גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": למה קניון רמות בירושלים לא מצליח?

מיקום על עורק תחבורה מרכזי, מבנה מודרני ומגוון עסקים - קניון רמות אמור היה להוות אלטרנטיבה ל-820 אלף תושבי ירושלים, שעדיין מעדיפים את קניון מלחה ומתחם ממילא ■ מה קורה בקניון ששאף להגיע לפדיון של מיליארד שקל בשנה?

כשנה וחצי לאחר פתיחתו, קניון רמות, שאמור היה להוות אלטרנטיבה לקניון מלחה ולמתחם ממילא בירושלים, לא מתרומם, לפחות לעת עתה.

חנות אייס בקומה הראשונה נסגרה, השטח נותר מיותם, ובסמוך אליה נמצאת חנות ריקה נוספת. שטח גדול במיוחד הושכר רק באחרונה לקופת-חולים מאוחדת שטרם החלה לפעול, ואילו בקומה השנייה עומדות ריקות 4 חנויות, בנוסף לשטח מסחרי שטרם חולק ומתאים לכשמונה חנויות נוספות.

לפני ימים אחדים סגרה רשת קרוקס את החנות בקניון, בעקבות קניבליזציה ותחרות עם חנות שמכרה את המותג במרכז המסחרי הסמוך. בתחילת השנה נסגר גם "ווק אנד רול", עסק מזון אסיאתי מהיר שפעל בקניון. "זה לא הלך", אומרת ל"גלובס" מורן סאסי, בעלת העסק.

בעיר ירושלים יש כ-820 אלף תושבים. בניגוד לערים אחרות, היצע הקניונים בה אינו רב וכולל את קניון מלחה של עזריאלי כקניון הגדול (37 אלף מ"ר) ולצדו את קניון ממילא (20 אלף מ"ר), קניון הדר (17.5 אלף מ"ר) וקניון הפסגה (10 אלף מ"ר). מסחר ער מתנהל גם במרכז העיר.

אלה הנתונים שראתה לנגד עיניה גם חברת הביטוח הפניקס, המחזיקה ב-80% מקניון רמות, כששמה לה ליעד להפוך אותו לקניון השני בגודלו בעיר. באירוע שהתקיים חצי שנה לפני פתיחת הקניון בפועל, הוכרז על יעד פדיון העסקים בקניון - מיליארד שקל בשנה, קרוב לפדיון העסקים בקניון מלחה. שנתיים אחרי, ההבטחה הזאת רחוקה מלהתממש.

בעל אחת הרשתות שפועלות בקניון טוען: "זה לא מה שהבטיחו. הבטיחו שזה יהיה הקניון השני בגודלו בירושלים. בוא נקרא לילד בשמו. הוא לא קניון, הוא מרכז מסחרי יפה וטוב. כמרכז מסחרי הוא מצוין, אבל המחירים שלו הם מחירים של קניון, וההישג שלו הוא הישג של מרכז מסחרי. הוא לא עובד כקניון שני בעיר כל-כך גדולה שהיא עיר בירה".

- מה רמת המכירות בחנות שלכם ביחס לצפי?

"60% ממה שצפינו. תשאלי האם הייתי פותח את החנות היום? התשובה היא לא".

לדברי צביקה שווימר, מנכ"ל רשת דלתא, "הקניון לא עובד טוב. הוא שווק כאלטרנטיבה לקניונים האחרים בירושלים, אבל זה לא קרה. ירושלים היא העיר היחידה שבה יחס הקניונים לקהל לא הגיע לרוויה. זה לא באר-שבע ולא חיפה. הקניון מתבסס רק על תושבי השכונה. גם השם שלו ממצב אותו כקניון שכונתי. הקניון לא בידל את עצמו ולא יצר מוקדי משיכה כמו מתחמי מזון ומתחמי בילוי. הוא נמצא ברבעון התחתון של החנויות שלנו".

סולי סקאל, המפעיל בקניון את חנויות אמפוריום ופיילס שוז (payless), טוען כי "זו לא הצלחה גדולה, אבל לכל קניון חדש לוקח זמן, וצריך לתת לו את הזמן. פיילס מתאים לאוכלוסייה הדתית. יש מותגים שעובדים יותר טוב, ויש מותגים שעובדים פחות טוב", אומר סקאל.

נתוני מערכת ריס תומכים בנאמר. בשנת 2012 עמד הפדיון של 10 חנויות אופנה והנעלה בקניון רמות על 33 שקל ליום למ"ר, לעומת 63 שקל בממילא (מדגם של 10 חנויות) ו-99 שקל בקניון מלחה (40 חנויות). גם ביצועיו של קניון הפסגה, המצוי בלב שכונת פסגת-זאב בעיר, היו גבוהים יותר ועמדו על 58 שקל למ"ר.

הפדיון בקניון רמות רחוק מרחק רב מהממוצע הארצי של הפדיונות בקניונים, אך גם מממוצע הפדיונות בפאוור-סנטרים שעמד אשתקד על 42 שקל למ"ר.

מתחים בין קבוצות אוכלוסייה

לכאורה, לקניון רמות יש את כל הסיבות להצליח: חוסר בקניונים בעיר, מיקום על עורק תחבורה מרכזי, קניון חדש ויפה ומגוון גדול יחסית של עסקים.

הקניון משתרע על שטח של 18 אלף מ"ר בשתי קומות וכולל 650 מקומות חניה. עם השלמת בניית הקומה השלישית של הקניון, אמור שטח הקניון להגיע ל-24 אלף מ"ר.

אז למה בכל זאת קניון רמות לא מצליח?

הקניון ממוקם בלבה של שכונת רמות, שכונה משולבת של חרדים, דתיים-לאומיים וחילוניים, והמתחים בין חלקי האוכלוסייה השונים צפים מפעם לפעם מעל פני השטח. בשכונה פועלים שני מינהלים קהילתיים נפרדים: מינהל חרדי ומינהל חילוני.

"החרדים מאוד כעסו על צביון הקניון. מאוד עצבן אותם שהמוכרות לא מתלבשות איך שהם רוצים, שוהמוזיקה שמשמיעים בחנויות היא לא המוזיקה שמתאימה להם, ולכן נוצרו המון מתחים סביב העניין הזה. בעיתונים שלהם כתבו בשעתו שצריך שתהיה נוכחות חרדית, שיהיו שומרים כדי שלא יעשו בקניון מה שרוצים. אמרו גם שזה גורם לחרדים לבזבז סתם כסף כי יש להם פיתויים, וזה לא מתאים לשכונה", אומרת א', תושבת השכונה.

סניף רשת קפה קפה בקניון אף הוחרם בשל הלבוש הלא צנוע של אחת העובדות. לדברי רונן נמני, מבעלי רשת קפה קפה, "עשו עלינו חרם. זה משהו מאוד נקודתי שלא היינו מודעים אליו. התנצלנו, ותוך יום-יומיים הדברים חזרו לסדרם".

לדברי הדס לויאן, תושבת חילונית בשכונה, "כשמפרסמים פרסומת לחזיות, מסתירים את התמונה של החזייה. יש חשש מהחרדים בשכונה, אבל הקניון מאוד שיפר לנו את איכות החיים. באחד מימי הצום לא היה אף חרדי בקניון, אבל החנויות היו פתוחות. זה לא שהחרדים השתלטו על הקניון, אבל הם כל הזמן מנסים".

לדבריה, "העסקים בקניון בוכים, והם צריכים לעשות משהו כדי שזה לא יהפוך למרכז מסחרי שומם".

לדברי מנהל המינהל הקהילתי חילוני בשכונה, שמוליק חנוך, "בעבר היו חרמות, אבל אני לא מכיר עכשיו. זה קצת טבעי למקום שיש בו שניים אוחזין. נכון שלפעמים יש שמיכה אחת שכל אחד מנסה למתוח, אבל הקניון הוא הוכחה להיתכנות של חיים משותפים".

בפועל, נראה כי הקניון מנסה לנווט את תמהיל העסקים כך שיתאימו לכל חלקי האוכלוסייה. לצד רשתות כמו קסטרו ופוקס, בקניון פועלים מספר עסקים שפונים במיוחד לאוכלוסיה הדתית, כמו חנות הספרים "פלדהיים", חנות תשמישי הקדושה "חמסה וכסף" וחנות הפאות "גלית איטליה" שנכנסה באחרונה לקניון. אלא שדווקא הניווט הזה עשוי למצב את הקניון כקניון שכונתי.

בעיות של מזג-אוויר

מי שיבחן היטב את מבנה הקניון יגלה במהרה כי כיווני הבנייה מושכים אליו מחד רוח פרצים, ומאידך שמש מסנוורת. העובדה שהקניון ממוקם על הר מקצינה את מזג-האוויר.

"חבל שלא באת ביום חורפי. בחורף, כשיש רוחות וגשם, זה מאוד קשה. במלחה יש מיזוג, וזה תענוג", אומר לנו עובד חרדי בקניון. לדבריו, "אם לא הייתי צריך לבוא לעבודה, אין מצב שהייתי מגיע לכאן בחורף".

"מעבר לכך שהמבנה פתוח, אין בקניון זרימה, אין חיבור בין החלקים השונים של הקניון. הסופרמרקט של מגה ענק מדי ומנותק במידה מסוימת מהקניון", אומר גורם מסחרי בעיר.

עופר שחטר, בעל חברת פרומול המנהלת את הקניון, טוען לעומת זאת כי "לקניון פתוח יש יתרון כדי למנוע בעיות הלכתיות מסוימות. הבנייה נעשתה בתיאום עם הרבנים של השכונה. אנחנו לא יכולים להיות במקום שבין התושבים החילונים לתושבים החרדים. בשנתיים שהקניון פועל, מעולם לא היה חרם על הקניון".

הקניון מצהיר שהוא במרחק של 10 דקות נסיעה מ-300 אלף תושבי העיר. בפועל, כפי שטוענות הרשתות הפועלות בו, הוא מצליח למשוך אליו רק בקושי אוכלוסייה מחוץ לשכונה.

לדברי שווימר, "קניון לא יכול להישען על קהל שחוזר על עצמו וצריך להביא קהלים נוספים. תשאלי אם תושבי ירושלים מגיעים לקניון רמות, ויגידו לך שלא. הקניון עובד מתחת לציפיות, והוא יצטרך להתאים את עצמו לרמת הביצועים שלו בפועל מבחינת שכר דירה ותנאים לטווח הארוך. אף קניון בישראל לא יוכל להיות חסין מפני פער בין שכר דירה לביצועים בפועל".

עוד אומר שווימר כי "שכר דירה של 150-200 שקל למ"ר בקניון כזה הוא יותר מדי יקר ביחס לתנועה, ויש עוד דמי ניהול. מנהלת אותו קבוצה רצינית - פרומול - אך בדומה לקניון עזריאלי עכו וקניונים אחרים, הם יצטרכו לעשות התאמה, אחרת הם ישארו ריקים".

לדברי בעל רשת אחרת, "הקניון לא מושך אליו אוכלוסייה ממרכז העיר, תלפיות, גילה או ארנונה והר נוף. מלחה מאוד חזק, והירושלמים פנאטיים בקשר אליו. לדעתי אין שיווק. קניון ממילא לא עבד בהתחלה, והשקיעו הרבה מחשבה בשיווק, וזה הצליח".

"הקניון חלש", אומר בעל רשת נוספת הפועלת בו, אך לדבריו, "אני מאמין שיש לו מקום, כי בסך-הכול מדובר באוכלוסייה מאוד גדולה של השכונה. אני צופה לו אפשרות לצמוח. יש לו פוטנציאל".

חברת פרומול מסרה בתגובה: "אנו שומרים על צביון פלורליסטי. בשנה שחלפה יש גידול בפדיון למ"ר, ברמת מודעות ובהרגלי הביקור בקניון. מתחילת הדרך נהנו מותגי הקניון ממחזורי מכירות גבוהים ומרווחיות. קניון חדש מבסס את מעמדו בשנים הראשונות, ונכון לשפוט אותו לאחר 3 שנים".

קניוני ירושלים

עוד כתבות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

ראש ממשלת קטר, מוחמד בן עבד א-רחמאן א-ת'אני / צילום: Reuters, Murat Gok

דיווח: קטאר הורתה לבכירי חמאס בדוחה למסור את נשקיהם האישיים

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; יציבות בחוזים העתידיים בארה"ב לקראת דוח התעסוקה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה