גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מעודדים חשיבה חדשנית במיקרוסופט, במוטורולה ובאסם

במקום לחכות לרעיונות חדשניים שיגיעו מהעובדים, יותר ויותר חברות בוחרות להפעיל תהליכים יזומים שמטרתם עידוד חשיבה חדשנית ■ "חברות שלא ממציאות את עצמן מחדש - לא נשארות מובילות"

יותר ויותר חברות מבינות כי חדשנות היא תהליך שצריך לנהל אותו. הן לא מסתפקות עוד בפנייה לעובדים שישתפו ברעיונות חדשנים שחשבו עליהם, אלא מקדישות לנושא חשיבה ומשאבים מרובים.

אריאל כץ, סמנכ"ל טכנולוגיות במיקרוסופט מציין, כי כאשר בוחנים את מדד S&P 500 לאורך 60 השנה האחרונות רואים שרק 70 חברות נשארו בו לאורך כל תקופה זו. "חברות שלא ממציאות את עצמן מחדש - לא נשארות מובילות", הוא אומר, "גם אנחנו מבינים שאם לא נייצר חדשנות כדרך חיים, לא נהיה. לכן גם חברות כמו מיקרוסופט חייבות לעבוד על הגישה האקטיבית".

וכך מיקרוסופט מיישמת מספר שיטות לעידוד חדשנות. האחת, שמה את החדשנות בתור מטרה בפני עצמה. "יש לנו 850 אנשים ברחבי העולם שהעבודה שלהם היא לחשוב על פתרון בעיות בעוד 15 שנה. מעבדות החדשנות לוקחות את הרעיונות שפותחו בקבוצה העולמית ומנסות ליישם אותם. יש לנו 10 מעבדות כאלו ברחבי העולם - אחת מהן בישראל".

בנוסף, החברה מעודדת חדשנות בקרב שאר העובדים. "אם לעובד יש רעיון שמנותק ממה שהוא עובד עליו - אנחנו נותנים לו את הבמה ואת התמיכה כדי לבדוק אם הוא טוב ואם אפשר לקדם אותו. תוכנית זו, שאנחנו מריצים כבר 7 שנים, נקראת Out of The Box Week. אנחנו מודיעים עליו מספיק זמן מראש, ונותנים לצוותים להתפתח ספונטנית.

במהלך השבוע הזה, שכולו ממומן על חשבון העבודה, הצוותים שנוצרו צריכים להפיק אב-טיפוס. זה ממש פסטיבל. בנובמבר האחרון, למשל, הוקדש השבוע לפיתוח חופשי של אפליקציות Windows 8. עובדי המרכז הציגו 14 רעיונות, ואת ארבעת הרעיונות הכי טובים הראנו לסטיב בלאמר, מנכ"ל מיקרוסופט העולמית, שהיה פה בביקור".

גם במוטורולה לא מחכים שהרעיונות החדשניים יגיעו מהעובדים, ומיישמים תהליך מובנה. אבי טובה, מנהל מרכז הפיתוח של מוטורולה, מסביר כי החברה מפעילה אתר מיוחד שכל עובד יכול להיכנס אליו ועל-ידי סדרת שאלות להציג את הרעיון שלו: מה הרעיון, לאיזה שוק הוא מיועד ואיזו בעיה הוא פותר.

"אנחנו מובילים את האדם עם שאלות. הרעיונות מגיעים למאגר עולמי ויש צוותים, בכל העולם, שבוחנים אותם ומחליטים אילו רעיונות ימשיכו לשלבי בדיקה. כל עובד ששולח הצעה מקבל תשובה מפורטת לגבי מה קורה עם הרעיון שלהם. בנוסף, אם הרעיון מתקבל, העובד שיזם אותו מקבל תגמול כלכלי", הוא אומר.

שיטה נוספת שאותה מיישמים במוטורולה, ברחבי העולם, היא יצירת צוותים של 50-60 עובדים שמקבלים נושא מסוים שלו צריך למצוא פתרון. במהלך מספר שעות יושבים הצוותים וחושבים על רעיונות, ובסוף מצמצמים את הרעיונות לכמה רעיונות מובילים ובוחנים מה אפשר לפתח.

"שיטה נוספת, שקיימת ברמה הלוקלית היא 'ניצנים טכנולוגיים'" אומר טובה, "אנחנו מבקשים מהעובדים שיציעו רעיונות וממיינים אותם ל-5-6 רעיונות מובילים, השנה, אגב, אחד הרעיונות הגיע מתחנת השירות שלנו. לכל רעיון אנחנו מצוותים 4-6 אנשים שהתנדבו לתוכנית. כל קבוצה כזו מקבלת תקציב, ובין 25% ל-50% מהזמן של האנשים האלו מוקדש לפיתוח הרעיון. הצוותים עובדים במשך 6 חודשים על הנושאים עד למצב של אב-טיפוס, כשכל צוות מורכב מאנשים מקבוצות שונות בתוך מוטורולה, שלא קשורות לנושא הזה".

טובה מציין, כי זו השנה השנייה שבמסגרתה מופעל הפרויקט במוטורולה. "אנחנו מרוויחים ממנו רעיונות שבחלקם באמת ניתן להשתמש, אבל גם עובדים מאוד מרוצים שמקבלים הזדמנות לעסוק בדברים חדשים. לפעמים מהרעיונות האלו גם נולדים רעיונות נוספים".

לא רק היי-טק - גם בכללית ובאוסם

נושא ניהול החדשנות אינו ייחודי לחברות היי-טק. שמוליק לואני, סמנכ"ל וראש חטיבת משאבי אנוש בשרותי בריאות כללית, מציין כי בשנתיים האחרונות עמלים בכללית על יצירת תהליכים לניהול חשיבה חדשנית מתוך הבנה כי ארגון שלא מייצר חדשנות - יקפא על שמריו.

אחד מהתהליכים אלו הוא תוכנית ניצו"ץ (ניהול יצירתיות וצמיחה) שפותחה במטרה להביא "את הדבר הגדול הבא" לכללית. במסגרת התוכנית נבחרו 21 עובדים בדרגים שונים ומפעילויות שונות של החברה, והוקמו 5 צוותים. במהלך 4 חודשים שבהם עבדו הצוותים, הועלו למעלה מ-50 רעיונות שונים - בעיקר בתחום של שירות.

"מתוך הרעיונות האלו נבחרו 9 פרויקטים שיצאו לעבודה. לכל צוות הוצמדו 2 מנטורים - מנהלים בכירים מתוך הארגון - שליוו אותו. המנטורים כיוונו אותם גם ברמת החזון ומימוש החלומות וגם ברמה הפרקטית, כמו: עם איזה אנשים בארגון או מחוצה לו כדאי להתייעץ, על מה כדאי להתמקד, איך להציג וכן הלאה. הרעיונות שפותחו הוצגו בפני ההנהלה המצומצמת בראשות המנכ"ל, ויש נושאים שבהם הוחלט להתמקד", אומר לואני.

גם איילת ליפשיץ, סמנכ"לית השיווק של אסם, מציינת כי רעיונות טובים יכולים להגיע מכל כיוון - אפילו במהלך שיחות בסוף השבוע עם חברים. אבל לצד זה, צריך להקפיד על הליך מסודר הכולל תהליכי סיעור מוחות, מחקרים וסקרי צרכנים.

"בשלוש השנים האחרונות, מטה השיווק שלנו השקיע הרבה בפיתוח תהליכים כאלו באסם. בין השאר מונתה מנהלת חדשנות, אילנית קבסה, כחלק מהמיקוד בנושא".

ליפשיץ מציינת כי במסגרת תהליכים אלו פותח, למשל, קמח ששמרים אותו מייצרת החברה. "פיתוח המוצר התבסס על התובנה שצרכנים מפחדים לפעמים להתעסק עם שמרים. סיפקנו להם קמח שכולל את השמרים. המוצר הזה כבר חצי שנה על המדפים והצרכנים אוהבים אותו", היא מספרת.

אחד מתהליכי פיתוח החדשנות המובילים באסם הוא תהליך סיעור מוחות. מדובר במפגשים בני מספר שעות, שבהם משתתפים עובדים מדיסציפלינות שונות. "זה תהליך שמתחיל פתוח ולאט לאט נסגר ספציפית למותג מסוים או למוצר מסוים. אלו תהליכים שקורים המון, וכוללים אנשים מכל החברה.

"בנוסף, אנחנו מקיימים ישיבות פיתוח מוצרים במפעלים עם אנשי התפעול, הטכנולוגיה ואנשי שיווק. שם רואים איך דברים עובדים על פסי היצור ומה צריך לשנות. לפעמים, גם נתקלים שם בפנצ'רים, שמהם נולדים רעיונות מקסימים", היא אומרת.

עוד כתבות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו