שלנו", המשיך הנגיד. "זה יורד, אך במונחים ריאליים ההוצאות הביטחוניות גדלות דווקא".

"תקציב הביטחון הוא עדיין החלק הכי גדול בתקציב", סיכם. "כל ישראלי ששירת בצבא יכול להגיד שיש בזבוז ואי יעילות במערכת הביטחון ובצה"ל".

"השנה יש לחץ מיוחד וחזק על תקציב הביטחון", אמר פישר, וציין כי הדעות בממשלה חלוקות באשר לצורך בקיצוצים לאור המצב הגיאופוליטי. "אני רק רוצה להגיד שהיסטורית התקציב נמוך".

"אם כוללים בתקציב את העובדה ששכר אנשי קבע נמוך יותר מאשר בשוק, הוא מהווה יותר מ-8 אחוז תוצר, ויש סיבות כלכליות טובות לחפש בו מקורות לקיצוצים", המשיך פישר. "אני יודע שמה שהכי חשוב לישראל זה לשמור על הביטחון הלאומי, אבל לא צריך להגזים", סיכם.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה