גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפחדים משוק הדירות? יש לא מעט דרכים לאתר הזדמנויות

בזמן שמרבית החברות מעדיפות או נאלצות להמתין ליותר ודאות בענף המגורים, ישנן חברות שמאתרות הזדמנויות דווקא במים עכורים ■ האמצעים: קומבינציה, פינוי-בינוי והכנסת שותפים

מגבלות על מתן משכנתאות, מצוקת אשראי, רוכשים מתמהמהים והבטחות לא נגמרות של הממשלה להורדת מחירי הדירות. כל אלה אינם מעודדים יזמים לבצע עסקאות נדל"ן חדשות למגורים. ובאמת, חברות רבות לא ביצעו עסקאות לרכישת קרקעות משמעותיות למגורים כבר קרוב לשנה, ובהן שיכון ובינוי נדל"ן, אזורים, לוינשטיין, נווה וחברות נוספות. מספר העסקאות אף הוא הצטמצם, והסכומים המשולמים בגין הקרקעות פחתו משמעותית. כך למשל, בשנת 2012 ירדו הכנסות מינהל מקרקעי ישראל ממכירת קרקעות ב-37% לעומת 2011, מ-7.36 מיליארד שקל ב-2011 ל-4.67 מיליארד שקל אשתקד.

יחד עם זאת, כמה חברות לא נרתעו בשנה האחרונה מלבצע עסקאות מהותיות בשוק המגורים, למרות אי הוודאות בשוק. אופי העסקאות הללו שונה במקצת: פחות רכישות קרקע במזומן ויותר עסקאות עם שותפים, עסקאות קומבינציה (דירות במקום מזומן) ופינוי בינוי, במטרה לפזר סיכונים.

חברת מנרב, למשל, ביצעה בשנה החולפת כמה עסקאות חדשות. "לא לכל החברות יש היום אפשרות לרכוש קרקע במזומן ולשלם בבת אחת 50 מיליון שקל, גם מבחינת ההון העצמי, וגם כי הבנקים לא ממהרים היום לתת ליווי לעסקה כזאת", מסביר דרור קוזניצקי, מנכ"ל חברת מנרב. במארס האחרון חתמה מנרב על עסקת קומבינציה עם בעלים פרטיים בשכונת דניה בחיפה להקמת פרויקט בן 156 דירות, במגדלים בני 20 קומות. בינואר האחרון חתמה על עסקת קומבינציה ותמורות עם בעלים פרטיים בכפר יונה להקמת פרויקט בן 212 יחידות דיור, כאשר העבירה לבעלים 23 מיליון שקל, ואת היתרה תעביר בתמורה של מכירת דירות. "רוב העסקאות שמבוצעות כיום בשוק הן עסקאות קומבינציה. גם בעלי הקרקע היום יותר בררנים, ולא יחתמו על עסקת קומבינציה עם חברה שאין לה חוסן פיננסי".

נוסף לכך, בפברואר זכתה מנרב במכרז לרכישת קרקע ל-144 יחידות דיור בבאר יעקב בתמורה ל-57 מיליון שקל, במסגרת הליך פירוק שיתוף. "אנחנו לא חוששים לבצע עסקאות כי המתמטיקה הפשוטה היא שהביקוש גדול מההיצע, ודווקא העובדה שנסגרות פחות עסקאות תחמיר את המצב והביקוש יגדל, וכשיש מחסור, המחירים זוחלים למעלה. בגלל זה אנחנו מעריכים את רמת הרווחיות שלנו היום כגבוהה יותר. אם פעם יזם סגר עסקה לפי רווח של 7% וקיווה שהרווח יגדל בזכות עליית מחירים, היום אנחנו לא יכולים לבנות על עליית מחירים וחייבים לתמחר מראש את הרווח.

"רכישה של קרקע זמינה לבנייה גם חוסכת בעלויות מימון. יש לנו הון עצמי לשלם על קרקעות במזומן, מהרווח שלנו ממכירת חברת ההדברה הביולוגית אגרוגרין לחברת Bayer ב-74 מיליון שקל בשנת 2010, וממכירת מגדל הקריה בתל אביב לאפריקה ישראל ברווח של 95 מיליון שקל. בעצם נכנסנו לתקופה הקשה בנדל"ן עם הון עצמי גדול. הזכייה שלנו בפרויקט עיר הבה"דים לקחה הרבה מההון העצמי, אז הכנסנו שותפים כמו אלקטרה, רד-בינת ופיני כהן, ששחררו לנו כמה מאות מיליונים".

"אין עתודות"

עסקאות פופולריות יותר בתקופה של אי ודאות בשוק הנדל"ן הן עסקאות לפינוי בינוי, שדומות בהרכבן לעסקאות קומבינציה, אך מורכבות יותר בשל הליכים ממושכים של השגת הסכמת הדיירים ושל שינוי תוכנית בניין העיר בוועדות התכנון. אחת החברות שביצעו כמה עסקאות משמעותיות בתחום ממש בחודש האחרון היא אאורה ישראל. בתחילת החודש התבשרה החברה כי זכתה במכרז שערכה החברה הכלכלית בעיריית רמת השרון לפרויקט פינוי בינוי במתחם אילת בעיר, שבמסגרתו תפנה 180 דירות ישנות ותקים במקומן 630 דירות חדשות.

עוד הודיעה החברה כי במתחם בר יהודה בקרית אונו היא תפנה 216 דירות ישנות לטובת 617 דירות חדשות. גם ברמת גן תבצע החברה פינוי בינוי לאחר שנבחרה על ידי הדיירים במתחם הרחובות התמרים, בן גוריון ומגדים, להרוס 63 דירות ישנות ולהקים במקומן 192 דירות חדשות.

יעקב אטרקצ'י, מנכ"ל ובעל החברה, מסביר כי "אנחנו מאמינים בפינוי בינוי ובחרנו להיכנס לתחום משום שאין עתודות קרקע משמעותיות בגוש דן. כדי להקים שכונה משמעותית, הדרך היחידה היא פינוי בינוי. נוסף לכך פשוט אין קרקעות ראויות לרכישה במזומן, ואני גם סבור שעדיף לחתום על עסקאות קומבינציה ופינוי בינוי ולא לרתק סכום מזומנים גדול. הפתרון הזה דורש פחות הון עצמי, מקל על עלויות מימון, מאפשר ליזמים לבצע כמה פרויקטים במקביל, וגם ביטחון יותר ליזמים ולבנקים כאחד, כי אין תשלום עבור קרקע, והפרויקט נעשה בשלבים.

"אני מאמין שגם אם שוק נחלש, הוא עדיין יציב באזורי ביקוש כמו קרית אונו ורמת השרון. אין עתודות קרקע מספיקות באזור המרכז, הראיה הכי טובה לכך היא במכרזי מינהל מקרקעי ישראל מהשנה האחרונה, שלא הציעו קרקעות בגוש דן. בפרויקטים טובים ורווחיים אני לא חושב שיש בעיה אמיתית ליזמים לקבל ליווי לבנייה מהבנקים".

בחירות סולידיות

חברה נוספת שביצעה שלוש עסקאות בחודשים האחרונים היא חברת אלמוג כ.ד.א.י, שזכתה בינואר האחרון במכרז של המינהל ורכשה קרקע ל-255 יחידות דיור במורדות הדרומיים בחיפה תמורת 45 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח. באותו חודש זכתה החברה גם במכרז בשכונת קייזר במודיעין במסלול מחיר למשתכן, להקמת 123 יחידות דיור, מהן 31 מיועדות לזכאים. במארס הודיעה החברה כי נכנסה כשותפה (60%) בקרקע להקמת 108 בתים צמודי קרקע בפרדס חנה, וחתמה על עסקת קומבינציה עם בעלים פרטיים בבאר יעקב.

"היום נוח יותר לעשות עסקאות קומבינציה, כי הבנקים מקשים על מימון פרויקטים, והמצב של רוכשי הדירות נראה מעורפל. יחד עם זאת אסור שסמנכ"ל השיווק של החברה יהיה מובטל, ולכן אנחנו מכוונים לעסקאות באזורים כמו חיפה, שם ערכי הקרקע נמוכים.

"מחיר של 175 אלף שקל כולל פיתוח לדירה בחיפה, מאפשר לנו לעשות פרויקט מגורים גדול, שמכוון לפלח שוק עם צורך בסיסי, של קניית דירות עד 1.5 מיליון שקל. הביקוש לדירות האלה קשיח מאוד ומי שמחפש דירה עד 1.5 מיליון שקל בכרמל בחיפה אין לו אלטרנטיבה. בתקופה כזאת לא אלך לבנות בניין יוקרתי בתל אביב.

"לאחרונה הציעו לנו מגרש ברחוב בלפור בתל אביב שמיועד ל-18 דירות ב-30 מיליון שקל, אולם במחיר הזה העדפתי לקנות קרקע ל-250 דירות בחיפה. מבחינת רווחיות אולי מדובר ברווח זהה, אבל הסיכון בדירות יקרות, הוא גדול יותר היום.

"הבחירות שלנו הן סולידיות ובמקומות שאנחנו מכירים את השוק כמו מודיעין. במכרז של מחיר למשתכן גם זכינו בקרקע בהנחה של 50% מהשווי, וחלק מהדירות מיועדות למשתכנים במחירים סגורים, מה שמגדיל את רמת הוודאות שלנו. יתר הדירות שמשווקות לשוק החופשי שוב פונות לקהל שמחפש דירות עד 1.5 מיליון שקל, וזה בניגוד ליזמים שזכו בקרקעות בשכונת בוכמן, שם מחירי הדירות חוצים את ה-2 מיליון שקל והסיכון הוא גבוה יותר. גם ברעננה, כשבחנתי עסקה והבנתי שאני צריך למכור דירת 4 חדרים ב-2.1 מיליון שקל, חשבתי פעמיים והגעתי למסקנה הנכונה".

"יש חשש. הבנקים מעדיפים תמהיל ומגוון של דירות"

מנכ"ל בנק איגוד, חיים פרייליכמן, מסביר כי האווירה הקיימת בשוק הנדל"ן מתאפיינת באי ודאות גדולה בקרב הרוכשים, הקבלנים וגם בקרב הבנקים: "יש חשש ממה שצפוי לקרות בשוק הנדל"ן, בעיקר מבחינת הביקוש. ברור לנו שיהיו גזירות בתחום הכלכלי, וקיים חשש ממה שהן ייצרו, כמו למשל פחד של אנשים לאבד את מקום העבודה שלהם. אני מעריך שתקופה של גזירות תביא לקיטון בקצב הרכישה של דירות. אנחנו מרגישים אי ודאות וחשש של יזמים לבצע עסקאות, ודוגמה טובה לכך ניתן למצוא בעיר מבוקשת כמו שוהם. אם פעם עסקאות היו מתבצעות ביישוב מהר, ועל כל מגרש פנוי הייתה כמות של קופצים, במכרז האחרון של המינהל הייתה רגיעה והמחירים ירדו. כלומר אי הוודאות משפיע גם על הקבלנים וגם על הבנקים, שדורשים למשל הון עצמי גבוה יותר. קבלנים, למשל, נרתעים יותר מפרויקטים גדולים, או מפרויקטים באזורים שיש בהם עודפי היצע. גם אנחנו בבנקים, כאשר קבלן בא אלינו לבקש ליווי לפרויקט שיש בו רק דירות 5-6 חדרים, אנחנו מוטרדים. מעדיפים פרויקטים עם תמהיל ומגוון דירות".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים