גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל גור עם ספר מרתק על עתיד האנושות

בתפריט: הדפסת איברים, קסדות טלפתיות, מוטציות גנטיות, וכרגיל, ים גועש של נורות אזהרה שכדאי לכולנו לשים אליהן לב

מאז שנטש את החיים הפוליטיים, לאחר ההפסד לג'ורג' בוש בבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנת 2000, אל גור צבר אוסף לא מבוטל של הישגים: פרס נובל לשלום, שובר קופות דוקומנטרי זוכה אוסקר - וכסף, הרבה כסף. עד כדי כך שעל-פי הערכות זהירות הונו של גור נאמד בכ-300 מיליון דולר. לשם השוואה, הונו של המפסיד הטרי במירוץ לנשיאות, מיט רומני, הנציג המובהק של ה"וואן פרסנט", ה-1% המושמץ והחזירי, נאמד ב-250 מיליון דולרים.

מאיפה הכסף? מאיפה לא: הוא חתום על פטנטים, בעיקר מתחום האנרגיה הירוקה, שהכניסו לו הון תועפות; הוא משקיע בחברות ענק כמו אפל, שגם ממנה הוא גורף רווחים; והוא גם לקח הביתה סכום נאה בתחום התקשורת, לאחר שמכר את ערוץ החדשות שלו, Current TV, לאל-ג'זירה, תמורת 500 מיליון דולר. אבל אף אחד מאלה לא מביא לגור נחת יותר מהישגיו בתחום האמורפי המכונה בפשטות "הצלת העולם". ספרו האחרון, "העתיד", שרואה אור בימים אלה, נראה כאילו נכתב על-ידי אלוהים בכבודו ובעצמו.

"העתיד" הוא ספר גדול, ארוך ומרתק; לעתים הוא מבריק, לעתים טרחני. זהו ספר שוודאי יעורר תהיות שמא גור הוא טכנוקרט יהיר או מטורף בעל חזון, שיכול לראות את הצרות המתקרבות אלינו מעבר לאופק. יש בו לסתות אנושיות שמיוצרות מנסורת של טיטניום על-ידי מדפסות תלת-ממד, קסדות טלפתיות שמאפשרות לחיילים לתקשר בשדה הקרב, עזים שעברו שינוי גנטי ומסוגלות לייצר קורי עכבישים ועוד שלל המצאות.

הוא טוען שאנחנו בעיצומה של מהפכה כלכלית וטכנולוגית, אך הוא מזהיר (כרגיל, נביא זעם שכמותו) שאם לא נשכיל להבין את התהליכים המתרחשים סביבנו, האנושות תוצף בקרוב על-ידי פני הים הגואים ותסורס בידי תאגידים חמדניים. "אין עוד תקופה בהיסטוריה שמקבילה למה שהאנושות עומדת לחוות", כותב גור. "עברנו תקופות מהפכניות בעבר, אך אף אחת מהן לא הייתה עוצמתית כל-כך והתפצלה לשני כיוונים מקבילים של סכנה והזדמנות, כמו התקופה הזאת".

מי שחושב שגור מגזים מוזמן לקרוא את 15 אלף עמודי התחקיר שערך במשך 13 שנים(!) כדי לכתוב את "העתיד". "זו הייתה אובססיה", הוא אומר. "זה היה זמן מה אחרי הבחירות של שנת 2000. הרציתי בשווייץ, ונשאלתי מה לדעתי הם המאיצים של שינוי גלובלי. עניתי משהו לקוני, אבל השאלה הזאת המשיכה להציק לי, ובטיסה הביתה התחלתי במאמץ לענות עליה יותר לעומק. הייתי קורא דברים ומנסה להתאימם לתבניות כלליות שהתחלתי לחבר. הוצאתי את כל הרהיטים מהסלון שלי, הצבתי בו לוחות לבנים ענקיים, והתחלתי לנהל פרויקט גדול למדי".

- אבל חיזוי העתיד? זה קצת מסוכן, לא?

"זה נכון, אבל התסיסה, הדינמיות והתנופה שקיימת כיום במדע ובטכנולוגיה הן כל-כך מעבר למה שהתמודדנו איתו בעבר, שנראה לי שההבטחה שטמונה באמריקה - גם כלפי שאר העולם - תוכל להתממש רק אם נוכל למצוא דרכים טובות יותר להבנת הכוחות שמעצבים את עתידנו. אחרת נהיה נתונים בדיוק למה שאתה מדבר עליו: דטרמיניזם, נבואה שמגשימה את עצמה".

"הדמוקרטיה נפרצה"

שני מונחים (או אולי נכון יותר לומר שני כוחות) מנחים את החזון בספרו של גור: "המוח הגלובלי" ו"תאגיד כדור הארץ". המתח שבין שני הכוחות האלה נע בין הפוטנציאל האדיר של הראשון למשאבים המוגבלים של האחרון. "המוח הגלובלי הוא כמובן הרשתות הדיגיטליות שמחברות מיליארדים מאיתנו זה לזה", גור מבאר את הראשון. "צרף לזה מכשירי בינה מלאכותית ומאגרי נתונים, שיחד עם הקהילות השיתופיות ברשת מעניקים לנו אפשרות לחדש ולהתניע מחדש את היכולת לדון זה עם זה, לדמיין עתיד טוב יותר ואז לפעול יחד כדי ליצור אותו".

"הכלכלה הגלובלית", גור מבאר את הכוח השני, "מאתגרת את היכולת שלנו לעצור את ההשפעה החמורה שלה, לתקן את העיוותים שדוחפים את האנושות לעבר התהום - שינויי האקלים, חיסול השטחים הירוקים, זיהום המים, מה שהביולוגים מכנים 'הנכחד השישי העצום', אמא טבע".

אני מניח שלזה התכוונת כשכתבת בספר את המילים "הדמוקרטיה נפרצה".

"נכון. הדמוקרטיה נשבתה ועוותה, והיא אינה מתפקדת כפי שאבותינו המייסדים התכוונו שתפעל. ברוב הפעמים היא משרתת את האינטרסים של מי שמצאו דרך להשתלט עליה".

- בוא נדבר באמת על האקלים. קצת הלך לאיבוד, הדיון שיצרת ב"אמת מטרידה".

"נכון. אולי כשניו יורק תוצף פעמיים ברצף בשנתיים, או אם נאבד חלק גדול מניו אורלינס, או אם 60% מהמדינה יסבלו מבצורת קשה, או שעלות אסון שנוצר בגלל האקלים תעמוד על 100 מיליארד דולר, או שהקטבים יימסו - אולי אז אנשים יתחילו להפנים את חומרת הבעיה. הרי התהליך ממשיך להחריף בקצב מואץ.

"ועדיין, האופטימיסט המולד שבי רואה סימנים להתקדמות נהדרת. שיעור האנשים שמקבלים את גודל הבעיה ומבינים אותה הולך וגדל; עסקים רבים נוקטים שינויים ומאמצים מחויבות לקיימות, כשבדרך הם מגלים שהם יכולים לחסוך כסף על-ידי צמצום השימוש באנרגיה, הפחתת האשפה וכולי. אנחנו יודעים מהם הפתרונות. אנחנו יודעים שהכלים שאנחנו יכולים להשתמש בהם נעשים יעילים יותר ויותר, גם מבחינה כספית, מדי שנה.

"תראה, ב-2010, בפעם הראשונה בהיסטוריית העולם, ההשקעות באנרגיות מתחדשות עקפו את ההשקעות באנרגיה מבוססת פחמן. נכון, המגמה התהפכה שוב בשנה שעברה בגלל מהפכת פצלי השמן, אבל מחירי הדלק וטכנולוגיית הרוח ונגזרותיה עומדים ליצור שינוי תהומי. אפילו סין השיקה תוכנית ניסיונית לסחר בפליטות פחמן".

- אתה חושב שהאנושות משמידה את עצמה.

"לא בדיוק. אני חושב שלאנושות יש היכולת להגיע למצב כזה. אפשר להגיד שבני האדם הפכו לכוח גיאולוגי. הפכנו למנהל-סוכן של האבולוציה. רכשנו כלים מעבר לכל דמיון, אבל עדיין לא רכשנו את החוכמה לתקשר ביעילות זה עם זה, על מנת שנוכל להשתמש בכוח הזה באופן מרוסן וחכם. יש לי חבר מדען, שאמר לי פעם, 'בסוף, מה שעומד כאן למבחן הוא הסיכוי לשיתוף פעולה בין האצבעות למוח שלנו'. מעולם האמירה הזאת לא הייתה כל-כך נכונה כמו עכשיו".

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-9%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן