גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתכננים חתונה ב-150 אלף שקל? העוני מגיע לכם!

עונת החתונות של מעמד הביניים שוב בפתח ■ מפגן פירוטכניקת שופוני מסחרר חושים, שכל-כולו פשע כלכלי עצמי ■ החליפו "צ'ק" ב"אג"ח", "חתונה" ב"פירמידה" - והנה לכם על קצה המזלג השיטה הטייקונית ■ אורית-קלייר ארזי, דעה

הנה, במזל טוב ובסימן טוב, היא פורצת שוב: עונת החתונות. הו. כמה התגעגענו. כי באמת הדבר שהכי בא לכל מעמד-ביניימיק מצוי, מוכה המינוס והמשכנתא, זה להיסחב לקצווי הארץ, בשרב או בסופה, בערב, בפקקים, ולחזור מאוחר בלילה, אחרי ולפני יום עבודה, ועל הדרך גם לבזבז טנק דלק, עבור ארוחת ערב בעשר בלילה, שממילא לא רצה לאכול, עם אנשים טובים וחביבים ככל שיהיו; שלא היה דחוף לו לראות, כשהיתושים בלב הנחלה לבן ממשיך שהוסבה לגן אירועים כפרי אותנטי, מוצצים את לשדו, מילולית, לאחר שהצ'ק אותו הביא, על סכום ממש יפה, שלא יגידו שהתקמצן או כדי לא לחשוף עד כמה מצבו גרוע באמת, כבר עשה את זה סמלית.

כן. כיף אמיתי. וכל זאת רק כדי לעבור את הכול שוב, עם רון בלב וצ'ק ביד, עבור זוג חברים/קרובים אחרים, בשבוע הבא. למה הישרדות מצולמת על איים בודדים בלב האוקיינוס במקום בחתונות בלב פרדסי השפלה/שרון/גליל? לערוצי השידור פתרונים.

הטקס הפשוט, שאמור להעלות על נס את עוצמתה הנצחית של האהבה, מתגלה שוב ושוב כמפגן פירוטכניקת שופוני מסחרר חושים, כזו שלאף זוג חברים-קרובים לא היתה כמותה. ליתר דיוק, זה מה שאמרה מארגנת החתונות.

בפועל זה קיטש בריתוש-בתמיצווש-חתונוש מחריש אזניים ומסמא עיניים, שעסוק בלהדהים את האורחים, להוכיח להם כמה כסף נשפך שם בלי חשבון, ולגרום להם לזכור את המעמד כל חייהם, מעוצמת ההלם - 3 מטרות שאין להן שום קשר לאהבה או לשמחה אמיתיות, וממש שום קשר להיגיון כלכלי פשוט.

למה להכניס שיקולים כלכליים לאירוע שלכאורה כולו אהבה? שתי סיבות:

א. כי זו המציאות. כל הפקת האירוע היא סביב כסף: מעלויות המנה, הדי ג'יי והפרחים, ועד כמה האורחים הביאו. אז למה להתחסד?

ב. כי במעמד הביניים העובד, המרוויח והלא גומר את החודש עסקינן. החתונה מתבצעת על רקע זה של מחסור, ולמרות אותו מחסור - מה שהופך אותה לפשע כלכלי עצמי.

לאור זאת, כבוגרת תצפיות אנתרופולוגיות מעמיקות בנושא, וכשירות לציבור, החלטתי להגיש לכם את הדוח המלא, בו מזוהים 8 כשלים יסודיים של הפרט ושל כולנו כחברה.

מראש יצוין כי אינני משלה עצמי שהמנהג ההזוי והבזוי הזה של חתונות-פאר למי שמתלונן שאין לו, ובאמת אין לו, יחלוף מן העולם. אבל לפחות, אולי, יקדם התבוננות קצרה במראה וחשיפה של האבסורד.

1. הכשל הלוגי

מתבטא בחשיבה שחור-לבן ובראיית הכול או לא-כלום: "אם לא הייתי עושה חתונה ב-120,000 שקל - זה היה קונה לי דירה? זה לא מספיק אפילו לבלטה".

ברור שסכום זה כשלעצמו אינו יכול לממן דירה, אבל גם לגמרי ברור שהוא היה יכול להקטין את המשכנתא הנדרשת ואת התשלומים החודשיים ל-20-30 השנים הקרובות, או להוות יסוד להון אישי המאפשר לקיחת משכנתא.

האם בגלל החתונה שווה לכם להיאלץ להצטמצם ולחסוך עוד עשור או לא להגיע לדירה כלל? אם כן - זו בחירה אישית לגיטימית, ואני מחזקת את ידכם. רק זכרו שהיא משמיטה את הקרקע מזכותכם לקונן על כך!

2. הכשל הכלכלי

מתבטא בלקיחת הלוואה/ות עבור האירוע, כשאתם ממילא במינוס ובקושי גומרים את החודש. את הבטוחות להלוואה זו יכולתם לשמור לרגע אמת של מצוקה כלכלית עתידית, שלבטח תגיע, בעיקר אם אתם עוד רוצים להקים משפחה.

אין פה עניין של צדק חברתי. הלוואי שלא זה היה מצבכם, וראוי לקדם כל פעילות אזרחית לשינוי המצב. אבל בינתיים, צריך לעבוד עם מה שיש ולא עם מה שאין.

3. הכשל הפסיכולוגי

מתבטא בתחושות קורבנות ו"מגיע לי". מצד ההורים: "מה כבר יש לנו בחיים, לפחות קצת לשמוח כשהילד מתחתן". מצד הזוג הצעיר: "המדינה דופקת אותי, אז תורי ליהנות קצת".

הורים יקרים, לו את כל כספי הבריתוש-בתמיצווש-חתונוש שהוצאתם על כל ילדיכם הייתם חוסכים, גם הייתם מהווים דוגמה לזוג הצעיר, וגם היה להם היום הון עצמי יסודי לקבלת משכנתא או לפחות לשקט דיורי מסויים, בדמות שכירות של כמה שנים, שאינה יורדת מהמשכורת.

4. הכשל התפיסתי

מהי "חתונת פאר" היא הגדרה חמקמקה אף יותר מ"מיהו יהודי". לרוב, אנשים מייחסים תיוג זה רק לחתונות האלפיון העליון העולות מיליונים, אך זו טעות גסה.

לא אחת הותרס כנגדי: "על מה את מדברת? אנחנו עשינו משהו ממש צנוע, רק 80,000 שקל". ואני עונה: אתם מקשיבים לעצמכם? להוציא 80,000 שקל על מסיבה של 4 שעות זה "צנוע" רק לאותו אלפיון. כשלפניכם עוד כל החיים ואין לכם ממה לחיות, זו התאבדות כלכלית!

קל וחומר לגבי חתונות השופוני, המגיעות בקלות ל-120-150,000 שקל, ועוד יש לקחת בחשבון את ירח הדבש, שגם עליו חלילה מלוותר כי "זה רק פעם בחיים" (אגב, לא לפי הסטטיסטיקות).

5. הכשל הערכי

פעם היו לנו "שמחות". היום אלה הם "אירועים" אותם יש להפיק, לתזמן, לבצע.

אבל זה לא רק בריתוש-בתמיצווש-חתונוש. זה גם ימי הולדת לפעוטות, ימי הולדת בכלל, סיום בית-ספר יסודי וכמובן ה-פרום בסיום התיכון, שבמקורו זר למקומותינו, אך פרץ לחיינו בהשפעת סדרות אמריקאיות; אירוע שאינו יכול להתבצע ללא במאי, שלל שמלות ערב מנצנצות ולימוזינות מפוארות.

הצורך באפקטים מיוחדים ובפירוטכניקה שלמה ליצירת שמחה, לחווייתה ולהבעתה, מעיד על פשיטת-רגל ערכית, על נכות רגשית ועל ריקנות פנימית - ברמת הפרט והתרבות כאחד.

שמחה אותנטית, לא מסחרית, היא מצב רגשי-מנטלי שיש להעלות מתוך הנפש, על-ידי התבוננות פנימה, ושאינו מצריך פאר, ממשי או מתיימר.

6. הכשל הצרכני

תעשיית השואו אוף, השופוני. הצורך להדהים באמצעים חומריים, לעשות יותר ממה שעשו החברים-הקרובים-השכנים, כל אלה הם סחרור צרכני שאתם יכולים לבחור אם להשתתף בו או לא.

כשאתם בוחרים כן להשתתף, אתם נכשלים בצביעות. שהרי, איך אתם מעזים לצאת להתקומם מעל כל במה על חצי שקל בקוטג', אך בה בשעה להוציא עשרות אלפי שקלים על שופוני מיותר? וכך, אתם מאבדים שוב את זכותכם לקונן על יוקר המחיה.

7. הכשל החברי

חתונת-שופוני היא פרזיטית כלפי המעמד-ביניימיק המצוי, לא פחות מהחרדים המסרבים לעבוד. למה? כי המזמין בוחר כמה להוציא (והוא תמיד מוציא הרבה), ואז הוא מצפה מקרוביו וחבריו לכסות זאת עבורו. החליפו "צ'ק" ב"אג"ח", "חתונה" ב"פירמידה" - והנה לכם על קצה המזלג השיטה הטייקונית כנגדה אתם מתקוממים בשוק ההון, ובצדק.

הדבר בולט במיוחד כאשר קרוב המשפחה או החבר הוא בעל הכנסה קטנה משמעותית מזו של המזמין, אך עדיין מצופה ממנו לתת צ'ק ברוחב כיס. הזוי.

8. הכשל הזוגי

לו היה הזוג הצעיר משקיע מיליונית מן ההשקעה ב"אירוע", בזוגיות עצמה - היו פחות גירושים. באחריות.

ולכל מי שימשיכו, גם בתום מאמר זה, לקונן על מר גורלם הכלכלי תוך פיזור לרוח של הכסף שאין להם, כמו גם האשמה שהדברים הנאמרים כאן הם בבחינת השבתת שמחות ותו לא, לכל אלה יש לי רק דבר אחד לומר: לכו תתחתנו!

הכותבת היא מנכ"ל BossProblem הפורטל להצלחה בעבודה, יועצת ארגונית בכירה ופסיכולוגית חברתית.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט