גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל פימקו: "יש חשש אמיתי לבועה, אנחנו במצב של 50:50"

מושב הפתיחה של כנס מילקן בלוס אנג'לס קיבץ כמה מהכלכלנים הבכירים בעולם שלא הצליחו להסכים על הכיוון אליו שועטת הכלכלה העולמית

"אנחנו חיים בעולם שבו הצמיחה כולה נתמכת בבנק הפדרלי והשווקים נתמכים מאוד מאוד בבנק הפדרלי. כולנו תלויים בזה וזו מציאות קשה שלא ניתן יהיה לשמר למשך זמן רב", כך הגדיר היום את מצבה של הכלכלה העולמית מוחמד אל-עריאן, המנכ"ל ומנהל ההשקעות הראשי של קרן פימקו הנחשב לאחד הכלכלנים הבכירים בעולם.

במושב הפתיחה של הכנס הגלובלי של מכון מילקן, הנחשב לאחד הכנסים החשובים בעולם המתקיים השבוע בלוס אנג'לס, העריך אל-עריאן כי "יש כבר חשש אמיתי לבועה כשאנחנו רואים חוסר התאמה ברור בין ערך ממשי של נכסים לבין המחיר וחלוקת לא נכונה של המשאבים". הוא הוסיף וטען: "אנחנו מסתכלים על סיכוי של 50:50 לגבי היכולת שלנו להציל את השווקים ולהשתלט בעזרת רגולציה על המגמה הזו - וחוסר הוודאות הזה מטריד רבים".

לצד אל-עריאן במושב הפתיחה של הכנס שעסק בשווקים גלובליים בעיתות משתנות, דיברה גם סגנית הנשיא של הבנק העולמי המתפקדת גם כגזברית והמנהלת הפיננסית של הבנק - מדלן אנטונצ'יק שמחתה על מה שהיא הגדירה "רגולציה לא החלטית ומשתנית כל הזמן" בכל רחבי העולם בהתמודדות עם האתגרים בתחומי התעסוקה והחינוך ועם התנודתיות הגבוהה בשווקים. "בנקים בכל העולם מחזיקים היום נכסים בשיעור יוצא דופן ביחס לתל"ג במדינותיהם - 30 אחוזים ביפן, 25 אחוזים בבריטניה. אבל המדאיג אפילו יותר הוא שיעורי המינוף המבהילים וההשלכות על האינדיקטורים הכלכליים".

נשיא קבוצת CME, טרי דאפי, טען בתגובה שחוסר ההחלטיות ברגולציה הוא בעיקר כי "הרגולציה יודעת איך להיכנס - אך לא חושבת איך לצאת". לדבריו, "אנחנו עוטים על עצמנו רגולציה עד כדי הכחדה; לפני שנכנסים עמוק יותר צריכים לגבש תכנית מסודרת וברורה ליציאה". אל אריאן ל"פימקו" טען, מצידו, כי התקווה הגדולה היא ש'היד הנעלמה של הבנק הפדרלי תהפוך להיות היד הנעלמה של השווקים בעצמם - אך השאלה היא מתי וכיצד".

"הכלכלה והצמיחה הם כמו גלים והדרך שבה אנשים בוחרים להתערב היא כמו התהליך של גלישת גלים: צריך לזהות את הגדל, לרכב עליו, להבין מה מניע אותו ולדעת איך הוא יישבר כדי לצאת בזמן ולמצוא גל אחר; יש לאנשים כל מיני גישות - יש כאלה שחושבים הגל הזה הוא גל כל כך מלאכותי שאי אפשר לחזות אותו ולכן הרבה בוחרים לא לעלות עליו מחשש שהוא יתנפץ במפתיע - ויש כאלה שמאמינים שהוא גל נצחי שלא ייגמר. המציאות היא איפשהו באמצע", התבדח אל-עריאן.

בכל הנוגע ליציאת הבנק הפדרלי מהשווקים אמר מנכ"ל פימקו: "הפד ייצא בשני תנאים - וחשוב להבין את זה. או שהם ייצאו כי הם מצליחים או שהם ייצאו כי הם לא אפקטיביים. אלה שתי נסיבות מאוד שונות ליציאה. הפד לא כאן כי הוא רוצה להיות אלא כי הוא חש שהוא מוכרח להיות - בעיקר כי המערכת הפוליטית, בארה"ב ואפילו יותר מזה באירופה, מוצאת שקשה לה מאוד להגיב באופן עצמאי למציאות החדשה: מציאות שבה הבטחנו יותר מדי לחברה, התחייבנו למשהו שאנחנו לא יכולים לספק. הסיבה השנייה היא ההבנה שאנחנו מתמודדים עם אבטלה גואה ועם שינויים כלכליים שמתקיימים בקצב מהיר ומסחרר בהרבה מבעבר".

"התערבות אגרסיבית חסרת תקדים או איחוד אירופי מצומק"

מקום מרכזי בדיון על עתיד הכלכלה תפסה, שלא במפתיע, הסוגיה האירופית - גם לגביה נחלקו הדוברים בפאנל. סגנית נשיא הבנק העולמי בחרה דווקא להציג תפיסה אופטימית באשר לעתיד האיחוד במתכונתו הנוכחית: "אני חושבת שאנחנו כאמריקנים לא הערכנו את המצב הפוליטי באירופה נכון, ואת החשש הפוליטי שלהם ממלחמה. יש משהו באיחוד האירופי שממש חושש ממלחמה, שעדיין זוכר את מה שיצרו המלחמות הקודמות, וזה יוצר את המחויבות האדירה שלהם לאיחוד. אני תמיד הייתי ספקנית - אבל אני לאט לאט מתחילה לחשוב שזה יכול לעבוד. תחשבו כמה זמן לקח לנו כארצות הברית להיות מדינה אחת מתפקדת. אף אחד לא רוצה היום להיות השחקן ששובר את האחדות באירופה ומסכן את היציבות ביבשת, הנסיבות הפוליטיות האלה מחזיקות אותם ביחד ותראו כמה הם הצליחו להשיג עד עכשיו. יש להם אתגרים אדירים אבל גם מחוייבות אדירה".

אל-עריאן, מצידו, טוען כי אירופה מגיעה כעת לצומת דרכים קריטי בו נדרשת החלטה הכרחית ללא יכולת לבחור בדרך ביניים: "אנחנו רואים שמצד אחד מסתכלים על השווקים וזה נראה שאירופה נרגעה והשווקים חוזרים למצב נורמלי, ומצד שני מסתכלים על נתונים כמו האבטלה בספרד - והאינדיקטורים מבהילים. מצד אחד יציבות פיננסית, מצד שני כלכלה שלא מתפקדת באופן שבו היא צריכה. זה מראה שמדובר בלככלה שנאחזת בבנק מרכזי וזה אומר שיש שני תרחישים: או שהכלכלות היציבות יסכימו, באופן פוליטי, לתמוך באופן החלטי ואגרסיבי בכלכלות המקרטעות וזו תהיה דרך יקרה שאי אפשר יהיה לעצור ולפקפק בה כל יום, אלא תידרש פעילות מתמשכת וחזקה. אופציה שניה היא איחוד אירופי קטן יותר", לדבריו.

פאנל הכלכלנים הבכירים הסכים כי דרושה הסכמה "חד משמעית" לפחות בין ארבע המעצמות הבכירות של אירופה בכדי ליצוא תיאום ומחוייבות שיסייעו בפיתרון המשבר ביבשת.

"גם באירופה וגם כאן בארה"ב - ההבנה צריכה להיות שצריך להתאים את הציפיות של הציבור למציאות הכלכלית", טענה בכירת הבנק העולמי. "כל פוליטיקאי שנבחר רוצה לשנות את המצב ולהיות מושיע, וכתוצאה מזה יש לנו מדיניות שהיא לא מתמשכת ולא יציבה. צריך לקבל החלטות ולבצע רפורמה פיסקלית, רפורמה בתעסוקה - ובעיקר לשאוף לתיאום לא רק בתוך ארה"ב אלא בתוך כל הכלכלה העולמית".

אל-עריאן מצידו, סיכם וטען כי המפתח להשגת צמיחה ומניעת משבר נוסף הוא יישום של החדשנות בענפים המסורתיים יותר ובסקטורים שאינם נהנים מפירות החדשנות. "לא נכון לומר שאמריקה היא כבר לא ארץ של אפשרויות ושהעולם הוא מסוכן; כשאתה מדבר על כלכלנים בחברות אנרגיה או אנליסטים בחברות דיגיטליזציה- הם לא יכולים להאמין כמה אפשרויות נפרסות בפניהם. הבעיה היא שמדובר בסקטורים מסויימים. אנחנו צריכים לוודא שהסקטורים האלה משפיעים על הסקטורים האחרים שלא צומחים ומתחדשים ולא להיפך".

"מעל הכל", סיכם מנכ"ל פימקו, "צריך להפוך את הדרך שבה אנחנו מתייחסים לפיתרון משברים כלכליים - לא צריך לחשוב כל פעם על הצעד הבא ואז להסביר אותו לציבור אלא ליצור הסכמה, ואפשר לעשות את זה, על היעדים לחמש שנים הבאות - ולבנות את התכנית אחורה. לשאול את עצמנו מה הדברים המרכזיים שאנחנו צריכים לעשות עכשיו כדי להגיע למקום שבו אנחנו רוצים להיות עוד 5 שנים".

עוד כתבות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון