גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחמם: ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה בבנק הבינלאומי

יו"ר ועד העובדים בבינלאומי: "אם ההנהלה לא תדבר איתנו, הכול פתוח" ■ הבינלאומי: "סכסוך העבודה נשען על עילות שוליות" ■ בדיסקונט ההנהלה לא תפטר עובדים קבועים, ומתכננת לאמץ הסכם עבודה דיפרנציאלי כמו בבנק הפועלים

החרפה ביחסי העבודה בבנקים: לאחר שאתמול (א') הודיעה ההסתדרות על סכסוך עבודה בבנק דיסקונט, היום הודיע ועד העובדים של הבינלאומי על סכסוך עבודה בבנק זה ובבנק פאג"י, המשתייך לקבוצה. "אנו קוראים להנהלה לשבת, לדבר איתנו ולנהל מו"מ - מושג שהם לא משתמשים בו ומתחמקים ממנו. אם זה לא יועיל, אז הכול פתוח", אמר ל"גלובס" יו"ר הוועד, חנוך ליבנה.

מהבנק הבינלאומי נמסר: "שיעור עליית השכר בבינלאומי הוא מהגבוהים במשק הישראלי - 5.8% בשנה, כל שנה וגם השנה. זאת בנוסף לבונוס נאה שמשולם בימים אלה. לאור תנאי שכר טובים אלה תמוהה הכרזת הסכסוך שנשען על עילות רעועות ושוליות. ההנהלה מצרה על ההכרזה שיש בה אך רק לפגוע בבנק ובעובדיו".

ציון שמע, יו"ר חטיבת עובדי הבנקים בהסתדרות, מסר: "אני מאמין שבמשא ומתן אינטנסיבי וענייני ניתן יהיה לפתור את המחלוקות ולהימנע מצעדים ארגוניים שיפגעו הן בעובדים הן בבנק".

"לשמור על שפיות העובדים"

סכסוך העבודה בבינלאומי מתבסס על כמה טענות: הראשונה היא על כך שהנהלת הבנק מסרבת להאריך את ההסכמים הקיבוציים בבנק לחמש שנים. בוועד העובדים טוענים כי קיים צורך להאריך את הסכם העבודה, על רקע מסקנות ועדת הריכוזיות. נזכיר כי לפי מסקנות ועדה זו, אמור בעל השליטה בבנק, צדיק בינו, להיפרד מאחת מאחזקותיו: הבנק הבינלאומי או פז. הואיל וקיימת סבירות כי בינו יבחר להיפרד מהבינלאומי, דורש ועד העובדים להאריך את ההסכם, כדי להימנע מהאי-ודאות של בעלים חדש. מקורבים לבנק אומרים שלא שללו את הארכת ההסכם, ויש נכונות לפתוח זאת להידברות.

בוועד העובדים ציינו כי סכסוך העבודה מוכרז גם על רקע עומס עבודה בלתי-סביר בבנק. "עובדי הבנק מתמודדים עם לחץ עבודה בלתי נסבל ובלתי סביר בכל קנה מידה. לא ייתכן שבזמן שהעובדים לא יכולים אפילו לאכול צהריים או לצאת לחופשות שמגיעות להם כדין, הנהלת הבנק תטען שלפי כל מיני חישובי נוסחאות, לא קיים עומס עבודה", אמר ליבנה.

- איך אתה יכול לדרוש תוספת של כוח אדם, כשבפועל כל המערכת הבנקאית נמצאת בהתייעלות ובצמצומים?

ליבנה: "צריך לזכור שהבנק הבינלאומי הוא היחיד מבין הבנקים הגדולים שרשם צמיחה משמעותית ברווחים. כמו כן, האם הצמצומים השונים בהנהלה היו באותו מידה כמו בסניפים? אני לא בטוח".

בבנק הבינלאומי דחו את הטענה על עומס עבודה. מקורבים לבנק אומרים כי לפי מדדים שונים ובגיבוי חברת ייעוץ שהבנק שכר, עולה כי אין עומס גדול על עובדי הסניפים. "אם כבר, העומס על העובדים בבנק הבינלאומי נמוך מאלו שבבנקים אחרים", טוען גורם בבנק.

נזכיר כי סכסוך העבודה הקודם בבנק, לפני 3 שנים בקירוב, הגיע עד לכדי שביתה. בסיומה של השביתה נקבעה תקופה של שקט תעשייתי, שצפויה לפוג בחודש מאי. בכל אופן, לדברי ליבנה הסכסוך הנוכחי אינו קשור לנושאים שהיו על הפרק בסכסוך הקודם. "אין בסכסוך תביעה כספית, אלא הגנה על העבודה המאורגנת, ועל הבריאות והשפיות של העובדים מול מתקפות זעם של לקוחות, שנפגעים גם כן מהעומס המוטל על עובדי הסניפים", אמר יו"ר ועד העובדים.

בשיחה עם "גלובס" אמר ליבנה כי ההנהלה פוגעת בוועד העובדים. "ההנהלה פועלת באופן סיסטמטי לפגוע בעבודה המאורגנת. מתנכלים לחברי הועד ומתעלמים מדרישות שונות שלנו המגיעות לנו לפי הסכמי העבודה", אמר ליבנה. מקורבים לבנק טוענים כי אין פגיעה בוועד ובתקשורת שלו מול העובדים. "הדרישה היחידה היא שלא יהיו תכנים פוגעניים ושקריים, ושהם יפורסמו בתום יום העבודה כשם שהודעות ההנהלה מפורסמות בשעות אלו", אמר מקורב לבנק.

אין פיטורים בדיסקונט

ובינתיים בדיסקונט, היחסים בין ועד העובדים להנהלה מתוחים גם כן. כאמור, אתמול הודיע הוועד, בראשות ריקי בכר, על סכסוך עבודה והתחלה של שביתה בעוד שבועיים. עם זאת, הצדדים מנסים להנמיך את גובה הלהבות, ולפי הערכות הסיכוי לשביתה נמוך למדי. הסיבה לסכסוך העבודה היא דיונים על הסכם השכר העתידי בבנק.

ככל הידוע, המחלוקת היא על תוספת השכר בלבד. גורמים בדיסקונט הדגישו כי בניגוד לפרסומים קודמים, אין להנהלה כל כוונה לפטר עובדים קבועים. הנהלת דיסקונט, בראשות ראובן שפיגל, מבקשת לבצע הקפאה של השכר, ולעצור בשנתיים הקרובות את "הטייס האוטומטי" - מנגנון להעלאה אוטומטית של שכר העובדים. במשך השנים עלה השכר של עובדי דיסקונט בכ-5% בשנה ובהסכם האחרון עלה ב-3.6% בשנה. כעת מבקש שפיגל לבלום את העלייה בשנתיים הקרובות.

עם זאת, מנכ"ל דיסקונט מבין כי בסופו של דבר יצטרך להתפשר, ולא יוכל לבלום לחלוטין את העלאת השכר. על כן מסתמן כי בבנק יחתרו למתווה העלאת שכר בדומה לזה שנחתם באחרונה בבנק הפועלים, קרי העלאה דיפרנציאלית לעובדים בהתאם לרמת השכר.

נזכיר כי בתחילת מארס חתמה הנהלת בנק הפועלים, בראשותו של ציון קינן, על הסכם שכר במבנה שונה מההסכמים המקובלים במערכת הבנקאית. מדובר בהסכם מיוחד, שהחידוש המרכזי בו הוא הדיפרנציאציה בין הדרגים השונים בבנק, ובכך שהוא בעצם מטפל בראשונה בצמצום פערי השכר: ככל שהעובד זוטר יותר, תוספת השכר שיקבל תהיה בשיעור גדול יותר. התוספות נעות בטווח של 1.5%-6% בפעימה אחת לחמש שנים. דרגות בכירות בבנק לא מקבלות תוספת שכר, ולהנהלת הבנק והדירקטוריון ישנו אף קיצוץ בשכר.

אלא שבה בשעה שבבנק הפועלים כ-90% מהעובדים קיבלו תוספת שכר כלשהי, בבנק דיסקונט שיעור העובדים שלהם שפיגל מתכוון לתת העלאה יהיה נמוך דרמטית; ההעלאה תינתן רק לעובדים בעלי שכר נמוך יחסית - כרבע מעובדי הבנק. הסיבה לכך ששפיגל קשוח יותר מקינן במדיניות זו, היא שיחס היעילות התפעולי בדיסקונט נמוך משמעותית מזה של בנק הפועלים (75% בדיסקונט לעומת כ-65% בפועלים), וכן בשל תמהיל העובדים השונה בין הבנקים.

עם זאת, נציין כי בה בעת שבבנק הפועלים הסכם השכר המדובר הוא לחמש שנים, בדיסקונט מדובר בהסכם לשנתיים בלבד. שפיגל ובכר אמורים להיפגש מחר ולדון במתווה, ונראה כי בכר ינסה להרחיב כמה שיותר את מעגל העובדים שייהנו בתוספת שכר. בכל אופן, שפיגל יחתור לכך שסך העלייה השנתית בשכר עובדי הבנק יהיה פחות מ-1%.

הפועלים הפריש 185 מיליון שקל ב-2012 בגין תוכנית ההתייעלות

בנק הפועלים ביצע הפרשה של 185 מיליון שקל ב-2012 בעקבות תוכנית ההתייעלות של הבנק - כך עולה מדוחות הבנק. ההפרשה היא בגין פרישה של עובדים ממטה הבנק.

נזכיר כי באוגוסט אשתקד הודיע הבנק בניהולו של ציון קינן על תוכנית התייעלות במטהו. במסגרת התייעלות זו אמור לצאת לפועל קיצוץ של עד 650 משרות (כ-20%-30% מהמשרות במטה). חלק מהעובדים ינויד בבנק, וחלק אחר יעזוב בפרישה מוקדמת. כמו כן, הבנק מקטין במסגרת תוכנית ההתייעלות את מספרם של עובדי המיקור חוץ והעובדים הזמניים. יישום התוכנית אמור להימשך שנה וחצי (כלומר אמור להסתיים בעוד שנה בקירוב), אך הבנק הפריש כבר בדוחות 2012 את מלוא הסכום בעבור הפרישה של אותם עובדים שיעזבו את הבנק.

נציין כי הוצאות השכר של הבנק עמדו ב-2012 על 5.01 מיליארד שקל, עלייה של 253 מיליון שקל לעומת 2011; חלק הארי של העלייה (185 מיליון שקל) נובע מהפרשות של תוכנית ההתייעלות.

נזכיר כי גם בבנק לאומי בוצעה הפרשה גדולה בשנה שעברה בעקבות ההתייעלות. הבנק הפריש 323 מיליון שקל בעקבות תוכנית ההתייעלות הכוללת קיצוץ של כ-800 משרות. נוצר מצב שבו שני הבנקים מובילים תוכנית התייעלות מאסיבית, אך ההפרשה של לאומי גבוהה יותר מזו של הפועלים. הסיבה לכך היא שבשנתיים האחרונות, ההוצאה השוטפת של הפועלים לפרישה מוקדמת הייתה גבוהה יותר מזו של לאומי, ולכן כעת לאומי סוגר, פחות או יותר, את הפער באמצעות הפרשה חד-פעמית גבוהה יותר.

הפועלים התחיל להוציא לפועל תוכנית התייעלות כבר לפני שלוש שנים. ראשית טיפל הבנק בהתייעלות הסניפים, וביצע שם שינוי בתהליכי עבודה, שהביא לכך שפעילות הבק-אופיס הוצאה מחוץ לסניף. לאחר שמרבית סניפי הבנק סיימו לעבור את התהליך, עבר הבנק לתהליך של התייעלות המטה. כאמור, תהליך זה אמור להסתיים בעוד שנה בקירוב, אך מבחינת קינן זהו לא הצעד האחרון, והוא מתכוון לבצע צעדים נוספים שישפרו את יחס היעילות התפעולית של הבנק. אחד מהצעדים האלה היה גיבוש הסכם שכר חדש עם ועד העובדים, ולפיו יקבלו עובדי הבנק העלאת שכר בשיעור של 1.5%-6% בלבד בחמש השנים הקרובות.

עלויות השכר בבנקים

עוד כתבות

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור